KERESÉS search-close

"Vidos Mihály" szerzővel ellátott tartalmak

Vidos Mihály

Vidos Mihály által létrehozott tartalmak (94):

Vidos Mihály társszerzői:
Elítéltetnék a magyar kormányt

Az Egyesült Államok szenátusával ítéltetné el a magyar kormányt három demokrata szenátor. Egyebek mellett az igazságszolgáltatás függetlenségének felszámolása és a sajtószabadság megsértése miatt rónák meg az Orbán-kabinetet. Az MSZP szerint az eset azt bizonyítja, hogy a kormányfőnek nincsenek valódi szövetségesei nyugaton. A Külügyminisztérium úgy reagált: a beadvány Soros György megrendelésére készült.

Sztárbiológus Szegedről

Szegedről indult egy biológus házaspár és világszerte elismert kutatási eredményeik alapján alig győztek válogatni nagyhírű intézmények és kutatóközpontok ajánlatai közül. Franciaországban pl. növénytudományi intézetet hozhattak létre és vezettek együtt. A házaspár női tagja, Kondorosi Éva számtalan nemzetközi tisztsége mellett itt és most talán az a legfontosabb, hogy egyik vezetője az Európai Unió tudományos pályázatokról döntő, legnagyobb súlyú testületének.

Újraéledő verseny az űrért

Akar ön negyedmillió dollárért 1-2 év múlva rövid űrutazást tenni? Majdnem ezres a várólista. Igyekszünk hagyományt teremteni abból, hogy év végén vagy év elején egyszer megpróbáljuk megérteni, hol tart az ember a világűr meghódításában. Ez persze egyre nehezebb – nem is olyan régen még címlapos szenzáció volt egy-egy űrhajó indítása, ehhez képest ugyan mostanra csúcsforgalom van, de a világűr akkora, hogy…senki nem tudja, mekkora. Azt reméljük, Kiss László csillagász segít eligazodni.

Ember a digitalizációs cunamiban

Életünket, szokásainkat és szellemünket is ostromolja az internet, a közösségi média és az okostelefon is. Egyes kutatókat egyre inkább foglalkoztat a kérdés, mit tesz velünk ez a továbbra is gyorsulva fejlődő digitális technológia. Szerves fejlődés? Új kor? Mi történik az evolúcióval? Kiderítjük.

Hírek este: folytatódik a tüntetés az MTVA-nál

Nem sokkal 21 óra előtt kijöttek az ellenzéki parlamenti képviselők az állami média székházából, és csatlakoztak az épület előtti tüntetéshez. Több felszólaló politikus szerint a propagandamédia az Orbán rendszer legfőbb életben tartója. Jelenleg is sokan vannak az állami tévé székházánál, és a korábbinál is nagyobb a rendőri készültség.

MÁV-START: Vakvágányon?

Ha megnézzük, honnan hova jutottak a nagy állami vállalatok az elmúlt 30 évben, az derül ki, hogy például a korábbi BKV, a Magyar Posta vagy az ELMŰ látványosan fejlődött, a MÁV és a MÁV-Start viszont majdhogynem tolat. Tény, hogy a vasúttal sokfelé gondok vannak: Németországban a villámgyors IC-vonatok késéseire panaszkodnak, a britek a jegyárakra. Mi még ennél jóval lejjebb küzdünk, pedig Magyarországon az uniós átlagnál ma is többen választják a rendszerint lassú, koszos és pontatlan vonatot.

Élet a sürgősségin innen és túl

Valójában talán mindig is a sürgősségi ellátás érdekelte, hiszen 18 évig mentőtiszt volt. Utána mégis egy toxikológiai osztályt vezetett, gyógyszerfüggő, drogos és alkohol-betegeket kezeltek, főnökként akkora tekintélye lett, hogy ilyen ügyekben a teljes magyar média rendre elsőként hozzá fordult, majd 2014-ben a magyar csúcsintézmény, a Honvédkórház sürgősségi ellátási központjának vezetője lett. Zacher Gábor orvos-, eszköz- és pénzhiányra hivatkozva három hónapja felmondott. Most itt van.

Hiánycikk lett a hiteles média

A Mérték Médiaelemző Műhely és a Medián Közvélemény-és Piackutató Intézet egy olyan kutatást készített, amiből az derül ki, hogy az új média hitelességi válságban van, illetve a közélet iránti érdeklődés általánosan csökkent Magyarországon.

Működhet az ellenzék egyesítése?

A sikeres hódmezővásárhelyi, majd a keserves országos választási tapasztalatok alapján és után újabb mozgalom indult azzal a céllal, hogy a jövő évi önkormányzati választásokon mindenütt egyetlen jelölt álljon szemben a kormánypártok jelöltjével. A név: Mindenki Magyarországa Mozgalom. Mit akarnak, és miben reménykednek az alapítók?

Hol tart az új Nemzeti Alaptanterv?

Lassan-lassan alakul az új nemzeti alaptanterv, amelynek bevezetési időpontja továbbra is bizonytalan. Jövőre vagy egy évvel később? Az MTA legalább egy éves halasztást javasol. A most következő fél órában, közreadjuk a Magyar Tudományos Akadémián november 13-án rendezett beszélgetést, amelynek tárgya az új NAT.

Kína: Visszaesés vagy válság jön?

Kína rohamtempóban lett a világ második számú gazdasága, ám sokan már a brutális fejlődés végét látják. Az amerikai elnök ráadásul idén kereskedelmi háborút hirdetett Kína ellen, amely növeli a kockázatokat. Mi lehet az USA-Kína kereskedelmi erőfitogtatás vége? Milyen hatásai lennének egy kínai visszaesésnek? Hogyan hatna Európára és Magyarországra? – kérdezzük szakértőktől.

Mi jár és mi jut az egészségügyben?

A legtöbben annyira elégedetlenek vagyunk az egészségüggyel, hogy ezt most már az eddig tétlenül szemlélő kormány sem hagyhatja figyelmen kívül. Nemzetközi felmérések szerint a magyarok legnagyobb gondja az egészségügy helyzete – 2018 tavaszán kétszer annyian aggódnak emiatt, mint a migráció miatt. Okkal és joggal.

 

A romagyilkosságok társadalmi tanulságai

10 éve kezdődtek a romák elleni sorozatgyilkosságok. Összesen hat áldozat, egyikük gyerek, öt súlyos sebesült. Az elkövetőket 2009-ben fogták el és 2016-ban lett jogerős ítélet, hárman tényleges életfogytiglant kaptak. A nem roma társadalmat akkor sem, azóta sem rázták meg a történtek.

Új amerikai-orosz hidegháború?

Trump elnök felmondaná a 31 éves szovjet-amerikai rakétaegyezményt, amely a legfeljebb 5 ezer kilométer hatósugarú nukleáris fegyverekről szól. A felek egymást vádolják az egyezmény megszegésével. De inkább az lehet a háttérben, hogy a kétoldali egyezmény nem vonatkozik a fegyverkező Kínára. Mi ez? Új amerikai-orosz hidegháború? Kísérlet Kína becsalogatására? Ennek esélyei?

Pálinkás József:

Volt oktatási miniszter az első Orbán-kormányban, később a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, majd a rá épített Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, majd – idén júniusban egyszercsak kipiszkálták: Pálinkás József akadémikus, atomfizikus, egyetemi tanár, aki sok éve konokul, de hiába mondja, hogy Magyarországnak sokkal többet kell költenie tudományra és innovációra.

Újságíró-gyilkosságból világbotrány

Látványosan szaporodnak az újságíró-gyilkosságok. A tetteseket, ha megtalálják őket, meg szokták büntetni. De ami most kiderült, példátlan és messzemenő következményei lehetnek: egy állam, Szaúd-Arábia kommandósokat küldött egy újságíró meggyilkolására. A reformokat hirdető Szaúd-Arábia újságírót gyilkol és rohamosan fegyverkezik. Mi lesz?

 

Gyereknevelés a kütyük vonzásában

Okos telefon, okos TV, tablet a családban. Fogalmunk sincs, hogyan kell kezelni őket. De a gyerek három évesen ügyesebb, mint Ön mondjuk 33 évesen. Hogyan maradhat ön a főnök? Mert lehet, hogy a kütyüket alig tudja kezelni, de a kütyük veszélyeiről viszonylag sokat hall. És meg kell védenie a gyerekét. De hogyan? Ha közben ön is folyton kütyüzik, s ezzel is kevésbé figyel a gyerekre.

Érdemes még dízelt venni?

El kell adni a dízel autót? Mi a dízel jövője? A történet 2014-ben kezdődik, amikor egy amerikai egyetem kutatói kiderítik, hogy a Volkswagen csal a dízel-motorok károsanyag-kibocsátásának mérésével. Következik: amerikai-, majd világbotrány. Most mi a helyzet?

Amerika keserű főbíróválasztása

Donald Trump kevesebb, mint két év alatt elérte, hogy valóra váljon a republikánus álom: Brett Kavanaught a kezdetektől támadták a demokraták és a nők, majd többen is szexuális erőszakkal vádolták. A legszorosabb szenátusi szavazás lényege Gyömöre Mátétól.

MTA: a tét a tudomány szabadsága

Magyarország ijesztően keveset költ kutatásra és fejlesztésre, de a magyar tudomány ennek ellenére a térségben kiemelkedően eredményes. Pontosan nem tudható, hogy a nyári adok-kapok után most hol tart az akadémia és a minisztérium közötti huzavona. Az akadémia rendkívüli közgyűlés összehívásában gondolkodik, de, ki tudja, talán kompromisszumkészségét bizonygatandó, főtitkárhelyettese most – úgymond politikai okokból - két előadást is eltanácsolt a magyar tudomány ünnepének központi színpadáról.

Mire jó az Európai Ügyészség?

Az Európai Uniónak nagyon sok évi szemlélődés  után elege lett például az unió egészében évi 50 milliárd eurónyira becsült  Áfa-csalásokból és az uniós pénzek ismeretlen mennyiségű lenyúlásából. Úgyhogy kitalálták, hogy létrehoznak egy európai ügyészséget, amely, ha igaz, 2020 táján kezd majd működni. 22 tagállam csatlakozott. Magyarország 5 másik tagállammal együtt nem, a kormány szerint függetlenségünk sérülne a csatlakozással. Az ellenzék szerint persze másról van szó.

Mozdulatlan egyenlőtlenségek

Ön szeretne többre jutni, mint a szülei? És szeretné, hogy a gyerekei többre vigyék, mint ön? Azazhogy: milyen a társadalmi mobilitás Magyarországon? A számok szerint többre jut-e ön? És: mekkora esélye van a gyerekeinek, hogy többre jussanak, mint ön? Hogyan áll és merre tart a társadalmi mobilitás Magyarországon?

Bíróságok: függetlenek még?

2012 óta adott egy Országos Bírósági Hivatal, OBH és egy Országos Bírói Tanács, OBT. A bírói tanács dolga és jogosítványa az Országos Bírósági Hivatal és annak elnöke, Handó Tünde munkájának ellenőrzése. Ebből keletkeztek az élesedő konfliktusok. Egyszer már letiltották, betiltották, eltiltották attól, hogy műsorunkban beszéljen, néhány napja felmentését kérte, nem akar már bíróként dolgozni, de tenni akar az igazságszolgáltatás függetlenségéért Szepesházi Péter.

EP: vita Magyarországról

Megsérti-e a magyar kormány az uniós alapértékeket? A jelentés szerint igen, a magyar kormány szerint a jelentés tele van hazugságokkal, és az országot támadja, mert nem fogadunk bevándorlókat. A Magyarul Balóval összeállításában, a keddi Sargentini-jelentés majd 3 órás vitáját, hivatalos magyar tolmács hanggal, rövidített változatban nézhetik meg.

Foci: még sport vagy csak üzlet?

Ez műsorunk utolsó adása a nyári szünet előtt, de a jövő héttől felvált minket egy világtéboly: a futball VB – 32 éve Magyarország nélkül, ez mondjuk a 40 évesnél fiatalabbnak megszokott, de az idősebbeknek megszokhatatlan, mivel az 1930 óta rendezett világbajnokságok történetében Magyarország 2 második helyével még mindig a 10-11. helyen áll a korábbi Csehszlovákiával holtversenyben. 32 éve sehol.

Robotemberek: lecserélnek minket?

Meghökkentő, hogy egy Sophia nevű hölgyrobot állampolgárságot kapott éppen Szaud-Arábiában, ahol nagyon sok hátrányos megkülönböztetés éri a nőket. Egy Ursula nevű, ugyancsak női robot zenél, énekel, táncol egy hollywoodi stúdióban. Nem elég, hogy egyre többen vagyunk a földön, jön a robotvilág?

Kettészakadó egészségügy?

Ha bajunk van, s ha megengedhetjük magunknak és nem akarunk nagyon sokat várni, magánszolgáltatót keresünk. A magánbeteg egyáltalán nem bizonyos, hogy jobb szolgáltatást kap, de az bizonyos, hogy kevesebbet kell várnia és udvariasabb, meglehet gondosabb kezelésre számíthat – adott esetben egy olyan orvostól, aki amúgy egy állami intézményben is dolgozik.

Magyar nők: szolgasorban?

Mit gondolunk a nőkről és mit gondolnak ők magukról egy országban, ahol az országgyűlési képviselők 12 százaléka nő, fekete afrikai országok is megelőznek minket, s ahol a Magyar Tudományos Akadémia tagjainak alig 6 százaléka nő, a női vállalatvezetők aránya pedig a padlót súrolja?

Közmunka: mentőöv vagy zsákutca?

A kormánycél: kevesebb, mint 150 ezer közmunkás 2020-ra. Mi lesz azokkal, akik kiesnek a közmunkából, s mi lesz azokkal, akik – a tervek szerint a jövőben legfeljebb egy, egyetlen évig – közmunkások maradhatnak?

 

MTA: az elnök kihívásai

Ellentmondás: aki megpróbálja figyelni, merre tart a tudomány, bizonyára úgy érzi, hogy egyre kevesebbet ért és tud – mert közben a tudománynak küzdenie kell az álhírek és az áltudományok ellen - de az aligha vitatható, hogy a tudomány szerepe majdhogynem napról-napra növekszik.

Szabadságjogok és jogállam: vita

Magyar és külföldi civil szervezetek és szakértők szerint folyamatosan leépültek az alapvető szabadságjogok Magyarországon, s ha – vagy amikor? – az új országgyűlés elfogadja a Stop Sorosnak elnevezett törvénycsomagot, azt a tiltakozók mélypontnak tekintik.

EU-költségvetés: kevesebbet kapunk?

Az Unió a brit kiválás és az így kieső vagy 100 milliárd euró ellenére valamivel többet költene, mint eddig. A Bizottság javasol néhány, részben Magyarországot is érzékenyen érintő lényeges változtatást: eddig minden 100 euróból vagy 40-et agrártámogatásokra, másik vagy 30-at regionális alapokra költöttek. Mindkettőt csökkentenék, de növelnék például a határvédelemre és a kutatás-fejlesztésre fordítandó összegeket.

 

Facebook – profilokból szavazatok?

Botrány van a Facebook körül, de még nem tudható, mekkora. Felelőtlenül bántak vagy 2 milliárd felhasználójuk bizalmas személyes adataival. Egy brit cég legalább 30 országban értékesítette az így megszerzett ismereteket, amelyeket a vásárlók, leginkább kampánycsapatok a választók befolyásolására használtak.

Márki-Zay: az ellenzék reménysége?

Adott egy többdiplomás menedzser, aki családjával együtt éveket tölt Kanadában és az Egyesült Államokban, majd a hétgyerekes család a magyar gyökerek megőrzéséért visszatér Magyarországra. Márki-Zay Pétert 2017 végén megtalálja a politika és függetlenként jelölik a Fidesz-fellegvárnak számító Hódmezővásárhely polgármesterének. Mögé áll a teljes ellenzék – és nyer. Egy óriási Fidesz-többségű önkormányzati testületet vezet. Győzelme után arra is talál időt, hogy az összes ellenzéki pártot kikerülve, néhányad magával meghatározza, hogy az összes egyéni választókerületben ki a legesélyesebb ellenzéki jelölt. De a kormánypártok kétharmados többséget szereznek. Azóta Márki-Zay Péter afféle politikai jolly-joker, akiből bárki és bármi lehet.

A migránsok után a cigányok jönnek?

Azt az elmúlt évtizedekben meg kellett szoknunk, hogy többszázezres kisebbségek, a cigányság vagy a fogyatékkal élők egyáltalán nem szerepelnek a pártprogramokban és a választások előtt senki nem szól hozzájuk. Alighanem új fejlemény viszont, hogy, miközben a cigánysághoz 2018-ban sem szóltak, a cigányságról a miniszterelnök, majd több kormánypolitikus is nyilatkozott. Mi ez és hova vezet? Hivatalos gyűlöletpropaganda a magyar cigányság ellen? 

Történt-e érdemi választási csalás a választásokon?

A Fidesz kétharmados győzelme után az eddigi választásoknál sokkal többen jeleztek szerintük szabálytalanságokat, csalásokat, visszaéléseket, külföldről importált szavazókat. A DK nagyarányú újraszámolást követel, a Momentum az Alkotmánybírósághoz fordul. Azt eddig senki nem állítja, hogy az eredményeket befolyásoló csalás történt volna, de nagyon sok a panasz. Erről kérdeztük Pálffy Ilonát, a Nemzeti Választási Iroda elnökét.

Választás ’18: Csalás vagy bénázás?

Április 8-án este az első választási eredmények 22:40 körül jöttek. Addig azt nézhette az ország, hogy mekkora sorok állnak Budapesten, a Bocskai úton és az Eötvös utcában. Utóbb az is kiderült, hogy napközben egy időre összeomlott a választási informatikai rendszer, ezt végül megjavították. A vizsgálat ígért eredményére várunk. Sepsi Tibor alkotmányjogászt kérdeztük.

Túlélés a küszöb alatt

Noha ebben a stúdióban is több vezető ellenzéki politikus és szakértő is rendre azt mondta, hogy örülnének, ha új párt is bekerülne az országgyűlésbe – mégsem került be. Mondhatnám sajnos nagyon nem került be. S ennek következtében bajba kerültek – sok pénzt kell visszafizetniük.

Visszalépett „nagyágyúk”

Két pártelnök, egyéniben mindketten jelöltek voltak, majd visszaléptek Budapest belvárosában: mire számít Fekete-Győr András, a Momentum és Juhász Péter, az Együtt elnöke?

Gyurcsány Ferenc tervei

Gyurcsány Ferenc pártelnök: hogyan látja a DK választási esélyeit és mit gondol az összefogásról, egy esetleges győzelem utáni kormányzásról? 

Migránsválság: mit kezdene vele az ellenzék?

A kormánypártok tizenkilencedszerre sem jöttek el. A kérdés az, hogy a hatalom részeseként mit kezdene a migránsválsággal a Jobbik, az MSZP és az LMP?

Hogyan alakul a magyar menekültügy?

A kormány egyre növekvő intenzitással 2015 óta állítja, hogy az Európai Uniót megtestesítő Brüsszel, majd Soros György és most már az Egyesült Nemzetek Szervezete is migránsokkal akarja elárasztani Európát. Igaz ez? Hogyan alakul a magyar menekültügy? Vidos Mihály időrendi áttekintése 2015-től máig.

 

Választás '18: Közoktatás

Az ellenzék szerint a korrupció és az egészségügy romhalmaza után a legsúlyosabb társadalmi gond: a közoktatás, amely majdnem minden egyes vitában szóba került azzal, hogy átfogó és sok évig tartó reformja nélkül Magyarország bajainak nagy többsége megoldhatatlan.

Választás ’18: mit tesznek a gazdasággal, ha a hatalom részesei lesznek?

A kormánypártok a sikerágazatuknak tekintett gazdaságról sem vállalnak vitát, így a Jobbik, a DK és az LMP politikusai vitatják meg, változtatnának-e a továbbra is multikra alapozott gazdaságpolitikán, mi lesz, ha csökkennek az uniós pénzek és mit tennének a kis- és középvállalkozásokért, amelyeket nem és nem sikerül helyzetbe hozni. Baló György vendégei a témában: Z. Kárpát Dániel, Jobbik, Varju László, DK és Heltai László LMP.

Digitális készségek: a jövő kulcsa

A világot történelmileg villanásnyi idő alatt ellepte a számítógép, az internet, a tablet és az okostelefon, a szakértők elkezdtek azzal foglalkozni, hogy mit hoz ez a digitális világ és hogyan lehet ebben eligazodni. És – persze egyszerűsítve – oda jutottak, hogy a mindenkit érintő digitális élethez digitális intelligenciára van szükség. Az micsoda? Megpróbáljuk kibontani.

Mit hoz a magánűrkorszak?

Elon Musk, egy Dél-Afrikából indult, immár amerikai migráns, aki: meg akarja állítani a globális felmelegedést, a Marson keres új helyet az emberiségnek és közben közlekedési forradalmat tervez a földön. A világ jelenleg legerősebb és arányosan legolcsóbb rakétáját indította sikeresen a világürbe. A távlati cél a Mars. A magáncégek és a világűr.

Választás ’18: népesedéspolitika

A mai téma: a sorskérdésnek tartott népesedési helyzet – ki mit tenne a hatalomban? A vita résztvevői: Dúró Dóra Jobbik, Bangóné Borbély Ildikó MSZP-Párbeszéd és Sallai Róbert Benedek LMP. Hárman összesen 10 gyerek szülei.

Pénz van, foci is lesz?

Futballcsodára vár Magyarország jó fél évszázada töretlenül, az 1966-os angliai világbajnokság óta – amikor 3:1-re vertük a világbajnok Brazíliát. Most megint nekirugaszkodunk, hogy eljussunk a 2020-as Európa-bajnokságra. A kulcsember az új magyar szövetségi kapitány, a belga Georges Leekens, aki sikeres játékos volt, edzőként erősen vegyes a mérlege, de tény, hogy része van a belga futball feltámadásában.

Választás’18: Választási rendszer

Választási vitasoroztunk harmadik része. A kormánypártok most sem jöttek, így 3 ellenzéki párt politikusai vitatkoznak egy-egy témáról, hogy mit tesznek, ha a hatalom részesei lesznek. A téma: a választási rendszer. A résztvevők: Dúró Dóra, Jobbik, Varga László, MSZP és Szigetvári Viktor, Együtt.

Romák: a többség tartós fogságban?

Az embernek az a gyanúja, hogy ma a tájékozott közvélemény is elsősorban rendőrségi hírekkel azonosítja a cigányságot, mert mostanában az Országos Cigány Önkormányzat és Farkas Flórián miniszterelnöki kedvenc ellen folyó nyomozásokról és vizsgálatokról lehet hallani. A cigányságról nem. Pedig sem nélkülük, sem ellenük nem képzelhető el a jövő Magyarországa.

2050-re csak 8 millióan leszünk?

A világon lassan 8 milliárdan élünk és a népesség 30 év múlva 10 milliárdra nő. Magyarországon majdnem 10 millióan élünk és a népesség jó 30 év múlva alig több mint 8 millióra csökken. Európa az egyetlen kontinens, amelynek népessége csökken – úgy 4 százalékkal, de Magyarországé e számítás szerint vagy 15 százalékkal.

Ügyvédek: Törvénygyári csapdában

Tényleg megszűnt a jogbiztonság Magyarországon? Ha Ön vagy családtagja még nem kért a jó tízezernyi magyar ügyvédtől segítséget vagy védelmet, előbb-utóbb bizonyára fog. Kérdésünk: az ügyvédek képességein és tudásán kívül mitől függ működésük hatékonysága és eredményessége?

Van recept a kétharmad ellen?

Szavazási taktika és stratégia, hogy ki, hogyan használhatja két szavazatát április nyolcadikán.

 

Legális fű: álom vagy rémálom?

A marihuána felszabadításának ügyét pártolók és ellenzők is szenvedélyesek. A kérdés: legyen-e törvényesen engedélyezett legalább az orvosi marihuána Magyarországon? Miért igen, miért nem?

Világválság: tanulunk belőle?

Érdekel minket a világ vagy nem, mindennapi életünkben is ezerféleképpen függünk tőle. Nagyjából 10 éve kezdődött a válság, s mostanra nagyjából kilábalt belőle a világ, bár lassabban, mint a megelőző négy válság bármelyikéből. Tanulságok, veszélyek, új kihívások.

Több állami pénz = jobb egészség?

A magyar egészségügy továbbra is katasztrófa sújtotta terület. Bizonyos mutatóiban rosszabbul áll, mint a nyolcvanas évek végén. Egy társadalom egészségi állapota szorosan összefügg az egészségügyre fordított közkiadásokkal. Magyarország – helyzetéhez, fejlettségéhez, nemzeti össztermékéhez képest – párját ritkítóan keveset költ és ennek következményeit valamennyien viseljük.

A Jobbik-dilemma


szerző:
2018.01.11. 00:05
A Jobbik-dilemma

Az ellenzéki összefogásnak egy kétségtelenül érzékeny pontja: a választási győzelem szerény esélyeinek javításához próbáljon-e meg összefogni a változó Jobbikkal a többi ellenzéki párt? Akik beleállnak, erős monológokat fogalmaznak, de az ellentétes felfogásoknak egy helyen, egy időben fórumot kínáló televíziós eddig még nem volt. A stúdióban Heller Ágnes filozófus és Setét Jenő aktivista.

Válasszunk! 2018: mindenki éljen szavazati jogával

Mindenki éljen szavazati jogával a választásokon – erre bíztat a korábbi kormányok tagjaiból most alakult Válasszunk! 18 csoport. Nem párt és nem árnyékkormány: eltérő gondolkodású személyiségek összefogása, akik azt akarják országosan népszerűsíteni, hogy minden választókerületben egyetlen erős ellenzéki jelölt legyen a kormánypárt ellenfele. De, hogyan? 

Műanyag: méreg vagy a jólét alapja?

Amíg ezt a műsort nézik, 30 kamionnyi soha le nem bomló szemét kerül a világ tengereibe és óceánjaiba. Ha most körülnéznek a szobában, ahonnan nézik ezt a műsort, biztosan tucatnyi műanyagból készült tárgyat láthatnak. De, hogyan élvezzük a műanyag nyújtotta szinte korlátlan előnyöket, hogy közben ne temesse maga alá a Földet a műanyag szemét. Létezik ilyen megoldás?

Lakásáfa: Mi jöhet 2020-tól?

Tavaly év eleje óta, aki új lakást vesz, az általános, 27%-os áfa helyett csak 5%-ot fizet. A hatás a számok alapján elsöprőnek tűnik. Igen ám, de az áfa-kedvezmény csak 2019. december 31-ig jár, vagyis két év múlva megszűnik. De mi az áfa-csökkentés haszna? És mit okozhat, ha két év múlva újra 27%-ra emelkedik az adó?

Jeruzsálem: béke elnapolva?

Lassan egy hete háborog a világ Donald Trump amerikai elnök bejelentésén, amellyel elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és megígérte, hogy Tel-Avivból odaköltözteti az Egyesült Államok nagykövetségét. A palesztin elnök szerint a békefolyamatnak vége. A nemzetközi reakciók szokatlanul egységesek és hevesek – gyakorlatilag minden ország és szervezet, de még a pápa is elítéli Trump döntését.

Szabad maradhat az internet?

Ön netezik? Szereti? Használja minden nap? Hiszi vagy sem, szakértők szerint a ma ismert, ön által is használt, szabad internet végveszélyben van.

Mi is az az eSport?

Kis e-vel és nagy S-sel? Elektronikus sport, vagyis versenyszerű videójátékozás. A hívei szerint sport – igen vagy nem, gyorsan terjed, már Magyarországon is százezrek játsszák, főleg fiatal férfiak. Új szubkultúráról van szó. Klubokkal, szakosztályokkal.

Közösségi média: függőséget okoz?

A közösségi médiát Magyarországon már minden második ember használja, és alighanem egyre többen és naponta egyre hosszabb ideig. Sok aggodalmat keltő kutatási eredmény és szakvélemény figyelmeztet rá, hogy ezzel a civilizációs átalakulással és ennek gondjaival sokkal többet kellene foglalkozni. A magyarok 80 százaléka internetezik, és ha európai összehasonlításban nézzük, főleg híreket olvasnak, ezzel az unióban az ötödikek vagyunk, de 100 magyar internetező közül 83-an közösségi médiával töltik idejüket és ezzel az aránnyal elsők vagyunk az unióban. Baj? Valóban függőséget okozhat?

Férfiuralom: történelmi adottság?

A tűzvészként terjedő zaklatási botrányokból fakadó kérdések közül az első nyilván az, amivel tele van a média, hogy lehet-e társadalmi, jogi, politikai áttörés az ilyen ügyek kezelésében. De amivel nincs tele a média, az a főleg férfiak keltette botrányok társadalmi és történelmi háttere, ha úgy tetszik, történelmi beágyazottsága.

Lázadás vagy jogos tiltakozás?

Noha a bírák tárgyalótermen kívüli megnyilvánulásait erősen korlátozhatja az Országos Bírósági Hivatal, az utóbbi időben több ügy is napvilágra került: egy bíró azzal perli a Hivatal elnökét, hogy bizonyíthatóan a legjobb pályázatot adta be két bírói állásra is a Fővárosi Itélőtáblán, ám a pályázatot eredménytelennek nyilvánították, majd két, nem Budapesten dolgozó bírát mégis átvezényeltek az Itélőtáblára.

Mennyi pénzre van szükség egy új párt országos felépítéséhez?

Lehet, hogy a pénzhiány is oka annak, hogy Magyarországon nem látunk gyorsan sikeres, átütő erejű mozgalmakat, mint láttunk mostanában Franciaországban vagy Ausztriában? Minden esetre két sikeres üzletember névvel, címmel vállalja, hogy pénzt adtak egy új pártnak – ez a Momentum. Megjegyzendő, hogy egyébként nemigen lehet nyomára jutni annak, hogy magánemberek támogatnak-e pártokat. Mi vezeti az adakozókat, mit várnak a pénzükért és miért nem követik őket mások?

Mi a sport a videójátékban?

Mi is az az eSport? Kis e-vel és nagy S-sel? Elektronikus sport, vagyis versenyszerű videójátékozás. A hívei szerint sport – igen vagy nem, gyorsan terjed, már Magyarországon is százezrek játsszák, főleg fiatal férfiak. Új szubkultúráról van szó. Klubokkal, szakosztályokkal.

Médiahelyzet Magyarországon – mi történt az elmúlt egy évben?

Szerencsés országokban az úgynevezett ellenzéki és az úgynevezett kormánypárti média egyenlő esélyekkel versenyez a választók figyelméért. Még szerencsésebb országokban vannak ebből a szempontból semleges, de mértékadónak tekintett médiumok. Mi van nálunk? Sem a kormány, sem a Fidesz nem vállalta, hogy a műsorban szakértőkkel vitatkozzon a médiahelyzetről.

Hullámsír helyett új élet

A szír Sarah Mardini két éve még profi úszó volt, de miközben ugyancsak profi úszó testvérével három és fél órán át toltak egy lerobbant menekülthajót a görög partok felé 2015 nyarán, megsérült és abbahagyta az úszást.

Előítéletek: aki más, az ellenség?

Mi befolyásolhatja az előítéletesség alakulását? Baló Györggyel Linda Tropp amerikai szociálpszichológus professzor beszélget.

Drog és nyomor: halálos elegy

Nyomor, kilátástalanság, drog. Nagy néha szembejön egy villamoson, akkor bekerül a média egy részébe, így észrevesszük. Utána mintha elfelejtenénk. Budapest, Hős utca.

Lehet új választási rendszer?

A választások közeledtével megint előkerül, hogy kell-e, egyáltalán lehet-e változtatni a magyar választási rendszeren. A Közös Ország Mozgalom szerint kell is, lehet is. Egyetért velük 9 ellenzéki párt – a Jobbikkal ha jól értjük, tárgyalnak.

Késve befejezett Casino – az Együtt feljelentést tesz

Hűtlen kezelés miatt feljelentést tett az Együtt elnöke a margitszigeti Casino késve befejezett, több mint egy milliárdos felújítása miatt. Eredetileg a vízes vb szervezőbizottsága költözött volna az épületbe, de csak hétfőn, vagyis hat nappal a vízes vb vége előtt adják át. Juhász Péter szerint napi félmillió forint kötbért kérhetett volna a világbajnokságot szervező cég, de erről lemondtak.

Civilek a pályán: Mit remélnek?

Nyári szünet előtti utolsó műsorunkhoz meglehet ugyancsak nyári szünetre vonuló, de ősszel visszatérhető témát választottunk: az elmúlt hetek civil tüntetéseit. Kik, miért, hogyan, siker vagy kudarc?

Függőségeink: Hogyan menekülünk?

Egyre több a stressz az életében? Menekülni akar? Hogyan? Lehet, hogy kialakul valamilyen függősége? Vagy már van is, de nem tud róla? Nagyon szeret, mondjuk dolgozni, internetezni, videójátékot játszani, pornót nézni, futni vagy súlyokat emelgetni, inni, meg-megkóstol egy enyhébb drogot – egyre több féle függőség csábítja az embert és meglehet egyre nehezebb ellenállni, és egyre könnyebb menekülni?

Facebook: a szabadság határai

A digitális robbanás számtalan jogi, etikai és számtalan féle házi feladatot és kérdést prezentál a világnak. Adott a Facebook, amelyen számítások szerint percenként 1,3 millió új bejegyzés jelenik meg. Minden adat és szám azért inkább becslés, mert szinte követhetetlen sebességgel terjedő médiumról van szó. Jelenlegi tudomásunk szerint már több mint 2 milliárdan használják, Magyarországon decemberben majdnem 6 millióan. Kell-e, és egyáltalán lehet-e valahogyan szabályozni a Facebook szövegeit, képeit és videóit?

Elveszíti közpénz jellegét?

Kérdésünk ma este: szabályozza-e valami, hogy egy állami cég mire adhat pénzt, amellyel így bevételei csökkennek, tehát minden adomány voltaképpen az adófizetők adománya – anélkül, hogy megkérdeznék őket...

Soros alapítványa: Mire? Mennyit?

Ideje tisztázni, pontosan mit csinál a Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF), amelyet a fiatalon Amerikába került Soros György hozott létre még 1979-ben New Yorkban. Az alapítvány az Egyesült Államok második legnagyobb magán adományozó szervezete, Soros György saját pénzéből működik - ma már világszerte. Magyarországon éles, időnként brutális és nem egyszer alaptalan bírálatok érik…

Orosz befolyás: szabad a pálya?

Kell-e félnünk Oroszországtól? Vajon túl közel kerültünk-e az oroszokhoz – vagy ők hozzánk? Miközben Oroszország ellen uniós szankciók működnek, és miközben, Európa jó része kisebb-nagyobb mértékben kiszolgáltatott az orosz energiának, az orosz befolyás növekedése egyre inkább foglalkoztatja nemcsak a magyar, hanem az európai és az észak-amerikai nyilvánosságot is. Magyarország nem főszereplő Oroszország és a világ bonyolódó játszmájában, de fekvését tekintve geopolitikailag elég érzékeny ahhoz, hogy nagyon is érdekelhesse Oroszországot. Mi tudható és mi a teendő?

Szegénység: Mutatók dzsungelében

A KSH és ennek nyomán az Eurostat szerint is összességében látványosan csökkent a súlyosan nélkülözők száma Magyarországon. Ugyanakkor egyes nehéz helyzetű csoportok nagy többsége továbbra is szegénynek számít. Az eligazodást nehezíti, hogy sokféle fogalom és mérőszám keveredik: szegénység, súlyos nélkülözés, létminimum és ezek különféle mutatói.

Gyűlöletpolitika: Mit tesz bennünk?

Ha ön elgondolkozik és megpróbálja összehasonlítani, hogy 10 évvel ezelőtt vagy mostanában talál saját magában több félelmet és gyűlöletet – mire jut? Másképpen: gyűlöletkeltés Magyarországon. Nem történelmi előzmények nélkül – de, ha például a kormánykampányokra vagy egyik-másik televíziós csatornára, újságra, weblapra gondol, akkor meglehet, úgy érzi, hogy ebben a formájában és ebben a minőségében alighanem több mint fél évszázada nem vette körül az embert ennyi hivatalos és nyilvános félelem és gyűlölet.

Okos Budapest: megérjük még?

Budapestet ugyan a túlnépesedés aligha fenyegeti, de majdnem minden más igen: a fuldokló közlekedés, a légszennyezés és így tovább. De még mindig jobb helyzetben vagyunk és maradunk, mint a világ, főleg Ázsia és Afrika nagyvárosai, amelyek valóban robbanásszerűen nőnek: Kínában ma már több mint  száz egymilliós város van és a kommunista párt vezetői a hónap elején jelentették be, hogy a huszonkétmilliós Peking gondjain úgy akarnak enyhíteni, hogy új várost építenek mellette, amely háromszor akkora lesz, mint New York. Budapest is készül a jövőre. Most például azzal, hogy vagy két évre lezárják az egyik legforgalmasabb hidat – ennek azért nincs sok köze az okos városhoz. 

Depresszió: terjedő népbetegség?

Egy most publikált felmérés szerint Európában a magyarok mondták a legtöbben, minden tízedik, hogy depressziós tüneteket észlel magán. Nem vagyunk egyedül a depresszióval: a világon vagy 300 millió ember lehet depressziós, mondja az Egészségügyi Világszervezet – de mondják azt is, az egészségügyi kiadások mindössze talán 3 százalékát költik a betegség kezelésére, és ez évente legalább ezer milliárd dollárjába kerül a családoknak, a cégeknek és az államoknak.

Törökország: Egyszemélyes állam?

A Szíriával is szomszédos és menekültek millióit befogadó Törökország Európa egészét érintő egyre vaskosabb kérdőjel. Tavaly nyáron volt egy mindmáig tisztázatlan eredetű és hátterű dilettáns puccskísérlet, amelyet éppen most meghosszabbított rendkívüli állapot és egyáltalán nem dilettáns, alighanem gondosan megtervezett brutális intézkedések követtek, majd Erdogan elnök népszavazást hirdetett annak érdekében, hogy kizárólagos hatalma lehessen – elnök és miniszterelnök egy személyben. A népszavazást alig több mint 1 millió szavazattal nyerte az elnök, megfigyelők ennél meglehet több szavazatot érintő visszaélésekről beszélnek. Az elnök győzött, de egységről szó sincs.

Egészségügy: Baj van, lesz reform?

Csütörtökön két egészségügyi szakemberrel beszélgettünk az ezer sebből vérző, de még nem elvérző egészségügyről. Ennek helyzete mára a magyarok elsőszámú gondja lett: egy 25 országban végzett alapos felmérés szerint összesen két ország van, ahol ez a legnagyobb gond, de az arányokat tekintve Magyarország lett a listavezető: az emberek majdnem kétharmada sorolja a legnagyobb problémák közé az egészségügyet. Ez a nemzetközi átlag háromszorosa. 

Egészségügy: Pénzügyi lejtőn?

Csütörtökön és pénteken két műsorban foglalkozunk az egészségüggyel, amely sokféle felmérés szerint toronymagasan vezeti azt a listát, hogy mivel elégedetlenek a magyarok. A Központi Statisztikai Hivatal közli a 2015-ös egészségügyi kiadásokat: 2010 óta az összes egészségügyi kiadás 2 százaléknál kevesebbel nőtt, a kormányzati kiadások alig 1 százalékkal nőttek, a majdnem 2 százalékos össznövekedés a magánkiadások majdnem 5 százalékos növekedésének köszönhető. Mindösszesen: az egészségüggyel egyre inkább elégedetlenek vagyunk, de lényegében továbbra sem költünk rá többet.

Életéért küzdött a szülés után

Az életéért harcolt a szülés után. Ezt mondta egy édesanya, aki Baló György műsorának nyilatkozott. A nő tavaly császármetszéssel szült a szegedi klinikán. A sikeres műtét után azonban váratlanul rosszabbul lett, belázasodott. Kiderült, a sebe elfertőződött, újra megműtötték és intenzív osztályra került. A nő feljelentést tett, de az orvosszakértő szerint nem kórházi fertőzés történt.

RTL II: Élet is lehet a szomszédos bolygón

Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel a szomszéd naprendszerben csillagászok - a felfedezést a Nature magazin legújabb számában közölték. Soha ilyen közel nem találtak még bolygót, amelyen elvileg létrejöhetett az élet. A Proxima b nevű bolygó 4 fényévnyire van a Földtől, egy év 11 napig tart rajta, de még nem tudják, hogy van-e légköre és folyékony víz a felszínén. Hiába van viszonylag közel hozzánk, a mai technológiával 10 ezer évig tartana odautazni.

RTL II: Államadósságokra költenék a földpénzt

Az államadósságot csökkentené a kormány a földárveréseken befolyt nagyjából 300 milliárd forintból - ezt Lázár János jelentette be. Mivel a mostani törvények szerint a bevételt csak földvásárlásra és birtokpolitikai célokra költhetnék, ezért új törvényt hoznak majd ősszel. Az Alkotmánybíróság tavaly decemberben már kimondta, hogy a Földalapról szóló sarkalatos törvény miatt csak földvásárlásra költheti a kormány az eladásokból befolyó milliárdokat.

RTL II: Hazajött a futball válogatott franciaországi Európa-bajnokságról

Hatalmas tömeg várta a csapatot Budapesten a Hősök terén. Hiába a vasárnapi vereség, és az ezzel járó kiesés, győztesként ünnepelték őket. Óriási taps fogadta a játékosokat és a szövetségi kapitányt. Bernd Storck azt mondta a szurkolóknak: hasonló biztatást várnak a vb-selejtezőkön is. Mint fogalmazott: ígérni nem tud semmit, de mindent megtesznek. Előzőleg a repülőtéren Király Gábor és Gera Zoltán arról beszélt: remélik ez csak a siker kezdete.

RTLII: Magyarország a legjobb 16 között

Bejutott a magyar válogatott az Európa-bajnokság legjobb 16 csapata közé, miután este Németország legyőzte Észak-Írországot. Most már akkor is továbbjutunk, ha szerdán kikapnánk Portugáliától. A meccsre olyan sok magyar szurkolót várnak Lyonba, hogy a rendőrségnek át kellett szerveznie a drukkerek útvonalát. A jó játéknak köszönhetően egy hét alatt megduplázódott a magyar fociválogatott összértéke, a játékosokért pedig meghatározó klubok érdeklődnek.

Rengeteg magyar szurkoló lesz Lyonban

Olyan sok lesz a magyar szurkoló szerdán Lyonban a portugálok elleni Eb-meccsen, hogy a rendőrségnek át kellett szerveznie a drukkerek útvonalát a stadionhoz. Nem csak a szurkolók lelkesedésén érezhető a várakozásokon felüli Európa-bajnoki szereplés. Egy hét alatt megduplázódott a magyar fociválogatott összértéke, annyira jól játszanak. Szerdán Portugália lesz az ellenfél. Ha nyerünk, csoportelsőként megyünk tovább. De már ma meglehet a továbbjutás, ha Németország legyőzi Észak-Írországot.

Vidos Mihály


szerző:
2015.12.19. 21:21
Vidos Mihály

Szerkesztő

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való