KERESÉS search-close

Abnormálisan kicsi koponyával születnek a gyerekek egy vírus miatt Brazíliában

szerző:
2016.01.07. 10:37
A zika nevű vírus mikrokefáliát okoz, azaz az újszülött agya és koponyája nem fejlődik ki normálisan. Csak decemberben 19 halálesetet regisztráltak Brazíliában, de már a szomszédos országokban is terjedni kezdett a betegség.
Abnormálisan kicsi koponyával születnek a gyerekek egy vírus miatt Brazíliában
A vírust szúnyogok terjesztik, nevét pedig arról az ugandai erdőről kapta, ahol először mutatták ki 1947-ben - akkor még csak majmokban. Azóta azonban átterjedt az emberre is - tünetei a sárgalázhoz vagy a dengue-lázhoz hasonlóak: magas lázat, ízületi és izomfájdalmat, gyulladt, vörös szemeket és hányingert okoz, ugyanakkor kezelhető. A terhes nőkre azonban különösen veszélyes, ugyanis az újszülöttek esetében súlyos rendellenességeket válthat ki.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint
 

legalább 1761 fertőzésgyanús eset történt Brazíliában decemberben, ebből 19 pedig halállal végződött. 


Ugyanakkor már Puerto Rico-ban is felütötte a fejét a kór. A zika azért különösen veszélyes, mert
 

nem létezik ellene védőoltás, kizárólag a szúnyogok távoltartásával lehet védekezni ellene.


A fertőzött egyén ráadásul szexuális úton még hetekkel a gyógyulása után is továbbadhatja a vírust, így gyakorlatilag a világ bármely pontjára eljuthat a fertőzés. Egy Szenegált megjárt amerikai orvos felesége például hetekkel férje hazatérése után kezdte mutatni a tüneteket, annak ellenére, hogy ő maga nem utazott vele, tehát nem érintkezhetett közvetlenül a szúnyogokkal. A zika felnőttek esetében nem okoz maradandó károsodást, a magzatok esetében azonban abnormálisan fejlődhet a koponya és az agy, azaz mikrokefália alakulhat ki.

Abnormálisan kicsi koponyával születnek a gyerekek egy vírus miatt Brazíliában

A mikrokefália mellett létezik még az ún. anenkefália is: ez annyira súlyos károsodás, melynek következtében az agy gyakorlatilag egyáltalán nem fejlődik ki. Az anenkefáliában szenvedő babák rendszerint nem élik túl a szülést, vagy az azt követő 1-2 napot, nemrég azonban mi is írtunk egy agy nélkül született csecsemőről, aki csodával határos módon már az első születésnapján is túl van.


Lájkolja a Villanyleót, ha nem akar lemaradni a fontos és érdekes hírekről!

 
 
^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való