KERESÉS search-close

Lehet, hogy gazdag vagy, csak nem tudsz róla!

szerző:
2016.02.22. 10:47
Sőt, lehet, hogy a rokonaid is gazdagok, csak neked nem kötötték az orrodra! Felmérések szerint a gyászoló családtagok gyakran találnak nagy mennyiségű készpénzt vagy más vagyontárgyat nemrég elhunyt rokonuk személyes holmijai közt.
Lehet, hogy gazdag vagy, csak nem tudsz róla!
Zsoltnak reggel kilenc felé csörögni kezdett a szolgálati telefonja. Zsolt körzeti megbízottként dolgozott, három település tartozott hozzá, és sokan tudták a telefonszámát - ha balhé volt, vagy elvittek valamit, egyből őt hívták. Kevés számra emlékezett fejből, talán csak a családtagokéra, aznap reggel mégis pontosan tudta, hogy ki keresi - az illető ugyanis rendszeresen tett bejelentést. Zsolt nagyot sóhajtott, majd felvette a telefont.

Margit néni néhány hetente-havonta megkereste a rendőrséget különböző bűncselekmények miatt. Hol az autóját rongálták meg, hol furcsa fényeket látott éjszaka. A leggyakrabban mégis azért fordult a körzeti megbízotthoz, mert nem találta a dugipénzét.

Margit néni kisnyugdíjas volt: végigdolgozta az életét, amiért rendszeres havi járandóságot kapott. Spórolós volt, nem költött sokat, és bár nem volt nagy nyugdíja, rendre sikerült félretennie valamicskét. Amit megtakarított, azt rendszerint az otthonában rejtette el, hol egy fiók mélyén, hol az ágyneműk közt, hol kis borítékban a könyvek közé dugva.

Lehet, hogy gazdag vagy, csak nem tudsz róla!

Margit néni bejelentéseinek kilencven százalékát olyan esetek alkották, amikor ennek a pénznek az eltűnéséről volt szó. Ilyenkor normális esetben a helyszínre érkező rendőrnek jegyzőkönyvet kellene felvenni, majd megkezdeni a nyomozást. Zsolt azonban tudta, hogy van egy sokkal egyszerűbb megoldás: át kell nézni Margit néni holmiját, az idős asszony ugyanis hajlamos volt elfelejteni, hogy hova tette a pénzt, egyszerűbben fogalmazva:
 

saját maga elől dugta el a vagyonát.


Ha a pénz előkerül, bűntény sincs - márpedig eddig nem volt rá példa, hogy ne került volna elő a lakás valamelyik rejtett zugából.

Margit néni példája elsőre talán komikusnak tűnik, de ne higgyük, hogy elszigetelt esetről van szó. Úgy tűnik, a XXI. század embere semmivel sem bízik jobban a bankokban, mint elődei, és továbbra is azt gondolja, hogy
 

a pénz tárolásának legjobb módja, ha gondosan elrejtjük és mélyen hallgatunk róla!


Tudjuk jól, hogy amit már ketten tudnak, az nem titok többé, így aztán a leghatékonyabb módszer az, ha  közvetlen rokonainkat vagy barátainkat sem avatjuk be abba, hogy van egy kis megtakarításunk. És persze minél nagyobb ez a megtakarítás, annál szigorúbb a szabály: senkinek egy szót se!

Egy felmérés szerint csak Nagy-Britanniában legalább 226 ezer esetben találhattak emberek elhunyt rokonaik után olyan vagyontárgyat, melynek létezéséről korábban nem volt tudomásuk. Ráadásul a legtöbb esetben nem egyszerűen készpénzről, hanem valamilyen értékpapírról van szó: eltitkolt befektetésről, részvényről, valamilyen kötvényről. Margit néni példája pedig azt bizonyítja, hogy a világ más tájain, így hazánkban sincs ez másképp.

Lehet, hogy gazdag vagy, csak nem tudsz róla!

A legtöbb házibankár épp úgy jár el, mint a fenti történetben szereplő asszony, és az otthonában, vagy annak közvetlen környezetében rejti el a megtakarítását. Konyhaszekrényben, könyvespolcon, fehérneműk közé dugva, de olyan eset is előfordult, amikor a kertben, vagy a garázsban volt a váratlan örökség.

Lehet, hogy gazdag vagy, csak nem tudsz róla!

Bármennyire is szeretnénk titokban tartani, ha szert tettünk némi pénzre, be kell látnunk, hogy semmi értelme a kuporgatásnak, ha nem avatunk be senkit, ugyanis a legrosszabb esetben (példul egy váratlan haláleset miatt) az is előfordulhat, hogy  sosem találják meg, amit felhalmoztunk.

Ha pedig képtelenek vagyunk megjegyezni a rejtekhelyet, még mindig jobban járunk, ha egy bankot választunk erre a célra.


***

Néhány éve a veszprémi Pannon Egyetem felújítása során bukkantak a munkások egy csomagra, melyben valaki 60 évvel ezelőtt több millió pengőt rejtett el. Kattintson a képre a videóért!


Lehet, hogy gazdag vagy, csak nem tudsz róla!

 

Lájkolja a Villanyleót!

 
^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való