KERESÉS search-close

Nem minden színész ért egyet az Oscar-gála bojkottjával

szerző:
2016.01.23. 13:19
Óriási balhé van az idei Oscar-jelöltek körül, amiért egyetlen fekete alkotó sem került be az esélyesek közé. Emiatt többen úgy döntöttek, bojkottálják a gálát, ezzel azonban nem mindenki ért egyet. Az Oscar-díjas Michael Caine szerint "nem jelölhetnek valakit csak azért, mert fekete", Charlotte Rampling pedig egyenesen azt állítja, a bojkott legalább olyan rasszista a fehérekkel szemben, mint a színesbőrűek hiánya a jelöltek között.
Nem minden színész ért egyet az Oscar-gála bojkottjával
Ez már a második év, hogy egyetlen fekete művész sem került be az Oscar-jelöltek közé, ennek hatására pedig több híresség, köztük az afroamerikaik életét filmjeiben előszeretettel elemző rendező, Spike Lee, és Jada Pinkett Smith színésznő úgy döntött, hogy távollétével tiltakozik a kirekesztés ellen. A hír hatására a Twitteren is élénk vita bontakozott ki, és percenként születnek újabb bejegyzések az #Oscarssowhite (Túl fehér az Oscar) hashtaggel.

Nem minden színész ért egyet az Oscar-gála bojkottjával
Spike Lee rendező.

A bojkottal azonban nem mindenki ért egyet, úgy vélik ugyanis, hogy a probléma sem ennyire egyszerű, úgyis mondhatnánk: nem fekete vagy fehér.

Nem minden színész ért egyet az Oscar-gála bojkottjával

A kétszeres Oscar-díjas Michael Caine szerint a feketék hiányának nem a rasszizmus az oka, egyszerűen csak egyiküknek sem sikerült beverekedniük magukat a legjobbak közé. A 82 éves színész szerint

"Sok fekete színész van. De nem lehet valakiből jelölt csak azért, mert fekete. Jó alakítást kell nyújtani, és biztos volt is nagyon sok jó."

Caine úgy véli, türelmesnek kell lenni, és nem szabad azt várni, hogy könnyedén az ölébe hullik valakinek a díj. Mindezt a saját példája alapján állítjaja: bár 1956-ban kezdte a színészkedést, egészen '87-ig kellett várnia az első Oscar-díjra.

Nem minden színész ért egyet az Oscar-gála bojkottjával

A legjobb színésznő kategória egyik esélyese, Charlotte Rampling ennél is tovább ment: szerinte a bojkottot és a kampányt legalább annyira rasszistának lehetne tekinteni, mint a fekete jelöltek hiányát.

"Nem tudhatjuk teljes bizonyossággal, de az is lehet, hogy a fekete színészek egyszerűen tényleg nem érdemelték meg, hogy felkerüljenek a listára." - nyilatkozta egy francia rádiónak.

A színésznő véleménye persze újabb felháborodási hullámot generált, egyesek szerint a nyilatkozatával egyben a saját Oscar-esélyeinek is búcsút intett. Később úgy fogalmazott, a szavait félreértették, ő ugyanis éppen arra célzott, hogy mindenkinek egyenlő esélyeket kell biztosítani, és nem várhatják azt, hogy minden kisebbség egyenlő arányban jelenjen meg az ilyen listákon, éppen az vezetne megbélyegzéshez. Ha az Oscar-jelöltek körét aszerint állítanák össze, hogy ki fekete, és ki fehér, az éppen egy megosztott rendszerhez vezetne.
 

Lájkolja a Villanyleót!

 


 
^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való