KERESÉS search-close

Sokkal több tolvaj van a környezetében, mint gondolná!

szerző:
2015.10.13. 16:27
Ha a tolvajokra gondolunk, sötétben settenkedő maszkos fickók ugranak be legtöbbünknek, meg pajszeros-fegyveres alakok. Pedig sokkal többen lopnak, mint azt elsőre hinnénk. Az igazság az, hogy minden harmadik férfi és minden negyedik nő jó eséllyel lopott már életében legalább egyszer.
Ha Ön most a munkahelyén vagy akár a családja körében van, óvatosan emelje fel a fejét, és nézzen körül! Az emberek közt, akiket lát, tolvajok ülnek. Legalábbis nagy esély van rá, hogy néhányuk életében legalább egyszer tulajdonított már el valamit.
 

Ha Ön egyedül van, és történetesen férfi, akkor 33%, ha nő, akkor 25% esély van rá, hogy maga is tolvaj. Legalábbis 15 év kutatási adatai erre engednek következtetni.


Az Ohio Állami Egyetem kutatói 1997 és 2011 közt kitöltött kérdőívek információit elemezve jutottak erre a következtetésre. Bár azt hinnénk, hogy jellemzően tinédzserek követnek el ilyesmit, aztán egy idő után egyszerűen kinövik, de ez nem feltétlenül igaz. Vagy legalábbis nem ilyen egyszerű.

Sokkal több tolvaj van a környezetében, mint gondolná!

A megkérdezettek jelentős része ugyanis arra a kérdésre is igennel válaszolt, amelyben azt tudakolták, hogy az elmúlt egy évben tulajdonítottak-e el valamit. A kutatás eredményeit összegző Geoffrey Fain Williams kétféle kategóriát különített el a válaszok alapján. Azokat, akik legalább 50 dollár (~14 ezer forint) értékben loptak, "tolvajoknak" nevezte el. Akik ennél kevesebbet, azokat pedig (kapaszkodjanak!) "piti tolvajoknak"! Az adatok alapján az emberek 16%-a jó eséllyel tolvaj - azaz minden ötödik férfi és minden tizedik nő. Ha a piti tolvajokat is számítjuk, akkor ez a szám még magasabba lesz, és azt kapjuk, hogy minden harmadik férfi és minden negyedik nő tolvaj.

Sokkal több tolvaj van a környezetében, mint gondolná!

Nos, most már csak az a kérdés, hogy az Ön körül ülők vajon egyszerű piti rablók, vagy mindenre elszánt tolvajok valójában?

Nos, jó eséllyel inkább az előbbi. De ha az utóbbi, akkor sem kell különösebben aggódni, az emberek zöménél ugyanis csak rövid ideig tart a lopós időszak, rendszerint egy évnél is kevesebb ideig. A megkérdezetteknek kevesebb mint 5%-a vallotta azt, hogy három évnél tovább csinálta volna a lopkodást.

Sokkal több tolvaj van a környezetében, mint gondolná!

Az önkéntes adatszolgáltatáson alapuló kutatás legfontosabb megállapítása azonban az, hogy
 

a tolvajlás nem személyiségjegy, hanem inkább időszak a legtöbb ember életében.


A másik meglepő felfedezés, hogy a tolvajok többsége semmit nem keres a lopással, vagy legalábbis nagyon kevesen jutnak el odáig, hogy valóban említésre méltó összegre tegyenek szert ilyen módon. Sokszor ugyanis nem a pénzhiány a motiváló tényező. A legtöbb tolvaj 24 éves kor alatt aktív, méghozzá függetlenül attól, hogy mennyi bevétele van neki vagy a szüleinek.

Sokkal több tolvaj van a környezetében, mint gondolná!

Szóval ha idáig az alacsonyabb keresetű fiatal kollégák közt sejtette a tolvaj(oka)t, akkor lehet, hogy tévedett!

Williams kutatásai alapján valódi összefüggés a rossz anyagi helyzet és a lopásra való hajlam közt inkább csak harminc éves kor fölött mutatható ki, kialakulásában pedig egyéb jegyeknek is szerepe van. Azok, akik alkalmi tolvajból rendszeres, akár megélhetési elkövetővé válnak személyiségükből fakadóan kevésbé hajlamosak rá, hogy előre tervezzenek, és kevésbé törődnek a jövőbeni következményekkel, csak az azonnali előnyökre koncentrálnak. Leegyszerűsítve:
 

elsősorban az előrelátás és az önkontroll hiánya miatt válik valaki valódi bűnözővé.


Ha most már igazán fúrja az oldalát a kíváncsiság, hogy ki hajlamos a lopásra a kollégái vagy családtagjai közül, akkor Dr. Williams szerint a legjobb módszer ennek felfedésére az úgynevezett mályvacukor-teszt.

A Stanford Egyetem kutatói által kifejlesztett teszt lényege, hogy az alanyok választhatnak: vagy azonnal kapnak egy darab mályvacukrot (vagy valamilyen tetszőleges finomságot), vagy kettőt, hogyha hajlandóak várni rá hét percet. Azok, akik rögtön lecsapnak a mályvacukorra, nagyobb eséllyel lesznek tolvajok, ők ugyanis kevésbé tudatosan tervezik az életüket, és nem eléggé előrelátóak.

Sokkal több tolvaj van a környezetében, mint gondolná!

Ha valamelyik kollégája vagy rokona azonnal lecsapott a felkínált édességre, akkor inkább ne hagyja többé elöl az értékeit, ha ott van. Ha pedig kiderült, hogy maga is a türelmetlenek közé tartozik, akkor ne csodálkozzon, ha mostantól a többiek jobban figyelnek majd a cuccaikra, ha a közelben tartózkodik!
 

További menő cikkekért kövesse az RTL blogját, a Villanyleót a Facebook-on! Csak egy lájk, és házhozvisszük a híreket!

 
 

 
^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való