KERESÉS search-close

Úgy tűnik, akinek elég pénze van, akár nemi erőszakot is elkövethet!

szerző:
2016.02.08. 12:35
Három ausztrál fiatalember évtizedes börtönbüntetéstől menekült meg, miután 22 ezer dollárt fizettek 17 éves áldozatuknak, hogy elálljon a pertől. A nők jogaiért küzdő szervezetek szerint felháborító, hogy egyesek egyszerűen "kivásárolhatják" magukat egy ilyen horderejű bűntetőügyből.
Úgy tűnik, akinek elég pénze van, akár nemi erőszakot is elkövethet!
A melbourni Dylan Djohan, Ashwin Kumar, és Waleed Latif 2015-ben Horvátországban nyaraltak, ahol egy spliti bárban találkoztak egy 17 éves norvég lánnyal, akin még aznap éjjel csoportos nemi erőszakot követtek el. Tettükért 15 éves börtönbüntetés nézett ki nekik, a húszas éveik elején járó fiatalok azonban meglehetősen jómódú családjuknak köszönhetően megúszták az esetet: peren kívül megegyeztek az áldozattal, és 22 ezer dollár (kb. 4 és fél millió forint) kártérítést fizettek neki.

Hiába sikerült azonban elkerülniük a börtönt, a média felkapta a hírt, így a fiatalok egycsapásra közellenséggé váltak az interneten. Sanja Sarnavka, egy női jogokért küzdő horvát szervezet vezetője szerint "ha ők ezt megengedhették maguknak, akkor más vádlottak is inkább fizetni akarnak majd az általuk okozott károkért, hogy minimalizálják a büntetés mértékét, vagy épp szabadon megúszhassák az ügyet."
 

"Egy demokratikus államban mindenkit ugyanaz a bánásmód kellene, hogy megillessen, függetlenül az illető anyagi helyzetétől."


Másrészről viszont Sarnavka szerint teljesen érthető a 17 éves áldozat döntése, hogy elfogadja a felkínált összeget és eláll a pertől. A hosszas bizonyítási eljárás során ugyanis újra és újra fel kellene idéznie és át kellene élnie mindazt, amin keresztülment, az ezzel valamint a nyilvánossággal járó pszichikai megterhelés egyaránt ijesztő lehet annak, aki ilyen súlyos traumát élt át.

Úgy tűnik, akinek elég pénze van, akár nemi erőszakot is elkövethet!

Az elkövetők egyike, a bárpultosként és modellként dolgozó Dylan Djohan bizarr nyilatkozatokban utalt rá, hogy valamiféle küldetésnek tekintette az aktust. Azt mondta, hogy "jelenést látott", és egy "lágy hang" azt mondta neki, hogy
 

"vigye ágyba a Mennyország áldott szépségeit".


Az ügyészség szerint a három férfi egyike berángatta a kiszemelt lányt a mosdóba, majd a másik kettő utánament, és erőszakosan közösült vele. Az orvosi vizsgálatok alátámasztották, hogy valóban sor került az aktusra, ugyanakkor a vádlottak egyike azt állította, hogy ő maga nem vett részt az erőszakban, csak jelen volt az esetnél.

Bár kezdetben mindhárman azt vallották, hogy az együttlétre a lány beleegyezésével került sor, később a perben kötött egyezségnek megfelelően mindhárman bűnösnek vallották magukat.

A beismerő vallomások és a kártérítés figyelembevételével a bíróság egy év börtönre ítélte őket, melyet jó magaviselet feltétele mellett öt évre felfüggesztettek -
 

azaz a vádlottak gyakorlatilag szabadon távozhattak, miután fizettek,


így hét hónapnyi előzetes letartóztatás után hazatérhettek Melbourne-be.

Egy spliti ügyvéd, Mladen Ostro szerint az ilyen típusú peren kívüli megegyezések egyre gyakoribbak Horvátországban. Sokak szerint ugyanakkor elfogadhatatlan, hogy tettük után az elkövetők megúszhatják ennyivel és visszatérhetnek a társadalomba. A Twitteren gyűlöletcunami fogadta az eljárást, egyesek attól tartanak ugyanis, hogy a három fiatal bármikor újra erőszakot követhet el valakin.

Hogy miként lehet feldolgozni egy ilyen súlyos traumát, és hogy mit él át az áldozat egy ilyen helyzetben, kiderül a Fókusz riportjából, ahol egy nő meséli el saját történetét és azt, hogy hogyan sikerült túllépnie a történteken:

Úgy tűnik, akinek elég pénze van, akár nemi erőszakot is elkövethet!


Lájkolja a Villanyleót!

 
 
^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való