KERESÉS search-close

Európai Unió

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "Európai Unió"

A negyedik legalacsonyabb minimálbért kapják a magyarok az EU-ban

A negyedik legalacsonyabb lett az új magyar minimálbér az Európai Unióban - az unió statisztikai hivatala szerint. A szlovák, a cseh és a lengyel tizedével magasabb a magyarországinál, több mint havi bruttó 165 ezer forintnyi. A legnagyobb szakszervezeti szövetség szerint megugorhat a kivándorlás a lemaradásunk miatt.

Brexit: Megbukott a megállapodás

Nem szavazta meg a Brexitről szóló megállapodást a brit parlament. Súlyos vereséget szenvedett Theresa May miniszterelnök. Az unióval kialkudott egyezséget több mint kétszer annyi képviselő utasította el, mint amennyi támogatta. A szavazás előtt a kormányfő arról beszélt, a megállapodás elutasítása tovább növelné a bizonytalanságot a szigetországban. Most valóban nyitott kérdés, milyen következménye lesz a parlamenti döntésnek. Az ellenzéki Munkáspárt vezetője máris jelezte: bizalmatlansági indítványt nyújt be a brit kormány ellen.

Mi várható 2019-re?


szerző:
2019.01.05. 19:05
Mi várható 2019-re?

A Fókusz riportere annak járt utána a világ válságövezeteit jól ismerő szakértőkkel, hogy mi várható 2019-re? Vajon felbomlik az Európai Unió? Kitör a harmadik világháború? Egyáltalán, jobban fogunk élni, mint tavaly? Kiderül a riportból!

Kényszerleszállást hajtott végre az Angela Merkelt szállító gép

Elromlott a rádió, ezért kényszerleszállást hajtott végre az Angela Merkelt szállító kormánygép csütörtök este. A német kancellár a világ legerősebb gazdaságait és az Európai Uniót tömörítő, úgynevezett G20 csúcstalálkozóra tartott Argentínába. A légierő egy másik gépével végül Madridba repült, onnan sima kereskedelmi járattal ment tovább Buenos Airesbe.

Kárpátalja: két tűz között?

Ukrajna félig-meddig háborúban áll az ország keleti részén orosz támogatással önállósodó szakadárokkal. Hosszabb távon az ország szeretne NATO-tag lenni – ezt Oroszország aligha tolerálná – és közeledni az Európai Unióhoz. Ebben a keretben lehet elhelyezni a magyar-ukrán kapcsolatok feszültségeit.

Másképp jelzik az üzemanyagokat

Holnaptól új, egységes címkékkel kell jelölni az üzemanyagokat az Európai Unióban. "E" és "B" betű között kell választaniuk az autósoknak, és a "B" nem a benzint, hanem a gázolajat jelöli majd. Az Ásványolaj Szövetség mégsem számít kavarodásra, miután a régi jelölések az oszlopokon maradnak

Megállítanák a globális felmelegedést az Európai Unióban

Világszerte tombol viharok miatt vették komolyan az Európai Unióban az ENSZ legújabb jelentését a globális felmelegedésről, amely szerint jó, ha tíz éve van az emberiségnek a folyamat megállítására.

Elhallgatták, hogy az EU fizette

Törölték az Uniónak mondott köszönetet Tállai András Facebook oldaláról. A köszönő kommentet a Momentum aktivistái írták ki az államtitkár egyik posztja alá, abból ugyanis hiányzott, hogy a politikus által emlegetett új utat az Unió támogatásával építették. Tállai Andrást hiába kerestük, a Momentum szerint viszont felháborító, hogy el akarják titkolni, kitől jönnek a pénzek a beruházásokra.

 Orbán a közös határőrség ellen

A következő csata arról szól, hogyan vegyék el a bevándorlásnak ellenálló országoktól a határőrizet jogát - erről beszélt az állami rádióban Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint az Európai Parlamentben azért fogadták el a Sargentini-jelentést, hogy gyengítsék Magyarország pozícióit. A DK-nál azt mondják, Orbán Viktor direkt félreértelmezi a jelentést. A Fidesz közben bevándorláspolitikai kabinet felállításáról döntött, amelyet Németh Szilárd vezet majd.

Európa válaszút előtt


szerző:
2018.09.13. 18:47
Európa válaszút előtt

Itt az ideje, hogy Európa globális nagyhatalommá váljon, gazdasági, politikai és katonai értelemben egyaránt - nagyjából így összegezhető az Európai Bizottság egy év múlva leköszönő elnöke, Jean-Claude Juncker nagyívű terve az Unió jövőjével kapcsolatban.

Vita Magyarország helyzetéről

Ki akarnak rekeszteni egy népet az európai döntésekből, politikai alapon meg akarnak bélyegezni egy országot. Ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök az úgynevezett Sargentini-jelentés vitáján az Európai Parlamentben. . A vita tétje, hogy először az Unió történetében elindítják-e Magyarország ellen a 7-es cikkely szerinti eljárást, amelynek végén akár a szavazati jogát is elveszítheti az ország.

A magyarok többsége egyáltalán nem nyaral

Pontosan egy évvel ezelőtt számolt be arról az RTL Klub Híradó, hogy 40 ezer forintot költ egy átlagos magyar nyaralásra. Ezzel a sereghajtók közé tartozunk az Európai Unióban - a közösség statisztikai hivatalának felmérése szerint. A szlovákok ennek dupláját fordítják üdülésre, az osztrákok a négyszeresénél is többet. Az Eurostat szerint egyhetes nyaralást a magyarok több mint fele nem engedhet meg magának.

Uniós csúcs a migrációról

Orbán Viktor szerint a menekültek beáramlását szigorú határőrizettel lehet elérni. Az uniós csúcstalálkozó előtt egyeztetettek a visegrádi 4-ek kormányfői és a francia elnök. Ezt egyébként maga Emmanuel Macron kezdeményezte. Egyelőre csak az biztos, hogy a 75. Uniós csúcs résztvevőire kemény tárgyalások várnak a migráció témájában.

Korlátoznák a műanyaghasználatot

Műanyag szívószálak, műanyag fültisztító pálcikák és műanyag evőeszközök - ezeket az egyszer használatos műanyag tárgyakat is betiltaná az Eu-ban, így Magyarországon is az Európai Bizottság. A cél az óceánok védelme.

Százmilliárdokkal kevesebb jöhet

Többszáz milliárd forinttal kevesebb támogatást kaphat Magyarország az új uniós költségvetésből. Az Európai Bizottság ezt is tartalmazó javaslatát késő délután jelentették be Strasbourgban. A Financial Times szerint a Magyarországnak szánt pénzt csaknem a negyedével vághatják meg.

Orbán Viktor másképp emlékszik a találkozóra

Szó sincs arról, hogy felmerülne a Fidesz kizárása az Európai Néppártból - ezt mondta az atv.hu-nak Orbán Viktor. A miniszterelnök szerdán találkozott a néppárt vezetőivel, de szerinte csak a jövő évi európai parlamenti választásokra való felkészülésről tárgyaltak. A néppárt vezetése az Index-szel azt közölte, politikailag kényes ügy a találkozó, ezért nem árulnak el részleteket, de újabb egyeztetést tarthatnak majd.

Szigorítanák a pénzek elosztását

Az uniós források korlátozásával büntethetné az Európai Bizottság a renitens tagállamokat, például Magyarországot vagy Lengyelországot a következő uniós pénzügyi ciklusban - erről ír a Financial Times.

Magyar vétó a megállapodásra

Megvétózta a magyar kormány azt a megállapodást, amit az Európai Unió kötött volna több tucat afrikai országgal a menekültek megállításáról. A dokumentumot jövő héten írták volna alá. Szijjártó Péter külügyminiszter szerint azért léptek közbe, mert a megállapodás szerintük elősegítené a migrációt. Az MSZP szerint a kormány azért vétózott, mert az egyezmény megoldaná a menekültválságot, amivel riogatnak.

Mészáros 140 milliárdot nyert el

Három hónap alatt 420 milliárd forint közbeszerzést nyert tíz kormányközeli vállalkozó és cégcsoport – írta meg az Átlátszó. Ennek több mint háromnegyede uniós pénz. Csak Mészáros Lőrinc cégei 140 milliárd forintot kaptak, szinte kizárólag Európai Uniós forrásból.

Elindítanák az eljárást Magyarország ellen

Hivatalosan is kezdeményezték Magyarország ellen az uniós alapszerződés hetes cikkelye szerinti eljárás beindítását, aminek végén akár a kormány szavazati jogát is felfüggeszthetik. Ez a legsúlyosabb szankciók egyike.

Magyarország kimaradhat az uniós konzultációból

Magyarország az egyetlen, amely kimaradna az Európa jövőjéről szóló konzultációból. A felmérést a francia elnök kezdeményezte. Szerinte nem is meglepő, hogy Magyarország kimarad. Emmanuel Macron kijelentése derültséget okozott az uniós csúcs utáni brüsszeli tájékoztatóján…

Magyar javaslat az uniónak

Saját menekültügyi javaslatot készített a magyar kormány az Európai Unió számára. Ezt Orbán Viktor át is adta az unió soros elnökségét ellátó Bulgária miniszterelnökének. Közben a magyar parlament megkezdte a menekülteket segítő civil szervezetek elleni, úgynevezett Stop Soros törvénycsomag tárgyalását. A javaslat ellen az Európa Tanács és az ENSZ után legutóbb 23 ország 255 civil szervezete közösen tiltakozott.

Támogatás Orbán Győző cégének

480 millió forint uniós támogatást nyert el egy cég azóta, hogy Orbán Viktor testvére résztulajdonos lett a vállalkozásban – írta meg a Direkt36 oknyomozó portál. A pénz az Európai Uniótól jött, de a magyar kormány bonyolította le a pályázatot, a rendszer felügyelete 2013 óta közvetlenül a Miniszterelnökséghez tartozik. Az LMP szerint, amíg Orbán Viktor nyilvánosan Brüsszel ellen kampányol, addig a valóságban uniós pénzből gazdagodik a családja. Orbán Viktor sajtófőnöke szerint a kormányfő nem foglalkozik üzleti ügyekkel.

RTLII Híradó 2018-01-16


szerző:
2018.01.16. 21:30
Adataink: lehet jobban védeni?

Az Európai Unió néhány éve úgy döntött, hogy a korábban az uniós tagállamoknak nagy mozgásteret adó adatvédelmi irányelv helyett egy új, már mindenkinek betű szerint kötelező rendeletet alkot. A tavaly hatályba lépett jogszabályt jövő tavasztól kell alkalmazni, addig van ideje a cégeknek felkészülni a korábbiaknál sokkal szigorúbb adatkezelési elvekre.

Fontos témák lehetnek a vacsorán

Az észt fővárosban találkoznak ma este az európai uniós tagállamok vezetői, miről lesz szó és mik a magyar szempontból fontos ügyek a tallini csúcson?

Lesz európai kemény mag - mikor?

Mi lesz az Unióval? És ezen belül hol lehet a helye Magyarországnak? Évtizedek óta elő-elő kerül, de egy jó fél éve többféle változatban és többféle megjelöléssel állandó téma lett a jövő: leginkább talán az úgynevezett mag-Európa koncepció, amely szerint Németország és Franciaország vezetésével néhány ország az eddiginél lényegesen szorosabban működne együtt.

Megvonnák az uniós pénzeket

Uniós pénzeket kell elvonni Magyarországtól, ha nem fogad be menekülteket, ezt nyilatkozta a német igazságügyi miniszter. Több uniós politikus is élesen bírálja az Orbán-kormányt, mert szerintük Magyarország nem teljesíti kötelezettségeit, holott a héten az Európai Bíróság kimondta: jogszerű döntés született a kvótáról, vagyis a menekültek elosztásáról. A Fidesz szerint a német baloldali miniszter is bevándorláspárti.

Fidesz: nagyvonalú gesztus

Nagyvonalú gesztus Magyarország részéről, hogy a déli határ védelmére fordított pénznek csak a felét kéri az Európai Uniótól. Ezt válaszolta Híradónk kérdésére a Fidesz szóvivője. Az Európai Bizottság azonban nem fizet. Azt mondják, határvédelemre adnak pénzt, kerítésre nem.

„Röhejes és zavarba ejtő” a kormány kampánya

Röhejes és zavarba ejtő a magyar kormány menekültekkel kapcsolatos kampánya az Európai Bizottság alelnöke szerint. A Fideszt is tagjai között tudó néppárt tagja, Frans Timmermans ezt arra mondta, hogy Orbán Viktor szerint az Európai Unió Soros György tervét végrehajtva évi egymillió menekültet akar befogadni. A Fidesz szerint az Európai Bizottság ellentmondásos dolgokat tesz menekültügyben, a DK szerint a kormány össze akarja zavarni az embereket.

Továbbra is nem a kvótákra

A magyar kormány el fogja utasítani, ha számára kedvezőtlen ítélettel zárulna a kvótaper - ezt mondta Orbán Viktor pénteken Brüsszelben. A perben a kormány azt szeretné elérni, hogy ne kelljen befogadni csaknem 1300 menekültet. A szocialisták szerint Orbán Viktor aláássa az Európai Unió egységét.

 

Az euró bevezetését kéri az unió

Visszautasíthatatlan ajánlatot kap ősszel Magyarország az euró bevezetésére az uniótól - így értesült a Portfolio.hu. Ehhez elsősorban pénzügyi ösztönzőket használnának. Híradónknak nyilatkozott az Európai Bizottság szlovák alelnöke, aki azt mondta, minden európai uniós tagállamnak elemi érdeke, hogy bevezesse a közös pénzt.

Megszűnt a roamingdíj az Európai Unióban

Megszűnt a roamingdíj az Európai Unióban. Mostantól belföldi tarifákon telefonálhatunk haza, vagy utazásunk helyszínéről bármelyik másik uniós tagállamba. És nem kell többé kikapcsolni az adatroamingot, akár a tengerparton is megnézhetik az RTL Híradó riportjait plusz költség nélkül. A hírközlési hatóság ugyanakkor buktatókra is figyelmeztet.

 

Újabb vizsgálat a közszolgálati egyetemnél

Újabb uniós projektjét vizsgálja az Európai Unió a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek. Ezt Lázár János közölte egy LMP-s képviselőnek írt levelében. A miniszter már belső vizsgálatot is kezdeményezett az összesen 30 milliárdnyi uniós forrás ügyében. Az egyetem szerint minden rendben van. Az LMP-nél viszont azt mondják, közönséges lopás zajlik.

Drágább lesz külföldről SMS-ezni

Drágulhat a külföldi SMS-ezés a roamingdíjak eltörlésével. Egyelőre legfeljebb 23 forintot kérhetnek a szolgáltatók egy európai uniós országból hazaküldött szöveges üzenetért, kevesebbet, mint a belföldi tarifák többsége, amelyeket június közepétől az egész Unióban egységesen kell majd alkalmazniuk. A mobilinternetezés viszont lényegesen olcsóbb lesz az itthoni árak kiterjesztése után. A hatóság szerint érdemes alaposan tájékozódni utazás előtt.

Orosz befolyás: szabad a pálya?

Kell-e félnünk Oroszországtól? Vajon túl közel kerültünk-e az oroszokhoz – vagy ők hozzánk? Miközben Oroszország ellen uniós szankciók működnek, és miközben, Európa jó része kisebb-nagyobb mértékben kiszolgáltatott az orosz energiának, az orosz befolyás növekedése egyre inkább foglalkoztatja nemcsak a magyar, hanem az európai és az észak-amerikai nyilvánosságot is. Magyarország nem főszereplő Oroszország és a világ bonyolódó játszmájában, de fekvését tekintve geopolitikailag elég érzékeny ahhoz, hogy nagyon is érdekelhesse Oroszországot. Mi tudható és mi a teendő?

Nem lesz roaming-díj az Európai Unióban

Eltörlik a roaming díjakat az unióban, ez azt jelenti, hogy június közepétől nem kell plusz pénzt fizetni, ha valaki külföldről hazatelefonál vagy internezetik, SMS-ezik. Eddig akár több ezer forinttal is növelhette például egy nyaralás költségét a roamingolás. Nyártól viszont mindenkinek annyit kell fizetnie a külföldi mobilozásért, amennyit otthon.

Már a Néppártból is bírálják a kormányt

A Fidesz európai pártcsaládja, az Európai Néppárt vezetői is kritizálták a magyar kormányt a Közép-európai Egyetem, azaz a CEU működését veszélyeztető törvény miatt. Van olyan néppárti képviselő, aki szerint a Fideszt ki kell zárni az európai pártból, Magyarországot pedig az unióból. Az Európai Parlament baloldali politikusai a demokrácia lebontásáról beszéltek, és úgy döntöttek, még ebben a hónapban napirendre veszik az ügyet. Az Európai Bizottság már a jövő héten tárgyal a CEU-ról. Orbán Viktor szerint Soros György megtéveszti a nemzetközi közvéleményt az ügyben.

A legkevésbé demokratikus

Magyarország az Európai Unió legkevésbé demokratikus országa. Ezt állapította meg a Freedom House nonprofit szervezet jelentése. Szerintük Magyarország megítélése 2010 óta folyamatosan romlik és idén már Románia és Bulgária mögé esett vissza. A legtöbbet a sajtószabadság és a korrupció tekintetében romlott a helyzet. A kormány szerint ez nem igaz. A DK-nál viszont azt mondják, hogy az Orbán-kormány fél- diktatúrát csinál az országból.

 

EU: Milyen lesz a következő 60 év?

Európával együtt öregszik az unió. 60 évesen milyen életkilátásai vannak? A szerződés aláírását 60 évvel ezelőtt esőben is zajosan ünnepelték Rómában – most, a napsütéses születésnapon csak operatőröket és fotósokat engedtek a politikusok közelébe a biztonság érdekében. Más lett Európa. De milyen?

Hivatalos lett a brit kilépés

"Történelmi pillanat, ahonnan nincs visszaút" - ezekkel a szavakkal jelentette be Theresa May brit kormányfő, hogy benyújtotta országa hivatalos elszakadási kérelmét az Európai Uniótól. A kilépés folyamata, amíg tisztázzák a részleteket, még két évig fog tartani. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint a kilépés rossz hír Londonnak és Brüsszelnek is.

A Brexit után oda a londoni magyarok szerencséje?

Londonban megtalálták a szerencséjüket. A Brexit után, most mégis lehet, hogy az ott élő fiatal magyaroknak csomagolniuk kell?
 

 

Szerda este már Theresa May a brit kormányfő

Szerda estétől 26 év után újra női miniszterelnöke lesz Nagy-Britanniának. A posztra legesélyesebbnek tartott eddigi belügyminiszter Theresa May riválisa ugyanis kiszállt a versenyből. Délután David Cameron bejelentette: kedden vezeti utoljára a kormányülést, majd hivatalosan is benyújtja lemondását a királynőnek. Így lehetővé vált, hogy a tervezettnél hamarabb megkezdődjön Nagy-Britannia uniós kilépéséhez vezető folyamat.

Egyre bizonytalanabbak a magyarok

Tovább erősödött a bizonytalanság az Angliában dolgozó magyarok között, miután kedden a brit bevándorlásügyi államtitkár azt mondta, nem tudják hosszú távon garantálni az Európai Unióból érkezett munkavállalók maradását. A régóta kint dolgozók a vállalkozásaikat féltik. Vannak olyanok, akik már most azon gondolkodnak, hogy más európai uniós országába költöznek.

Már a britek nélkül tanácskozik az Unió

London még mindig nem jelentette be hivatalosan kilépési szándékát az Európai Unióból, a szigetország jövője így továbbra is bizonytalan. Skócia inkább leválna Nagy-Britanniától, mintsem hogy kikerüljön az Unióból, de több nagyvállalat is áttelepülhet, ha a britek otthagyják a közös piacot. Az uniós országok vezetői szerdán már a britek nélkül folytatták kedden megkezdett brüsszeli tanácskozásukat.

Brexit: milliók követelnek új népszavazást

Már több mint 3 millió 300 ezren írták alá azt a petíciót, amellyel új népszavazást követelnek a britek. Csütörtökön többségbe kerültek azok, akik kilépnének az Európai Unióból. A petícióval és magával a kilépéssel is mindenképpen foglalkoznia kell a parlamentnek. Az aláírásokat ellenőrzik, mert rengeteg külföldi is szavaz, amit elvileg nem lehetne. 77 ezer aláírást már töröltek. Közben az uniós vezetők folyamatosan tárgyalnak arról, hogy milyen következményei lesznek a brit kiválásnak.

Gyors brit távozást akar az Unió

A britek minél gyorsabb távozását akarja az Európai Unió. A szervezet alapító tagállamainak külügyminiszterei szerint amilyen gyorsan csak lehet, el kell kezdeni a tárgyalásokat Nagy-Britannia kilépéséről. A jövő héten az unió valamennyi vezetője tárgyalóasztalhoz ül. A kilépésre elvileg két év van, de csak nagyon nehéz és bonyolult egyeztetések után válhat ki egy ország az Európai Unióból.

Kilépnek a britek az Európai Unióból

Elhagyják a britek az Európai Uniót – 72 százalékos részvétel mellett a kilépéspártiak több mint 1 millió szavazattal megnyerték a történelmi jelentőségű népszavazást. David Cameron brit miniszterelnök azonnal bejelentette lemondását, a kilépés hírére a font árfolyama meredeken esni kezdett. Ez az első eset, hogy az EU egy tagállama elhagyja a szervezetet, ezért egyelőre óriási a bizonytalanság a jövőt illetően.

Aggódhatnak a londoni magyarok?


szerző:
2016.06.24. 10:47
Aggódhatnak a londoni magyarok?

A britek kilépése az Európai Unióból a magyar munkavállalókra is hatással lehet. Angliában becslések szerint legalább 300 ezer magyar dolgozik, többségük Londonban. Ők most azért lehetnek ott, mert az EU-tagállamok állampolgárai szabadon élhetnek és dolgozhatnak bárhol az unió területén. A brit kilépéssel mindez megváltozik.

Kilép Nagy-Britannia az Európai Unióból

Több mint 70 százalékos részvétel mellett a kilépéspártiak nyerték a történelmi jelentőségű népszavazást. Ez az első eset, hogy az EU egy tagállama kilép a szervezetből, egyelőre óriási a bizonytalanság a jövőt illetően. A hírre a font árfolyama meredeken esni kezdett, a londoni tőzsde nyitásakor nagy veszteségekre számítanak.

 

Megváltozik-e Európa és talán az egész világ gazdasága?

Angliában csütörtökön megkezdődött a mindent eldöntő népszavazás az Egyesült Királyság EU-tagságáról. A Brexitet bár maga a brit miniszterelnök hívta életre, most mégis visszakozna a kilépéstől.

Brexit: sokan lobbiznak a bennmaradásért

Ezernél több vállalkozás, illetve cégvezető támogatta nyílt levélben Nagy-Britannia Európai Uniós tagságát. Szerintük a kilépés gazdasági bajokhoz, munkahelyek elvesztéséhez vezethet. Vannak azonban távozáspárti üzletemberek, akik szerint az uniós tagság akadályozza a szigetországot a növekedésben. Egy magyar szakértő szerint a népszavazás eredményének lehet hatása a magyar gazdaságra is.

Sokan kérnek brit állampolgárságot

Sok Angliában élő uniós munkavállaló, köztük magyarok is brit állampolgárságot kértek a csütörtöki népszavazás előtt. Két nap múlva a szigetországban arról döntenek, akarnak-e az Európai Unió tagjai maradni vagy kilépnek. Bár tömegek hazaküldésétől még a kilépésért kampányolók szerint sem kell tartani, sokan biztosabbnak látják a jövőjüket, ha az uniós mellé megszerzik a brit útlevelet is.

Nagy-Britannia ki akar lépni az EU-ból?

Könnyen lehet, hogy mindössze pár ezer szavazaton múlik majd Európa, és talán az egész világgazdaság sorsa alig két hét múlva. A Brexit, vagyis a britek népszavazása az Unióban maradásról vagy kilépésről sok mindent megváltoztathat. Most több százezer magyar él és dolgozik a szigetországban, az ő helyzetük is bizonytalan lehet nagyon gyorsan.

Fókusz 2016-06-10


szerző:
2016.06.10. 18:55
Belga nemzeti színekben a világ

A Európai Unió vezetői is megemlékeztek a brüsszeli terrortámadás áldozatairól. Az Európai Bizottság elnöke a metrós robbantás helyszínén adózott egy perces csenddel. Virágokkal, mécsesekkel tartottak ceremóniákat más országokban is, számos híres épületet pedig a belga nemzeti színekbe öltöztettek.

Vasárnaptól visszaküldik a menekülteket

Elkezdték összegyűjteni a menekülteket Görögországban, hatalmas kompokon szállítják őket a pireuszi kikötőbe. Az Unió és Ankara megállapodása alapján ugyanis vasárnap éjféltől minden illegálisan Görögországba érkező embert visszatoloncolhatnak Törökországba. A görög hatóságoknak azonban nincs elég emberük erre, az Európai Uniótól kérnek segítséget.

Mindenképpen népszavazást akarnak

Mindenképpen szükségesnek tartják a népszavazást a menekült kvótáról, hiába állapodtak meg az európai vezetők, hogy a betelepítés csak önkéntes lehet. A miniszterelnök sajtófőnöke szerint az Európai Bizottság tavasszal ismét előhozhatja a kötelező betelepítési kvótáról szóló javaslatot, ezért a magyar embereknek joguk van dönteni. A Demokratikus Koalíció szerint viszont őrültség 5 milliárd forintot elkölteni egy népszavazásra, amely valójában már okafogyott.

Vitáznak kell-e még a népszavazás

Magyarország kibekkelte a legnagyobb veszélyt, és nem kell kötelezően menekülteket befogadnia az uniós kvóta alapján - így értékelte a Törökországgal pénteken megkötött megállapodást a miniszterelnök. A Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc ezután felszólította Orbán Viktort: vonja vissza a kötelező betelepítési kvóta ügyében kezdeményezett népszavazást, mert az így szerinte már értelmetlen. A kormányszóvivő viszont azt mondta: soha nem volt még időszerűbb a népszavazás.

Áttörés vagy ígéretes kezdet?

Egyelőre minden, csak nem osztatlan siker az az elvi megállapodás, amire az Európai Unió és Törökország jutott a menekültek ügyében Brüsszelben. Az Unió országai egyre szigorúbb ellenőrzési és befogadási szabályokat vezetnek be. Törökország most vállalja, hogy minden visszaküldött migránst visszafogad és arab nyelvű iskolákat szervez az ott élő szír menekültek gyerekeinek.

Lezárná az EU a balkáni útvonalat?

Kiszivárgott hírek szerint teljesen lezárná a menekültek balkáni útvonalát az Európai Unió. A német kormány azonban találgatásról beszél. Angela Merkel azt mondta: fenntartható megoldás kell, amely Görögország és Törökország számára is elfogadható. A menekültválságról hétfőn tanácskoztak Brüsszelben az uniós tagországok és Törökország vezetői. A megbeszélések előtt Orbán Viktor megismételte: szó sem lehet arról, hogy Magyarországra menekülteket telepítsenek.

Már idén szavaznak a britek az EU-tagságról

Szívvel-lélekkel Nagy-Britannia EU-ban maradása mellett fog kampányolni David Cameron az erről szóló népszavazáson, amit június 23-ára tűztek ki. A brit miniszterelnök szerint ugyanis a pénteki brüsszeli csúcson elfogadott megállapodás különleges státuszt fog biztosítani Londonnak a megreformált Unióban, amely megőrizheti pénzügyi függetlenségüket az euróövezettel szemben és korlátozhatja a külföldi munkavállalóknak járó szociális juttatásokat.

Pénzmegvonással fenyegetőzött Renzi

Aki nem fogad be menekültet, uniós pénzre se számítson – kiszivárgott hírek szerint ezt az olasz kormányfő mondta egy brüsszeli munkavacsorán, közvetve a magyar kormányfőnek üzenve. Orbán Viktor ugyanis hallani sem akar arról, hogy az Európai Unióba érkező menekültek közül bárkit is befogadjon. Álláspontját a visegrádi országok is osztják. A tegnap kezdődött brüsszeli csúcson a menekültválság és a britek uniós tagsága a legfontosabb témák.
 

Második védvonal kell a V4-ek szerint

Az Európai Unió migrációs politikája megbukott, csak terrorizmust, erőszakot és félelmet okozott – mondta Orbán Viktor a visegrádi négyek 25 éves jubileumi találkozóján Prágában. A résztvevő országok szerint Görögország nem képes feltartóztatni a menekülteket, ezért meg kell erősíteni a macedón és a bolgár határt. Ez ellen a terv ellen viszont Németország már a találkozó előtt tiltakozott.

Cáfolják Brüsszelben Lázár kijelentését

Lázár János állításával szemben nem a középületek, hanem a lakások energetikai korszerűsítésére adna Magyarországnak 450 milliárd forintot az Európai Unió.

Hogyan kezelik a menekültügyet?

A tavalyi több mint egy millió után idén is legalább ennyi menekültre kell, hogy számítson Európa – részben azért, mert Törökország egyelőre nem erőlteti meg magát, hogy a beígért 3 milliárd euróért legalább fékezze az országot elhagyó menekülőket – akik Görögországba és onnan északra mennek. Tavaly több mint 90%-uk végül három országba, Németországba, Ausztriába és Svédországba érkezett. Az unió hozott ugyan egy döntést ősszel 160 ezer menekült szétosztásáról, de ez a terv összeomlott. A leghangosabb ellenálló Kelet-Európa, ahol a legkevesebb bevándorló él.

Mennyi menekültet bír el Európa?

Tamás Gáspár Miklós filozófus szerint a kelet-európai államok rasszisták, a menekültekből pedig közös ellenség lett. Magyarul Balóval 23.35-től az RTL Klubon!

Magyarul Balóval 2016-01-07

Korrupció. Magyarország a felderítésben gyengén teljesít – ezt állítja az Európai Unió csalás elleni hivatala. Tény, hogy miközben a korrupciós bűncselekmények száma egyetlen év alatt megháromszorozódott, a korrupció miatt elítéltek száma ötödével esett vissza. Mit szól ehhez a Miniszterelnökség államtitkára és a korrupciókutató?

Vita a korrupcióról


szerző:
2016.01.07. 16:00
Vita a korrupcióról

Magyarország a felderítésben gyengén teljesít – ezt állítja az Európai Unió csalás elleni hivatala. Tény, hogy miközben a korrupciós bűncselekmények száma egyetlen év alatt megháromszorozódott, a korrupció miatt elítéltek száma ötödével esett vissza. Mit szól ehhez a Miniszterelnökség államtitkára és a korrupciókutató?

Mi lesz, ha szétesik az Európai Unió?

A menekült kérdés Európát alapjaiban rengette meg. Megerősödtek a szélsőség pártok, lezárták a határokat, és egymással veszekedtek a politikusok. Sokan a schengeni határok megszűnéséről és Európa széteséséről beszélnek.

Korrupció: A láthatatlan adó

Évente átlagosan 100 millió euró uniós pénzt szerez vissza az OLAF, ez egy rövidítés, az unió korrupció és csalás elleni szervezete. Munkájának másik eredménye összesen 900 évnyi börtönbüntetés az elítélt csalóknak. Vendégünk, az olasz Giovanni Kessler 12 évig volt ügyész Olaszországban, a maffia ellen is nyomozott, ami nem életbiztosítás, 4 éve a most 435 embert foglalkoztató OLAF elnöke.

Orbán: Perre megyünk a kvóták ellen

Az Európai Bíróságon támadta meg a kötelező kvóta rendszert a magyar kormány - ezt Orbán Viktor jelentette be a Magyar Állandó Értekezleten. A kormány itthon tájékoztató kampányt is indít a kvótarendszerrről. Jobboldali napilapokban jelentek meg az egész oldalas állami hirdetések. Hogy mindez mennyibe kerül majd, azt meg sem becsülte a kormány. Az MSZP szerint az Orbán-kormánynak a gyűlöletkeltés a célja, bármibe is kerüljön.

Orbán: Folytatódik a Paks II. beruházás

A kormány nem áll le. Hiába a brüsszeli kérés, tovább folytatódik a paksi beruházás. A miniszterelnök az állami rádióban jelentette be: folytatják az erőműépítést, és szerinte csak azért támadják Brüsszelben a bővítést, mert a nyugati cégek nem akarnak kimaradni az üzletből. Az Európai Bizottság kedden dönthet arról, hogy indít-e még egy kötelezettségszegési eljárást, méghozzá a beruházás állami támogatása miatt. Ha igen, az a Párbeszéd Magyarországért szerint azt jelentheti, hogy nem épülhet fel az erőmű.

Kiemelten kezelik az Elios elleni nyomozást

Kiemelten kezeli az Európai Unió csaláselleni szervezete az Elios Innovatív Zrt. elleni nyomozást. Ez az a cég, amelynek korábban Tiborcz István, Orbán Viktor veje volt a résztulajdonosa, és több milliárd forintért nyert közbeszerzéseket városok közvilágításának korszerűsítésére. A nyomozás részleteiről a Direkt36 oknyomozó portál derített ki részleteket. Megtudták: az ügyet már az Európai Bizottság egyik főigazgatósága is vizsgálja, és ha ők szabálytalanságot találnak, akár uniós támogatást is elvehetnek Magyarországtól.

A teljes Európai Unió segítségét kéri Párizs

Példátlanul az Európai Unió történetében, valamennyi tagállam segítségét kérte a francia kormány az alapszerződésre hivatkozva - a párizsi terrortámadások miatt. A magyar kormány kész bármilyen segítségre. Orbán Viktor miniszterelnök már hétfőn arról beszélt, hogy háborúban áll az egész Európai Unió. Az RTL Híradó által megkérdezett szakértő szerint nincs háború, egy terrorszervezetet készülnek felszámolni közös erővel a szövetségesek. 

Újabb fejlemények menekültügyben

Jelentős engedményeket kaphat az Európai Uniótól Törökország terheinek csökkentésére, ha visszafogja a menekültáradatot. A terv szerint 3 milliárd eurónyi támogatást kapna Ankara, hogy minél kevesebb szíriai menekült induljon az EU- tagállamokba. Az elmúlt napok történéseiről és azok lehetséges következményeiről szakértőnkkel, Mátraháti Tiborral beszélgettünk.

Kínaiak és oroszok veszik a kötvényeket

Szinte csak kínaiak és oroszok vásárolnak letelepedési kötvényt Magyarországon, hogy cserébe szabad mozgást kaphassanak az Európai Unióban. Az elmúlt több mint másfél évben beérkezett csaknem 1550 kérelemből 1470-et nyújtottak be kínai vagy orosz állampolgárok. A kötvényekből az idén már több mint 50 milliárd forintos bevétele van az államnak, de a haszon egy része a papírokat értékesítő főleg off-shore hátterű magáncégeknél marad.

Európa lépéskényszerben

Egyelőre ott tartunk, hogy a menekültválság az Európai Unió egyik igazi értékét, a tagállamok közötti szabad mozgást, az úgynevezett schengeni egyezményt fenyegeti – kerítések, határellenőrzések, nem látható, mi lesz. A Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, amelynek vezetője egyik vendégünk, Tálas Péter, most előállt egy 20 pontos javaslatcsomaggal a válsághalmaz kezelésére. Másik vendégünk, Gyarmati István biztonságpolitikus azt írja tanulmányról: nesze semmi fogd meg jól.

Orbán: A legfőbb követelés nem teljesült

Meg kell fontolni a menekültek átengedését Ausztria felé - ezt mondta Orbán Viktor, az uniós államok vezetőinek éjszakába nyúló brüsszeli tárgyalásai után. A magyar kormányfőt bírálta a német és az osztrák kancellár is a határon felhúzott kerítés miatt. Az állam és kormányfők tanácskozásán eldőlt, hogy megerősítik az unió külső határait, de Görögország nem adja át a határainak védelmét az Európai Uniónak - mint ahogy a magyar kormányfő javasolta.

Megegyezés az uniós csúcson


szerző:
2015.09.24. 07:45
Megegyezés az uniós csúcson

Előrelépést hozott a menekültügyi uniós csúcs. Az állam és kormányfők éjszaka véget ért tanácskozásán eldőlt, hogy megerősítik az unió külső határait, de Görögország nem adja át a határainak védelmét az Európai Uniónak. Olaszországban, Görögországban, és Bulgáriában hatalmas uniós menekülttáborokat, vagyis hotspotokat állítanak fel a tervek szerint november végéig. Ugyanakkor a magyar kerítés miatt odaszúrt Orbán Viktornak a német és az osztrák kancellár is.

Az EP nagy többséggel támogatta a kvótákat

Ötvennégyezer menekültet venne át Magyarországtól az Európai Unió az Európai parlament csütörtöki döntése alapján. A képviselők Brüsszelben nagy többséggel elfogadták a javaslatot, amely alapján Magyarországtól, Olaszországtól és Görögországtól összesen 120 ezer menekültet vennének át. A Fidesz nemmel szavazott, képviselőik szerint ez nem megoldás, ráadásul úgy látják, az Unió tájékozatlan az ügyben, hiszen Magyarországon nincs is 54 ezer menekült. A PM azt mondja: a kormány ezzel a lépéssel elutasította a közös uniós fellépést.

Válsághelyzet: Uniós válaszok nélkül?

Pattanásig feszült a helyzet Röszkénél, ahol elfogyott a Szerbiában rekedt menekültek türelme és egy részük köveket dobálva áttörte a határt, ahol utóbb könnygáz és vízágyú fogadta őket. Továbbra is ezrek menekülnek Európába naponta, miközben az Unió mozdulatlanul figyeli az eseményeket.  Több ország is  visszaállítja a határok ellenőrzését a szabad mozgás korlátozására, Magyarország pedig már Románia felé is kerítést építene. Az Unió kvóták alapján osztaná szét a menekülteket, erről viszont több tagja hallani sem akar. De akkor mi lesz a menekültekkel?

Hogyan alakul a menekültek sorsa az Európai Unióban?

Továbbra is ezrek menekülnek Európába naponta, miközben az Unió mozdulatlanul figyeli az eseményeket.  Több ország is  visszaállítja a határok ellenőrzését a szabad mozgás korlátozására, Magyarország pedig már Románia felé is kerítést építene. Az Unió kvóták alapján osztaná szét a menekülteket, erről viszont több tagja hallani sem akar. De akkor mi lesz a menekültekkel?

Orbán-Merkel vita a menekültekről

Nem európai, hanem német probléma a menekültkérdés, ezt nyilatkozta Orbán Viktor Brüsszelben, amikor több európai intézmény vezetőjével tárgyalt. A német kancellár ezt visszautasította, és azt mondta, Németország azt teszi, amit erkölcsileg és jogilag meg kell tennie. A magyar miniszterelnök arról is beszélt, hogy a menekülteknek Törökországban, vagy Szerbiában kellene maradniuk, ugyanis azok biztonságos országok, az pedig nem garantált, hogy Nyugat-Európa befogadja őket.
Az Európai Parlament elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a menekültek befogadásában az összes uniós országnak részt kell vennie.

Egymást vádolják a politikusok


szerző:
2015.09.02. 18:30
Egymást vádolják a politikusok

Orbán Viktor csütörtökön Brüsszelbe utazik, hogy 8 millió euró sürgősségi támogatást kérjen az Unió menekültügyi alapjából. Az Együtt szerint nem elég pénzt kérni, a miniszterelnöknek konkrét megoldási javaslatokkal kellene előállnia. A DK szerint viszont az Unió már az év eleje óta folyamatosan jelezte, hogy kész a segítségnyújtásra, de ezt a magyar kormány eddig visszautasította.

Oszlop és pengés szögesdrót – kétféle kerítést építenek a határon

Belefulladt egy menekült Szegednél a Tiszába, amikor megpróbált Magyarországra jönni. Meglátta a rendőröket, előlük akart elfutni, amikor beleesett a vízbe, és elmerült. A kormány keddi ülésén úgy döntött, másfél méter mély és 3 méter magas drótkerítés zárja majd le a szerb-magyar határ könnyen megközelíthető szakaszait. Az Európai Unió belügyminiszterei közben eldöntötték, melyik tagállam hány menekültet fogad be. Csak Magyarország nem vállalt egyet sem.

Görögország szenved


szerző:
2015.07.09. 18:40
Görögország szenved

Nyugdíjasok rohamozták meg a bankokat, több gyógyszer is hiánycikk, a pénzmozgások korlátozása miatt néhány üzem már csökkentette a termelést Görögországban. Az emberek továbbra is csak napi 60 eurót vehetnek fel az automatákból. Pénzt utalni nem lehet, az éttermek és a hotelek is inkább készpénzt fogadnak el. Görögországnak csütörtök éjfélig kell letennie részletes reformterveit a nemzetközi szervezetek elé ahhoz, hogy újabb hitelcsomagot kapjon.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való