KERESÉS search-close

bolygó

43 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "bolygó"

Mekkora lesz a Föld lakossága 30, 50, vagy 80 év múlva

Akár már ebben az évszázadban drasztikusan elkezdhet csökkenni a Föld népessége a The Lancet című, brit folyóiratban közzétett tanulmány szerint. Az elemzés szerint 2064-ben 9,7 milliárdan élnek majd a bolygón, de innentől csak kevesebben leszünk: 2100-ban kb. 8,8 milliárdan. Ez ellentmond az ENSZ korábbi becslésének. Ők 2 milliárddal több emberrel számolnak.

17 évesen fedezett fel egy bolygót!

Wolf Cukier pillanatok alatt lett sztár a csillagászok körében: a New York állambeli Scardale-ben élő srác a harmadik NASA-nál töltött gyakorlati napján felfedezett egy eddig ismeretlen bolygót.

20 millió eurót adnak azonnal az amazóniai erdőtüzek megfékezésére

20 millió eurót adnak azonnal az amazóniai erdőtüzek megfékezésére a világ vezető gazdasági nagyhatalmai - jelentette be Emmanuel Macron francia elnök az úgynevezett G7 országok csúcstalálkozóján, a franciaországi Biarritzban. Közben a brazil elnök utasításának megfelelően a dél-amerikai ország légiereje is beszállt az oltásba, a Brazíliában tüntetők szerint viszont ez csak látszatintézkedés.

Nyolc bolygó a csillagrendszerben

Szenzációs hírt igért az amerikai űrkutatás hivatal, és bizonyos értelemben tartotta a szavát. Nem az idegen élet bizonyítékát találták meg, hanem a Naprendszer mását, 2 és fél ezer fényévre. Vagyis egy olyan csillagrendszert, amelyben ugyancsak 8 bolygó van. Az eddigi adatok szerint azonban valószínűtlen, hogy olyan élő bolygó is keringhet ott, mint a Föld.

Szenzációs felfedezés: van élet a Földön kívül?

Órák alatt bejárta az egész világot az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA legújabb felfedezése. Egy a mi Naprendszerünkhöz hasonlót fedeztek fel 40 fényévnyire, amelyben három olyan Föld-szerű bolygót is találtak, amelyen akár víz és élet is lehet.  

Lakható bolygók a „szomszédban”

Szenzációs felfedezést jelentett be az Amerikai Űrkutatási Hivatal. A NASA minden eddiginél közelebb, a Földtől mindössze 40 fényévnyire talált egy naprendszert, amelynek mind a hét bolygója hasonló méretű a Földhöz. Közülük három ráadásul az úgynevezett lakható zónában van, ahol lehetséges a folyékony víz és így az élet jelenléte.

RTL II: Élet is lehet a szomszédos bolygón

Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel a szomszéd naprendszerben csillagászok - a felfedezést a Nature magazin legújabb számában közölték. Soha ilyen közel nem találtak még bolygót, amelyen elvileg létrejöhetett az élet. A Proxima b nevű bolygó 4 fényévnyire van a Földtől, egy év 11 napig tart rajta, de még nem tudják, hogy van-e légköre és folyékony víz a felszínén. Hiába van viszonylag közel hozzánk, a mai technológiával 10 ezer évig tartana odautazni.

Lakható bolygók a szomszédban

Három, a Földhöz nagyon hasonló lakható bolygót találtak belga csillagászok naprendszerünk közvetlen szomszédságában. Méretük és hőmérsékletük alapján lehet rajtuk folyékony víz és - elvben - akár élet is. Nem először fedeznek fel hasonló bolygót, de ezek olyan közel vannak, hogy pár éven belül azt is megtudhatjuk, valóban kialakulhatott-e rajtuk az élet.

Az űrállomásról irányította a Marsjárót

Sikeresen végrehajtották a Marsjárós kísérletet. Ennek lényege az volt, hogy a Nemzetközi Űrállomásról vagyis 400 kilométer magasból irányították a Földön lévő brit fejlesztésű prototípust. Így akarták modellezni, hogy a jövőben hogyan lehet a Földről irányítani a hasonló szerkezeteket. A Marsjárót 2018-ban indítják el a vörös bolygóra, kilenc hónap alatt ér majd oda.

Az Oscar-díjas színésznő a narrátor

Oscar-díjas filmsztár és a Föld. Jennifer Lawrence-t kérték fel narrátornak egy új dokumentumfilmhez, amelynek címe: Egy csodálatos bolygó. A világűrből készült, lenyűgöző felvételekkel mutatja be az amerikai színésznő planétánkat. A filmet április végétől lehet látni.

VARÁZSLATOS: a legszebb planéta

Az Imax-cég 3D-s dokumentumfilmje voltaképpen portré bolygónkról. Látjuk természetes szépségében a nappali Földet, és az éjszakait is azokkal a fényekkel, amelyek hírül adják civilizációnk létezését. A filmben Jennifer Lawrence narrátori szerepben jelenik meg. A fiatal színésznő azt mondja, hogy a Föld mellett az emberiség kis otthona a Nemzetközi Űrállomás, ami az együttműködés, a közös munka nagyszerű példája.

Nagy bolygót sejtenek a Naprendszer peremén

Egy eddig ismeretlen, nagy bolygó lehet a Naprendszer peremén. Ezt közölték amerikai csillagászok évek óta tartó kutatásaikra hivatkozva. Érdekes, hogy a tudósok egyike javasolta tíz évvel ezelőtt, hogy az addigi kilencedik planétát, a Plutót fokozzák le törpebolygóvá.

Halloween aszteroida húz el a Föld mellett jövő héten

Pánikra semmi ok, csillagászok szerint nincs rá esély, hogy a Földbe csapódjon. A három focipályányi méterű kődarab október 31-én húz el bolygónk mellett, alig lesz messzebb, mint a Hold.

Föld 2.0


szerző:
2015.07.27. 08:15
Föld 2.0

Egy Földhöz hasonló bolygót fedezett fel a Naprendszeren kívül az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Kepler űrteleszkópja. Korábban is találtak már hasonló méretű bolygókat, ám a Kepler-452b-re keresztelt újonnan felfedezett égitestet sokan máris Föld 2.0 néven emlegetik. Lehet ennek realitása? Valóban megvan az új Föld?

Megtalálták a Föld rokonát, ahol élet is lehet

Csütörtökön jelentették be a NASA szakemberei, hogy a Kepler távcső egy Földhöz hasonlító bolygót talált a Hattyú csillagképben. A hivatalosan Kepler 452B nevű bolygó hasonló távolságban kering napja körül, mint a mi bolygónk, 385 nap ott egy év és valószínűleg ugyanúgy kőzetekből áll, mint a Föld. Nem kizárt, hogy víz is van a felszínén, így élet is kialakulhatott ott.

Történelmi randevú a Plútóval

Sikeresen elhaladt a Plútó törpebolygó mellett az amerikai űrkutatási hivatal űrszondája. 9 és fél év alatt jutott az égitest közelébe, a találkozó hét és fél milliárd kilométerre volt a Földtől. Az űrszonda minden eddiginél élesebb és pontosabb fotókat készített a Plútóról, amiket a következő napokban küld el a NASA központjába.

Időbeosztás az asztrológiához igazítva?

A hét minden napját egy-egy bolygó uralja, amely meghatározza azt is, mikor milyen tevékenységet érdemes végezni, ezt Sziebig Tímea asztrológus árulta el nekünk.

Július 1. az igazi szerencsenap!

Igazi szerencsenap a mai, legalábbis az asztrológiában. Hogy pontosan mit jelent ez, azt Székelyhidi Ági asztrológus mondta el.

Milyen veszélyek leselkednek a Földre?

Június 5. a Környezetvédelmi világnap, ám fontos, hogy az év többi napján is szem előtt tartsuk, és megőrizzük a Földet minél több generáció számára. Sajnos az eddig okozott károk egy része már visszafordíthatatlan, de mindannyian tehetünk és tennünk is kell azért, hogy élhető maradjon a bolygónk. Vendégünk a WWF Magyarország igazgatója, Sipos Katalin volt.

200 ezer km/órás sebességgel száguld

Tízmilliók figyelték világszerte vasárnap éjszaka, hogy becsapódik-e a Marsba a Siding Spring nevű üstökös. Végül elmaradt az ütközés.
 

Eljött a nap, amikor vége lesz a Földnek?

Állítólag természeti katasztrófák sújtják a földet, a Niburu kisbolygó becsapódik, és vége a Maja naptárnak. Magyarországra pontosan 12 óra 12 perckor csapott volna le a világvége. Ezt egyelőre megúsztuk, ám sokak szerint csak éjfél körül várható a nagy változás.

Fókusz 11-12-06


szerző:
2011.12.06. 20:10
Fókusz 11-12-06

Fókusz: Világpremier: csak a Fókusznak készített musical paródiát Kasza Tibi Balázsékról. Jön a nagy leleplezés! Hűségteszt - vajon visszafogadja-e VVFecót élettársa? Angéla döntése már megszületett. Szuperebek - rózsaszín körmök, csinos rucik. Az ország első kutyamodell versenyét követtük végig egészen a döntőig.

Szenzáció: Élhető bolygót találtak

Két és félszer nagyobb a Földnél, körülbelül 20 celsius-fok és folyékony víz is található rajta. Ez a legújabb olyan bolygó, amelyen a földi élethez leginkább hasonló körülmények uralkodnak. Igaz, 600 fényévnyire van tőlünk.

Planétaembriót fedeztek fel a NASA-nál

A kutatók által felfedezett bolygókezdemény egy csillagot körülvevő, gázokból és porból álló korongban helyezkedik el.

Buborékfújó galaxis a Hubble felvételén

Izzó gázbuborékokat fúvó törpegalaxist kapott lencsevégre a Hubble űrteleszkóp.

Csodacsillag tündököl az őszi égbolton

Fényes maximumában van októberben az egyik legnevezetesebb változócsillag, a Mira Ceti.

Száműzték a Naprendszerből


szerző:
2011.09.23. 20:16
Száműzték a Naprendszerből

Amerikai szimulációk szerint a Naprendszernek volt még egy bolygója, amelyet társai száműztek a világűr magányába.

Valósággá vált a Csillagok háborúja helyszíne

Amerikai kutatók olyan bolygóra bukkantak az űrben, amelyik két nap körül forog.

Rendületlenül bombázza bolygóját a csillag

„Halálosztó” csillagot fedeztek fel német kutatók mindössze nyolcszáznyolcvan fényévnyire a Földtől.

Földszerű bolygót fedeztek fel

A Földhöz hasonlatos bolygót fedeztek fel 36 fényévnyire a Vitorla-csillagképben.

Csillagváros a szemünk előtt

Először sikerült észlelni a NASA Chandra röntgencsillagászati műholdja segítségével egy egymást „felfaló” feketelyuk-párost.

Koromfekete bolygó izzik a „szomszédban”

A Sárkány-csillagképben található TrES-2b jelű, Jupiter-méretű gázóriás.

A Naprendszer eredetének nyomára bukkantak?

A Tagish-tóba csapódott meteorit kolloidkristályai abból a porfelhőből származhatnak, amelyben a Nap, valamint a Naprendszer bolygói keletkeztek.

Tíz bolygóval gyarapodott az ismert univerzum

Az Európai Űrügynökség és a Francia Űrügynökség műholdja 10 exobolygót fedezett fel 2006-os felbocsátása óta.

A Jupiter kirabolta a Marsot?


szerző:
2011.06.08. 07:02
A Jupiter kirabolta a Marsot?

Asztrofizikusok nemzetközi csoportja szerint a Jupiter anyagrabló magatartása miatt kicsi a Mars.

Óriási antennával kémlelik a földönkívülieket

86 bolygón kutatja a földönkívüli élet jeleit mostantól egy nyugat-virginiai rádióteleszkóp - jelentették amerikai csillagászok

Földszerű bolygók tucatjait szúrták ki

68 olyan bolygójelöltet jelentett be a NASA, amelyek a Földhöz hasonló égitestek lehetnek.

Földtípusú bolygót talált a Kepler-űrteleszkóp

Az égitest méretre a Földnél 1,4-szer nagyobb, a tömege 4,6-szor akkora, mint a mi bolygónk.

Földszerű planétára leltek a tudósok

A bolygó csaknem 20 fényévnyire van tőlünk és tömege négyszerese a Földének.

70 millió évet fiatalodott a Föld

Bolygóembriókkal kísérleteztek brit tudósok, ebből állapították meg a Föld életkorát.

Indul a szimulált Mars-expedíció!

Három orosz, egy olasz, egy francia és egy kínai férfi 520 napot töltenek teljes elszigeteltségben.

Mars-expedíción a magyarok!


szerző:
2010.04.29. 20:54
Mars-expedíción a magyarok!

A helyszín természetesen nem a Vörös Bolygó, de sok szempontból hasonlít hozzá. A magyarokból is álló kutatócsoport az USA-ban, Utah államban próbálta lemodellezni, hogy mire kell felkészülni, ha a Marson szeretnénk élni.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való