KERESÉS search-close

demokrácia

40 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "demokrácia"

Az egypártrendszer technikái

A II. világháború után még klasszikus többpártrendszer volt Magyarországon. 1949-re azonban a kommunisták elérték, hogy rajtuk kívül senki se szólhasson bele az ország irányításába. Milyen technikákat alkalmaztak, és mit eredményezett a parlamenti viták hiánya.

FH: Magyarország az EU legkevésbé demokratikus tagállama

Magyarország az Európai Unió legkevésbé demokratikus tagállama - ezt állapította meg friss jelentésében a Freedom House. A jogállamiság helyzetét vizsgáló nemzetközi szervezet idén először csak "részben szabad" besorolást adott Magyarországnak. Ez példa nélküli az Európai Unió történetében, a szervezet szerint Románia és Bulgária is demokratikusabb. A kormány szerint a jelentés mögött Soros György üzletember áll.

 

Jogbiztonság és jogegyenlőség a XXI. században

Ha az egyénnek nincsenek jogai, akkor a többség is megsínyli. A demokrácia nem egyenlő a többség jogaival és akaratával - hiszen akkor mi lesz a kisebbségekkel? A többség akarja, ezzel a jelszóval hurcoltak el aszociális embereket koncentrációs táborba. Eltüntették az utcáról a hajléktalanokat. A szocializmusban az új rend nevében zártak be embereket…

Magyarországról vitáznak kedden

Holnap vitázik az Európai Parlament a magyarországi jogállamiságról és a demokrácia helyzetéről szóló úgynevezett Sargentini-jelentésről. A magyar álláspontot Orbán Viktor képviseli majd, ő egyetlen egyszer, 7 percben szólalhat fel. A Fidesz szerint a jelentés csak ürügy, hogy az Európai Parlament támadhassa Magyarországot bevándorlásellenes politikája miatt.

USA-nagykövet: Nincs nagy gond

Bár a korábbi nagyköveteket éles kritikákat is megfogalmaztak a magyar kormányról a diplomata egy lapinterjúban ezzel szemben azt mondta: ő nem tapasztalja a demokrácia leépítését és a korábban többször bírált korrupciót sem.

 

Uniós jelentés: Magyarországon veszélyben van a jogállamiság

Magyarországon veszélyben van a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok. Ez áll abban az uniós jelentésben, amelyet hétfőn fogadott el az Európai Parlament szakbizottsága. Ezzel Magyarország egy lépésre került attól, hogy megindítsák ellene a legsúlyosabb uniós eljárást.

 

LÁTVÁNYOS: a tüntetés madártávlatból

Teljesen megtöltötték a Kossuth teret és környékét szombat este a kormány ellen tüntetők. A demonstrálók új választás kiírását, a választási szabályok igazságosabbá tételét és független médiát követeltek.

RTLII Híradó 2018-01-16


szerző:
2018.01.16. 21:30
„Legkevésbé demokratikus ország”

Magyarország a legkevésbé demokratikus ország az Európai Unióban. Ezt állapította meg friss országjelentésében a Freedom House. A nemzetközi szervezet szerint Magyarország egy évtizede még sikertörténetnek tűnt, de mostanra egy tekintélyelvű rendszer felé halad. A kormány szerint a jelentés egy támadássorozat része, amivel meg akarják buktatni Orbán Viktort.

 

PUZSÉR: „Szürreális ez a koalíció!”

„Ránézek ennek a tüntetésnek a résztvevőire és az a vicc jut eszembe, amiben összeáll a szkinhead, a cigány meg a rabbi, hogy megmentsék a jogállamot” – így kezdte felszólalását Puzsér Róbert a Jobbik tüntetésén.

Klaudia nagy bánatára ismét demokrácia van a dzsungelben!

Klaudia egyszerűen nem bírta visszafojtani a könnyeit, amikor megtudta, hogy Gabo és Kabát újra bevezették a demokráciát a táborban. A szőke lány szerint ez fejetlenséghez fog vezetni, márpedig ő nem bírja a káoszt.

Pumped Gabo:

Egyesek szerint az előző táborparancsnok nem végezte elég jól a munkáját, ezért a táborlakók választást tartottak, hogy megtalálják az ideális vezetőt. A pozícióra Klaudia, Zsolt és Gabo is jelentkezett. Nézd meg, hogy milyen programmal indultak az egyes jelöltek!

A demokráciát féltik a lengyelek

Szombaton a Nobel-békedíjas Lech Walesa is felszólalt egy gdanski tüntetésen a lengyel kormány igazságügyi reformja ellen. Most már napok óta tízezrek tüntetnek Lengyelország szerte. A tiltakozók a bírói függetlenséget és a demokráciát féltik. Orbán Viktor viszont támogatásáról biztosította a lengyel kormányt.

Szemléltesd az illiberális demokráciát Kovács András Péterrel!

Részlet a 19. évad 5. részéből:

KAP nemcsak egy kérdőív, valamint a közönségben helyet foglaló hölgy segítségével, de a kislányának alkotott hajfonattal is könnyedén szemléltette az illiberális demokrácia lényegét.

Festékkel, plakáttal is tiltakoztak

A Képviselői Irodaházat is összefestékezték. A demonstráció után emiatt négy tüntetőt jelentettek fel a rendőrök. A Demokratikus Koalíció politikusa pedig a miniszterelnök házának kerítésére ragasztott ki plakátokat, és egy uniós zászlót is kitűzött. A miniszterelnök sajtófőnöke érdemben nem reagált az akcióra. 

Magyarország a világsajtóban

A külföldi sajtó nagy része is címlapon foglalkozik a CEU-melletti tüntetéssel. A BBC arról ír, hogy a magyar kormány Soros Györgyöt és a liberalizmust tette meg fő ellenségképnek - pedig pályája kezdetén Orbán is Soros-ösztöndíjjal tanult Oxfordban. A német Spiegel az egyetem nemzetközi támogatottságát emeli ki, megemlítve azt a több száz tudóst és 16 Nobel-díjast, akik kiálltak a CEU mellett. A spanyol El País pedig Orbán antiliberális ellenforradalmáról ír, amely a lap szerint fokozatosan lebontja a demokráciát.

Vizsgázik a demokrácia


szerző:
2017.04.05. 17:45
Vizsgázik a demokrácia

Tényleg a szabad gondolkodás, a tudomány szabadsága került veszélybe Magyarországon is? Vagy annál is több? Sebestyén Balázs és a Reggeli Show műsorvezetői kikeltek magukból az egyetemi ügy miatt. A magánegyetemek bezárása, a túlságosan szabadon, vagy a központilag elvárttól eltérően gondolkodó tanárok elbocsájtása vagy bebörtönzése, a török és orosz példák pedig kétségbeejtőek.

Fókusz 2017-04-05


szerző:
2017.04.05. 17:25
A legkevésbé demokratikus

Magyarország az Európai Unió legkevésbé demokratikus országa. Ezt állapította meg a Freedom House nonprofit szervezet jelentése. Szerintük Magyarország megítélése 2010 óta folyamatosan romlik és idén már Románia és Bulgária mögé esett vissza. A legtöbbet a sajtószabadság és a korrupció tekintetében romlott a helyzet. A kormány szerint ez nem igaz. A DK-nál viszont azt mondják, hogy az Orbán-kormány fél- diktatúrát csinál az országból.

 

A populizmus lázadása?


szerző:
2017.02.25. 00:45
A populizmus lázadása?

Skót születésű brit történészprofesszor, Cambridgeben diplomázott, Oxfordban tanított, sikerkönyveket írt a huszadik századról, a világháborúkról és a hidegháborúról, európai ügyekben tanácsadója és egyik beszédírója volt az első női brit miniszterelnöknek, a konzervatív Margaret Thatchernek, majd részben Ankarába költözött, ahol azóta is egy elit egyetemen tanít – amúgy rendszeresen jár Magyarországra előadni Norman Stone professzor.

Veszélyben a demokrácia és az „európai értékek”? Tisztáztuk a fogalmakat!

Veszélyben a demokrácia és az úgynevezett „európai értékek”? Utat tör a populizmus a világban? Szavak és kifejezések, amelyekről sokszor halvány képzeteink vannak, hogy valójában mit is jelentenek pontosan.

Fókusz 2017-02-23


szerző:
2017.02.23. 19:00

Fókusz 2017-02-07


szerző:
2017.02.07. 19:00

Az amerikai demokrácia


szerző:
2017.02.07. 19:00
Az amerikai demokrácia

Világszerte tüntetnek ellene, világcégek és világsztárok tiltakoznak és tartják nagyon távol magukat Donald Trump intézkedéseitől. Az új amerikai elnök bevándorlási rendelkezései hihetetlen tiltakozási hullámot váltottak ki. De, nem feltétlenül ezek miatt fordulhat elő, hogy a jogszabályokat felfüggesztik. Az amerikai demokrácia több szempontból is másként működik, mint például a miénk. Ott például egy kerületi, vagy állami bíró is dönthet úgy, felülbírálja az elnöki rendeletet.

Demokrácia-e Magyarország vagy már nem az? Merre tartunk?

Megoszlanak a vélemények. Belefér-e a demokráciába, például az, hogy dokumentáltan kormányközeli emberek vezessenek részben független, részben a kormányzás ellenőrzésére hivatott intézményeket? Igen vagy nem, ez a vita tárgya. Orbán Balázs, a Századvég kutatási igazgatója, Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója, Böcskei Balázs, egyetemi oktató az ELTE Társadalomtudományi karán és Boros Tamás, a Policy Solutions stratégiai igazgatója a vendégek a Magyarul Balóval stúdiójában.

Kaja-para borzolta a kedélyeket a Villában

Újabb tematikus hét vette kezdetét a Villában. Ezúttal a demokrácia jegyében élik napjaikat a lakók, akiknek a vezetőjük megválasztása után arról is szavazniuk kellett, hogy mire költsék a napi betevőt. Természetesen az egyetértés ezúttal is elmaradt.

Ellenzéki össztűz az Orbán-beszédre

A Demokratikus Koalíció szerint Tusványoson Orbán Viktor minden eddiginél nyíltabban beismerte, hogy számára a diktatúra szimpatikusabb mint a demokrácia. A szocialisták azt mondják: a miniszterelnök szavaiból látszik, hogy ki akarja vinni Magyarországot az Európai Unióból. Az LMP úgy látja Orbán Viktor épp a legfontosabb kérdéseket nem említette, a Jobbik szerint viszont az Unió politikai elitjének bukásáról beszélt, miközben annak ő is része.

Orbán az önkényuralmi rendszerekről

Amíg a demokráciákban vitatkoznak, addig az önkényuralmi rendszerek cselekednek - idézte egy amerikai kutatóintézet elemzőjét egy szombati konferencián a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint bár a magyarok a demokráciát értékelik többre, mégis a nem demokratikus berendezkedésű országok a sikeresek, mint például Kína vagy Oroszország. Az ellenzéki pártok az elhangzottakból azt a következtetést vonták le, hogy Orbán Viktor önkényuralmi rendszert akar kiépíteni Magyarországon.

Orbán Viktor önkényuralmi rendszert akar kiépíteni?

„Amíg a demokráciákban vitatkoznak, addig az önkényuralmi rendszerek cselekednek” - idézte egy amerikai kutatóintézet elemzőjét egy szombati konferencián a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint bár a magyarok a demokráciát értékelik többre, mégis a nem demokratikus berendezkedésű országok a sikeresek, mint például Kína, Oroszország vagy Brazília. Kéri Barnabás riportja.

Magyarul Balóval 15-04-08

Magyarul Balóval: Rendszerváltás vagy rendszerváltozás? Ma 25 éve nyerte meg az azóta eltűnt Magyar Demokrata Fórum az első szabad választásokat az azóta ugyancsak eltűnt Szabad Demokraták Szövetsége előtt. Az akkor megválasztott országgyűlés célja: demokrácia, működő piacgazdaság és többpártrendszer. Mire emlékszik a két eltűnt párt egy-egy politikusa?

Népszavazás: síkfutásból akadályfutás lett

A népszavazással mostanában – hangsúlyozottan pártoktól függetlenül – például - a Vállalkozók Országos Szövetsége és a Liga Szakszervezetek próbálkoznak, egyelőre nem sok sikerrel. A vasárnapi nyitva- vagy zárvatartásról van szó. És arról, hogy miért olyan nehéz népszavazást elérni Magyarországon ma.

Véres utcai harcok Hongkongban


szerző:
2014.12.01. 18:35
Véres utcai harcok Hongkongban

Többen megsérültek, miután a rendőrök gumibottal, viperával, paprikaspray-vel és vízágyúval indultak a demokráciáért tüntetők ellen. A Kínához tartozó, ám viszonylagos önállósággal bíró városállam vezetése - úgy tűnik - elunta a két hónapja tartó tiltakozó akciókat és az eddiginél keményebben lép fel a szabad választást követelőkkel szemben.


 

Folytatódnak az összecsapások Hongkongban

A tüntetők és az ellentüntetők dulakodását a rendőrök szinte tétlenül nézték. A demokráciát követelő fiatalokra, helyi beszámolók szerint, agresszív, kormánybarát tömeg támadt. A különleges státuszú, Kínához tartozó városállamot immár több mint egy hete bénítja meg a tüntetéssorozat.

Meghurcolták, majd az ország legbizalmasabb embere lett

Boross Péter kerülte a politikát, mégis a titkosszolgálatok felügyeletét bízták rá. A szocialista nagyvállalat igazgatójából hogyan lehetett a legmegbízhatóbb ember a rendszerváltás után?

Dupla szavazati jog anyáknak?


szerző:
2011.03.12. 17:46
Dupla szavazati jog anyáknak?

A Fidesz javaslata szerint az édesanyát illetné meg a gyermek után járó plusz szavazat.

Vizsgálták a magyar demokráciát

A demokrácia helyzete Magyarországon címmel tartott vitát az Európa Tanács szerdán.

Dávid: a Fidesz a többpárti demokrácia ellen van

Az MDF elnöke szerint a Fidesz kétszer is a többpárti demokrácia ellen szavazott.

A választási rendszer


szerző:
2010.03.28. 18:15
A választási rendszer

A magyar választási rendszer nem egyszerű, de szavazni nem nehéz.

Az Alkotmány


szerző:
2010.03.07. 16:49
Az Alkotmány

Kötelez az adófizetésre és biztosítja a szabad választáshoz való jogot. Összegyűjtöttük a tudnivalókat az alaptörvényről.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való