KERESÉS search-close

iskola

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "iskola"

Köhögő padtárs, igazoltan fertőzött osztálytárs: menjen-e suliba a gyerek vagy sem?

Köhög a padtárs? Pozitív lett a tanár tesztje? Vagy egy másik gyereké az osztályból? Akkor menjen-e suliba a gyerek vagy sem? Mennyi szülő agyalhat most ilyen kérdéseken, amióta elkezdődött az iskola, és sok intézményt zárnak be időszakokra. Hiába kérik a szakszervezetek, a tanárokat vagy az óvodai dolgozókat nem kötelező tesztelni, mégis van, ahol ennek ellenére valamilyen rendszerességgel megcsinálják. És így derül fény a pozitív esetekre. Tanárral, szülővel és orvossal is beszélgettünk az aggodalmaikról.

Túlterhelt tanárok: Sztrájkba kezdene a PDSZ

Sztrájkba kezdene a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, ha nem változnak a tanárok körülményei az iskolákban. Szerintük a vírus folyamatosan túlóráznak a karanténba kerülő kollégáik miatt, amit alig fizetnek ki. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy reagált a szakszervezet politikai érdekeket szolgál és megpróbál hangulatot kelteni.

Nincs értelme az iskolai lázmérésnek?

Semmi értelme az iskolai lázmérésnek - így fogalmazott Jakab Ferenc, virológus. A szakember szerint a reggeli tolongás a lázmérésre várva viszont veszélyes lehet. A Házi Gyermekorvosok Országos egyesületének elnöke is egyetért ezzel. Póta György szerint a gyerekek több mint fele úgy kapja el a vírust, hogy nem is lesz lázas. Kerestük az ügyben az Operatív Törzset és az Emberi Erőforrások Minisztériumát, de adásunkig nem reagáltak.

37,8 fok felett kell hazaküldeni a gyereket

41 ezer érintésmentes lázmérőt, a nagyobb iskolák számára pedig hőkamerás beléptetőrendszert is biztosít az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Október elsejétől minden iskolában kötelező lesz a lázmérés, 37,8 felett haza kell küldeni az érintettet. Az országos tisztifőorvos azt mondta, ez a legjobb módszer a szűrésre, ám a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint a fertőzött gyerekek 40 százaléka láztalan, ezért ez nem elég óvintézkedés.

„El kell kerülni a torlódást”

Minél több bejáraton, minél több pedagógus bevonásával. Az országos tisztifőorvos szerint így lehet majd hatékonyan mérni a diákok lázát október 1-jétől. Azt, hogy pontosan mikor és hány lázmérőt kapnak az iskolák, egyelőre nem tudni. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a darabszám a tanulók létszámától is függ. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke azt mondja, a lázmérés több okból sem lesz egyszerű.

Húsmentes nap egy angol menzán: mennyire lehet egészséges?

Felháborodtak a szülők, amiért bevezették a húsmentes hétfőt egy angol sulimenzán.Vajon hasznos lehet ez a döntés a gyerekek egészségének szempontjából?

Testszkennereket helyeztek üzembe minden törökbálinti iskolában

Testszkennereket helyeztek üzembe minden törökbálinti iskolában. A gépek egyszerűsítik a reggeli hőmérést, csak el kell menni előtte és jelez, ha valakinek magasabb a hőmérséklete, mint 37 fok. Közben országszerte a 10 nap múlva érvényes kötelező hőmérésre készülnek az iskolák. A részletekről azonban az iskolákban egyelőre keveset tudnak. A koronavírus miatt eddig 20 óvodában és 6 iskolában kellett rendkívüli szünetet elrendelni.

15 óvodában és 5 iskolában van rendkívüli szünet a koronavírus miatt

Országszerte 15 óvodában és 5 iskolában van rendkívüli szünet a koronavírus járvány miatt. Bezárt például az egyik balatonfüredi iskola, még a kollégiumból is ki kellett költözniük a diákoknak. A miniszterelnök azt mondta az állami rádióban, hogy október 1-jére lesz minden intézményben lázmérő. A Pedagógusok Szakszervezete szerint 50 gyerekenként kellene egy, hogy a reggeli, kötelező lázmérésnél ne alakuljanak ki sorok.

Kisiskolásoknak mutogatta nemi szervét egy férfi Székesfehérváron

Kisiskolásoknak mutogatta nemi szervét egy férfi kedden, Székesfehérváron. Egy szülő zavarta el az iskola kerítésétől, miközben egy apuka rendőrt hívott és a menekülő után szaladt. A 61 éves férfit elkapták, szeméremsértéssel gyanúsítják. Úgy tudjuk, korábban már háromszor ítélték el hasonló ügyek miatt.

Az osztálytársak szoros kontaktnak számítanak, de egy pedagógus nem feltétlenül

Az osztálytársak szoros kontaktnak számítanak, de egy pedagógus és az általa tanított osztályok nem feltétlenül. A Nemzeti Népegészségügyi Központ kérdésünkre azt válaszolta, bár a protokoll egységes, a helyi adottságoknak megfelelően lehetnek eltérések, amikor koronavírus - fertőzött van egy iskolában. Az egyik kiskunfélegyházi gyermekorvosi rendelőben arra panaszkodnak, hogy már nem győzik a telefonokat, annyi szülő hívja őket gyerekük tünetei miatt.

B. Nagy Réka magántanuló lett az iskolai zaklatás miatt

A gyerekek visszatértek az iskolákba, így újra aktuális téma a bullying, azaz a zaklatás. B. Nagy Réka énekesnő, influencer egy dallal próbálja felhívni a figyelmet erre a problémára.

Szigorított intézkedési terv

Igazolást csak az orvos adhat, rendkívüli szünetet csak az Oktatási Hivatal, tantermen kívüli, digitális oktatást pedig csak az operatív törzs rendelhet el az iskolákban. Az intézmények kedden kapták meg az új, szigorított intézkedési tervet, ami már ezeket is tartalmazza. A héten volt, ahol szinte azonnal, máshol csak napok alatt dőlt el, hogy kell-e menniük a diákoknak iskolába vagy nem.

Kijárási tilalom a szociális intézményekben

Kijárási tilalmat rendelt el az országos tisztifőorvos a szociális intézményekben. Látogatók sem mehetnek be, csak rendkívüli esetben. Közben újabb iskolákban vezettek be korlátozó intézkedéseket a koronavírus miatt. Egy szolnoki szakképzőben a teljes tantestületet hatósági karanténban van, miután kiderült, hogy az egyik oktató fertőzött. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint nem indokolt, hogy országosan átálljanak az iskolák digitális oktatásra.

Sok határt fizikailag is lezártak

Hiába engedik az új szabályok, hogy a határ mellett élők átjárjanak a szomszédos országokba dolgozni, tanulni, sok határt fizikailag is lezártak, így csak nagy kerülővel juthatnak el a céljukhoz. A kormány nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy miért nem biztosítanak minden határon ellenőrzést. A Párbeszéd azt szeretné, ha a korlátozások helyett ingyenes tesztekkel próbálnák kiszűrni a koronavírust a határokon.

40 perc helyett 5 órás oda-vissza út

40 perc helyett 5 órás oda-vissza út, késések és több tízezer forint plusz költség - ez még csak a második nap, de a letkésieknek már most rengeteg gondot okoz, hogy lezárták a határt. Eddig ugyanis Szlovákián keresztül jutottak el Esztergomba dolgozni és tanulni mindössze 20 perc alatt. Most vagy 70 kilométert kerülnek, vagy kompoznak. Utóbbi nagyon drága. Van olyan család, ahol egy havi fizetés nem fedezné a gyerekek iskolába jutásának költségét.

A köznevelési államtitkár szerint lehetnek még óvoda és iskola bezárások

Kőbányán két hétre bezártak egy óvodát, mert koronavírusos lett az egyik dolgozó. Addig egyetlen gyereket sem fogad az intézmény. A köznevelési államtitkár szerint nem zárható ki, hogy lesz még példa erre óvodákban és iskolákban is. Maruzsa Zoltán szerint, ha kell, rendkívüli szünettel vagy helyenként digitális munkarend elrendelésével kezelik majd a járvány okozta problémát.

Mit tartogat számunkra a koronavírus második hulláma?

Mit tartogat még számunkra a koronavírus második hulláma? Mi lesz, ha az iskolában megbetegszik valaki? Mikor lehet már hozzájutni a vakcinához, és miért van egyre több vírusszkeptikus a világon?

Szájmaszkos, hagyományos és online tanévnyitó ünnepségek

Szájmaszkos, hagyományos és online tanévnyitó ünnepségek - szinte mindenhol másként kezdődik az új tanév. A diákok többsége azonban újra hagyományos tanévre vágyik. Szerintük lehet online tanulni, de már nagyon vágynak a többiek társaságára.

Néhány iskolában orvosi igazolást kérnek gyerekek tünetmentességéről

Orvosi igazolást kérnek néhány iskolában arról, hogy a gyerekek tünetmentesek, és mehetnek közösségbe - ezt mondta Híradónknak a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke. Póta György szerint azonban ez nem elég biztosíték arra, hogy a gyerek nem hordozza a koronavírust, a gyermekorvosok pedig így félnek vállalni a felelősséget. Szerinte az a legjobb, ha a legkisebb tünet esetén is otthon tartják a gyereket a szülők.

Váratlanul bezárták a gödöllői gimnáziumot

Zokogva hívta lánya, hogy bezárják az iskoláját - ezt mesélte az RTL Híradónak egy anya. A gödöllői gimnáziumot a a tanévkezdés előtt pár nappal zárták be, így a szülőknek pár napjuk maradt új iskolát találni. A gödöllői Angol- Magyar Érdekeltségű Gimnázium alapítványának vezetője szerette volna átalakítani az intézményt, de a plusz támogatást az Innovációs Minisztérium nem adta meg, mert szerintük az iskola nem felel meg a feltételeknek.

Van, ahol elindul a tanév külföldön, van, ahol nem

Jövő héten nálunk is indul az iskola, bár, hogy pontosan hogyan és meddig lesz hagyományos oktatás, azt senki sem tudja. Noha már csak napok maradtak szeptember elsejéig, egyelőre rejtély, hogy pontosan milyen feltételekkel fognak a gyermekek iskolába járni. Angliában nincs határozott dátuma az iskolakezdésnek, van olyan intézmény, amely csak szeptember 7-én nyit, de olyan is, amelyben már megkezdődött a tanítás.

Hogyan lehet betartani a másfél méteres távolságot az osztálytermekben, ebédlőkben, mosdókban?

Ha kell, készek változtatni a protokollon - ezt írta kérdésünkre az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy mit tegyenek azok az iskolák, ahol nem lehet megoldani a másfél méteres távolságot a közösségi terekben. Szerdán Gulyás Gergely miniszter is arról beszélt, szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy be lehet-e tartani ezt a szabályt. Az egyébként az óvodákra is vonatkozik.

Így szoktasd vissza a gyerkőcöt az iskolapadba!

Mit tegyünk akkor, ha egy gyerek kijelenti, hogy nem akar visszamenni az iskolába? Kiss-Nemes Veronika, pszichológus elárulta.

15 lépcsőfok és 7 és fél millió forint választja el  Rékát attól, hogy újra régi iskolájában tanulhasson

15 lépcsőfok és 7 és fél millió forint választja el azt a 17 éves lányt a tanulástól, aki tavaly szeptemberben egy vonatbalesetben mindkét lábát elveszítette. A gimnázium, ahol tanult ugyanis nem akadálymentes. Az MSZP országgyűlési képviselője szerint az iskola igazgatója hiába kérte a tankerület segítségét, elutasító választ kapott. A minisztérium a képviselőnek azt válaszolta, hogy vizsgálják a lehetőségeket. A tankerület szerint azonban az iskola akadálymentesítése már zajlik. A lány édesapja azt mondta az RTL Híradónak, ez már nemcsak a lányáról szól, hanem az akadálymentesítés ügyéről.

Szeptemberben jön az iskolaőrség


szerző:
2020.07.28. 08:13
Szeptemberben jön az iskolaőrség

Ősztől iskolaőrség vigyáz a rendre az oktatási intézményekben. Szigeti Réka, iskolapszichológus mesélt a részletekről. 

PSZ: Nem az iskolaőrök fizetése sok, hanem a pedagógusoké megalázó

A Pedagógusok Szakszervezete szerint megalázó, hogy egy pályakezdő iskolapszichológus vagy tanár az elmúlt tanévben bruttó 210 ezer forintot keresett. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke azt mondja a cafetériáról egy évtizede már csak álmodnak a pedagógusok.

Félnek a koronavírus-fertőzéstől Mezőkövesden

Nem került több koronavírusos beteg kórházba a mezőkövesdi fertőzések után. Erről tájékoztatta Híradónkat a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház. Kedden számoltunk be arról, hogy átmenetileg lezártak egy általános iskolát miután kiderült, hogy az egyik ott dolgozó tanár megfertőződött, majd további 21 embernek adta át a betegséget. A helyiek attól tartanak, hogy ők is megfertőződhetnek.

Exkluzív: Koronavírus-gyanú miatt lezártak egy mezőkövesdi iskolát

Koronavírus-gyanú miatt lezártak egy mezőkövesdi általános iskolát. Az RTL Híradó információi szerint az egyik tanár fertőződhetett meg a vírussal.

Megszavazták az iskolarendőrséget

Megszavazta az Országgyűlés az iskolaőrség bevezetéséről szóló javaslatot. Így ősztől azokban az iskolákban, ahol kérik, egyenruhás őr biztosítja a rendet. Az iskolaőr a rendőrség kötelékébe tartozik majd, de kevesebb jogosítványa lesz, mint egy rendőrnek. Ettől még ugyanakkor testi kényszert alkalmazhat a gyerekekkel szemben, bilincselhet, használhat gumibotot, vagy gázsprét is.

Kezdődjön kilenckor a tanítás a Budapesti iskolákban?

A koronavírus miatt a főváros benyújtott egy javaslatot, hogy ősztől 8 óra helyett kezdődhetne 9-kor a tanítás, csökkentve ezzel a tömegközlekedésen a zsúfoltságot. De vajon mennyire örülnének ennek a gyerekek szülei?

Alsó tagozatosokra nem vonatkozna a későbbi iskolakezdés

A budapesti iskolások nagy részének később kezdődhetne az iskola. Erről hétfőn tárgyalt először a főváros a fenntartókkal és a szakszervezetekkel. Szerintük, ha nem reggel 8 órára kellene minden budapesti iskolásnak beérni, csökkenteni lehetne a tömegközlekedés zsúfoltságát, és ezzel is lehet védekezni a koronavírus ellen.

Iskolaőrség: a gumibot és a gázspray is előkerülhet

Kényszerítő eszközzel rendelkező, sajátos jogokkal felruházott személy – ez az iskolaőr definíciója, az eszköztárában pedig bilincs, gumibot, gázspray és testi kényszer is szerepel. Sokan nem tudják elképzelni az iskolaőrség működését.

Ha az autós a megengedettnél gyorsabban közelíti a lámpa pirosra vált

Büntető piros lámpát szereltek fel az egyik forgalmas székesfehérvári úton. Ha az autós megengedettnél gyorsabban közelíti meg az iskola előtti zebrát, egy szenzor érzékeli, a lámpa pirosra vált és a gyorshajtónak 5 másodpercre meg kell állnia. Az öreghegyi városrész főútja nagyon forgalmas, mert egyenesen az autópályára vezet.

Budapesten alig páran ültek vissza az iskolapadba

Debrecenben volt, ahol százötvenen, Miskolcon és Budapesten alig páran ültek vissza az iskolapadba. Bár a tanév végéig marad a digitális oktatás, mától az ország midnen iskolája megnyitotta kapuit. Ezzel biztosítva, hogy aki nem tudta tartani a tempót az online órákkal, az most felzárkózhasson. Az iskolaigazgatók szerint ez nem csak a gyerekeknek segítség, hanem azoknak a szülőknek is.

Megvonnák a családi pótlékot azoktól, akiknek gyereke iskolai bűncselekményt követ el

Egy évre megvonnák a családi pótlékot azoktól a családoktól, ahol a gyerek iskolai bűncselekményt követ el - erről Horváth László fideszes országgyűlési képviselő beszélt az állami tévében. Szerinte ennek visszatartó ereje lenne. A jogvédő szervezetek szerint viszont ez a büntetés az amúgy is rossz körülmények között élő családokat csak még mélyebbre taszítaná.

Iskolák: dupla tehertől tartanak

Nem határozzák meg központilag, hogy hány főből áll egy iskolai kis csoport. A szakiskolák igazgatói pedig maguk dönthetnek arról, hogy digitális vagy normál munkarendben fejezik be a tanévet. A június másodika utáni tanrend és iskolai felügyelet részleteit vasárnap ismertette a köznevelésért felelős államtitkár. Az egyik szakszervezet szerint a felemás rendszer miatt dupla teher hárul a tanárokra.

Van mód a tanév elbúcsúztatására

Marad a digitális oktatás, nem lesz hosszabb a tanév, de aki szeretne, júniustól bemehet korrepetálásra az iskolába és lehet ballagást is szervezni. Igaz, kicsit máshogy, mint eddig. A kormány döntése értelmében csak kiscsoportos vagy egyéni foglalkozásokat tarthatnak a tanárok.

Júniustól megnyitnak a bölcsődék és az óvodák

Júniustól megnyitnak a bölcsődék, az óvodák és részben az iskolák is - ezt Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár jelentette be a kormány.hu-n.
 

Lesz-e idén klasszikus évzárás az iskolákban?

Az alsós évfolyamoknak és a szülőknek segítség lehetne, ha júniusban visszaülhetnének az iskolapadba a diákok, mégis érdemesebb lenne digitálisan befejezni a tanévet, mondja a Nemzeti Pedagóguskar elnöke. Bár egyelőre még csak az biztos, hogy június másodikáig marad az otthontanulás, Orbán Viktor miniszterelnök szerint élő ember nem tud most arra a kérdésre válaszolni, hogy lesz-e idén klasszikus évzárás. A szülők véleménye elég vegyes.

Fókusz anno: Iskolapadba ültettük Voksán Virágot, Brasch Bencét és Benkő Dánielt

Szinte napra pontosan 2010-ben újra iskolapadba ültettük Voksán Virágot, Brasch Bencét és Benkő Dánielt. A szexi DJ Amerikában érettségizett, a fiatal énekes még túl sem volt rajta akkor, a lantművész pedig ezt is lazán vette. Az izgalom szikráját sem lehetett rajtuk észrevenni, pedig töri, magyar és matek feladatsort kaptak.

Mit kezdjünk az otthon maradt gyerekekkel?

Több mint egymillió gyerek maradt otthon, mától nem mehetnek iskolába, otthonról kell tanulniuk. Az általunk megkérdezett budapesti iskolaigazgató optimista, szerinte a virtuális órákkal, interaktív feladatokkal képesek lesznek haladni a tananyaggal. A rászoruló diákok ideiglenesen megkapják az intézmény számítógépeit.

JÓTANÁCS: „Továbbra is fontos a napirend!”

Bojti Andrea, klinikai szakpszichológus szerint az otthonmaradás alatt is olyan napirend kell a gyerekeknek, mint amikor iskolába járnak.

Mit tehetsz, ha bántják a gyerekedet az iskolában?

Mit tehet a szülő, ha bántják a gyerekét az iskolában, illetve mi van akkor, ha az ő gyermeke a bántalmazó? Ezekben a kérdésekben Bojti Andrea klinikai gyermekpszichológus volt a segítségünkre.

Vigyázat: a félévi bizonyítvány komoly stresszforrás lehet a gyermekeknek!

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya szerint érdemes felkészíteni  a szülőket a bizonyítvány érkezésére. Szigeti Réka, egészségfejlesztő szakpszichológus mesélt a nézőknek a nagy horderejű problémáról. 

Hitelből épít iskolákat a magyar állam

Hitelből épít fel 8 iskolát, tizenhatot pedig felújít, illetve kibővít a magyar állam. Emellett 60 sportlétesítmény is épül a fiataloknak – erről írt alá 50 milliárd forint értékű hitelszerződést Varga Mihály pénzügyminiszter az Európai Beruházási Bankkal. A pedagógus szakszervezetnél azt mondják: minden oktatásra fordított forintnak örülnek, de ez a súlyos tanárhiányon semmit sem segít.

Nincs lehetetlen: 40 felett ültek vissza az iskolapadba

Sokan furcsállják, ha valaki 40 év felett diákigazolvánnyal száll fel a metróra vagy ha a vasárnapi húsleves készítés helyett inkább a következő záróvizsgájára tanul. Két teljesen különböző nő, akik bele mertek vágni valami új dologba. Anikó és Györgyi nem elégedett meg azzal, amit 40 éves korukig elértek az életben, mind a ketten többre vágytak.

Napokig nem volt fűtés az egyik gyömrői iskolában

Elromlott a kazán - napokig nem volt fűtés a Gyömrői Weöres Sándor Általános Iskola egyik épületében. A gyömrői polgármester szerint ugyan mára megjavították a kazánt, olyan régi, hogy bármikor újra elromolhat. Korábban az önkormányzat vett már új kazánokat, de nem szerelték be, miután a Klebelsberg Központ átvette a vagyonkezelői jogokat az iskolában.

Általános iskolás fiúk molesztálásával vádolnak egy 63 éves nevelőtanárt

Általános iskolás fiúk molesztálásával vádolnak egy debreceni nevelőtanárt. A férfi az ügyészség szerint 2015 és 2017 között zaklathatott gyerekeket egy speciális nevelési igényű gyerekekre szakosodott intézmény kollégiumában. Amikor nyomozni kezdtek, le is tartóztatták, jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll. Úgy tudjuk, a jövő héten állítják bíróság elé.

BÉKÉS ISKOLA: Felsősök vigyázzák a rendet

A győri Váci Mihály Általános iskola csatlakozott a Békés Iskola programhoz. Ennek részeként a felsősök, animátorokként vigyázzák a rendet. Játszanak, beszélgetnek a kicsikkel és azonnal közbelépnek, ha azt látják, hogy az egyik társuk bántja a másikat.

Nyílt levéllel tiltakoznak

Már több mint 13 ezren írták alá azt a nyílt levelet, amit a kötelező iskolaérettségi szabályozás miatt egy gyógypedagógus írt. Molnár Anikó szerint az új törvény megcsorbítja a szülők jogait és megkérdőjelezi a szakemberek kompetenciáját. A kötelező 6 éves kori iskolakezdés miatt tegnap a parlament előtt is tüntettek. A minisztérium úgy reagált: az érintett gyerek minden indokolt esetben megkapja a felmentést.

Magas légszennyezettséget mértek az iskolák környékén

41-ből 28 iskola környékén mért magas légszennyezettséget a Greenpeace Magyarország. Szeptembertől október közepéig vizsgálták az iskolák körüli levegő minőségét, az eredmény, mint mondják megdöbbentő. A környezetvédő szervezet szerint az lenne a megoldás, ha kitiltanák a dízelautókat a városokból. A Fővárosi Önkormányzat adásunkig nem reagált.

Újabb iskolai lövöldözés Kaliforniában

A 16. születésnapján rendezett vérfürdőt egy kaliforniai diák a középiskolája udvarán: tüzet nyitva a többiekre, két iskolatársát megölte, három másikat megsebesített, az utolsó golyóval pedig saját magát lőtte főbe. A kaliforniai szenátus a lövöldözéssel egy időben utasított el egy a fegyvervásárlás szigorításáról szóló szavazást.

Norbi részegen állított be az iskolába

Norbi bajba került, amikor részegen állított be az órájára… Ha a teljes adásra vagy kíváncsi, akkor kattints ide!

Rendhagyó osztályfőnöki órát tartottak egy budapesti gimnáziumban

Iskolaudvaron adott el drogot, a rendőrök nemcsak őt hanem vevőit is elkapták. A kábítószer kereskedő egy órán belül bíróság elé állt, és 10 év fegyházra ítélték. Ezúttal nem éles helyzetben csaptak le a rendőrök. Egy II. kerületi gimnáziumban volt a rendhagyó osztályfőnöki óra, hogy megmutassák, mivel járhat egyetlen marihuánás cigaretta megvásárlása, és azt, hogyan működik az igazságszolgáltatás.

Radikális tanokat is hirdettek?

Radikális iszlám tanokat is hirdettek annak a török alapítványnak az iskoláiban, amely most Budapesten nyithat oktatási intézményt. A török elnök által is támogatott alapítvány a 24.hu értesülése szerint iszlamista szervezetekkel is kapcsolatban áll. A szocialisták szerint ez nemzetbiztonsági kockázat. A török alapítvány magyarországi vezetője azt közölte: mindenhol törvényesen működnek, és nem állnak kapcsolatban terrorszervezetekkel.

Az egész iskola előtt kellett bocsánatot kérniük

Az egész iskola előtt kellett bocsánatot kérnie egy tanárnak és több diáknak egy keszthelyi gimnáziumban. Az egy osztályba járó tanulók egy iskolai ünnepségen eljátszott előadásukban viccet csináltak abból, hogy egy korábbi tanáruk összejött egy korábbi diáktársukkal. Bár az érintett tanár az eset miatt már nem dolgozik az iskolában, az édesanyja, aki ott tanít, zokon vette az előadást, ezért kényszerítették bocsánatkérésre a diákokat és osztályfőnöküket.

ARCHÍVUM: Vekerdy Tamás a Portréban

A Portré mostani vendége szeret mosogatni és éppen vasalt, mikor első fia megszületett. Anyák, nők, szülők ezreinek ad tanácsot, segítséget. Iskolát alapított és sok jó könyvet írt, például Széchenyiről. Vekerdy Tamás a Portréban.

LÖKDÖSŐDÉS: „Nincs megfelelő eszköze a pedagógusnak”

Ordítottak tanárukkal a diákjai egy budapesti középiskolában. Többször meg is lökték a férfit és közben trágár szavakkal szidalmazták. A tanár hiába próbálta rendre utasítani a diákokat, a vitának csak a kicsengetés vetett véget. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezeténél azt mondják: ilyen esetben nincs megfelelő eszköze egy pedagógusnak.

Fedélzeti kamera rögzítette a gázolást

Autója fedélzeti kamerája rögzítette, ahogy a zebrán elgázolt egy kislányt. A gyerek épp iskolába tartott, amikor elütötték. Könnyebb sérülésekkel megúszta a balesetet. Mindez még szeptemberben történt Miskolcon, de a rendőrség most hozta nyilvánosságra a videót, hogy felhívják a figyelmet a körültekintő közlekedésre.

Eltörte a diák a tanár csontját

Térden rúgta és eltörte egy tanárnő sípcsontját egy 14 éves diák a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kemecsén. Az eset még májusban történt, az ügyészség most emelt a vádat a fiú ellen. A fiatal a folyosón kergette két osztálytárasát, majd a földön csúszva úgy belerúgott a pedagógusba, hogy az már fel sem tudott állni, mentők vitték kórházba. Az eset után a tanárnőt saját kérésére áthelyezték egy másik iskolába.

6 éves kislányt tartóztattak le a floridai Orlandóban

Letartóztattak egy 6 éves gyereket a floridai Orlandóban. Az eset általános megrökönyödést keltett az Egyesült Államokban.

 

A nyíregyházi kórházat is készenlétbe helyezték

Már a nyíregyházi kórházat is készenlétbe helyezték, annyira sok a súlyosan kiszáradt, szalmonellagyanús hajdúsámsoni gyerek. Több mint 330-an lettek rosszul a helyi iskolában, a szülők azt sejtik, a menzai ebédtől. A debreceni klinikán már nincs hely. Úgy tudjuk, néhány beteg iskolást a berettyóújfalui kórházban is kezelnek.

RENDŐRSÉG: Dallal hívják fel a figyelmet az iskolakezdéssel megnövekedett balesetveszélyre

Videoklippel hívja fel a rendőrség a gyerekek, a szülők és az autósok figyelmét arra, hogy az iskolakezdéssel megnő a balesetek veszélye az utakon. A szerző, Horváth Richárd rendőr főtörzsőrmester reméli, hogy dalának köszönhetően a gyerekek nagyobb biztonságban lesznek iskolába menet és hazafelé.

Egy éve várnak, hogy legyen zebra az iskolánál Pilisborosjenőn

Egy éve várnak, hogy legyen közvilágítás és zebra az általános iskolánál, de hiába. Gyalogátkelő helyett sárga zászlók és rendőr segíti a diákokat Pilisborosjenőn. Pedig a szülők egy éve azt az ígéretet kapták, hogy 4-5 hónap alatt megoldódhat a probléma. A Magyar Közút azt mondja, ők hozzájárultak a munkálatokhoz, ami innentől az önkormányzat feladata. A polgármester nem válaszolt kérdéseinkre.

Így élik meg az iskolakezdést szerte a világon!

Magyarországon idén másfélmillió gyermek és diák kezdi a tanévet. A Fókusz stábja annak járt utána, hogy ki, hogyan éli meg a sulikezdést, mit gondolnak a szülők az új tankönyvekről, és arról, hogy az iskolaérettségről már nem az óvodák adnak majd véleményt!

Iskolakapuban kampányoltak Hódmezővásárhelyen

Iskolakapuban kampányoltak Hódmezővásárhelyen. Virágot és üdvözlőkártyát kaptak a szülők hétfőn reggel több hódmezővásárhelyi általános iskola előtt, a kártyán a "Grezsa doktort polgármesternek" felirat is szerepel. A szocialista alpolgármester szerint nem kellene kampányolni az iskoláknál.

Peller Mariann és Dobó Ági fiainak is először csengetnek be az iskolába!

Szeptember másodikán több, mint egymillió gyereknek szólal majd meg az iskolacsengő. Peller Mariann és Dobó Ági fiainak is először csengetnek be az iskolába! A Fókusz stábja pedig meglátogatta az édesanyákat készülődés közben!

Nem enyhül a pedagógushiány, a tanárok szerint elkeserítő a helyzet

Hamarosan becsöngetnek, az iskoláknak pedig már csak néhány napjuk van arra, hogy minden készen álljon a diákok fogadására. Feladat bőven akadt, a legnagyobb fejtörést a tanárok pótlása okozta és még okozza is az iskolák többségében. Két budapesti iskola tanára is azt mondta, hogy a tanárhiány kérdése évről évre egyre rosszabb. Volt, aki szerint, ha mindez így folytatódik, hamarosan összeomlik a rendszer.

TANÁRHIÁNY: „Rövidesen össze fog omlani a rendszer”

Kétségbeejtőnek látja az iskolák helyzetét egy általunk megkérdezett tanár. Czédli Mariann most szeptemberben kezdi meg 29. tanévét. Azt mondja, jelenleg 7 pedagógus hiányzik a tantestületükből, abba pedig bele se mer gondolni, hogy mi lesz télen, ha kitör az influenza járvány.

Így készülj az őszi iskolakezdésre!

Hamarosan becsöngetnek az iskolákban! Most jön az utolsó nagy iskolakezdés előtti roham: még egy füzetet megvenni, a gyerek kinőtte a tornacipőt... Valószínűleg minden szülő ismeri ezt az időszakot. Hogyan lehet ilyenkor a legjobban menedzselni az időnket és energiánkat? Petrus Márta hat gyerekes édesanyától, írótól és coachtól tudtuk meg a válaszokat!

Elfogták azt a tolvajt, aki évzáró alatt lopott

Azzal gyanúsítanak egy 45 éves férfit, hogy még júniusban, Budapesten csaknem kétmillió forint értékben vitt el telefonokat, pénzt és bankkártyákat a nyitott osztálytermekből, amíg a diákok a sportpályán sorakoztak fel az ünnepségre. Kiderült, korábban egy szombathelyi iskola öltözőjéből is lopott.

Iskolakezdés együtt! Wolf Kati is segíti az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját

Ezer rászoruló gyermeknek segítene az iskolakezdésben az Ökumenikus Segélyszervezet. Az „Iskolakezdés együtt!” elnevezésű akcióról és a tanszercsomagok összeállításáról mesélt Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója és Wolf Kati énekesnő, az Iskolakezdés együtt! kampány arca.

Konténerben kezdődik az új tanév egy gyömrői általános iskolában

Illatgyertyát használnak, hogy elnyomják a penészszagot egy gyömrői általános iskolában. A 100 éves épület korábban több helyen beázott, omlik a vakolat, nemrég elektromos hiba miatt tűz is keletkezett a tanári szobában. A szülők aggódnak, hogyan kezdik így a tanévet néhány hét múlva a diákok. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte, a felújításig úgynevezett konténertantermeket biztosítanak az iskolásoknak.  

Gica szerint sokkal fontosabb a talpraesettség, mint a diploma

Ágnes a tinédzser lányáért aggódik, aki a hobbijai miatt az iskolát is otthagyta. Vajon meg tudja győzni Gicát, hogy befejezze tanulmányait? Ha kíváncsi vagy a teljes adásra, kattints ide!

Tanuljon vagy ne nyáron a sulis gyerek?

Megoszlanak a vélemények arról, hogy mi hasznosabb a gyerekek szempontjából. A nyári tanulás, ismétlés, készülés szeptemberre vagy a tökéletes lazítás, kikapcsolódás. Celebjeinket is megkérdeztük, nekik mi a véleményük.

Pénzt gyűjtenek a szülők a tantermek felújítására

Pénzt gyűjtenek a szülők a tantermek felújítására egy etyeki iskolában. Az intézményben ugyanis olyan sok a penész, hogy az már káros az egészségre. A régi melléképületben alsósok tanulnak. A szülők szerint már tarthatatlan az állapot, az épületet eddig is csak ők újítgatták. Az igazgató szerint a fenntartó tankerület ígért légtisztítókat. A polgármester azt mondja, az épületet már több mint 10 éve bontásra ítélték.

Márk szeretne új esélyt adni az édesanyjának, aki sokszor eltűnt az életéből

A 24 éves fiút nyolc éves koráig nevelte az édesanyja, de mivel kerülte az iskolát, választania kellett: vagy az apjához kerül vagy intézetbe. Ha kíváncsi vagy a teljes adásra, kattints ide!

A 8 éves Rebeka szerelmes levélben vallotta be érzéseit Rolinak

A lánynak eddig valahogy „nem csúszott ki a száján” a vallomás, ám most mégis megtette… Ha kíváncsi vagy a teljes adásra, kattints ide!

Új barátai is Dia ellen fordultak

Diát csúnyán megalázták az új barátai…

 

Ha a teljes adásra vagy kíváncsi, akkor kattints ide!

Szofi fegyverszünetet ajánlott Flórának

Szofi fegyverszünetet ajánlott Flórának. Dia manipulálta új barátait. Karesz idegeskedett a Hősök-kel való találkozója miatt.

Drágultak az albérletek, pedig még nem is kezdődik az iskolaév

Amint kihirdették az egyetemi felvételi ponthatárokat, azonnal drágultak pár ezer forinttal az albérletek az ingatlan.com adatai szerint. Az egyetemisták csaknem fele kénytelen lakást bérelni, mert nincs elég hely a kollégiumokban. Ez az oka, hogy a hallgatók többségének dolgoznia kell az egyetem mellett.

Dia durva zaklatás áldozata lett az iskolában

Zita mindenkit Dia ellen fordított az iskolában…

 

Ha a teljes adásra vagy kíváncsi, akkor kattints ide!

Két pedagógust menesztettek az iskolából, a reformátusok szerint belügy

Két pedagógust menesztettek egy református iskolában, emiatt rendkívüli ülést hívott össze a fehérgyarmati önkormányzat. A fideszes többségű testület szerint igazságtalanul küldték el a tanárokat. Az egyházközségnél ezzel nem értenek egyet és szerintük a városvezetés beavatkozik az intézmény belügyeibe.

Csökkenhet az alternatív iskolák szabadsága

Csökkenhet az alternatív iskolák szabadsága, ha kedden megszavazzák a köznevelési törvény módosítását. A törvény ugyanis szabályozná az alternatív kerettantervet is. Ezek az iskolák maximum 30 százalékban térhetnének el a Nemzeti Alaptantervtől. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint az iskolák átjárhatósága miatt kell módosítani a törvényt.

Videón az iskolai tolvaj

A rendőrök nyilvánosságra hozták annak a férfinak a képét, aki a gyanú szerint pár nappal ezelőtt telefonokat és pénzt lopott az éppen évzárón lévő gyerekektől a budapesti Németh László Gimnáziumban. A tolvaj a nyitott osztálytermekbe ment be, a diákok pedig csak az ünnepség után vették észre, hogy mi történt. Azóta kiderült, egy másik budapesti iskolából is loptak az évzáró alatt.

 

Az Animal Cannibals egykori tanárai dallal lepték meg a srácokat

Maca és Eszter több ajándékkal is készültek a srácoknak, azonban a legnagyobb attrakció mégis csak a rap számuk volt. Kíváncsi vagy, miről sztoriztak még egykori tanítványaikkal? A teljes adásból kiderül!

Hat év börtön a gyerekeket molesztáló hitoktatónak

Rezzenéstelen arccal hallgatta az ítéletet a gyerekmolesztáló hitoktató. Hat év börtönt kapott, mert korábban alsós gyerekeket molesztált. Tavaly tett feljelentést az iskola, miután egy 7 és egy 9 éves gyereket szexuálisan zaklatott a férfi. Az egykori oktatót gyermek-pornográfiával is vádolják, a nyomozáskor ugyanis több száz, kiskorúakról készült felvételt találtak a számítógépén.

Szegregáció: kísérlet arra, hogy ne csak a roma gyerekek maradjanak az iskolában Bagon!

Jellemző helyzet Magyarországon, hogy iskolákban, ahová túlnyomó részt nehéz sorsú roma gyerekek járnak, sok szülő elviszi a gyerekét, vagy be se íratja oda. A fővárostól nem messze lévő Bagon is elindult ez a folyamat, a szegregáció, sok gyereket a kistelepülésről a közeli városok iskoláiba vitték. Bag azonban annyiban különleges, hogy nem nyugodtak bele ebbe a helyzetbe. Összefogott az iskola, néhány szülő és egy civil szervezet, hogy a suliban a cigány és a nem cigány gyerekek is jól érezzék magukat.

Ösztöndíjjal csábítják az elsősöket Magyarbólyba

A baranyai település önkormányzata egy évig havi tízezer forintot kínál azoknak a családoknak, akik a helyi iskolába íratják iskolakezdő gyermeküket. Így akarják elérni, hogy jövőre is induljon első osztály az intézményben. 180 év után ugyanis most fennáll a veszélye, hogy ősztől egyetlen elsőst se íratnak be az iskolába.

Autista gyerekek szenvednek az iskolájuk melletti építkezés zajától

Több diák folyamatosan sír és dührohamot kap az építkezési zajtól Érden, ezt mondják azok a szülők, akiknek autista gyerekei egy speciális általános iskolába járnak. Az iskola mellé ugyanis orvosi rendelőt és parkolót építtet az önkormányzat, a munka már egy éve tart. A hangokra rendkívül érzékeny gyerekek a szüleik szerint fülhallgatóval járnak iskolába, és eddig hiába kértek segítséget.
A szülők ide kattintva még több részletet mesélnek el az ügyről.

ELVISELHETETLEN: Másfél éve szenvednek a gyerekek a zajtól

Hatalmas zajjal dolgozik a flex Érden a Bagoly utcába. Orvosi rendelő épül parkolóval. Közvetlenül egy általános iskola egyik épülete mellett, ahová speciális igényű gyerekek járnak, többek között autisták. Ők rendkívül érzékenyek a zajokra, úgynevezett túlhallásuk van.  Az ő szüleik keresték meg Híradónkat. Több diák folyamatosan sír és dührohamot kap a zajtól.
A Híradó riportját itt nézheti meg.

Kukacokat találtak egy kerepesi iskola menzáján a levesben

Vizsgálódik a Nébih, miután kukacokat találtak egy kerepesi iskola menzáján a levesben, még kedden. A kerepesi polgármester szerint az étkeztető cég a hibás, mivel az iskolában csak tálalnak, nem ők főzik az ételt. Az ételszolgáltató cégnél ugyanakkor azt mondják, a kukacok főzés közben biztosan nem kerülhettek a levesbe.

Úgy beázott egy iskola, hogy rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el

Úgy beázott egy kaposvári iskola, hogy rendkívüli tanítási szünetet rendelt el a tankerület. A Gárdonyi Géza iskolát éppen felújítják, a megbontott tetőszerkezet pedig nem bírta el az elmúlt napok esőzését. Egy Híradónknak nyilatkozó diák szerint senkit nem engednek be, mert életveszélyes az épület. A felújítást az önkormányzat rendelte meg, Híradónknak azt írták, már felszólították a kivitelezőt, hogy mielőbb javítsa ki a károkat.

 

Gyermekeink szmogfelhőben? Tiszta levegőt!

A Greenpeace márciusban 17 fővárosi iskolánál rakott ki a légszennyezés mérésére alkalmas eszközt, ezekkel 2 héten át vizsgálták a levegő nitrogén-dioxid tartalmát. Arra voltak kíváncsiak, mennyi károsanyagot lélegeznek be a gyerekek. Az értékekből éves átlagot becsültek. Eszerint 8 intézménynél túllépte az éves egészségügyi határértéket a nitrogén-dioxid mennyisége. De, mit lehet tenni ellene? A Greenpeace szakértője elmondja.

Hullik a vakolat egy pécsi iskoláról

Csak a szerencsén múlt, hogy nem sérült meg senki a lehulló vakolattól Pécsen. A belvárosi zeneiskola épületének homlokzatáról az eső miatt több nagyobb darab is leesett a hétvégén, a maradékot a tűzoltók verték le. Fél év alatt ez a második eset a városban: tavaly nyáron a főtéren egy másfélkilós vakolatdarab zuhant a járdára, alig egy karnyújtásnyira egy járókelőtől.

Azonnali béremelést követelnek a budaörsi iskolák és óvodák dolgozói

A miniszterelnöknek címzett nyílt levélben követelnek azonnali béremelést és érdemi egyeztetéseket az oktatás jövőjéről budaörsi iskolák és óvodák dolgozói. Azt írják, Orbán Viktor nem tartotta be hat évvel ezelőtti ígéretét: a pedagógusbérek jelenleg is megalázóan alacsonyak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kampányakciónak minősítette a nyílt levelet, az MSZP szerint viszont jogosak az abban foglalt követelések.

Az iskolai zaklatás a tanulásra is kihat

A tanulmányi eredményre is kihat, ha a tanulók kipécézik és bántják az osztálytársukat. Ez derül ki a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontjának legfrissebb kutatásából. A szakemberek évek óta végeznek felmérést általános és középiskola osztályokban, ahol a kérdések között szerepel az is, hogy ki az, akit már szóban vagy fizikailag bántottak a társai.

50 éves időkapszulát bontottak fel az iskolaudvaron

Az időkapszula kibontását csaknem ezren várták a szegedi iskola udvarán. A múltbéli csomag egy úttörő nyakkendőt, akkori igazolványokat, kisdobos ereklyéket rejtett. És egy különleges levelet…

Ólom volt az iskolai csapvízben

A megengedett ólomkoncentráció dupláját találták az egyik budapesti általános iskola csapvízében. Valószínűleg az iskola belső hálózatából oldódott a szennyeződés a vízbe, a friss eredmények szerint viszont már nincs semmi baj. Magyarországon 95 százalékban kiváló minőségű az ivóvíz – ezt már a Víz Világnapja kapcsán hangsúlyozzák a szakemberek.

Dia csókkal hálálta meg Lutz segítségét

Lutz kisegítette Diát a dolgozata válaszaival…

 

Ha a teljes adásra vagy kíváncsi, akkor kattints ide!

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való