KERESÉS search-close

korrupció

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "korrupció"

Három év börtön Mengyi Rolandnak

Három év börtönre ítélték Mengyi Roland volt fideszes országgyűlési képviselőt költségvetési csalás és korrupció miatt. Az elsőfokú, nem jogerős ítélet szerint a bűntársai által Voldemort nagyúrnak nevezett fideszes politikus azt ígérte, hogy segít ellopni 75 millió forintot egy uniós pályázaton. Ezért cserébe a saját, 25 milliós részén felül 10 millió forintot kért a többi vádlottól alkotmányos költség címen. Mengyi Roland szerint az egész ügy csak félreértés.

Polt Péter nem megy el Brüsszelbe

Nem megy el Polt Péter Brüsszelbe, ahová az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága hívta meg. A legfőbb ügyészt egyebek között az uniós pénzek magyarországi elköltéséről és az OLAF-ügyekről kérdezték volna. Utóbbiról Jávor Benedek EP-képviselő szerint főleg az Elios-üggyel összefüggésben. Közben a 24.hu értesülése szerint a kormány 25 százalékos büntetést bevállalt volna az Elios-beruházosok után, de a Bizottság ezt nem fogadta el. A Jobbik szerint a kormány ezzel elismerte a korrupciót.

Kis javulás a korrupciós listán

Két helyet javított Magyarország tavaly óta a Transparency International korrupciós világrangsorában, de a lista szerint az Európai Unió tagországai között még mindig a leginkább korrupt országok közé tartozik: csak Görögországot és Bulgáriát sikerült megelőzni. A kormány szerint a Transparency jelentése Soros kampányának és nyomásgyakorlásának része.

A jogállamisághoz kötnék az uniós támogatások

A jogállamisághoz kötnék az uniós támogatások kifizetését - így döntött ma az Európai Parlament. Eszerint 2021-től lenne lehetőség a kifizetések felfüggesztésére vagy csökkentésére akkor, ha egy tagállamban sérül a jogállamiság, ha nagy a korrupció vagy nem elég hatékony az adócsalás elleni küzdelem. A Fidesz nem szavazta meg a javaslatot, amely szerintük a bevándorlás támogatásáról szól.

Még mindig nem nyilvános a korrupcióellenes jelentés

Csak Magyarország és Fehéroroszország nem hozta még nyilvánosságra az Európa Tanács korrupcióellenes csoportjának tavalyi jelentését. Ebben azt foglalták össze, hogy mi valósult meg azokból a korrupció ellenes ajánlásokból, amelyeket a testület még 2015-ben fogalmazott meg. A belügyminiszter azt közölte: nincs megszabva, hogy mikor kell nyilvánosságra hozniuk a dokumentumot.

Helsinki Bizottság: Akiknek családtagjait gyilkolták meg, nem kaptak menedékjogot

Kivételeztek a magyar hatóságok a korrupcióért elítélt macedón kormányfővel - ezt állítja a menekülteknek jogi segítséget nyújtó Helsinki Bizottság. A jogvédők több olyan menekült történetét is nyilvánosságra hozták, akiknek családtagjait gyilkolták meg, vagy a polgárgháború elől menekültek, a magyar hatóságoktól mégsem kaptak menedékjogot.

Megkapta a menedékjogot Nikola Gruevszki?

Politikai menedékjogot kapott Magyarországon Nikola Gruevszki - legalábbis ezt közölte közösségi oldalán a hazájában korrupció miatt börtönbüntetésre ítélt politikus.

Megkínoztak és megölték a bolgár oknyomozó újságírót

Megkínoztak és megöltek egy bolgár újságírót, aki egy korrupciós ügyek feltárásával foglalkozó tévéműsort vezetett. Egyelőre nem lehet tudni, hogy munkája miatt gyilkolták-e meg, de korábban több munkatársa is kapott fenyegető üzeneteket.

Lemondásra szólította fel Orbán Viktort a Jobbik

Lemondásra szólította fel Orbán Viktort a Jobbik. Az ellenzéki párt szerint a miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben elismerte, hogy korrupcióba keveredett, ezért kell távoznia. Orbán Viktort arról kérdezték többen a törvényhozásban, hogy nem tartja-e aggályosnak, hogy egy közbeszerzéseket elnyerő milliárdos luxus magánrepülőgépén utazik focimeccsre. A miniszterelnök azt mondta: őt nem lehet lekötelezni, de azt nem árulta el, hányszor utazott idén a luxus magánrepülővel.

Korruptnak tartják a kormányt

Két és fél perces videóban mutatja be az európai liberálisok európai parlamenti frakciója, hogy szerintük Orbán Viktor hogyan épített ki oligarcha-rendszert Magyarországon, főként uniós források felhasználásával. Az animáció végén azt mondják, nem így kellene elkölteni a támogatásokat.

Korrupcióval vádolják a magyar kormányt

„Orbán korrupt oligarchiát épít Magyarországon, és hagyja, hogy mindebből a családja és a barátai húzzanak hasznot” – hangzik el az Európai Parlament liberális frakciója (ALDE) legújabb animált kisfilmjében, amelyben név szerint említik Orbán Viktor mellett Tiborcz Istvánt, Mészáros Lőrincet, Garancsi Istvánt és Simicska Lajost.

Korrupció és vesztegetés gyanújával vizsgálják a Microsoft több magyarországi ügyletét

Korrupció és vesztegetés gyanújával vizsgálják a Microsoft több magyarországi ügyletét az Egyesült Államokban. Ezt a Wall Street Journal írta meg. A lap szerint a szoftvercég 2013-ban és 2014-ben magyar közvetítő cégeknek nyomott áron értékesített programokat, amelyekért aztán a kormányzati szervek jóval magasabb árat fizettek.

Korrupció elleni tüntetésre készülnek

Óriási tüntetésre készülnek a külföldön dolgozó román állampolgárok Bukarestben. A hónapok óta szerveződő megmozduláson a korrupt kormányzat ellen vonulnak fel, akiknek szerintük vastagon köze van ahhoz, hogy nekik külföldön kell boldogulniuk. A hatóságok szintén nagy erőkkel készülnek, még vidékről is hoztak csendőröket.

A kórházszövetség tiltakozik

Megdöbbentek a nyilatkozaton és visszautasították a kórházigazgatók, hogy az Állami Számvevőszék elnöke szerint anarchia és botrány jellemezné egyes intézmények működését. Domokos László a Magyar Időknek beszélt arról, hogy az ÁSZ vizsgálata szerint korrupció és felelőtlen gazdálkodás tapasztalható a kórházakban.

Titkolja a jelentést a kormány

Titkolja a kormány az Európa Tanács korrupciós jelentését. Pedig a strasbourgi testület többször írásban szólította fel az Orbán-kormányt a jelentés nyilvánosságra hozására.

 

Korrupcióról beszélt a rádióban Hadházy

Tiborcz István és Farkas Flórián korrupciós ügyeiről beszélt az állami rádióban Hadházy Ákos, az LMP leköszönő társelnöke, pedig a párton belüli feszültségekről kérdezték. A politikus azt mondta, az emberek 60 százalékához csak az állami média által sugárzott propaganda jut el.

Szigorítanák a pénzek elosztását

Az uniós források korlátozásával büntethetné az Európai Bizottság a renitens tagállamokat, például Magyarországot vagy Lengyelországot a következő uniós pénzügyi ciklusban - erről ír a Financial Times.

„Veszélyes szintű korrupció”

Olyan nagy a korrupció Magyarországon, hogy az már a jogállamiságot veszélyezteti - ezt állapította meg az Európai Parlament költségvetési szakbizottságának jelentése. A dokumentumot a Fidesz pártcsaládjába tartozó képviselő készítette és az Európai Néppárt is támogatta.

 

„Rendszerszintű a korrupció”

Az egész unión belül csak Bulgáriában nagyobb a korrupció, mint Magyarországon - ezt állapította meg a Transparency International korrupcióellenes civil szervezet legfrissebb jelentése. Azt írják, Magyarország mára történelmi mélypontra jutott, rendszerszintű a korrupció. A magyar külügyminiszter szerint nem véletlen, hogy épp azt a két országot támadják, amelyik kerítést épített az illegális bevándorlás megállítására.

Jennifer Lawrence szembe megy a korrupcióval

Jennifer Lawrence teljesen leáll a filmezéssel egy ideig, hogy közéleti feladataira koncentrálhasson. Az Oscar-díjas színésznő a korrupcióval szeretné felvenni a harcot, és azt is kiemelten fontosan tartja, hogy a fiatalok részt vegyenek a politikában és a közéletben.

 

Lázár: „A választásokra időzítették”

A választásokra időzítette az OLAF az Eliosról szóló jelentését - állította ma Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint bár Tiborcz Istvánnal tárgyalt a hódmezővásárhelyi közvilágítás-korszerűsítésről, a miniszterelnök vejének szerinte nincs köze a vizsgált beruházásokhoz.

Házon kívül 2018-01-31


szerző:
2018.01.31. 22:50
Általában beszélt a korrupcióról a BKK vezérigazgatója

Rá kell kényszeríteni a mindenkori kormányzatot, hogy hatalmát ne egy szűk csoport gazdasági érdekeiben használja - erről beszélt egy interjúban a BKK vezérigazgatója. Dabóczi Kálmán az RTL Híradónak azt mondta, általánosan fogalmazott, nem a jelenlegi kormányt bírálta.

RTLII Híradó 2018-01-26


szerző:
2018.01.26. 21:30

RTLII Híradó 2018-01-25


szerző:
2018.01.25. 21:30

RTLII Híradó 2018-01-18


szerző:
2018.01.18. 21:30
Orbán engedi a gazdagodásukat?

A miniszterelnök feltehetően engedi, hogy bizonyos üzletemberek nagyon gazdagok legyenek, ezt nyilatkozta a Financial Times-nak Lánczi András, a Fideszhez közel álló Századvég Alapítvány egykori elnöke.

Miért lett életünk természetes tartozéka a korrupció?

Egy 32 éves állatorvos helyi önkormányzati képviselőnek áll Szekszárdon, fideszes, 6 év után csalódik, meggyőződik róla, hogy a döntéseket nem éppen a tisztesség jellemzi. Kiszáll. 4 év múlva az LMP társelnöke.

A ügyészség csak elhúzza az ügyeket

Mi  a közös Orbán Viktorban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemben, a Magyar Kormányban vagy a KLIK elnökében? Hadházy Ákos LMP-s képviselő ellen kértek vizsgálatot vagy tettek feljelentést, mert megpiszkált számos korrupciógyanús ügyet. Legutóbb a Nemzeti Konzultációs kérdőívek helyett talált üres dobozokat, előtte túlárazott lélegeztetőgépekre bukkant. A korrupció-infóiról ismertté vált képviselőt kérdezzük, hol tartanak folyamatban lévő ügyei.

Elegük van a korrupcióból

Ismét tízezrek tüntettek Románia nagyvárosaiban a kormány és a politikát átszövő korrupció ellen. Az új megmozdulásokat a kabinet igazságügyi-és adóreform-tervezete váltotta ki.

Az első akció: étteremfoglalás

Aktivisták foglaltak el egy éttermet a budai Várban. Az akciót a Közös Ország Mozgalom alapítója szervezte. Gulyás Márton még a nyáron hirdetett polgári engedetlenségi mozgalmat, ha a parlament nem változtat a szerintük igazságtalan választási rendszeren. Azért ezt az éttermet választották, mert szerintük az önkormányzati közvagyont egy kormányközeli vállalkozó használhatja, rendkívül olcsón, és ez - mint mondják: jó példa a kormányzati korrupcióra. A kabinet úgy látja: a Soros-hálózat politikai akciójáról van szó.

Pénzügyőrök a vádlottak padján

Összesen 50 ember ellen emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség. 2015-ben több hullámban, több tucat pénzügyőrt vettek őrizetbe, mert az ügyészség szerint pénzért cserébe nem vizsgálták át az Ukrajnából érkező autókat Záhonynál. Akár 24 év börtönt is kaphatnak, ha bűnösnek találják őket.

12 év lesz a korrupciós bűncselekmények elévülési ideje

Egyhangú szavazással fogadta el az Országgyűlés a korrupciós bűncselekmények elévülési idejét 12 évre hosszabbító jobbikos törvényjavaslatot. Korábban több ellenzéki párt is beállt a mögé a népszavazási kezdeményezés mögé, amely a korrupció elévülési idejét akarta meghosszabbítani. A kormánypárt bár ritkán szavaz meg ellenzéki törvénymódosítási kezdeményezést, most támogatták a jobbikos javaslatot, ellenzéki pártok szerint azért, mert a Fidesz megijedt a népszavazástól. A Transparency International szerint a módosítástól nem lesz kevesebb korrupciós eset, a korábban elkövetett bűncselekményekre pedig nem is vonatkozik az új jogszabály.

Később évülhet el a korrupció

Már holnap megszavazhatja az Országgyűlés a korrupciós bűncselekmények elévülésének meghosszabbítását - ezt mondta a Híradónak Gulyás Gergely, az Országgyűlés fideszes alelnöke. Erről leggyorsabban a Jobbik nyújtott be javaslatot a törvényhozásnak, miután a kormánypárt vasárnap közölte: feleslegesnek tartana egy népszavazást ebben a kérdésben, ezért ha valaki beterjeszti az Országgyűlésnek, ők megszavazzák. Az elévülési idő meghosszabbításáról Vágó Gábor, volt LMP-s képviselő kezdeményezett népszavazást. Tegnap derült ki, hogy több ellenzéki párt is támogatja.

Aláírásgyűjtés a korrupció ellen

Tizenkét évre emelné a korrupciós ügyek elévülési idejét egy új népszavazási kezdeményezés. Több ellenzéki párt az MSZP, LMP, a Párbeszéd, az Együtt, és a Momentum is támogatja a kezdeményező Vágó Gábort. Szerinte azért van szükség az elévülési idő megemelésére, mert az ügyészség akadályozza a kormánynak kínos korrupciós ügyek feltárását. A Fidesz szerint semmi szükség a népszavazásra, mert a javaslatot ők is támogatják, és erről készek a parlamentbe is dönteni.

Ki támogatja a plakáttörvényt?

A korrupció pártján áll, aki nem fogadja el plakáttörvényt – erről beszélt sajtótájékoztatóján Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője. A Parlamentben pénteken rendkívüli ülés lesz, hogy újra szavazhassanak a törvényről, ami kampányidőszakon kívül tiltaná a politikai hirdetéseket az utcákon. Botka László, az MSZP miniszterelnök- jelöltje ma megtiltotta pártjának, hogy alkut kössön a törvényről a Fidesszel, az Együtt viszont feltételekkel - de támogatná a javaslatot, igaz, nem mindenáron.

Trumpot dicsőítik a kormánytagok

Saját országának államai perlik az amerikai elnököt. Az Egyesült Államok történetében először fordul elő ez. Maryland és Wasington D.C. szerint ugyanis alkotmányellenes, hogy Donald Trump cégei - amelyeket elnöki beiktatása után nem adott el, csak átadta azok irányítását fiainak - juttatásokat kapnak külföldi kormányoktól, és így korrumpálhatóvá tehetik Donald Trumpot. Közben az elnökkel kritikus amerikai sajtó szerint: Donald Trump minden idők legbizarrabb kormányülését tartotta tegnap.

Kimaradunk az uniós ügyészségből

Káoszt okozna a magyar kormánypártok szerint, ha az uniós ügyészség nyomozna a korrupciógyanús ügyekben. Az igazságügyi minisztériumban pedig úgy értékelik, hogy az új szervezet korlátozná a tagállami hatásköröket. 20 tagállam azonban másként látja, ezért részt vesznek a közös európai ügyészség létrehozásában. A DK szerint a magyar kormány így akarja kivonni magát a független vizsgálatok alól.

A miniszterelnök felcsúti házánál tüntettek

A korrupció ellen, a miniszterelnök felcsúti házánál tüntettek. A Korrupcióellenes Szövetség demonstrációjához az Együtt és az LMP is csatlakozott. Vágó Gábor, a szövetség elnöke azt mondta: azért Felcsúton tiltakoztak, mert valójában nem a Parlamentben, hanem ott születnek az ország  ügyében fontos döntések. Fideszes ellentüntetők is megjelentek. Szerintük a demonstrációt Soros György hálózata szervezte, és nem is a korrupció, hanem a kormány bevándorláspolitikája miatt.

BALÓ: Uniós pénzek nyomában

A legtöbben egyszerűen nem tudjuk követni az uniós pénzek útját, elosztását és főleg azt nem látjuk, hogy milyen alapon, ki, mire költötte őket. Baló György vendégeivel, Csepreghy Nándorral, a Miniszterelnökség miniszter-helyettesével és Heil Péter, fejlesztéspolitikai szakértővel próbálta feltérképezni a pénzek útját. Íme néhány részlet a műsorból:

Korrupció: Ki, miről hallgat?

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszter-helyettese szerint korrupciós ügyek felvetésekor nem egyforma a hozzáállás.

Szétcsaptak a tüntetők között

A korrupció ellen tüntettek Oroszország nagyvárosaiban, sokakat őrizetbe vettek, mert a megmozdulást nem engedélyezte a rendőrség. Magát a főszervezőt, Alekszej Navalnij ellenzéki politikust is elvitték a hatóságok. Ő egy videóban milliárdos összegű korrupcióval vádolta meg Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnököt.

„Ez csak egy kreált kémregény”

A parlamentben védte meg a földművelésügyi miniszter Kiss Szilárd volt agrárattasét. Fazekas Sándor szerint semmilyen nemzetbiztonsági veszélyt nem jelentett, hogy a külügy belső jelentése szerint Kiss Szilárd segítségével több ezer tisztázatlan hátterű orosz állampolgár kapott uniós vízumot. Az LMP szerint ez az ügy a korrupcióról és a bűnözőket takargató fideszes politikusokról szól.

Amerikai emberi jogi bírálat

A jegybanki alapítványok közpénzhez juttatása volt a legnagyobb korrupciós botrány tavaly Magyarországon - ezt állapította meg az amerikai külügyminisztérium országjelentése. Az emberi jogok helyzetéről szóló összefoglalót évtizedek óta minden évben elkészítik. A legújabb jelentésben bírálták a kormányközeli vállalkozók helyzetbe hozását, a független média visszaszorulását, és azt ahogy a menekültekkel bánnak Magyarországon. A magyar Külügyminisztérium szerint a jelentést még a korábbi demokrata apparátus készítette, a korrupciós vádak pedig alaptalanok.

Korrupció: mindig a pénz beszél?

A felmérések szerint azok az országok tudtak fejlődni az elmúlt időszakban, ahol az állami intézményrendszer pártatlan tudott maradni, és a döntéseknél a teljesítmény, nem pedig a pályázó személye számított. Vajon Magyarországon mekkora lehet a korrupció mértéke? A Fókusz riportere ennek is utána járt.

Fókusz 2017-03-01


szerző:
2017.03.01. 19:00
A polgári kultúrára is költöttek

Fiatal divattervezők bemutatóit rendezte meg, és a polgári kultúrát is népszerűsítette a Szövetség a Nemzetért Közhasznú Alapítvány. Erről maguk írnak éves beszámolójukban. Az Orbán Viktor által létrehozott polgári körből kinőtt alapítvány tavaly - állami cégektől és a kormánytól - csaknem 500 millió forint támogatást kapott. A kormány szerint átlátható módon, törvényesen működik az alapítvány. A korrupció ellen küzdő Transparency International viszont úgy látja, hogy a kabinet állami cégek mögé bújva segíti a kormánybarát civil szervezeteket.

Hol a korrupció elleni pénz?

A Központi Nyomozó Főügyészség átvette az adóhatóságtól a nyomozást a korrupcióellenes pénzek elcsalásával kapcsolatos ügyben. Az Európia Csalás Elleni Hivatala korábban arra jutott,  Magyarországon szabálytalanul használták fel a korrupció feltárására kapott pénzeket. Emiatt majdnem két és fél milliárd forintot kell visszafizetni. A Nyomozó Főügyészség azokat az ügyeket is vizsgálja, amelyekben mentelmi joggal érintett személyek vannak. A Fidesznél azt mondják, ők nem tudnak politikus érintettről.

Románia: Mi van a felszín alatt?

Romániában naponta százezres tüntetések vannak, a legnagyobbak 1989 óta. A felszín: a DNA, a korrupcióellenes ügyészség működése. Az Európai Unió és az Egyesült Államok ösztönzésére 2003 óta működő szervezet bírálói szerint szorosan együttműködik a román titkosszolgálattal és több ezer ember ellen folytatott és folytat eljárást – meghökkentő eredményességgel. Itt van néhány vezető román politikus, akik ellen eljárás indult: három volt miniszterelnök, a jelenleg kormányzó PSD szociáldemokrata párt elnöke és egy volt államfő. A Romániával foglalkozó szakértők szerint a tüntetések a felszín, amely alatt és mögött mély társadalmi megosztottság és válság van.

Románia nemet mond a korrupcióra

A kilenc napja tartó tömegtüntetések hatására lemondott a román kormány igazságügy-minisztere. Ő dolgozta ki azt a törvénymódosítást, amely enyhítette volna a korrupciós visszaélések büntethetőségét. Bár a népharag miatt a rendeletet pár nap múlva visszavonták, a tiltakozók az egész kormány lemondását követelik, mert az szerintük nem a közérdeket szolgálja.

Házon kívül 2017-02-08


szerző:
2017.02.08. 22:40

Meghátrált a kormány


szerző:
2017.02.05. 18:50
Meghátrált a kormány

Meghátrált a román kormány: visszavonják azokat a kormányrendeleteket, amelyek miatt kedd óta tízezrek tüntettek országszerte. A tiltakozók szerint a módosítások egyetlen célt szolgáltak: hogy megmentsék a korrupt politikusokat a felelősségre vonástól. A román kormányfő szombat este jelentette be, hogy a kabinet rendeletei nem lépnek hatályba.

Demszky visszautasítja a vádakat

Visszautasítja Demszky Gábor, hogy bármi köze lenne a 4-es metróval kapcsolatos visszaélésekhez. Az előző budapesti főpolgármester a Híradónak azt nyilatkozta: őt meg sem kereste az unió csalás elleni hivatala. Jogi képviselője pedig azt mondta: jó hírnév megsértése miatt perek indulhatnak. Közben a Fidesz azt javasolja, hogy a főváros hozzon létre egy vizsgálóbizottságot. Az uniós vizsgálat szerint 59 milliárd forintot visszakövetelhetnek a visszaélések miatt. 

Gigatüntetés a korrupció ellen

A '89-es forradalom óta nem látott tüntetések voltak tegnap este Romániában a korrupció ellen. A román kormányzat jelentősen enyhítette a korrupt politikusok és hivatalnokok elleni büntetési tételeket. Az ellenzék szerint azért, hogy a szociáldemokrata párt kihozhassa az embereit a börtönökből. A demonstráción megjelentek a futballhuligánok is, akik összecsaptak a rendőrökkel. Egy miniszter már le is mondott, mert nem ért egyet saját kormányával.

 

Részletek a metró-jelentésből

A szabálytalanul beszerzett metrókocsik, az alagút áramellátása, és a vonatbefolyásoló berendezés miatt kérheti vissza a legtöbb pénzt az Európai Unió a négyes metró beruházásával kapcsolatban. Akár a 60 milliárdot is elérheti az az összeg, amit vissza kell fizetni. Ezt az Európai Csalás elleni Hivatal jelentése állapította meg. A dokumentumot az ügyészség nem hozta nyilvánosságra, a Figyelő azonban részleteket közölt belőle.

Magyarország 7 helyet rontott

Hét helyet zuhant Magyarország egy év alatt, a világ legátfogóbb korrupciós ranglistáján. A Transparency International szerint a visegrádi országoktól is leszakadtunk, és Romániával állunk holtversenyben. A jelentésben a jegybanki alapítványok pénzköltését, a letelepedési kötvényeket és a sportkluboknak juttatott társasági adókedvezményt is bírálták. A kormányszóvivő az RTL Híradónak azt mondta: mindent megtesznek a korrupció ellen, a jelentés pedig szerinte politikai támadás része lehet.

Kitüntetés a távozó nagykövetnek

A magyar érdemrend középkeresztjével tüntette ki Collen Bell amerikai nagykövetet a köztársasági elnök. Az elismerést a külügyminisztertől vehette át a diplomata. Colleen Bell a szokásoknak megfelelően az amerikai elnökválasztás után távozik Magyarországról. Többször is kritizálta a kormányt a szerinte nagymértékű korrupció és a sajtószabadság szükülése miatt. Búcsúbeszédében azt mondta: Magyarország ezután is számíthat rá.

Visszakövetelnének 77 milliárdot

Visszafizettetné a kormány a 4-es metró építésekor feltárt szabálytalanságok miatt várható 76,7 milliárd forint uniós bírságot a felelősökkel - erősítette meg Híradónknak a kormányszóvivő. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap jelentette be, hogy az Unió Csalás Elleni Hivatala egyebek mellett korrupció és csalás miatt látja indokoltnak a bírság kiszabását, ezt még a Bizottságnak is jóvá kell hagynia. Az MSZP szerint a kormány egy még el sem indult ügyben hirdet előre ítéletet.

 

Korrupció: Csak a politikusok szerint nincs ma Magyarországon

Bilincsben vittek el korrupt vámosokat. Lebukott a nyelvvizsga-maffia. Vizsgálják a Voldemort néven elhíresült fideszes képviselő ügyét. Nyomoznak a 4-es metró építése miatt. Orbán Viktor nem tűri a korrupciót, Kósa Lajos szerint pedig tulajdonképpen meg is szűntették. Ha csak ezeket a híreket halljuk, egy tiszta ország képe sejlik fel előttünk, ahol nem éri meg korruptnak lenni. De mi a valóság? Miért van az, hogy a közvélekedés szerint Magyarországot mélyen átjárja a korrupció? És hogyhogy nem bukik le szinte egyetlen politikus sem?

Házon kívül 2017-01-04


szerző:
2017.01.04. 22:15
Visszavennék a horvátok az INA-t

Hajlandó tárgyalni a MOL a horvát olajvállalatban, az INA-ban meglévő tulajdonrészének eladásáról. Ezt azután közölte a magyar vállalat, hogy a horvát kormány bejelentette: vissza akarja vásárolni az INA-t a magyar cégtől. A horvát miniszterelnök azt követően beszélt erről, hogy a genfi döntőbíróság kimondta: nincs bizonyíték arra, hogy a MOL korrupció révén szerzett volna irányítási jogokat az INA-ban.

Korrupciógyanús a metróépítés

Súlyos szabálytalanságokat: csalás, és korrupció gyanúját tárta fel a 4-es metróval kapcsolatban az Európai Csalás Elleni Hivatal. A szervezet az ügyészséget is értesítette, ahol már régóta nyomoznak az ügyben. Több embert gyanúsítottként hallgattak ki, tudta meg az RTL Híradó. Ha az Európai Bizottság szerint megáll a csalás és korrupció gyanúja, kilencvenhárom milliárd forintot kell visszafizetni.

Pénzt és ajándékot is elfogadtak

Vádemelés a korrupt kormánytisztviselők ellen. Üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség a röszkei határkirendeltség hat korábbi növényvédelmi felügyelője ellen. Azzal vádolják őket, hogy 440 alkalommal fogadtak el pénzt és kisebb ajándékokat a gyorsabb ügyintézés érdekében a kamionsofőröktől. A vesztegetés miatt évekre börtönbe kerülhetnek.

Teddy:

A korrupció ellenes törekvések sikerein jól mulatott az asztaltársaság, bár Ceglédi Zoltán nem értette, miért pont emléktáblával ünneplik az állítólagos diadalt, így ő és Farkasházy Tivadar is talált sokkal jobb módszert minderre.

Már nyolcvannégy vádlott van

Már nyolcvannégy embert állítottak bíróság elé, amiért a tulajdonosok helyett megpróbálták felvenni a termőföldek után járó hektáronkénti hetvenezer forintnyi támogatást, összesen 1,4 milliárd forintot - közölte Lázár János miniszter. A vádlottak között van a támogatások kifizetéséért felelős Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal több korábbi vezetője is. A hivatalt a botrány miatt teljesen átszervezték. A DK szerint az egész kormány korrupt.

Tovább tart a bankjegykáosz

Kilométeres sorok kígyóznak a bankoknál Indiában, ahol egyik napról a másikra bevonták a két legnagyobb címletű bankjegyet. A kormány ezt teljesen titokban készítette elő, hogy így lépjen fel a korrupció és a pénzmosás ellen. Az indiaiak dühösek, mert hirtelen rengetegen készpénz nélkül maradtak és még vásárolni sem tudnak.

7 milliárd forintot költöttek el nyílt verseny nélkül hol kiugróan drága, hol hullámos kerékpárutakra

Az előző uniós pénzosztási ciklus zárónapja 2015. december 31. volt. Ez volt az a nap, amire az összes, 2007 után kapott uniós forrást el kellett költeni, a beruházásokat át kellett adni. Sok pályázatot csupán néhány hónappal a ciklus vége előtt írtak ki. Ilyenek voltak a kerékpárutakra kiírt pályázatok is. A szűk határidőnek meg is lett az eredménye: szinte az összes bringaútra elköltött pénzt a nyílt verseny teljes mellőzésével osztották ki az önkormányzatok. Több esetben ráadásul kiugróan drága utakat építettek, a 350 fős Tákos például 187 millió forintos kilométeráron kapott új bringautat. Találtunk olyan utat is, amelynek bár kilométere 108 millió forintba került, kiegyenesíteni, azt valamiért mégsem sikerült.

Magyarország a legkorruptabbak között

Magyarország a negyedik legkorruptabb a fejlett országok közül - legalábbis ez derül ki a Business Insider gazdasági szaklap rangsorából. Ezt a genfi székhelyű Világgazdasági Fórum éves értékeléséből állították össze. Csak Szlovákia, Olaszország és Mexikó előzi meg Magyarországot. Az LMP szerint ma már minden nap szembesülnek az emberek a korrupcióval. A kormányt hiába kérdeztük, adásunkig nem válaszoltak.

Vizsgálják, honnan tudtak a lehallgatásról

Kicsi az ország, és mindenki ismer mindenkit - a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ezzel magyarázható, hogy a Mengyi-ügy gyanúsítottjai tudomást szerezhettek a lehallgatásukról. A szocialisták feljelentést tettek államtitoksértés miatt, ők azt mondják, a feletteseik elárulták az adónyomozókat. Az ügyészség csütörtökön kérte a korrupciós botrányba keveredett fideszes képviselő, Mengyi Roland mentelmi jogának felfüggesztését, most pedig azt közölték, megvizsgálják, kitől és hogyan szivároghattak ki a nyomozás részletei.

Korruptnak látják a politikusokat a fiatalok

Az összes politikus korrupt, a megkérdezett fiatalok több mint fele gondolja így, ez derül ki a Transparency International magyarországi szervezetének friss felméréséből. A 18 és 29 év közötti megkérdezettek több mint kétharmada úgy érzi: korrupció nélkül érvényesülni sem lehet. A Fidesz-KDNP a közvélemény-kutatásra úgy reagált: minden intézkedésükkel a korrupció megszüntetését akarják elérni.

Lehallgatási jegyzőkönyvben a képviselő

Mengyi Roland, fideszes országgyűlési képviselő maga is szerepel egy lehallgatási jegyzőkönyvben, amelyet most hozott nyilvánosságra a 168 óra. A lap szerint közvetítők a politikusra hivatkozva 10 millió forint kenőpénzt kértek két vállalkozótól cserébe azért, hogy elnyerjenek egy 500 millió forintos uniós pályázatot. A lehallgatott beszélgetésben az egyik közvetítő a határidőről kérdezi a képviselőt. Mengyi Roland ügyvédje azt mondja, a képviselő ártatlan. Az MSZP szerint Orbán Viktornak meg kell szólalnia az ügyben. A kormányszóvivő azt mondja, meg kell várni a nyomozás végét.

Vizsgálat indult az államtitkárságon

Vizsgálat indult az uniós fejlesztésekért felelős államtitkárságon, miután a 168 óra megírta, hogy egy uniós pályázat kapcsán, egy fideszes képviselőre hivatkozva, 5 millió forint kenőpénzt kértek két vállalkozótól. A rendőrség által lehallgatott telefonbeszélgetések szerint Mengyi Roland képviselőt emlegették, akire többször Voldemort nagyúrként hivatkoztak. A politikus azt állítja, visszaéltek a nevével. Az ellenzéki pártok ennek ellenére Mengyi Roland mentelmi jogának felfüggesztését, és a képviselő kihallgatását követelik.

Kétharmad szerint van korrupció

Majdnem minden második Fidesz-KDNP-szavazó úgy látja, hogy a kormány csak akkor lép fel a korrupció ellen, ha ő maga abban érdekelt. A HVG és Medián frissen publikált kutatásából az is kiderül, hogy a magyarok kétharmada gondolja úgy, hogy a kormányra jellemző a pénzügyi visszaélés - vagyis a korrupció. Kósa Lajos a kormánypárt frakcióvezetője éppen egy hete beszélt arról, hogy a rendszerszintű korrupciót felszámolták.

Becsületrend a korrupció elleni harcért

A legmagasabb francia állami kitüntetést, a Becsületrendet kapta meg a román Korrupcióellenes Ügyészség vezetője, Laura-Codruţa Kövesi. A sepsiszentgyörgyi születésű főügyész a francia kormány szerint egész Európának példát mutat a korrupció visszaszorításában. Korábban elképzelhetetlen lett volna, hogy miniszterek, sőt még a hivatalban lévő miniszterelnök ellen is vádat emeljenek visszaélések miatt.

EB: Magas a korrupció kockázata

Magas a korrupció kockázata, és a közbeszerzéseken csak korlátozott az előrelépés - ezt írta az Európai Bizottság a magyar kormánynak friss, éves ajánlásában. Tegnapelőtt az Egyesült Államok nagykövete beszélt arról, hogy az emberek becsapva érzik magukat, ha adóikból a választott tisztségviselők és azok családjai gazdagodnak meg. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint tűzzel-vassal irtja a korrupciót a kormány.

Bell: Nagy gond a korrupció

Magyarországon továbbra is gondot jelent a korrupció - ezt mondta egy egyetemi előadáson kedden Colleen Bell, amerikai nagykövet. Úgy fogalmazott, az emberek becsapva érzik magukat, ha az adójukból közszolgák és választott tisztségviselők és az ő családjaik gazdagodnak meg. Bill Clinton, volt elnök is élesen bírálta Magyarországot a napokban. Szijjártó Péter külügyminiszter szerint mindkét bírálat mögött Soros György, amerikai üzletember áll. Az Együtt szerint viszont egyértelmű, milyen családtagokról beszélt a nagykövet.

Platini korrupt, ezért lemondott

Lemondott az Európai Labdarúgó Szövetség elnöki posztjáról Michel Platini. A háromszoros aranylabdás focistából lett sportvezető azután döntött így, hogy a nemzetközi Sportdöntőbíróság nem mentette fel őt korrupciós ügyében, csak csökkentette eltiltását a labdarúgástól. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség hűtlen kezelés miatt szabott ki büntetést az egykori francia válogatott futballistára, miután kiderült, hogy 2 millió svájci frankot kapott a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség volt elnökétől.

Bernie Ecclestone tíz évet is kaphatott volna

Akár 10 évet is kaphatott volna a Forma-1 tejhatalmú királya. Az üzletembert korrupció gyanújával állították bíróság elé két évvel ezelőtt.

Korrupció: Tehetetlenül nézzük

Egy friss felmérés szerint a világon sokfelé a politikusokat és a gazdasági élet szereplőit ha ugyan lassan növekvő mértékben is, de mégis egyre inkább foglalkoztatja a vállalati korrupció, magyarul a visszaélések, mutyik, csalások, az „elintézzük okosba” világa. Kell valami? Megoldjuk. Az országnak évente több ezer milliárdos veszteséget okoz a vállalati korrupció. Egy új kutatás szerint a cégek ezt érzik, tudnak róla, mégsem tesznek ellene, a munkavállalók viszont nem mernek fellépni ellene. Vegyük tudomásul? Vagy?

Teljes káosz Brazíliában az olimpia előtt

Leválthatják Brazília korrupciós botrányba keveredett elnökét, miután a brazil kongresszus egy bizottsága megszavazta, hogy eljárást indíthassanak ellene. A politikai válság teljesen megosztotta a brazil társadalmat. A nyári olimpiát rendező ország nagyvárosaiban mindennapossá váltak a tömegtüntetések, tízezrek vonulnak utcára a kormány ellen és mellette is.

Túl sok a készpénz az embereknél

Túl sok a készpénz a kormány szerint, és heteken belül lépnek, hogy ezt visszaszorítsák. Erről a nemzetgazdasági miniszter beszélt az Inforádióban. Varga Mihály azt mondta, több bankkártya-elfogadóhelyre van szükség, de a három éve bevezetett tranzakciós illeték csökkentését sem zárta ki. Az LMP szerint részben a korrupció miatt nőtt rekordnagyságúra a készpénzforgalom.
 

Állatorvos és pilóta, de közben utánajár gyanús ügyeknek

Egy vidéki állatorvos, aki helyi szinten politizált is, belelátott a trafikpályázatok körüli kavarásba. Szólt, hogy ez így nincs rendben, de hiába, mert a pártjában ez senkit nem érdekelt. Annyi következménye mégis lett a kibeszélésnek, hogy Hadházy Ákos kilépett a Fideszből, lemondott az önkormányzati képviselői mandátumáról, és most LMP-s támogatással küzd a korrupció ellen. Nem foglalkozik vele, hogy a Fideszben árulónak tartják, állatokat gyógyít, és profi pilóta lett. Moskovics Judittal repülőre ültek, hogy a korrupcióról beszélgessenek.

Korrupció: Visszaélnek a közbeszerzéssel

Mindannyian gondolunk valamit, de tényszerűen keveset tudunk a korrupcióról. Ez elsősorban a közbeszerzéseknél valósul meg, amikor állam, önkormányzat, közintézmény költi az adófizetők pénzét. Egy tájékozott becslés szerint évente valamennyiünknek fejenként több tízezer forintjába kerül az, hogy ügyesek és szerencsések nagyon sokszor többszereplős pályázat nélkül, bármiféle árcsökkentő verseny nélkül, a szükségesnél és a lehetségesnél sokkal magasabb áron szállítanak a köznek. És majdnem mindegy, hogy a magyar adófizetők, vagy az uniós adófizetők pénzéről van szó: ebből is, abból is lopnak, akik visszaélnek a közbeszerzéssel.

Nőtt a korrupciós kockázat a magyar közbeszerzéseknél!

Az elmúlt hat évből ötben nőtt a korrupciós kockázat a magyar közbeszerzéseknél – mondja egy korrupció kutató műsorunkban nyilvánosságra kerülő tanulmánya. A közbeszerzések egy teljes harmadánál egyetlen cég ad be ajánlatot. Hol a verseny? Az uniós pénzek elosztása még kevésbé átlátható és még inkább túlárazott.

Vagyonnyilatkozatok: nesze semmi...

Évente vagyonnyilatkozatot kell benyújtaniuk az országgyűlési képviselőknek és közszolgálati vezetőknek, beleértve a kormány tagjait, a vezető köztisztviselőket, az önkormányzatok vezetőit és másokat, összesen több ezer emberről van szó. A nyilatkozatok egy része nyilvános. Évente egyszer néhány napig a média szórakoztató összeállításokat prezentál arról, melyik országgyűlési képviselő mit állít a saját vagyonáról, mennyivel lett gazdagabb vagy éppen szegényebb 365 nap alatt, hány ingatlana, mennyi földje, milyen vagyontárgyai vannak. Hogy a gyarapodás megfelel-e éves jövedelmének, azt senki nem vizsgálja. Azt sem, hogy kitől származik például egy-egy többszáz milliós kölcsön, amelyből ingatlant vagy éppen erdőt vett egy képviselő. Van ennek értelme így?

Élsport: Botrány után botrány

Tudják, hogy a futballtól 8 évre eltiltott Sepp Blatter, a nemzetközi szövetség lemondott, de máig nem távozott elnöke továbbra is kapja évi több millió dolláros fizetését? És fizetést kap Michel Platini, az európai szövetség ugyancsak eltiltott elnöke is. Tudják, hogy még mindig nem lehet tudni, hogy orosz atléták egyáltalán részt vehetnek-e a nyári riói olimpián, mert Oroszországot állami szinten támogatott doppingolással vádolják. Mi történik az egész világot szórakoztató élsporttal?

Élsport: van esély a rendrakásra?

Ki hisz még az élsport és a világversenyek helyszíneiről döntő nemzetközi szövetségek tisztaságában? Botrány botrányt követ. Korrupció, csalás, dopping. Kerékpár, futball, atlétika, újabban tenisz. Elcsalt pályázatok és az ezekben résztvevő vagy ezeket elhallgató világszövetségek.  Háborgó szponzorok. Van esély a rendrakásra?

Vita egy titkos hangfelvételről


szerző:
2016.01.29. 18:40
Vita egy titkos hangfelvételről

Bűnpártolással vádolja a Miniszterelnökség Hadházy Ákos LMP-s szóvivőt, mert csak négy évvel később mutatott be egy olyan felvételt, amin a közpénzek szabálytalan felhasználásáról beszélnek. A politikus azt mondta, ő tett feljelentést, viszont ezzel sem a rendőrség, sem az adóhatóság nem foglalkozott érdemben.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való