KERESÉS search-close

műhold

29 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "műhold"

Egyesek szerint ufók láthatóak az asztronauta felvételén

Egy asztronauta lenyűgöző felvételeket készített a sarki fényről. A nemzetközi űrállomásról rögzített képsorokon azonban szokatlan dolgot vett észre. Négy-öt egymáshoz viszonylag közel lévő fénypont látszódik egy pillanatra. Az orosz űrhajós nem tudta eldönteni mit láthatott, ezért az internetezőktől kért segítséget, akik persze azonnal ufót kiáltottak.

MŰHOLD KÉPEK: Már tavaly augusztusban megjelenhetett a koronavírus járvány a kínai Vuhanban

Már tavaly augusztusban megjelenhetett a koronavírus a kínai Vuhanban. Ezt az amerikai Harvard egyetem kutatói állítják, műhold-képek alapján. Tavalyi és egy évvel korábbi felvételeket elemezve vették észre, hogy már tavaly nyár végén megnőtt a forgalom öt vuhani kórháznál. Ezzel egy időben egyre többen kerestek rá a világhálón az új típusú koronavírushoz is köthető tünetekre. Kína, amely hivatalosan először 2019 utolsó napján jelezte az ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos megbetegedéseket az egészségügyi világszervezetnek, nevetségesnek tartja az állítást.

Vita a rengeteg fellőtt műhold miatt

Megoldódhat a csillagászok és a SpaceX vitája a rengeteg fellőtt műhold miatt. Azért van konfliktus, mert ezek zavarják a csillagászokat. Az űripari magáncég most újabb adag eszközt lőtt fel. Ezekkel már azt a technológiát próbálják ki, amellyel megakadályozható, hogy a Földről is láthatók legyenek a műholdak. A Starlink-rendszer célja, hogy a világ minden pontján legyen ingyenes internet.

Újabb „műholdvonat” indult el

Újabb 60 műholdat állított pályára a Space X. A globális műholdas internet-rendszer további eszközei a már odafent keringő 360 műholdhoz csatlakoznak. A Starlink elemei sokfelé láthatók a Földről, így Magyarországról is. A csillagászok azonban nagyon nem örülnek a megfigyeléseiket zavaró műholdaknak.

Kína is csatlakozik az új fegyverkezési- és űrversenyhez

Kína sikeresen fellőtte eddigi legnagyobb rakétáját, ami akár hadászati célra is használható. A Hosszú Menetelés-5 nevű hordozóval most csak egy nagyobb műholdat állítottak pályára. Később viszont kulcsszerepe lehet a Hold és talán a Mars meghódításában is.

Cheops már az űrben

Fellőtték az űrbe azt a kutató műholdat, aminek a fejlesztésében miskolci szakemberek is részt vettek. A Cheops űrteleszkóp felvételeket készít majd távoli csillagokról és bolygókról, ezek alapján a kutatók információkat nyerhetnek arról, lehetséges-e máshol élet. A műhold fellövését keddre tervezték, de technikai hiba miatt el kellett halasztani. Szerdán azonban minden rendben zajlott az európai űrügynökség Francia Guyanai kilövőállomásán.

Magyar műholdak a világűrben

Miskolci cég is részt vett annak az európai kutatóműholdnak a fejlesztésében, amit a jövő héten állítanak Föld körüli pályára. A műhold fényképeket készít majd távoli csillagokról, ami információkat közöl arról, lehetséges-e rajtuk élet. Felületére háromezer gyerekrajzot gravíroztak. Két másik magyar fejlesztésű műhold már egy hete az űrbenhibátlanul.

Hatvan műholdat állított pályára egyszerre a SpaceX

Az űreszközök első csoportja a nagy műholdas internetes rendszer részévé áll majd össze. Összesen 12 ezer műholdat akarnak fellőni, hogy a Föld legeldugottabb helyein is elérhető legyen a világháló.

Sikeres tesztrepülésén van túl a világ legnagyobb repülőgépe

A kéttörzsű óriásgépet az a cég készítette, amelyet a Microsoft társalapítója, a tavaly elhunyt Paul Allen hozott létre még 2011-ben. A monstrummal nem utasokat visznek majd, tervek szerint a két törzs közé erősített rakétákat indítanak vele, hogy ezzel is csökkentsék a műholdak pályára állításának költségeit.

Szemétszedés az űrben?

Működik az új módszer az űrszemét összeszedésére! Egy brit műholdról sikeresen kilőtték azt a hálót, amely befogott egy fémdarabot. Az elmúlt évtizedekben már annyi űrszemét halmozódott fel, hogy komoly veszélyt jelentenek a még működő, Föld körül keringő eszközökre.

FLORENCE: így néz ki egy hurrikán az űrből

Látványos felvételeket készítettek a NASA egyik nemzetközi űrállomásáról az Észak-Kalifornia partjait elérő Florence nevezetű hurrikánról.

Új űrkutatási tesztlaboratórium nyílt

Új űrkutatási tesztlaboratórium nyílt a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontjában. A magyar mérnökök 48 éve vesznek részt űrkutatásban, azóta több magyar fejlesztésű műszer jutott el a világűrbe. Magyarország két éve csatlakozott az Európai Űrügynökséghez, velük együtt dolgoznak a második magyar műhold megépítésén.

Napfogyatkozások egy nap alatt

Káprázatos és rendkívül ritkán látható jelenségről tett közzé képeket az Európai Űrügynökség. Egyik műholdjuk vette fel, ahogy háromszor is kitakarja a Hold a Nap egy részét 24 órán belül. Valójában négyszer volt részleges napfogyatkozás február 26-án, de a műhold csak hármat tudott megörökíteni.

Fókusz 2016-12-30


szerző:
2016.12.30. 18:45
A sötét anyagot vizsgálja a műhold

Először indított csillagászati műholdat az űrbe Kína. A Vukung nevű szatellit feladata a láthatatlan, úgynevezett sötét anyag kutatása a világűrben. Három évet tölt 500 kilométeres magasságban, első eredményeit jövő év második felében küldi el a Földre.

A műhold 24 darabja csapódott be

A NASA 6 tonnás szerkezetének darabjai Kanada felett szóródtak szét.

Műhold okozta kárra is fizet a biztosító

Legtöbb lakásbiztosításban szerepel átvállalt kockázatként az „idegen jármű ütközése”.

Hajnalban érkeznek a műhold darabjai

A szerkezet jelenleg még másfél óránként kerüli meg Földünket, így kiszámíthatatlan, hova esik.

Műhold-zápor várható pénteken!

Egy több mint 6 tonnás, 20 éve az űrben keringő, 5 éve már nem működő mesterséges hold 150 darabra esik majd szét.

Mégsem „áll el a lélegzetünk” a világűrben?

Első ízben sikerült vitathatatlanul kimutatni oxigénmolekulákat a világűrben.

„Széles vigyor” az űrben


szerző:
2011.08.02. 22:23
„Széles vigyor” az űrben

Központi csillagunk fényes „mosolyát” kapta lencsevégre a NASA napfigyelő műholdja.

Késik az első magyar műhold „csatlakozása”

Körülbelül 1 millió euróba és 3 évbe kerül egy darab előállítása.

Űr helyett az óceánban kötött ki egy műhold

Nem sikerült Föld körüli pályára állítani pénteken a Glory nevű műholdat, amely hordozórakétájával együtt a Csendes-óceánba zuhant.

Űrbaki után ismét csúcson a műhold

Oroszország szombaton sikeresen elindította az űrbe az orosz helymeghatározó rendszer egyik műholdját, a kudarcba fulladt decemberi fellövést követően.

Atomprogramot figyel a kém-műhold

A műhold az iráni atomprogram fejleményeiről fog nagy felbontású felvételeket készíteni.

Felrobbant egy dél-koreai rakéta

A rakéta egy olyan műholdat szállított volna az űrbe, amelynek segítségével a klímaváltozást figyelték volna meg.

Az űrből vizsgálják a Föld vizeit

Talajnedvesség- és tengersótartalom vizsgáló műholdat bocsátott fel az Európai Űrkutatási Hivatal.

Eltűnt Dél-Korea műholdja


szerző:
2009.08.26. 09:43
Eltűnt Dél-Korea műholdja

Feltehetően elégett Dél-Korea mesterséges holdja, amelyet kedden bocsátott fel.

Megünnepelték a rakétafellövést

Százezrek vonultak fel Phenjanban, hogy megünnepeljék a múlt hétvégi rakétafellövést.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való