KERESÉS search-close

menekültek

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "menekültek"

Hatan fulladtak vízbe naponta

Naponta hat menekült halt meg a Földközi-tengeren tavaly - ez derül ki egy friss ENSZ-jelentésből. A dokumentum szerint egyre többen vesznek oda, annak ellenére, hogy az Európába érkező menedékkérők száma radikálisan csökkent.

7 hónapos gyerekével menekült égő házukból

7 hónapos gyerekével menekült égő házukból egy berhidai anya. A családi ház, ahol albérletben laktak férjével és gyerekükkel, szerda este gyulladt ki. A tető teljesen leégett, a ház lakhatatlanná vált. Csak néhány babaruhát tudtak gyorsan kimenteni a tűzből, minden más odaveszett – semmijük nem maradt. Most rokonok fogadták be őket, de, hogy utána hová mehetnek, még nem tudják.
Ha segítene írjon az rtlhirek@rtl.hu e-mail címre.

Diana hercegnő a háború borzalmaira akarta felhívni a világ figyelmét

A brit légierő gépével landolt ’92-ben Diana hercegnő Taszáron, ahonnan terepjáróval vitték a nagyatádi menekülttáborba – a kátyús somogyi utakon – így tudták garantálni a brit trónörökös feleségének épségét. Diana fittyet hányt az előírásokra: a 45 percre tervezett látogatás másfél órásra nyúlt. Amikor a délszláv háború öldökléséből kimenekített gyerekekkel találkozott, előbújt belőle az óvónő. A hercegnői vizit Póth Attila filmjében, a XXI. században.

Donald Trump: rálőhetnek a katonák a menekültekre

Rálőhetnek az amerikai katonák a határhoz érkező kődobáló menekültekre - ezt sugallta Donald Trump, aki néhány nappal a félidős választások előtt mindent egy lapra tett fel: politikai elemzők szerint a félelmekre játszik, erőszakos menekültek inváziójáról beszél. Az amerikai elnök a kampány hajrájában abban bízik, hogy sikerül megtartania pártja többségét a szenátusban.

Káosz a csatorna partján

Kezelhetetlenné vált a helyzet a francia és a belga kikötőkben a La Manche-csatorna partján, ahol több száz afrikai menekült próbál átjutni a brit partokra. A kompokra várakozó kamionokat állandó ostrom alatt tartják, a

Jóval kevesebb menekült érkezett

Csaknem feleannyi menekült érkezett az év első 8 hónapjában Európába, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Sőt, a 67 ezres létszám negyedannyi, mint két éve. Fő célpontjuk Spanyolország. Sokan annak ellenére vágnak neki az útnak, hogy nagy az esély arra, hogy a fokozott tengeri ellenőrzések miatt az embercsempészek inkább eladják őket rabszolgának. 

Drámai képek: menekültkérdés

Három évvel ezelőtt drámai képek járták be a világsajtót: a magyar menekülthelyzetről tudósítottak. Bicskén állt meg az a vonat, amelyre a háború elől menekülők felszálltak a Keleti pályaudvaron. Miután nemzetközi járatra nem engedték fel őket, jobbhíján Győrbe igyekeztek, hogy onnan induljanak Ausztria felé, gyalog.

Gulyás szerint is hős Salvini

Azért hős Matteo Salvini, mert nem engedi be a menekülteket Olaszországba – ezt válaszolta a Miniszterelnökséget vezető miniszter arra a kérdésünkre, hogy miért nevezte Orbán Viktor a hősének az olasz belügyminisztert. Matteo Salvinit korábban rasszista, idegenellenes nyilatkozatai miatt rengeteg kritika érte. Az egyik legnagyobb példányszámú katolikus hetilap például a sátánhoz hasonlította. 

Újra áttörtek a spanyol határon a menekültek

Újra több mint száz afrikai bevándorló tört át erőszakkal Marokkóból spanyol területre. Hasonlóképpen az egy hónappal ezelőtti esethez, amikor több mint hatszázan verekedték be magukat Európába, most is szervezetten, házilag készített fegyverekkel támadtak a határőrökre, akik közül többet is kórházba kellett szállítani.

Éjjeli Őrség néven pártot alapít a Migration Aid

A szervezet ruhát, tartós élelmiszert gyűjt adományokból, és azokat a menekült családok ingyen elvihetik. Augusztus végétől viszont a menekülteket segítő civil szervezeteknek 25% adót kell fizetniük az adományok után. Vagyis, ha kapnak egy ezer forint értékű használt farmernadrágot, akkor 250 forintot be kellene fizetniük az államkasszába. Erre nincs pénzük - ezért úgy döntöttek, pártot alapítanak.

Éheztették a menekülteket

Kiéheztetheti a menekülteket a bevándorlási hivatal - a Helsinki Bizottság hívta fel a figyelmet arra, hogy csak a gyermekeknek és szoptatós anyáknak biztosítanak ellátást a tranzitzónákban azok közül, akiknek első fokon elutasították a menedékkérelmét. Így biztatják őket arra, hogy inkább távozzanak Szerbiába.

Több százan törtek át a spanyol határon

Több mint hatszáz afrikai törte át a Spanyolországhoz tartozó észak-afrikai Ceuta határát. A dupla szögesdrót-kerítést flexekkel és csípőfogókkal bontották meg, majd rátámadtak a kerítést védő határőrökre. Már többször megrohamozták a határkerítést, de most először fordult elő, hogy erőszakot alkalmazva, ekkora tömegben be is tudtak jutni spanyol területre. Ezután menedékkérelemért folyamodtak.

Nem látták őket, mégis rettegnek

Rasszista hozzászólást írt valaki egy cikkhez, méghozzá a Zalaszentmártoni Önkormányzat nevében. Arról, hogy repülővel telepítenek be Európába Afrikából menekülteket, méghozzá, ahogy a komment írója fogalmazott: „80 százalékban feka kanokat”. A kommentet azóta törölték, de a polgármester szerint nincs semmi kivetnivaló az írásban.

Újra lehet határellenőrzés

A magyar tranzitzónákhoz hasonló, zárt táborokat állítanak fel Németországon belül, és már a határról oda viszik ezentúl a menedékkérőket, erről egyezett meg tegnap este Angela Merkel és koalíciós partnere, a német belügyminiszter. Azt egyelőre senki sem tudja, hogyan szűrik ki a menedékkérőket, de a magyar kormányszóvivő arra számít, hosszabb-rövidebb ideig az unión belül is visszatérhetnek a határellenőrzések.

 

Nem tudni, miben állapodtak meg

Több ország, köztük Magyarország is cáfolta, hogy megállapodtak volna Angela Merkel német kancellárral menekültek átvételéről. Az egyezségről a DPA német hírügynökség írt. A miniszterelnök sajtófőnöke azt közölte: kacsa az erről szóló hír. Az MSZP szerint elképesztő, hogy mit művelnek az európai jobboldali politikusok, és nehéz eldönteni, ki nem mond igazat.

Menekültügyi minicsúcs: mindenki másképp gondolja a megoldást

Míg a franciák és a spanyolok az Európai Unión belül, Ausztria és Dánia pedig azon kívül gyűjtené össze a menekülteket, a német belügyminiszter visszaküldené mindet az olaszokhoz és a görögökhöz - ők viszont inkább elosztanák őket, csakhogy erről a keleti tagállamok hallani sem akarnak. A politikusoknak nem sikerült megegyezniük a vasárnapi brüsszeli minicsúcson.

 

Különös felirat Trumpné kabátján

Botrányt okozott az amerikai elnök felesége szerencsétlenül választott kabátjával. Melania Trump úgy indult el menekült gyerekekhez, hogy a kabátján az "engem tényleg nem érdekel" felirat volt olvasható. A szóvivője szerint nem volt rejtett üzenete a mondatnak. Közben egy bevándorló szülő újra találkozhatott gyerekével, hetekkel azután, hogy elválasztották őket egymástól.

Már lánya is kérleli Trumpot

Felesége után a lánya is arra kérte Donald Trumpot, vessen véget a menekült családok szétválasztásának. Amerikában május eleje óta több mint 2300 gyereket vettek el a határon szüleiktől, akiket a Trump kormányzat tavasz óta bűnözőként kezel. Mivel a gyerekeket nem küldhetik börtönbe, menhelyre viszik őket. Az ellenzék szerint az elnök egy rendelettel véget vethetne a családok szétválasztásának, de Trump inkább új bevándorlási törvényt akar.

Elítélik a KDNP matricázós akcióját

Gyalázatosnak nevezte és tiltakozik a KDNP matricázós akciója miatt a világ egyik legjelentősebb emberi jogi dokumentumokat őrző archívuma. Elítélik, hogy a kereszténydemokraták matricákkal jelölik azokat az épületeket Budapesten, ahol szerintük bevándorlást segítő szervezetek működnek. Megjelöltek egy olyan házat is, amelyik 74 éve már kapott bélyeget: sárga csillagot.

 

Nem lehet kompromisszum a menekültvitában Orbán Viktor szerint

Az unió helyzetét értékelve a miniszterelnök azt mondta: Európának nem szabad befogadnia menekülteket és akik itt vannak, azokat is haza kell küldeni. A korábbi Orbán kormány miniszterelnök-helyettese, Navracsics Tibor viszont arról beszélt az Inforadióban, hogy segíteni kell a beilleszkedésben a jogszerűen Európában lévő menekülteknek, mert a társadalom hasznos tagjai lehetnek.

 

Tényleges életfogytiglant kérnek az embercsempészekre

Az ügyészség szerint megakadályozható lett volna a 71 ember halála, de az embercsempészek hagyták a menekülteket megfulladni…

71 halott – 4 felelős lehet

Négy vádlott felelős a 71 menekült haláláért – ezt mondta vádbeszédében az ügyész a parndorfi-ügy tárgyalásán. Hiába vívták haláltusájukat a raktérbe zárva a menekültek, az embercsempészek vezetője nem engedte, hogy a sofőrök megálljanak és levegőt engedjenek a kamionba.

Soros: Orbán hamisan vádolt

Benyújtotta a kormány a Stop Soros törvényjavaslat végleges verzióját. Soros György is megszólalt: azt mondta, ő a menekültek önkéntes elhelyezésében hisz, és Orbán Viktor hamisan építette ennek ellenkezőjére a teljes kampányát.

Magyar vétó a megállapodásra

Megvétózta a magyar kormány azt a megállapodást, amit az Európai Unió kötött volna több tucat afrikai országgal a menekültek megállításáról. A dokumentumot jövő héten írták volna alá. Szijjártó Péter külügyminiszter szerint azért léptek közbe, mert a megállapodás szerintük elősegítené a migrációt. Az MSZP szerint a kormány azért vétózott, mert az egyezmény megoldaná a menekültválságot, amivel riogatnak.

Titokzatos menekültek Őszödön

Rémhírek Balatonőszödön. Venezuelából Magyarországra menekített, magyar származású családoktól ijedtek meg a balatoni településen, mert azt hitték, hogy illegális bevándorlók költöznek az egykori kormányüdülőbe.

Mindenki béremelést ígér

A Fidesz, az MSZP-Párbeszéd és az LMP is a bérek emelését ígéri, ha a választás után ők alakíthatnak kormányt. A Fidesz szerint a béreket csak akkor lehet emelni, ha az ország nem fogad be menekülteket.

Menekültnek hitték, mert kendő volt a fején

Elképesztő, milyen szintre jutott a gyűlölködés - ezt mondta a Nyugat.hu-nak az a lány, akit menekültnek néztek és rendőrt hívtak rá Csongrádon. Egy sál téveszthetett meg valakit, amit csak azért tett a fejére, hogy a haját védje az esőtől.

Kevés a menekült, nő a nyomás

Hiába nincsenek menekültek a déli határkerítésnél, nem csökkent a migrációs nyomás - mondta ma a röszkei határon tartott sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely. A Fidesz frakcióvezetője szerint, ha nem a Fidesz lenne kormányon, nem lenne kerítés sem, így nem lenne akadály, ami megvédi a bevándorlóktól Magyarországot és Európát.

Lázár János bécsi videója


szerző:
2018.03.07. 16:42
Lázár János bécsi videója

Szomorú zene, esős utca, turbános és fejkendős, rosszkedvű emberek. Ez nem egy művészfilm, hanem Lázár János bécsi videója. A miniszter szerint ebben a bécsi kerületben húsz éve egyetlen bevándorló sem élt, most pedig a 700 ezer ausztriai bevándorló nagyrésze itt lakik. Azt állítja: ma a nyugdíjasokon kívül már mindenki menekült.

Menekültek a laktanyákban?

Laktanyákban helyezné el a menekülteket az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, ha ők nyernék a választást - ezt állítja a Fidesz. A kormánypárt a Párbeszéd 2015-ben született javaslatára hivatkozik, ekkor javasolta az ellenzéki párt, hogy nyissák meg a laktanyákat a menekültválság kezelésére.

Hotel, amit menekültek működtetnek

Elképesztő sikerrel és elismertséggel „dübörög” az a hotel, amelyet csakis menekültek működtetnek. Utánajártunk, hogyan és mitől működik jól a szálloda, amelyben az alkalmazottak 27 nyelven beszélnek.

Bogárevésről beszélt a miniszter

Óriáshangyát és szöcskét kell majd enni, ha Magyarország menekülteket fogad be. Ezt mondta egy kampányrendezvényen a földművelésügyi miniszter, aki szerint a rovarok fogyasztása is az úgynevezett Soros-terv része. A DK szerint a kormánypárti politikusok azért dobnak be ilyen témákat, mert el akarják terelni a figyelmet például a mélyszegénységről.

Tömegverekedés és lövöldözés

Lövöldözésbe torkollott egy tömegverekedés franciaországi Calais-ban, amikor eritreai és afgán menekültek egymásnak estek egy ételosztásnál. Öt embert súlyos, lőtt sebekkel vittek kórházba.

Nem egyszerű dolog kérdezni a polgármestertől!

A testével védte munkatársa a ferencvárosi polgármestert az őt kérdező riportertől. A HírTv munkatársa azután próbált interjút készíteni Bácskai Jánossal, hogy az önkormányzati ülésen a képviselő-testület határozatot hozott az úgynevezett Soros-terv, illetve a bevándorlás-szervezőnek tartott irodák elutasításáról.

Kivonult a Fidesz a rendkívüli üléséről

Kivonult a Fidesz a nemzetbiztonsági bizottság rendkívüli üléséről, amelyen az 1300 menekült magyarországi befogadásának körülményeiről tárgyaltak volna az ellenzéki képviselők. Orbán Viktort is meghívták, de a miniszterelnök nem ment el.

RTLII Híradó 2018-01-23


szerző:
2018.01.23. 21:30
Drámai hangfelvételek a halálkamionból

Figyelem megrázó tudósítás következik! Kiabáltak, levegőért könyörögtek a menekültek a halálkamionban – megdöbbentő részleteket derültek ki a Kecskeméti Törvényszéken. A bíróságon lejátszották azokat a 2015-ös felvételeket, melyeket a nyomozók a tragédia napján rögzítettek.

 

Orbán: Más ez a befogadás

Orbán Viktor szerint nincs köze egymáshoz annak, hogy a kormány befogadott 1300 menekültet, miközben küzd a bevándorlás ellen. A miniszterelnök az állami rádióban először beszélt erről azóta, hogy kiderült: Magyarország tavaly titokban befogadott 1300 menekültet. A velük foglalkozó civil szervezet szerint viszont részben azokat fogadta be, akik ellen kampányol: a déli határhoz érkezőket. Tavaly közülük akartak néhányat elszállásolni Őcsényben, ami óriási felháborodást okozott a helyiek körében, és a tiltakozókkal a kormányfő is egyetért. Az Együtt szerint a kormány összevissza hazudozik.

RTLII Híradó 2018-01-17


szerző:
2018.01.17. 21:30

Szaudi rendőröktől ijedtek meg


szerző:
2018.01.16. 18:32
Szaudi rendőröktől ijedtek meg

Szaúd-arábiai rendőröket néztek menekülteknek Cegléden. Kiderült: nem menekültek, hanem szaúdi rendőrök érkeztek a városba, akik egy közeli kutyakiképzőnél tanulnak. Az MSZP-nél azt mondják, ez a kormány hisztériakeltésének az eredménye. A Fidesz szerint viszont Brüsszel a hibás.

 

RTLII Híradó 2018-01-15


szerző:
2018.01.15. 21:30
Magyarország tavaly befogadott 1300 menekültet

Ezt mondta a külügyi helyettes államtitkár egy máltai lapnak adott interjúban. Éppen annyit, amennyit az uniós kvóták megszabnak Magyarországnak. Az MSZP szerint kiderült, hogy a kormány végig hazudta az elmúlt két és fél évet. Szijjártó Péter külügyminiszter szerint viszont a befogadásoknak és a kvóta elutasításának semmi köze egymáshoz. Közben Fideszes polgármesterek a kvóták és a Soros György által támogatott civil szervezetek elleni erősebb fellépésre szólították fel a kormányt.

Menekültnek nézték a turistákat

Menekülteknek nézték őket, ezért kihívták a rendőrséget egy arab turistacsoportra Cegléden. Egy helyi lapnak többen arra panaszkodtak, hogy egy feketékből álló csoport jelent meg a városban. Volt, aki rémisztőnek találta a turistákat és a nőket féltette.

 

Polgármester választás Őcsényben

Késő este derülhet ki, ki lesz a Tolna megyei Őcsény új polgármestere. A településen vasárnap azért tartanak időközi választást, mert a polgármester szeptemberben lemondott, miután hatalmas felháborodás lett abból, hogy egy segélyszervezet menekült gyerekeket akart nyaraltatni egy helyi panzióban. Most újraindult, rajta kívül még három másik jelöltre lehetett szavazni.

Sikerült lerombolniuk az élőítéleteiket

A Survivor döntőjébe két igencsak különböző hátterű játékos jutott be. Iliász és Feri. Úgy, hogy már ismerjük a hátterüket, lássuk, mire jutottak egymással. Először kerülték egymás társaságát, de aztán változott a helyzet, és mivel ketten jutottak a döntőbe, kénytelen voltak szóba állni egymással, és találtak is közös pontokat az életükben, sőt ma azt állítják, barátok lettek.

Az utóbbi két évben nőtt az idegenellenesség

Feri és Iliász megismerték és valamennyire meg is értették egymást. De ami kicsiben működik, láthatóan nagyban egyáltalán nem. Magyarországon az utóbbi két évben kimutathatóan nőtt az idegenellenesség, olyan légkör alakult ki, hogy a menekültektől való félelem néha szürreális méreteket ölt. Erre több példát is mutatunk Serdült Szilviával.

Különbözőek vagyunk, ezért utálni kell egymást?

Októberben ért véget az RTL sikeres túlélő show-ja, a Survivor, aminek a döntőjébe két igencsak különböző hátterű játékos jutott be. Iliász, a későbbi győztes félig líbiai származású muszlim, Feri pedig, a második helyezett, a szélsőséges Betyársereg tagja, és saját bevallása szerint is rasszista. Azt gondolnánk, hogy ha valakik, ők biztos ellenszenvvel viseltetnek egymás iránt, ha már egy szigetre sodorta őket a sors. De nézzük először, kicsoda Feri, és kicsoda Iliász.

Házon kívül 2017-11-29


szerző:
2017.11.30. 00:00
Áthelyezték, de nem azért

A szombathelyi egyházmegye püspöke szerint nincs köze a körmendi plébános áthelyezésének ahhoz, hogy tavaly menekülteket fogadott be. Németh Zoltánt augusztusban helyezték át Celldömölkre.

 

Sok perbáli szégyenkezik

Semmi köze a kormányzat kommunikációjának ahhoz, hogy sokan félnek az idegenektől - ezt mondta Lázár János arra, hogy pár napja Perbálon három egyetemistához hívtak ki rendőröket.

Menekültnek nézték a helyieket

Menekültektől ijedtek meg Kömlőn, pedig a szomszédaik voltak - Mindenszentek előtt zavarta meg pár hátizsákos ember a Heves megyei település nyugalmát. A polgármester később a közösségi oldalon jelentette be: aggodalomra semmi ok, a rendőrséggel együttműködve kiderítették, hogy helyiek voltak az idegenek. A szocialisták szerint a kormány propagandája miatt lassan már mindenhol ellenséget vélnek felfedezni.

KÖMLŐ: Menekültnek gondolták a hátizsákos helybelit

A helyiek jelezték a polgármesternek, hogy gyanús alakok mozognak a faluban. A település vezetője később a közösségi oldalon jelentette be: aggodalomra semmi ok, a rendőrséggel együttműködve kiderítették, hogy helyiek voltak az idegenek.

Petíció a gyűlölet ellen


szerző:
2017.10.08. 18:42
Petíció a gyűlölet ellen

Már több mint 4 ezren írták alá az embertelen közbeszéd elleni petíciót, amelyet mások mellett Veiszer Alinda műsorvezető, Hajós András zenész, és Beer Miklós váci püspök indított. A menekült gyerekek őcsényi táboroztatása miatt kialakult botrány után döntöttek a petíció megírása mellett.

Lázár a civil szervezetek felelőtlenségéről beszélt

Felelőtlenek azok a szervezetek, akik Őcsényre vitték volna nyaralni a menekülteket - ezt mondta Lázár János a Kormányinfón. A miniszter szerint az állam is meg tudta volna szervezni a pihenésüket. A Migration Aid szerint az állam semmit sem segít a befogadott menekülteknek, a szocialisták azt mondják, hogy álságos a miniszter, hiszen éppen a kormány lehetetleníti el a segíteni szándékozó civil szervezeteket.

Halálos baleset menekülés közben

Menekültek tragikus balesete Csongrádban. Ketten meghaltak, 18-an megsérültek, köztük öt gyerek, amikor embercsempészek kisbusza menekülés közben lesodródott az útról Apátfalva közelében hajnalban. Rendőrök üldözték őket a román határtól Szeged felé, amikor a baleset történt. A 9 személyes kisbuszba 19 menekültet zsúfoltak az embercsempészek. A sofőr és az egyik utas halt meg. Valószínűleg Nyugat-Európába tartottak.

Két püspök inkább segítene

Míg Erdő Péter esztergomi érsek kitért a válasz elől, amikor véleményét kérdezték az őcsényi botrányról - amikor a helyi panziós menekült gyerekeket szállásolt volna el, de a falu ellen fordult - két megyéspüspök segítségét ajánlotta fel a menekülteknek. Székely János szombathelyi püspök a HVG-nek azt mondta, akár a püspökségre is befogadnák az Őcsényről kiutált menekülteket, Beer Miklós váci megyéspüspök pedig híradónknak úgy nyilatkozott, hogy sok helyen találkozik elutasítással, pedig az emberek többsége még az életében nem találkozott menekülttel.

Inkább lemondott a polgármester

Lemondott a polgármester a Tolna megyei Őcsényben. Ez az a település, ahol menekült gyerekeket nyaraltatott volna egy segélyszervezet. A helyiek emiatt tiltakozni kezdtek, a helyzet pedig odáig fajult, hogy a panziós autóit is megrongálták. A polgármester 11 éve vezette a falut, szerinte végig rend és nyugalom volt. A menekültek üdültetésébe nem volt beleszólása az önkormányzatnak, mert a panzió magántulajdon. Emiatt sokan támadták, a település vezetője ezért állt fel a székéből.

Vitázva indult a parlamenti ősz

Személyeskedő vitával kezdte őszi ülésszakát az Országgyűlés. Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában azt mondta: megerőszakolják Magyarországot a bevándorláspárti uniós országok. Arról is beszélt, hogy az ellenzéki pártokat senki sem veszi komolyan. Szerintük viszont a kormánypártok a menekültek démonizálásával elterelik a figyelmet a valódi problémákról, így például a korrupciós ügyekről.

Tranzitzónák: „inkább börtönök”

A tranzitzónák inkább börtönök, a magyar kormány pedig meg sem próbál segíteni a menekülteknek, és lényegében akadályozzák a kérvényeik beadását - ezt az ENSZ menekültügyi főbiztosa mondta, miután Magyarországon járt. Filippo Grandi szerint a kormány egyértelműen arra törekszik, hogy elriassza a menekülteket. A kabinet szerint a főbiztos hivatalából fakadóan menekültpárti álláspontot képvisel, de Magyarország nem enged a szigorú határőrizetből.

Merkel lép kvóta-ügyben

Angela Merkel szerint nem megengedhető, hogy egy uniós tagállam kormánya ne fogadja el az Európai Bíróság ítéletét. A német kancellár egy lapinterjúban beszélt erről, és azt is elmondta, hogy októberben az Európa Tanács elé viszi az ügyet. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint a magyar kormány tudomásul veszi az Európai Bíróság döntését, hogy jogszerűen döntött az Unió 120 ezer menekült szétosztásáról a tagállamok között. Arra viszont kitérő választ adott, hogy Magyarország átveszi-e a rá jutó 1300 menekültet. Az MSZP szerint Orbán Viktor hadat üzent az Uniónak.

Megvonnák az uniós pénzeket

Uniós pénzeket kell elvonni Magyarországtól, ha nem fogad be menekülteket, ezt nyilatkozta a német igazságügyi miniszter. Több uniós politikus is élesen bírálja az Orbán-kormányt, mert szerintük Magyarország nem teljesíti kötelezettségeit, holott a héten az Európai Bíróság kimondta: jogszerű döntés született a kvótáról, vagyis a menekültek elosztásáról. A Fidesz szerint a német baloldali miniszter is bevándorláspárti.

Kvóta-ügy: újabb per indulhat

Magyarországnak egyelőre nem kell kötelezően befogadnia menekülteket, ez nem következik az Európai Bíróság szerdai döntéséből – mondta Lázár János miniszter, aki szerint ezzel a kormány eddig elérte a célját a pereskedéssel és azt tovább is folytatják. Hamarosan ugyanis újabb per indulhat Magyarország ellen, ezúttal már a kötelező kvóták végrehajtása miatt. Az unió menekültügyi biztosa szerint az eredeti döntés politikailag, jogilag és morálisan is kötelezi a tagállamokat.

Kvótaper: bukás után csata

Az Európai Unió Bírósága ma 60 oldalas ítéletében elutasította Magyarország és Szlovákia keresetét a bevándorlási kvóta ellen. A döntés szerint be kell fogadni 1294 menekültet és itt kell elbírálni menedékkérelmüket. Magyarország és Szlovákia oldalán Lengyelország, ellenünk az Európai Bizottság és hét uniós tagország, közöttük Németország és Franciaország is beavatkozott a perbe. A magyar kormány elfogadhatatlannak tartja a döntést, a szlovákok azt mondják, tudomásul veszik, tiszteletben tartják és tanulmányozzák.

Menekültroham Spanyolországban

Spanyolország lehet a menekültáradat új célpontja: a veszélyes, Líbiából Olaszországba vezető tengeri út helyett egyre többen választják a keskeny Gibraltári-szorost az Európába való átkeléshez. Emellett az észak-afrikai spanyol területeket is ostromolják, pár napja több százan rohamozták meg és törték át a ceutai határátkelőhelyet.

Menekültek nyaralását gátolná

Magyarországon élő, a magyar állam oltalma alatt álló családok balatoni nyaralását akadályozná meg egy fideszes országgyűlési képviselő. Manninger Jenő Facebook-posztban tájékoztatta ismerőseit arról, hogy Soros György támogatásával menekülteket látna vendégül Zalaváron a Migration Aid nevű civil szervezet. Miután a poszt óriási vitát robbantott ki, a politikus törölte a bejegyzést. A segítők szerint elkeserítő, ami történik, mert ők olyan menedékkérőket nyaraltatnának, akik már Magyarországon laknak, gyermekük pedig magyar óvodákba jár.

Együtt nyaraltak a bevándorló és menekült gyerekek a Balatonnál

Menekült fiatalok, akik magyar segítőknek hála, életükben először nyaralhattak a Balatonnál. Nap mint nap durva megjegyzéseket kapnak, de azt mondják még mindig sokkal több itt a szeretet és a befogadás, mint a gyűlölet.

A teljes adást ITT nézheti meg!

Orbán: Katonai beavatkozásra van szükség Líbiában

A miniszterelnök szerint csak így lehet megállítani a menekülteket. A kormányfő pár hete Brüsszelben azt is felajánlotta, hogy közös uniós fellépés esetén magyar katonák is részt vennének az akcióban. A honvédség szerint, ha a parlament úgy dönt, készek a bevetésre. A Demokratikus Koalíciónál azt mondják, Orbán Viktornak parlamenti bizottság előtt kellene beszámolnia a terveiről.

„Röhejes és zavarba ejtő” a kormány kampánya

Röhejes és zavarba ejtő a magyar kormány menekültekkel kapcsolatos kampánya az Európai Bizottság alelnöke szerint. A Fideszt is tagjai között tudó néppárt tagja, Frans Timmermans ezt arra mondta, hogy Orbán Viktor szerint az Európai Unió Soros György tervét végrehajtva évi egymillió menekültet akar befogadni. A Fidesz szerint az Európai Bizottság ellentmondásos dolgokat tesz menekültügyben, a DK szerint a kormány össze akarja zavarni az embereket.

Továbbra is nem a kvótákra

A magyar kormány el fogja utasítani, ha számára kedvezőtlen ítélettel zárulna a kvótaper - ezt mondta Orbán Viktor pénteken Brüsszelben. A perben a kormány azt szeretné elérni, hogy ne kelljen befogadni csaknem 1300 menekültet. A szocialisták szerint Orbán Viktor aláássa az Európai Unió egységét.

 

Fókusz 2017-06-21


szerző:
2017.06.21. 18:55
Mosolygott a vádakon a menekültcsempész

Csak mosolygott a vádakon a 71 menekült halála miatt bíróság elé állított afgán férfi, aki még 2013-ban érkezett Magyarországra: menekültként. Oltalmazottként élt évekig, majd egész Európára kiterjedő embercsempész hálózatot hozott létre. 2015-ben 4 társával együtt egy hűtőkamionba zsúfolt 71 menekültet, akik még Magyarországon borzasztó kínok között megfulladtak. Ausztriában találták meg a holttesteket. Szerdán kezdődött a tárgyalás, az embercsempész még a tolmáccsal is összeveszett.

Pintér: nem felelős a rendőrség a 71 menekült haláláért

A Híradó kérdésére a belügyminiszter és az ügyészség is visszautasította azt a német sajtóban megjelent állítást, amely szerint a magyar hatóságok megakadályozhatták volna 71 menekült halálát, akik egy Magyarországon áthaladó embercsempész kamion rakterében fulladtak meg két éve nyáron. A német lapok azt állítják: a magyar szolgálatok lehallgatták az embercsempészeket, de csak a tragédia után fordították le a beszélgetéseket. Ezt a magyar hatóságok is elismerik, de szerintük nem volt lehetőségük hamarabb pastu nyelvről fordítani.

 

RTLII Híradó: Megakadályozható lett volna a 71 menekült halála

Megakadályozható lett volna a 71 menekült halála, ha a magyar hatóságok időben lefordítják a bolgár embercsempészek lehallgatott telefonbeszélgetését. Ezt állítja több német rádió és újság, amely megszerezte a vádiratot.

DRÁMAI: Lángolt a menekültek csónakja

A motor kapott lángra, miközben a gumicsónakon 34 menekült próbált Európába jutni a Földközi-tengeren. A portugál légierő egyik gépéről vették videóra az esetet. Senkinek nem lett komolyabb baja, helikopterrel és hajókkal ki tudták menteni az embereket.

RTLII: Félrefordította a vallomást

Vádat emelt a kecskeméti ügyészség egy arab tolmács ellen, aki félrefordította a csaknem két évvel ezelőtti, röszkei tömegzavargás egyik gyanúsítottjának írásbeli vallomását. Fordítása alapján a férfi azt vallotta, hogy bűnös, pedig valójában ártatlannak tartotta magát. A vád szerint a 63 éves nő az eredeti szövegnek több mint felét megváltoztatta. Azt nem lehet tudni, hogy a fordító miért változtatta meg a gyanúsított vallomását. Az ügyészség felfüggesztett börtönbüntetést kért a tolmács ellen.

 

 

Pap is lehetett a maffiában

Őrizetbe vettek csaknem 70 embert Olaszországban a menekülteket kizsákmányoló maffiaüzlet elleni nyomozás részeként. Köztük van egy pap, illetve a Mercy nevű, nagy katolikus segélyszervezet vezetője.

Törökország: Egyszemélyes állam?

A Szíriával is szomszédos és menekültek millióit befogadó Törökország Európa egészét érintő egyre vaskosabb kérdőjel. Tavaly nyáron volt egy mindmáig tisztázatlan eredetű és hátterű dilettáns puccskísérlet, amelyet éppen most meghosszabbított rendkívüli állapot és egyáltalán nem dilettáns, alighanem gondosan megtervezett brutális intézkedések követtek, majd Erdogan elnök népszavazást hirdetett annak érdekében, hogy kizárólagos hatalma lehessen – elnök és miniszterelnök egy személyben. A népszavazást alig több mint 1 millió szavazattal nyerte az elnök, megfigyelők ennél meglehet több szavazatot érintő visszaélésekről beszélnek. Az elnök győzött, de egységről szó sincs.

Szégyenről beszélt Ferenc pápa

A jelenkor bűneit, az emberiség szégyeneit sorolta Ferenc pápa imájában a keresztút végén. Az egyházfő a menekültek és az üldözöttek mellett állt ki, és szégyennek nevezte a botrányos papokat és a csendben tűrt igazságtalanságot.

Jogvita vagy emberi jogok

Március 14-én az Emberi Jogok Európai Bírósága egyhangú elsőfokú ítéletében megállapítja, hogy a magyar hatóságok jogsértően tartottak fogva két bangladesi menedékkérőt a tranzitzónában. Ezért fejenként 10 ezer eurós magyar állami kártérítés illeti őket. Magyarország várhatóan fellebbez az ítélet ellen, így az ügy az úgynevezett Nagykamara elé kerülhet. A bíróság szerint Magyarország megsérti az Európai Emberi Jogok 1950-ben aláírt és azóta sokszor kiegészített egyezményét. Ez alkalomból először egy KDNP-s képviselő említi, mi lenne, ha Magyarország kilépne az Emberi Jogok Egyezményéből, amelynek 1993 óta tagja. Mi lenne?

Életük végéig börtönbe mehetnek

Akár életük végéig is börtönbe kerülhetnek a halálfurgon ügy vádlottjai. A rendőrség 9 ember ellen javasol vádemelést, mert szerintük ők a felelősek 71 menekült, köztük gyerekek haláláért. 2015 augusztusában az osztrák autópályán egy holttestekkel teli teherautót találtak. A nyomozás kiderítette, hogy az embercsempészek összesen több mint ezer menekültet juttattak pénzért nyugatra, ezzel négy és fél milliárd forintot kereshettek.

DARTH VADER: letelepedne Magyarországon

Fantáziajátékot készített egy civil csapat. Darth Vader bőrébe bújva „szerettek volna” letelepedni Magyarországon. Hogy a menekültkérdés, a letelepedési kötvények és a magyar valóság útvesztőjében mit tapasztalt a "Slejm - torkon ragadt politika" nevű youtube csatorna csapata, kisfilmben mutatták meg.

MENEKÜLTEK: kormánypárt vs. civilek

Ha Magyarország menekült és/vagy migráns ügyekben mozdul, arra ma már figyel a világ. Legújabban két fejleményre: ha nem is átütő, de valamennyi média-figyelmet kap, hogy a magyar hatóságok képviselői bántalmazzák a menekülteket a déli határon – ezt Magyarország tagadja. Világszerte beszámolnak viszont a jogi határzár szigorításáról: az országgyűlés elfogadta, hogy mostantól minden egyes menedékkérőt automatikusan őrizetbe vesznek, nem csak azokat, akik átjöttek a kerítésen, hanem azokat is, akiket Magyarország területén bárhol megtalálnak. Az őrizet helye az úgynevezett tranzitzóna a határon, ahol drótkerítéssel körülvett konténerekben kell élniük a menedékkérőknek – illetve bármikor visszamehetnek Szerbiába, mivel Szerbiát Magyarország biztonságos államnak tekinti. A külföldi politikai visszhang vegyes, tekintélyes nemzetközi szervezetek rendre súlyos jogsértésről beszélnek.

Fókusz 2017-03-10


szerző:
2017.03.10. 19:00
Menekültek kínzásáról beszélnek

A menekülteket rendszeresen megverik, megalázzák, kínozzák és kutyákat uszítanak rájuk a magyar rendőrök a szerb-magyar határon - ezt állítja egy svéd napilap. A lapnak nyilatkozó orvos interjút adott az RTL Híradónak is, és azt mondta: tavaly nyár óta egyre többen érkeznek hozzájuk ütlegeléstől, rugdosástól, kutyaharapástól keletkező sebekkel. A kormány visszautasítja, hogy bántalmazzák a menekülteket, de a Helsinki Bizottság szerint tavaly óta félezer esetben panaszkodtak erre a határon lévő menekültek.

Halálfurgon – újabb gyanúsított

Újabb gyanúsítottat fogtak el a rendőrök a halálfurgon ügyében. Valószínűleg sofőrként dolgozott abban a bandában, amelynek tagjai, a rendőrség szerint, felelősek 71 menekült haláláért. 2015. augusztusában Ausztriában, a magyar határ közelében találták meg azt a teherautót, amelyben az áldozatok voltak. Most egy bolgár gyanúsítottat fogtak el Németországban. Vele együtt már 8 bandatagot kaptak el, de még mindig nem találtak meg mindenkit. Több száz menekültet szállíthattak Nyugat-Európába embertelen körülmények között.

Menekültügy: Orbán Balázst kérdeztük

Az elmúlt két évben százezrek érkeztek Magyarországra, akik háborús övezetekből menekültek. A déli határokon időközben kerítés épült. Az érkezők nagy része továbbment Nyugat-Európa felé, a többiek vagy maradtak vagy kiutasították őket – jellemzően Szerbiába. A kormány úgy látja, hogy politikája sikeres és hatékony, hiszen megvédi Magyarországot, meglehet Európát is a szerintük nem kívánatos idegenektől. Mások viszont úgy látják, hogy a magyar menekültügyi rendszer jogsértő, igazságtalan, embertelen és egyáltalán nem hatékony. És főleg, hogy nem fogad be olyan embereket, akiket nemzetközi egyezmények alapján be kellene fogadnia.

Menekültügy: lehet rendszerváltás?

Az elmúlt két évben százezrek érkeztek Magyarországra, akik háborús övezetekből menekültek. A déli határokon időközben kerítés épült. Az érkezők nagy része továbbment Nyugat-Európa felé, a többiek vagy maradtak vagy kiutasították őket – jellemzően Szerbiába. A kormány úgy látja, hogy politikája sikeres és hatékony, hiszen megvédi Magyarországot, meglehet Európát is a szerintük nem kívánatos idegenektől. Mások viszont úgy látják, hogy a magyar menekültügyi rendszer jogsértő, igazságtalan, embertelen és egyáltalán nem hatékony. És főleg, hogy nem fogad be olyan embereket, akiket nemzetközi egyezmények alapján be kellene fogadnia.

Luxusban élt a bandafőnök


szerző:
2017.02.02. 18:17
Luxusban élt a bandafőnök

Nemzetközi embercsempész banda vezetőjét fogták el a rendőrök Budapesten. Az iraki férfit és társát egy hotelben fogták el. A budapesti akcióval egyidőben több más országban is lecsaptak a rendőrök, összesen húsz embert vettek őrizetbe. A gyanú szerint a banda taxisok segítségével szállította Budapestre a menekülteket, onnan pedig profi embercsempészek vitték őket tovább Nyugat-Európába.

„A rendőröknek akart segíteni”

A rendőröknek akart segíteni – ezzel magyarázta a tegnapi tárgyalásán László Petra, hogy még 2015-ben megpróbált felbuktatni egy kislányával menekülő szír férfit a szerb-magyar határ közelében. Két gyereket viszont megrúgott. A felvételek bejárták a világsajtót. Vallomása szerint megijedt a felé szaladó tömegtől. Garázdaság miatt bűnösnek találták első fokon, de büntetést nem szabtak ki rá, mindössze 3 év próbára bocsátották.

Hideg sátrak a körmendi táborban

Embertelen körülmények között, hideg sátrakban kénytelenek élni a Magyar Helsinki Bizottság szerint a menekültek a körmendi táborban. A szervezet jogásza azt mondta az RTL Híradónak, hogy más táborokban, ahol jobbak a körülmények, sok üres hely van, de hiába kérték a bevándorlási hivatalt, nem szállítják át Körmendről az embereket. Hollik István a KDNP képviselője azt mondta, a magyar táborok minden előírásnak megfelelnek.

Menekültügy: párhuzamos valóságok?

2016 első 9 hónapjában 26 ezer 877 menedékkérőt regisztráltak Magyarországon. Tudják, hány menekültet fogadtunk be közülük? Hetet. Menekült státuszt 127-en, oltalmazott státuszt 232-en kaptak. A 2015-ös számok hasonlóak, kivéve, hogy abban az évben sokkal többen, 177 ezer 135-en kértek menedéket. Menekülők, menekültek Szíriától Magyarországig. Mit mond róluk a hivatalos menekültpolitika, milyen körülmények között fagyoskodnak, akik Szerbia és Magyarország határán várják, hogy bejuthassanak, hol és hogyan élnek, akik ezért vagy azért nálunk ragadtak?  Vendégek: Meggyes Krisztina rendező dokumentumfilmet készített Vámosszabadiról és az ott épült menekülttáborról. Jászberényi Sándor újságíró, haditudósító, aki Törökországban, Irakban és Szíriában is sok háborús helyszínen és sok menekült-táborban is járt és Földes András újságíró, aki fél Európa menekülttáborait ismeri.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való