KERESÉS search-close

rabszolgatörvény

50 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "rabszolgatörvény"

A posta is Sorost emlegeti

Bevezeti-e a Posta is az úgynevezett rabszolgatörvényt? Erről akartak egy nyilatkozatot kérni ellenzéki politikusok a vezérigazgatótól. A Posta székháza előtt tartott sajtótájékoztatón arról beszéltek, a Postánál tovább rontaná a helyzetet, ha a 400 órás túlmunka elrendelésével próbálnának csökkenteni a munkaerőhiányon. A Posta közleményében azt írta, nem kívánnak részt venni Soros György európai parlamenti kampányában.

Több eljárás is indult a szombati tüntetések után

Fellökött egy rendőrt, ezért hivatalos személy elleni erőszak gyanújával előállítottak egy tüntetőt szombat este a Lánchídnál. Egy másik tiltakozót pedig garázdasággal gyanúsítanak, miután összetűzésbe került a kormánypárti Echo TV stábjával. A Fidesz szerint kifulladt a túlóratörvény elleni tiltakozássorozat, az MSZP-nél azonban úgy látják: olyan helyeken is utcára mentek az emberek, ahol hosszú ideje semmi ellen nem tiltakoztak.

Országos sztrájkkal és útlezárással fenyegetnek a dühös tüntetők

Hiába volt nagyon hideg és hiába esett a hó, jó sokan kimentek szombaton a szakszervezetek, az ellenzéki pártok és civilek közös tüntetésére. Találkoztunk húsüzemben dolgozó házaspárral, egyetemista sráccal, DK-s asszonnyal, akinek a jobbikosokkal sincs már baja, szóval sokféle ember vonult a Hősök terétől a Kossuth térig. Ez volt az a tüntetés, aminek a végén sztrájkot és útlezárásokat is bejelentettek, ha a kormány nem teljesíti a követeléseket.

Hadházy Ákos üzent a kormánypártiaknak a pénteki tüntetésen

Már általános sztrájk szükségességéről beszélt több felszólaló a péntek este tartott újabb budapesti tüntetésen. A Kétfarkú Kutyapárt ironikus békemenete után az államfői hivatalhoz vonultak a tiltakozók. Most azért oda, mert Áder János aláírta a túlóratörvényt. Janárra újabb megmozdulásokat ígérnek. Most is nagy volt a rendőri készültség. A kormányszóvivő szerint az ellenzék hazudik a munka törvénykönyve módosításáról.

 

GYÖRE CSABA:

Éjszakába nyúlóan tüntettek pénteken este is Budapesten a túlóraszabályok megváltoztatása ellen. A tüntetésen felszólalt Györe Csaba a Jobbik alelnöke is.

Összefoglaló cikk a pénteki túlóraszabály elleni tiltakozásról

Éjszakába nyúlóan tüntettek pénteken is Budapesten a túlóraszabályok megváltoztatása ellen.

MAGYAR GYÖRGY: Ez a jogállam elveszett, a köztársaság elveszett

Éjszakába nyúlóan tüntettek pénteken este is Budapesten a túlóraszabályok megváltoztatása ellen. Beszédet mondott, Magyar György a Mindenki Magyarországa Mozgalom tagja.

Országszerte folytatódnak a tüntetések!

Nem hagy alább az elégedetlenség. Szerda este és csütörtök napközben országszerte újabb tüntetéseket tartottak, és útlezárásokkal is tiltakoztak az új túlóratörvény ellen. Bécsben és Varsóban a magyar nagykövetségnél is volt tüntetés, Budapesten pedig az ellenzéki frakciók közösen kérték Tarlós István főpolgármestert, hogy a fővárosi cégeknél ne alkalmazzák a törvény rendelkezéseit.

8 évre is börtönbe kerülhet egy tüntető diák

Kettőtől nyolc évig terjedő börtönbüntetést is kaphat egy kanadai-belga állampolgárságú diák, akit azzal gyanúsítanak, hogy a rendőrök felé rúgott és ütni is próbált a múlt szerdai tüntetésen. Hatóság elleni csoportos erőszak miatt indult ellene eljárás. A CEU-n tanuló diák ezt tagadja, szerinte a tömegben elveszítette az egyensúlyát, és ezért zuhant be a rendőrsorfal mögé. Az Országgyűlés sajtófőnöke szerint a Parlamentben és környékén többmillió forintos kár keletkezett a tüntetések alatt.

Útlezárásokkal folytatódott a tiltakozássorozat

Útlezárásokkal folytatódott szerdán a rabszolgatörvénynek nevezett, a munka törvénykönyve, és a kormánysajtó ellen indult tiltakozássorozat. Tordai Bence a Párbeszéd országgyűlési képviselője ma ismét megpróbált bejutni az állami média központjába, hogy átadja a tiltakozók ötpontos petícióját. Kedden este itthon és külföldön is több tüntetés volt, a tiltakozások ma este is folytatódnak. A kormány szerint az erőszak minden formája megengedhetetlen.

Egyre türelmetlenebb a tömeg az MTVA székházánál

Egyre türelmetlenebb a tömeg az MTVA Kunigunda úti székházánál. Azért vonultak oda, mert szeretnék elérni, hogy az állami médiában elhangozhassanak a követeléseik. A helyszínen ott van tudósítónk, Losonczy Gergő.

Tüntetés: Független országgyűlési képviselők bejutottak az MTVA székházba

Tüntető tömeg van az állami média székháza előtt. A demonstráció délután kezdődött, eredetileg a rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály elfogadása és a különbíróságok felállítása miatt tiltakoztak. A Hősök teréről először a Kossuth térre, majd az MTVA óbudai székházához vonultak. Ott a Momentum elnöke és független országgyűlési képviselők szóltak a tömeghez.

Tüntetők az MTVA székháznál


szerző:
2018.12.16. 21:58
Tüntetők az MTVA székháznál

Tüntető tömeg van az állami média székháza előtt Budapesten. Ellenzéki országgyűlési képviselők azt szeretnék elérni, hogy a követeléseiket beolvashassák az állami televízióban. Ott van tudósítónk, Losonczi Gergely, elmondja mit történik a helyszínen.

Az állami média Kunigunda úti székházához mennek a tüntetők

Országszerte tüntettek a rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály és a különbíróságok ellen. Budapesten a Hősök terén gyülekezett a tömeg délután, majd a Kossuth térhez vonultak a tüntetők. Időközben a demonstrálók az állami média Kunigunda úti székházához mentek, azt szeretnék elérni, hogy beolvassák a követeléseiket az állami tévében.

A tüntetők a köztévé székházához vonultak, hogy követeléseiket beolvassák

Országszerte tüntettek a rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály és a különbíróságok ellen. 

A tüntetők a köztévé székházához vonulnak

A demonstrálók az állami média Kunigunda úti székházához mentek, azt szeretnék elérni, hogy beolvassák a követeléseiket az állami tévében.

Szepesházi Péter: Az igazságszolgáltatásban égig érnek a bajok

Szepesházi Péter bíró, korábban élesen bírálta az Országos Bírói Hivatalt, majd szeptember közepén felmentését kérte a köztársasági elnöktől. Most a túlóra törvény elleni vasárnapi tüntetésen a színpadon, így köszöntötte a tömeget: „Kedves rabszolgák, kedves szabadságért küzdő rabszolgák.”

Székely Tamás: Mi nem vagyunk Soros-bérencek, mi dolgozók vagyunk!

A Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke is beszédet mondott a negyedik túlóra elleni tüntetésen, Budapesten az Alkotmány utcában. Arról is beszélt, hogy Orbán Viktornak soha életében nem volt főnöke, vagy szabott munkaideje, mégis ő akarja megmondani, mennyit kell dolgoznunk.

Komáromy Gergely: A mi kezünkben van a jövő!

 Már a negyedik tüntetést tartják, a héten a szerdán elfogadott túlóratörvény ellen. A budapesti Alkotmány utcában, szemben a Kossuth térrel Komáromy Gergely - G Ras várta a tüntetőket. Ő volt ez első felszólaló.

Hivatalosan már véget ért a tüntetés

Hivatlatosan 6 óráig tartott a tüntetés, a demonstrálók egy része azonban még mindig a Kossuth téren van.

Negyedszerre tüntetnek a héten

Már a negyedik tüntetést tartják a héten a szerdán elfogadott túlóratörvény ellen. A budapesti Kossuth téren jelenleg is tart a tiltakozás. Most is hatalmas a rendőri készültség. A demonstráció a Hősök terén kezdődött, onnan vonult a tömeg a parlament elé. Nem csak az évi 400 túlúra hanem a közigazgatási bíróságok felállítása ellen is demonstrálnak.
A tüntetésen elhangzott beszédeket ide kattintva hallgathatja meg: Székely TamásKomáromy GergelySzepesházi Péter.

40 órán át tartották fogva

Több, mint 40 órán át tartották fogva a rendőrök, pedig állítása szerint nem követett el semmit. Egy 27 éves fiatal azt mondta az RTL Híradónak, sétált és videózott szerda este a budapesti tüntetésen, de csoportos garázdaság gyanúja miatt bilincsben fogdába szállították. Csaknem két napon át nem tudta felhívni édesanyját, akinek – mint mondta – csak fél nappal az igazoltatása után szóltak. A rendőrök szerint minden szabályos volt.

Felvette az erőszakos rendőrt a mobiljával az egyik tüntető

Telefonjával vette fel egy 21 éves tüntető, ahogy egy rendőr fenyegette, miután előállították, és a rendőrautóban állítása szerint megverték. A fiút a csütörtöki tüntetés után fogták el, mert gördeszkájával letörte egy rendőrautó tükrét. Hiába kérdeztük, a rendőrség nem válaszolt az üggyel kapcsolatos kérdéseinkre.

ELTŰNT TÜNTETŐ: 14 órán keresztül várakozott egy rendőrautóban

Molnár Tamást több mint 40 órán keresztül tartották fogva a rendőrök. A rendőrök Tamás szerint azt mondták egy ősz hajú férfinek: felvételük van arról, hogy gyújtogatott és rongált. Ő azonban azt állítja, hogy ez nem igaz, ő csak nézelődött és videót készített. Mégis beültették a járőrautóba.

Hogyan számolják el a túlórákat?

Részigazság, amit a Fidesz terjeszt, hogy ezután is havonta ki kell fizetni a túlórát - ezt az egyik legnagyobb szakszervezeti tömörülés, a Liga elnöke mondta Híradónknak. Az eredeti beosztástól eltérő, rendkívüli munkát valóban a következő fizetéssel kell rendeznie a munkáltatónak, de a hónapokkal előre tervezett túlórák elszámolására mostantól akár 3 évük lehet a törvény szerint. A munkaadók érdekképviseleténél azt mondják, nem mindenki akar több pénzt, inkább pihenőnapot akar a többletmunkájáért.

A Momentum alelnökét is előállították

Tizenhat tüntetőt, köztük a Momentum alelnökét állította elő a rendőrség a tegnap esti demonstráción. Donáth Annát ma reggel engedték el a kőbányai rendőrkapitányságról. A Társaság a Szabadságjogokért nevű civil jogvédő szervezettől eddig több tucatnyian kértek jogi segítséget. A rendőrség kérdéseinkre ma azt közölte: az esti összecsapásokban 5 rendőr megsérült és 8 rendőrautó megrongálódott.

Csütörtöki tüntetés: füstgránátok és könnygáz

Több száz készenléti rendőr védte tegnap a Parlament épületét a Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet által szervezett demonstráció után. A tüntetők egy csoportja egy időre lezárta a Margit-hidat, megbénította a budai rakpart, a Lánchíd, az Andrássy út és a nagykörút forgalmát is. Az általuk rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály ellen demonstrálók üvegekkel dobálták a rendőröket, és megpróbálták áttörni a kordont is, ezért a rendőrség könnygázt és paprikasprayt vetett be. A DK szerint rendőri túlkapás történt, míg a Fidesz azt állítja: Soros György hálózata szervezi a tüntetéseket. A tüntetésről még több képet ITT talál.

RTLII: Második napja tart a túlóratörvény elleni tiltakozás Budapest utcáin

Második napja tart a túlóratörvény elleni tiltakozás Budapest utcáin. A rendőrök újra használtak könnygázt a Kossuth téren, a tüntetők pedig füstgránátokkal válaszoltak. A demonstrálók este először a Margit hídon, majd a Lánchídon bénították meg a közlekedést. Folyamatosan kormányellenes jelszavakat skandálnak és demokráciát követelnek. Most is nagy a rendőri készültség.

 

Újra tüntetnek Budapesten: füstgránátot is használtak a tüntetők

Ismét a Parlament főlépcsőjén néznek farkaszemet a rendőrökkel, füstgránátot is használtak a tüntetők. Folyamatosan kormányellenes jelszavakat skandálnak és demokráciát követelnek. A túlóratörvény ellen demonstrálók este először a Margit hídon, majd a Lánchídon bénították meg a közlekedést. Most is nagy a rendőri készültség. Még délután kordonokat is szállítottak a parlamenthez.

A LEGDURVÁBB PILLANATOK: Könnygázzal fújták a rendőrök a tüntetőket

Barikádépítés, gyújtogatás és könnygáz kísérte a túlóratörvény elleni tiltakozást szerda éjjel Budapest több pontján. A rendőröknek csak hajnalra sikerült feloszlatniuk a tömeget. 34 ember ellen indult eljárás és öten sérültek meg.

Új ellenzék a láthatáron?

Két fideszes képviselő törvénymódosítást nyújtott be a túlórákkal kapcsolatban. Egyéni indítványról lévén szó, a benyújtók megtehették, hogy a társadalmi, szakmai, politikai vitákat kihagyják és ma átverték az országgyűlésben a módosítást. A szavazás törvényességét az ellenzék erősen vitatja, tartalmát elutasítja és ennek jegyében szokatlanul élénken, de a megszokott eredménytelenséggel tiltakozott.

TÜNTETÉS: A Parlament előtt most is tart a tiltakozás!

Még mindig tart a tüntetés a Parlament előtt a mai, túlórát is érintő törvény megszavazása után. A tömeg egyre nő, és mindenütt nagy a rendőri készültség.

A kormány szerint könnyű új munkahelyet találni

Kósa Lajos és Szathmáry Kristóf túlórákat is érintő javaslata évi 400 óra túlmunkára ad lehetőséget, ám csak akkor, ha abban a munkaadó és a munkavállaló írásban megegyezik. A dolgozók szerint sokan nem tehetik meg, hogy egy ilyen felkérésre nemet mondjanak a főnöküknek, a kormány viszont arra bíztat, hogy aki nem tud megegyezni a főnökével, az mondjon fel, mert most könnyű új állást találni.

Az utcán is tiltakoznak a túlóratörvény miatt

A túlmunkát szabályozó törvény ellen a főváros több pontján is tiltakoztak. A Jobbik reggel elfoglalta a Pénzügyminisztérium bejáratát, majd a szavazás után egy időre a Lánchidat is lezárták miattuk. Néhány száz ember ugyanis a Sándor palota elé vonult, hogy felszólítsák az államfőt, ne írja alá a törvényt. A Momentum pedig késő délutánra tüntetést hívott össze a Parlament elé. 

Az ellenzék szerint jogszerűtlenül szavazták meg a túlóratörvényt

Ellenzéki képviselők azt állítják, az összes mai szavazás szabálytalan volt, így a vitatott törvényeket szerintük valójában nem fogadta el az Országgyűlés. Példaként említik, hogy a szavazógépek úgy is működtek, hogy a képviselők nem tették be a saját kártyájukat. A Fidesz szerint minden szavazás törvényesen zajlott, az ellenzéki képviselők akciója pedig - így írták - nem maradhat következmények nélkül.

Lökdösődés, kiabálás, sípszó, így fogadták el a

Lökdösődés, ordibálás, sípszó - botrányos jelenetek között fogadta el a Parlament fideszes többsége a túlóráról szóló törvénymódosítást. Ennek értelmében a munkaadók évente 400 túlórát rendelhetnek el, és ezzel csak három év alatt kell elszámolniuk. Az ellenzék változatos módszerekkel próbálta megakadályozni a szavazást. Elfoglalták a levezető elnök pulpitusát is. Orbán Viktor végig állva szavazott.

MEGKÉRDEZTÉK: Orbán Viktort is!


szerző:
2018.12.12. 16:11
MEGKÉRDEZTÉK: Orbán Viktort is!

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke a parlamentben Orbán Viktor miniszterelnökhöz lépett oda, és tőle kérdezte, hogy mi a véleménye a törvényről? Mindezt Tordai Bence képviselő élőben közvetítette a Facebookon.

SZAVAZÁS: Így szavazták meg a túlóratörvényt

Az ellenzék hangos tiltakozása, szirénázása és kivonulása mellett zajlott le a túlóraszabályok módosítása a Parlamentben. Tordai Bence ellenzéki képviselő élő közvetítéséből mutatunk részletet!

TILTAKOZÁS a Parlamentben!


szerző:
2018.12.12. 13:29
TILTAKOZÁS a Parlamentben!

A Parlament szerdai ülésén az ellenzéki képviselők a megpróbálták megakadályozni, hogy a kormánypárti képviselők megszavazzák a munka törvénykönyvének módosítását. Tordai Bence élő közvetítésében többször megmutatta, mi zajlik a helyszínen.

Elkísértük az Audi-gyár munkásait, akik a rabszolgatörvény ellen tüntettek

Győrből három busznyi ember indult szombat hajnalban Budapestre, hogy odaérjenek a 10-kor kezdődő demonstrációra a Parlament elé. A győri Audi gyár melósai izgatottak voltak, sokan először mentek tüntetni, most érezték először azt, hogy az ő bőrükre megy a játék. Ők és még sok ezer ember az úgynevezett rabszolgatörvény ellen jött tüntetni, azzal a reménnyel, hogy még tudnak tenni valamit a törvénymódosítás ellen.

Trágárul beszélt Kövér László?

Nem vonja vissza a kormány a túlórák emelését lehetővé tevő törvényt, mert az a munkásokat védi - ezt mondta Orbán Viktor. Szerinte a tervezetet támadó szakszervezetek tévednek, a kabinet pedig a munkavállalók oldalán áll. Közben nem csillapodnak a kedélyek az Országgyűlésben sem. A DK szerint Kövér László hétfőn, a jogszabályról szóló vitában trágár kifejezéssel illette az egyik ellenzéki képviselőt, ezért a Házelnöknek meg kellene büntetnie saját magát. Kövér Lászlót hiába kerestük, nem reagált.

Rendőrök és tüntetők dulakodtak!

Behatoltak a lezárt Kossuth térre a tüntetők, akik az általuk rabszolgatörvénynek nevezett törvénymódosítás ellen tiltakoztak. A demonstrálók dulakodtak a rendőrökkel, majd önként elhagyták a teret. A Magyar Szakszervezeti Szövetség megmozdulásán szinte minden dolgozói érdekképviselet ott volt, és egyetemisták is csatlakoztak, hogy tiltakozzanak az évi 400 túlóra terve ellen.

Nem nyugodtak meg a kedélyek – megkezdték a tiltakozást

Megkezdték a tiltakozást, Veszprémben délután félpályás útlezárást tartottak szakszervezetek, hogy így tiltakozzanak az elrendelhető túlórák számának tervezett emelése ellen. Az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottsága csütörtökön döntött a módosító javaslatokról. A beterjesztő Kósa Lajos szerint plusz védelmet kapnak a munkavállalók. A szakszervezetek szerint viszont még rosszabb lett a javaslat, mint az eredeti változat, ezért szombaton mindenképpen megtartják budapesti tüntetésüket.

Útlezárásokkal is tiltakoznak a szakszervezetek

Útlezárásokkal is tiltakoznak a rabszolgatörvényként emlegetett módosítás ellen a szakszervezetek. Pénteken Veszprémben, hétfőn Pécsen lassítják a forgalmat. A szakszervezetek attól tartanak, hogy a munkáltató az erőfölényéből adódóan rákényszerítheti a munkavállalókra a több túlórát. Az innovációs- és technológiai miniszter szerint ez az aggály túlzó, a munkaerőhiány miatt ugyanis egy elégedetlen dolgozó könnyedén találhat új munkahelyet.

 

Útlezárást, sztrájkot ígérnek

Demonstráció, útlezárás, sztrájk. Ezt ígérik a szakszervezetek, ha a parlament elfogadja az általuk rabszolgatörvénynek nevezett módosítást. Az MSZP és a Párbeszéd népszavazást kezdeményezne az ügyben, és azt követelik, hogy a parlament újra vegye napirendjére a Munka Törvénykönyve módosításáról szóló vitát. A Fidesz kitart amellett, hogy a Kósa Lajos által kidolgozott új jogszabály a munkavállalók érdekeit szolgálja.

BDO: A bérpótlék is elveszhet a „rabszolgatörvény” miatt

A munkavállalók bérpótléka is veszélybe kerülhet a Munka Törvénykönyve tervezett változtatása miatt - ezt állítja a BDO nevű adótanácsadó cég. A parlament illetékes bizottsága ma elfogadta az ellenzék által csak "rabszolga-törvényként" emlegetett jogszabályt módosító javaslatot. A szakszervezetek szerint csak jelentéktelen módosítások kerültek a szövegbe, ezért szombaton tüntetnek. A kormány továbbra is azt mondja: a munkavállalóknak teremtenek kedvezőbb helyzetet. 

Rabszolgatörvény? - vita a 400 órás túlóra-javaslatról

Két fideszes képviselőt előállt egy törvényjavaslattal, a munkaidő-szervezéssel és a munkaerő-kölcsönzés minimális kölcsönzési díjával összefüggő egyes törvények módosításáról. A lényeg az, hogy az eddigi évi legfeljebb 250 óra helyett 400 órára, tehát 50 teljes munkanapnyi időre emelhető a kötelező túlóra Magyarországon. Nehezen hihető, de az is benne van, hogy a munkáltatóknak jogukban állna az elrendelt túlórákat akár csak a harmadik évben kifizetni.

Túlóra-ügy: tüntetnek és sztrájk is lehet

Tüntetést hirdet a Magyar Szakszervezeti Szövetség december nyolcadikára az ellenzői által rabszolgatörvényként emlegetett törvénymódosítási javaslat miatt. Azt mondják, később sztrájkolhatnak is. A szervezet szerint ugyanis a kormánypárti javaslat nem oldja meg a munkaerőhiányt, sőt, emiatt még többen dönthetnek úgy, hogy külföldre mennek dolgozni.

Egy javaslat, amely megemelné a túlórák számát és kifizetését 3 évre tolná ki

Tiltakozik a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is az ellenzői által rabszolgatörvényként emlegetett módosító javaslat ellen, amely megemelné a túlórák számát és ezek kifizetését 3 évre tolná ki. A PDSZ szerint az iskolában dolgozó karbantartókat, takarítókat, portásokat érintő javaslat embertelen és családellenes. A Magyarországon beruházó német vállalatok viszont Szijjártó Péter szerint örülnek a változásnak.

 

„Rabszolga-törvény”-nek nevezik

Rabszolga-törvény - vannak, akik így nevezik a munkatörvénykönyv tervezett módosítását.  A javaslat szerint a jelenlegi egy helyett három évre növekedne a munkaidőkeret,  vagyis az az időszak, amin belül egyenlőtlenül is eloszthatja a dolgozók munkaidejét a munkaadó. A túlórákkal például elég lenne három év után elszámolni. A szakszervezetek szerint a javasolt változások teljesen kiszolgáltatnák a munkavállalókat a munkaadóknak. Lázár János miniszter azt mondta, hogy részben osztja a szakszervezetek aggályait.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való