KERESÉS search-close

szakszervezetek

32 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "szakszervezetek"

Budapesten összefogást hirdettek

Budapesten a tüntetés előtt zsíroskenyeret osztottak a Gundel étteremnél. A fővárosban négy helyszínen lehetett gyülekezni, majd a tiltakozók a Várkert Bazárhoz vonultak. A szakszervezetek felszólalója szerint a túlóratörvény elfogadása óta a munka törvénykönyve nem védi meg az embereket. A korábbi tüntetésen elmondott beszéde miatt kritizált diáklány, Nagy Blanka szerint a Fidesz tisztességből, emberségből és őszinteségből is megbukott.

Országszerte tüntettek a túlóratörvény és a kormány ellen

Országszerte tüntettek a túlóratörvény és a kormány ellen valamint a szakszervezetek béremelési követelései mellett. Ezúttal összességében vidéken voltak többen a demonstrálók. Legalább 60 helyszínen tiltakoztak. Több forgalmas úton félpályás útlezárással demonstráltak, volt, ahol 50-100 autó lassította a forgalmat.

Nem tárgyal a kormány a szakszervezetekkel

Hétfőn jár le az ötnapos határidő, amelyet az érdekképviseletek a miniszterelnöknek adtak, hogy tárgyalódelegációt jelöljön ki, és egyeztessenek például a túlóratörvény visszavonásáról. A kabinet szerint azonban az ultimátum csak Soros György uniós kampányának része. A Pedagógusok Demokratikusok Szakszervezete sztrájkbizottságot hozott létre, a tiltakozókhoz a Független Rendőr Szakszervezet is csatlakozott. Közben újabb tüntetés volt, ezúttal Békéscsabán.

Öt napot adtak a kormányfőnek a szakszervezetek

Átadták a szakszervezetek a miniszterelnöknek szánt követeléseiket, azokat az innovációs minisztérium egyik munkatársa vette át. Ennek legfontosabb pontja, hogy vonják vissza a túlóratörvényt. Öt napot adnak Orbán Viktornak, hogy kijelöljön egy tárgyalódelegációt, ellenkező esetben sztrájk is lehet. A Pénzügyminisztérium azt közölte, hogy a Soros György pénzén tüntetéseket szervezők követeléseivel nem foglalkoznak.

Sztrájkhullámot indíthatott el Áder János

Sztrájkhullámot indíthat el, hogy Áder János köztársasági elnök aláírta a túlóratörvényt. Erről beszélt tegnap este a Peadgógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a miskolci demonstráción. A Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint a sztrájk mellett útlezárásokra, és akár ipari parkok blokádjára is felkészülnek.

Nincs megállapodás a jövő évi béremelésekről

Nem tudtak megállapodni a munkaadók és a szakszervezetek a jövő évi béremelésekről, így arról a kormány rendeletben fog dönteni várhatóan napokon belül. A munkaadók szerint a magyar gazdaság versenyképessége már nem teszi lehetővé a korábbi évek jelentős béremeléseit, a szakszervezetek szerint azonban csak további emelésekkel tartható meg a munkaerő.

Hivatalosan már véget ért a tüntetés

Hivatlatosan 6 óráig tartott a tüntetés, a demonstrálók egy része azonban még mindig a Kossuth téren van.

Útlezárásokkal is tiltakoznak a szakszervezetek

Útlezárásokkal is tiltakoznak a rabszolgatörvényként emlegetett módosítás ellen a szakszervezetek. Pénteken Veszprémben, hétfőn Pécsen lassítják a forgalmat. A szakszervezetek attól tartanak, hogy a munkáltató az erőfölényéből adódóan rákényszerítheti a munkavállalókra a több túlórát. Az innovációs- és technológiai miniszter szerint ez az aggály túlzó, a munkaerőhiány miatt ugyanis egy elégedetlen dolgozó könnyedén találhat új munkahelyet.

 

50 órás munkahét, kevesebb szabadság

Több munka, kevesebb szabadság, és nem biztos, hogy több bér! Rabszolgatörvénynek nevezi az ellenzék és több szakszervezet azt a törvénymódosító javaslatot, amelyet két fideszes képviselő nyújtott be. Van, aki örül annak, hogy többet dolgoztathatja az alkalmazottakat: például azok német multicégek, akikkel Szíjjártó Péter tárgyalt nemrég... 

Nagyobb minimálbér-emelést szeretnének

Nincs közeledés, nagyon távol állnak egymástól a szakszervezetek és a munkaadók elképzelései a jövő évi béremelésről. A dolgozók érdekképviseletei tíz százalék fölötti minimálbér-emelést szeretnének, a munkaadók viszont ennek legfeljebb felét látják reálisnak. A kormány elsősorban a két fél megegyezését szeretné, ám a szakszervezetek szerint a tárgyalásokon a pénzügyminiszter nem zárkózott el egy 12-15 százalékos minimálbér-emeléstől sem.

A béren kívüli juttatások megadóztatása ellen tüntetnek majd

Tüntetnek kedden a legnagyobb magyar szakszervezetek a béren kívüli juttatások, így a cafetéria megadóztatása ellen. Az érdekképviseletek és a munkáltatók azt kérik, maradjon meg az utazási, lakhatási, és az iskolakezdési támogatások adókedvezménye.  A kormány úgy reagált: azt szeretnék, hogy a dolgozók ne utalványban, hanem magasabb bér formájában kapják meg a fizetésüket.

 

Miért volt és miért volna fontos a szakszervezet?

A szakszervezet nemcsak a bérért harcolt, a termelés minőségére is figyelt. Keressük a választ, a többi között arra is, hogy hogyan tette tönkre a szovjet minta a szakszervezeteket…

Cafetéria: tüntetésre készülnek

Véglegesnek tekinti a múlt héten elfogadott cafeteria-szabályokat a kormány. Erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt. Ez azt jelenti, hogy jövő januártól csak a bölcsődei és óvodai szolgáltatásra igénybe vett cafeteria marad adómentes, a SZÉP-kártya kedvezményesen, a többi juttatás pedig munkabérként adózik. A szakszervezetek országos tüntetésre készülnek.

Cafetéria: akár sztrájk is jöhet

Sztrájk vagy országos demonstráció is jöhet, ha a parlament elfogadja a cafetéria-rendszer megnyirbálását - több szakszervezet is erre készül. Az ellen tiltakoznak, hogy a kormány jelentősen meg akarja emelni például az Erzsébet utalvány vagy a lakástámogatás adóját. A szakszervezetek szerint emiatt 2 millió embernek csökkenne a jövedelme, van, akinek 90 ezer forinttal.

Azonnali általános közszolgálati béremelést kérnek

Katasztrofális helyzetben van a közszolgálat a szakszervezetek szerint. Az alacsony bérek miatt 10 százalék fölötti a munkaerőhiány, ezért az érdekképviseletek azonnali általános közszolgálati béremelést kérnek a kormánytól. A kormány egyelőre nem reagált a szakszervezetek kérésére.

Ez a harc lesz a végső?


szerző:
2018.04.16. 18:42
Ez a harc lesz a végső?

Továbbra is megbénítja Franciaországot a szakszervezetek és a kormány közötti állóháború. Mióta az Emmanuel Macron munkajogi reformjait ellenző vasúti dolgozók április elején három hónapos sztrájkot hirdettek, csak heti két munkanapon járnak a vonatok. Ha az elnök alulmarad a szakszervezetekkel szemben, lemondhat az Európai Unióval kapcsolatos reformterveiről.

Vitáznak a metrópótlásról

A BKV szerint meg fogják oldani, a szakszervezetek szerint viszont kevés lesz a buszsofőr és fennakadások lehetnek novembertől, amikor elkezdik felújítani a 3-as metrót. A Budapesti Közlekedési Központ szerint a munka egy éve alatt a pótló buszokkal legalább 15 perccel tovább tart majd menetidő, mint amennyi metróval lenne Újpest és a Lehel tér között.

A munkaerőhiányt is orvosolnák

Elfogadható, örvendetes, de kezdeti lépésnek tekintik - ezt mondják a szakszervezetek az állami cégek bérfejlesztéséről. A kormány szerint azzal, hogy 228 vállalatnál összesen 140 ezer dolgozó fizetését emelik 30 százalékkal, orvosolni próbálják a cégeknél kialakult súlyos munkaerőhiányt is. A szocialisták szerint már késő, az elmúlt években 600 ezer ember kivándorolt az országból az alacsony bérek miatt.

Nem kaptak magasabb fizetést

Hiába várt az alkalmazottak egy része az első nagyobb fizetésre, ugyanannyit vitt haza, mint eddig. Néhol a cafetériát vonták meg a dolgozóktól - törvényesen. Máshol pedig súlyos szabálytalanságokról számolnak be szakszervezetek, többeket más munkakörbe soroltak át papíron, mint amiben továbbra is dolgoznak, hogy ne kelljen többet fizetni nekik. A munkaerőpiaci államtitkár rendkívüli munkaügyi ellenőrzéseket ígér.

Trükköznek a béremeléssel?

Trükközni próbál az önkormányzati cégek egy része a béremeléssel - ezt állítják a legnagyobb szakszervezeti tömörülésnél. Szerintük van, ahol a különböző pótlékokat beépítenék az alapbérbe, ami viszont sok dolgozónak egyáltalán nem jelentene több pénzt. A kormány még tárgyal az állami és önkormányzati vállalatvezetőkkel a nem minimálbéres dolgozók fizetésemeléséről. A munkaerőpiaci államtitkár szerint átlagosan 8-9 százalékkal nőhet a bérük.

30%-os béremelést követelnek

Egymás után jelentik be szakszervezetek, hogy harminc százalékos béremelést követelnek a dolgozóknak. Követeléseik sok tíz milliárd forintba kerülhetnek az államnak. A szociális ágazat munkavállalóival már megegyeztek, a vízügyesekkel még tárgyalnak, közben a vasutasok is bejelentették az igényeiket. Lázár János miniszter szerint az állami cégeknél csak azután lehet emelésről szó, ha átvilágították azokat.

Bérvita: kormány és szakszervezetek kontra munkaadók

Ez nem egyszerű, de minden munkavállalót érint. Kormány és szakszervezetek kontra munkaadók – ha minden jól megy, kedden megállapodhatnak a jövő évi minimálbérről és a szakmunkás bérminimumról – ez a minimum, amit egy szakképzett munkavállaló havonta kaphat. Ha jól értjük, a munkaadók ezt sokallják, ezért állt elő az a nem mindennapi helyzet, hogy a kormány és a szakszervezetek azonos oldalon találják magukat a munkáltatókkal szemben.

Még várhatnak a dolgozók a bérpótlékra

Csaknem 100 ezer kereskedelmi dolgozó járhat rosszul, mivel a kormány legkorábban csak jövőre emelné meg a vasárnapi munkavégzésért járó bérpótlékot. Erről a Magyar Nemzet írt, miután a kormány tárgyalóasztalhoz ült a szakszervezetekkel, de a végleges megoldást őszre halasztották. A száz százalékos bérpótlékot a vasárnapi zárva tartással együtt törölte el az Országgyűlés, így most ennek csak a fele jár a dolgozóknak.

Lesz-e vasutas sztrájk?

Eddig nem állapodtak meg a MÁV-val a vasutas szakszervezetek az idei béremelésről, és azt mondják, ha ez szombatig nem sikerül, jön a sztrájk. A MÁV az ország egyik legnagyobb munkaadójaként majdnem 38 ezer embert foglalkoztat, és az adófizetők évente úgy 150 milliárddal segítik. De miért sztrájkolnának a vasutasok?

Béremelés jövőre


szerző:
2015.12.03. 11:27
Béremelés jövőre

A szakszervezetek 9 százalékos minimálbér emelést akarnak, és 13 százalékkal növelnék a bérminimumot. A munkáltatók 3 százalékban gondolkoznak. A különbség tetemes. A tárgyalások döcögnek. Az ügy egészében majdnem egy millió embert érinthet. Ha nincs megállapodás, a kormány dönt – a jövő évi költségvetés 5%-kal számol. Vita a Magyarul Balóban este fél 10-től az RTL II-n!

Egyeztetés vette át a tüntetés helyét

Lesznek még egyeztetések a korkedvezményes nyugdíjakról.

Tüntetés a megszorítások ellen


szerző:
2011.04.09. 17:38
Tüntetés a megszorítások ellen

A több tízezer tüntető az igazságos bérekért, a jobb munkahelyekért és a kormányok megszorító intézkedései ellen demonstrált.

Nincs megállapodás: folytatódik a sztrájk!

Folyamatos lesz a munkabeszüntetés szerda délelőttig, akkor újra tárgyalóasztalhoz ülnek a felek.

Részmegállapodás a BKV-nál


szerző:
2009.12.30. 10:20
Részmegállapodás a BKV-nál

Tíz szakszervezet már megállapodott a BKV-val a jövő évi kollektív szerződésről.

Csúnyán kikapott a Kormány


szerző:
2009.11.20. 15:01
Csúnyán kikapott a Kormány

A szakszervezetektől és a munkaadóktól szenvedtek vereséget.

Pénteken sztrájk!


szerző:
2009.05.07. 18:37
Pénteken sztrájk!

A munkabeszüntetés a vasúton lesz érezhető, a volán mentesítő járatokkal készül.

Arányos teherviselést követeltek a tüntetők

A szervezők szombaton délelőtt felolvastak egy petíciót követeléseikről.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való