KERESÉS search-close

történelem

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "történelem"

Kis magyar hoteltörténet a karantén idején

Ez a riport kalandos körülmények között született, ahogy elkezdtük forgatni, lezárták a határokat. Aztán amikor újrakezdtük, megint. Ez pedig igen érzékenyen érintette filmünk szereplőit – azt mondták, ez rosszabb, mint a háború. Azt is hozzátették, hogy ilyen rossz helyzetbe még nem kerültek az újkori történelem során. Nem beszéltek a levegőbe – mind tapasztalt, évtizedek óta a szállodaiparban dolgozó szakemberek, akik látták a vasfüggöny mögött terjeszkedő hotelláncokat, mulatozó elvtársakat, sztárokat és szépleányokat. És hajlandóak is voltak beszélni róluk. Persze csak a szállodásoknak kötelező diszkrécióval.

A többség Bálint gazdaként ismeri, mi bemutatjuk Bálint Györgyöt

Moskovics Judit örült, amikor 100. születésnapja előtt felhívta Bálint Györgyöt, és ő igent mondott. Így ismerte meg Gyurkát, a jómódú gazdag zsidó földbirtokos kisfiát a 20-as évek vidéki Magyarországán. A Braun fiút, akit munkaszolgálatra vittek, és elvesztette az egész családját. Györgyöt, akitől elvették a családi földet, kuláknak bélyegezve. Az apát, a férjet, a főagronómust, a főszerkesztőt, az írót, a tanárt. Ismerjék meg Önök is egy kicsit másképp, mint eddig.

Mit tanítanak ’56-ról a világ más részein?

A Szovjetuniót éltették, aki nélkül Magyarország sem virágozna - legalábbis a propaganda szerint. Egészen máshogy tálalták a történteket. Mit tanítottak erről a Szovjetunióban vagy más országokban? Mi szerepelt a történelemkönyvekben és egyáltalán lehetett-e beszélni 1956-ról?

Előzetes: Az Országház titkos története a XXI. században!

Hangos viták, életünket befolyásoló törvények és ünnepélyes protokoll. A Magyar Köztársaság Parlamentjét többségünk az előbbi felsorolás miatt ismeri. Pedig mint minden háznak, a ,,Tisztelt Háznak” is megvan a maga története. Rábai Balázs, az RTL Híradó műsorvezetője az Országgyűlés épületének szimbólumairól, ismeretlen epizódjairól és szürke hétköznapjairól készített filmet a XXI. századnak, amiből kiderül többek között az is, hogy a politikusokon kívül kik dolgoznak és milyen munkát végeznek a Parlamentben, meddig voltak lakások az épületben, és azokban meddig lehetett tyúkot tartani?

Bonyhádon minden megtörtént kicsiben, ami Magyarországon megtörtént nagyban

Barabás Éva – a Fókusz műsorvezetője - megmutatta, Bonyhádon született. Nála jobb kalauzunk nem lehetett a város történetének megismerésében. Bonyhádon ugyanis minden megtörtént kicsiben, ami Magyarországon nagyban megtörtént a XX. században. Megmutatta a megbélyegzés, a szenvedés helyeit, bemutatott olyan bonyhádiakat, akik még emlékeznek a régi időkre. Zsidók, székelyek, és svábok - Lázs Sándor filmje a XXI században.

Megtalálhatták a régóta keresett kazár fővárost

Orosz régészek szerint megtalálhatták a hajdani kazár birodalom régóta keresett fővárosát a Kaszpi-tenger partján. Az egykori sztyeppei birodalom a honfoglalás előtti magyar történelemben is fontos szerepet játszott, ezért a felfedezés őstörténetünk szempontjából is érdekes lehet.

Rengeteg a vallásokkal szembeni előítélet, mi igaz ezekből?

Tényleg minden zsidó gazdag és göndör hajú? Valóban elnyomottak és iskolázatlanok a muszlim nők? És tényleg nem szexelhetnek a krisnások? Ezek a sztereotípiák. A Fókusz Pluszban pedig a válaszok és azok a történelmi események, amelyek hozzájárultak az előítéletek kialakulásához.

1988. júniusában százezren álltak ki az erdélyi magyarokért

Évtizedes hallgatás után 1988. júniusában százezren álltak ki az erdélyi magyarokért. Ezzel folytatjuk Trianon 100 sorozatunkat. A tüntetés mérföldkő volt a rendszerváltás történetében. Márcsak azért is, mert jó 40 év után először lehetett nyíltan beszélni arról, hogy a határon túli magyarság is a nemzet része.

Marék Veronika: Még egy életet le tudnék élni a terveimmel

A maci, ami azért született, mert írójának csak kutyája volt. A meseíró, aki a felnőttek problémáit gyerekkönyvekben írta meg. A művész, aki tele van tervekkel. A kockásfülű nyúl, Kippkopp és Boribon titokzatos megálmodója, Marék Veronika a XXI. században.

Mégsem 1526. augusztus 29-én volt a mohácsi csata?

A Pécsi Tudományegyetem kutatócsoportja a magyar történelem egyik legfontosabb várostromának és az egyik legfontosabb uralkodó halálának körülményeit vizsgálta. 1566. szeptember 7-e hajnalán saját sátrában halt meg Szulejmán szultán. Azon a napon, amikor oszmánok végső rohamot indítottak Szigetvár ellen, és amikor Zrínyi Miklós még életben maradt embereivel kitört onnan. A kutatók óráról-órára próbálták rekonstruálni az eseményeket, de valami nem stimmelt. A kutatócsapat – amely 5 éve világra szóló sikert ért el azzal, hogy megtalálta Szulejmán magyarországi sírját – tisztában volt vele, ha Szigetvár eleste és Szulejmán halála napjának évfordulója nem stimmel, más fontos történelmi események időpontját is meg kell vizsgálni. Például a mohácsi csatáét, amely 1526. augusztus 29-én történt.

Él-hal a magyar történelemért egy amerikai vlogger

Szenvedélyesen rajong a magyar történelemért egy New York-i srác. Willie Gevertz szabadidejében múzeumokat és várakat látogat, hogy minél többet megtudjon a múltunkról. Videóblogjában angol nyelven mesél Attila hun király történetéről, a mohácsi vészről és a szovjet megszállásról. Kamerájával rendszeresen városnéző túrákra indul, és gyermeki örömmel fedezi fel a történelmi helyeket. Szeretné, ha amerikai barátai is kicsit jobban megismernék a magyar nép izgalmas múltját, ami számára egy véget nem érő historikus szappanoperának tűnik.

A név kötelez? - Habsburg lányok a Reggeliben!

A királyi név kötelez, büszkeség és egyben felelősség viselni. De milyen ezt megélni fiatal lányként a XXI. században? Habsburg Ottó unokái ugyanis hasonlóan élnek, mint a legtöbb fiatal: egyetemre készülnek, elköltöznek otthonról, és buliznak.

Trianon 100: A kis magyar világ

A kis magyar világ, így hívták azt az 1940 és 44 közötti időszakot, amikor Észak-Erdély újra Magyarországhoz tartozott. Magyar katonák az erdélyi területeken kívül a Felvidékre, a Jugoszláv Királysághoz csatolt területekre és Kárpátaljára is bevonulnak. A Horthy-rendszer mindent a területek visszaszerzésének rendelt alá. Folytatjuk Trianon 100 című sorozatunkat.

Esztike 1942 💍


szerző:
2020.08.07. 19:25
Esztike 1942 - jegygyűrűje alapján keresik a hősi halált halt katona feleségét

Egy idős férfi emlékei segítettek rátalálni azoknak az ejtőernyősöknek a maradványaira, akik 1944-ben haltak hősi halált Sülysáp közelében. A három katona jelöletlen sírját július végén tárták fel a hadisírgondozók. Személyazonosságukat azonban eddig nem sikerült megállapítani. Az egyetlen nyom egy jegygyűrű, amelyben az Esztike 1942 bevésés olvasható.

Összegyűjtöttük a legérdekesebb történelmi titkokat

Gondolták volna, hogy Raszputyin még azt is túlélte, hogy megmérgezték és meglőtték? Vagy hogy Nagy Sándort élve temették el? Legalábbis a legvadabb teóriák szerint. A történelmet éveken át tanítják az iskolában, mégis számos olyan esemény létezik, melyek kevésbé ismertek. Régi idők kalandozására invitáljuk Önöket, melyben csokorba szedtük a legérdekesebb történéseket.

Trianon 100: Szövetségesek nélkül maradtunk

Elszigetelve, ellenséges kisállamokkal körülvéve állunk Európa közepén - ilyen kilátástalannak érezhette Magyarország helyzetét az, aki érdeklődött a politika iránt a 20-as években. Pedig szinte nem is volt olyan európai ország, mellyel a magyar vezetők ne akartak volna jó kapcsolatot építeni. Folytatjuk Trianon 100 sorozatunkat, a két világháború közötti, kényszerpályán mozgó magyar külpolitikával.
A sorozat többi részéért kattintson ide.

Egy második világháborús palackba zárt levelet találtak

Egy második világháborús palackba zárt levelet találtak egy lengyel vasútállomás falába rejtve. Az üzenetre az épület felújításakor bukkantak rá, és mint kiderült, 1941-ben írta két lengyel férfi, akik egy náci táborban dolgoztak kényszermunkásként. A levélben az általuk átélt szörnyűségekre akarták felhívni a világ figyelmét - a hatóságok most megpróbálják felkutatni hozzátartozóikat.

Sopron – a leghűségesebb város

Győztünk a népszavazáson! - így hirdették a magyar címlapok 1921-ben a Sopron és környékén tartott voksolás eredményét. A trianoni békeszerződés aláírása utáni területgyarapítások közül ez volt a legsikeresebb - a nyugat-magyarországi terület máig Magyarország része. Folytatjuk Trianon 100 című sorozatunkat.
A sorozat többi részéért kattintson ide.

„Túlzsúfoltak és nem gyerekközpontúak” az új tankönyvek

Csak az oldalszám lett kevesebb, a tananyag nem az új tankönyvekben - a Magyartanárok Egyesülete és a Történelemtanárok Egylete sem elégedett az eredménnyel. Szerintük az átdolgozott Nemzeti Alaptanterv szerint készült könyvek túlzsúfoltak és nem gyerekközpontúak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy reagált: a szervezetek kritikája politikai támadás.

Gigantikus méretű puzzle készült a magyar történelemről

A 850 négyzetméteres, 2,5 millió darabból álló kirakóson olyan alakok kaptak helyet, mint például a Márciusi Ifjak vagy Puskás Ferenc. A Nemzeti Kirakósban való részvétel nem csak az összetartozást és a rekordban való részvételt jelenti, hanem beteg gyermekek gyógykezelésének és mindennapjainak megsegítését is szolgálja.

PÉLDAMUTATÓ: közel a hetvenhez érettségizett a koronavírus-járvány idején

Tanulni soha nem késő!- ezt vallja Szegedi Dezső, Jászai Mari-díjas színész, aki 67 évesen ült vissza az iskolapadba. Ezzel idén ő lett az ország legidősebb érettségizője. Hogy mit szóltak hozzá a fiatalok, amikor meglátták az iskolapadban? Kiderül az interjúból!

Trianon 100: a gazdaságra is komoly hatása volt az új határoknak

A 100 éve aláírt békediktátum üzemeket és vasúthálózatokat is halára ítélt. Régiók szakadtak szét, a falvakat pedig elszigetelték a nagyvárosoktól, az utak gyakran a semmibe vezettek. A gazdaságra is komoly hatása volt az új határoknak, erről is szól a Trianon 100 című sorozatunk.
A sorozat többi részéért kattintson ide.

Trianon 100: Horthy Miklós kormányzása

A Tanácsköztársaság diktatúrája és a román megszállás után újabb fordulat következett Magyarország történetében. Ezzel folytatjuk Trianonról szóló sorozatunkat. Horthy Miklós vette át az ország irányítását, aki mindent a trianoni határok visszaállításának rendelt alá. A 24 évig tartó róla elnevezett korszakban ugyan értek el sikereket, az országot azonban újabb tragédiák érték.
A sorozat többi részéért kattintson ide.

A világ legkultikusabb bikini-pillanatai

A jó öreg bikini már elmúlt hetven, de még ma is akkora viharokat, botrányokat képes kavarni, mint lánykorában. Akkoriban Hollywood istennői egyengették útját, közvetlenül a II. világháború végétől. A kamaszkori lázadást Brigitte Bardot-val és az első James Bond lányokkal élte meg. A Fókuszban az ikonikus fürdőruhás jeleneteket idézzük fel a Baywatchtól Palvin Barbiig és megmutatjuk azt is, miért képesek még a férfiak is bikinit húzni.

Fókusz Anno: jöjjenek velünk oda, ahová a király is gyalog jár!

A mindennapi életünk nagyon fontos része az a néhány perc, amelyet a WC-n ülve töltünk, de nem beszélünk erről, mert nem illik, vagy túl intim. Nos, mi már 13 évvel ezelőtt sem szemérmeskedtünk. Most dőljenek hátra, és ugorjanak vissza velünk az időben pár évszázadot oda, ahová a király is gyalog járt. Mai Anno rovatunk az illemhelyre járás legérdekesebb történelmi pillanatait mutatja meg.

Átlagos nehézségű feladatok a történelem érettségin

Nem veszett kárba a szóbeli tételek kidolgozásába fektetett energia. A híradónk által megkérdezett történelemtanár szerint a feladatok zöme ugyanis a szóbeli érettségin is témakör. A szaktanár azt mondja, a középszintű történelem feladatlap átlagos nehézségű volt. A diákoknak a kereszténységről, Károly Róbertről, a második világháborúról és az '56-os forradalomról kellett értkezeniük.

A történelem legnagyobb járványai

Pestis, lepra, kolera, spanyolnátha, malária, kanyaró, TBC. Az emberiség története tele van olyan fertőző betegségekkel, melyek évszázadokon át képtelenek voltak meggyógyítani az orvosok. Az emberiség története igazából a járványok és az azok elleni küzdelmek története. Azok, akik valamilyen ismeretlen kórtól a különböző évszázadokban megfertőződtek, gyakran hosszú szenvedés után haltak meg, az pedig, hogy ki maradt életben, sokszor a szerencsén múlt. A járványok gyakran háborúk kimenetelét döntötték el, csak a védőoltások felfedezése és terjedése hozott fordulatot a fertőző betegségek elleni védekezésben. 

A járványokról szóló történelmi riportunk folytatását itt és itt találják.

Több mint száz éve választották Magyarország kormányzójának Horthy Miklóst

1920 március elsején száz éve választották kormányzóvá Horthy Miklóst, aki 1944-ig maradt a posztján. Az egykori kormányzó megítélése ma is ellentmondásos. Korábban a miniszterelnök kivételes államférfinak nevezte, de akkori szavaira reagálva a kormányszóvivő is elismerte: a '40-es években nemcsak hibákat, de bűnöket is elkövetett.

Az első magyar sport megszületése


szerző:
2020.01.20. 23:20
30 évvel ezelőtt, karácsony első napján végezték ki Nicolae Ceausescut

30 évvel ezelőtt, karácsony első napján végezték ki Nicolae Ceausescut és feleségét. A diktátor halálával győzött a romániai forradalom, amely a legvéresebb volt a kelet-európai rendszerváltások közül. Ceausescu rémuralma ellenére a kommunista rendszerre még ma is sokan gondolnak nosztalgiával Romániában.

Január 1-én indul a Bátrak földje az RTL Klubon - Premier december 27-én az RTL Most+-on!

Új év, új sorozat! Január 1-től láthatják a nézők a Bátrak földje, kosztümös napi sorozatot az RTL Klubon. A televíziós premiert egy igazi ünnepi meglepetés előzi meg; a várva várt sorozat első epizódjait a nézők már december 27-31. között megnézhetik az RTL Most+ platformon.

Ma van a kávé szülinapja, tudj meg róla mindent

Tíz éve már hogy szerte a világban ünneplik a kávét, a kávézás élményét és minden év szeptember 29-én a kávé termesztői, szüretelői, a jó kávé útja is terítékre kerül. Nálunk úgy, hogy nemcsak a világ jelenleg legdrágább kávéjáról beszélünk, hanem az ínyenc ismert műsorvezető mellett az otthoni kávéfőzéshez adunk tippeket.

Miért kezdtek el paneleket építeni, és mennyit érnek most?

Egy három szobás panellakás Budapesten, Gazdagréten, amerre annak idején a Szomszédokat is forgatták, 37-40 millió forintba is kerülhet.  Az árversenyben a panelek már messze nem olyan olcsók, mint korábban voltak.

A szabad zenélés kezdetei


szerző:
2019.09.24. 16:48
XXI. század 2019-09-16 - Mit tehetett egy cigányfiú, ha ki akart törni a telepről?

Írástudatlanság és középkori körülmények között álmodhatott-e parkettás házról egy kíváncsi, okos fiú a cigánytelepen? Cséplő Gyuri annak a dokumentum-játékfilmnek a főszereplője, melyet a 2001-ben elhunyt Schiffer Pál rendezett. A film pedig az előítéletekkel és szegénységgel foglalkozik, amiről ma sem tudunk eleget beszélni.

Határnyitás akkor és most

1989-ben a magyar kormány úgy döntött, megnyitja a határt a kelet-német menekültek előtt. De mi volt ennek a következménye? A 30 éve történt döntés hátteréről és saját szerepéről az akkor miniszterelnök, Németh Miklós is megszólalt.

Nyolc évtizede robbant ki a második világháború Európában

Napra pontosan 80 évvel ezelőtt lengyel milicista ruhába öltözött német titkos ügynökök támadták meg a lengyel-német határ melletti Gleiwitz rádióállomását. Az akciót egy SS ügynök vezette, és ez is része volt az úgynevezett Himmler hadműveletnek, amely során összesen 21 támadást hajtottak végre a két ország határán fekvő német, azaz saját célpontok ellen. Másnap, 1939. szeptember elsején a németek megtámadták Lengyelországot és kitört a második világháború.

1989-ben ezen a napon alakult meg az első ellenzéki frakció

Folytatjuk visszatekintő sorozatunkat a rendszerváltás 30. évfordulója alkalmából, hónapról hónapra idézzük fel 1989 eseményeit. 1989-ben ezen a napon alakult meg az első ellenzéki frakció a parlamentben. A pártállami időkben az Országgyűlés ülései szimbolikusok voltak, érdemi viták nélkül. Ez változott meg a rendszerváltással.

Át kell írni a tankönyveket a mohácsi csatáról?

Újra lehet írni a történelemtankönyveket? 1526. augusztus 29-én Magyarország történelmét meghatározó ütközetben csapott össze Szulejmán oszmán uralkodó és II. Lajos magyar és cseh király serege. Tavaly beszámoltunk róla, hogy egy tudósokból álló társaság elhatározta, hogy tisztázzák a csatával kapcsolatos nyitott kérdéseket. Most elmondják, milyen válaszokat találtak kérdéseikre.

 

Rasovszky Kristóf történelmi sikert aratott a vizes VB-n

A 22 éves fiú aranyérmet szerzett a nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében a Koreai Köztársaságban zajló világbajnokságon, ráadásul ezzel megszerezte a szakág első magyar világbajnoki aranyát. Ezúton mi is gratulálunk neki!

Áttekintés: ilyen volt a Sziget Fesztivál elmúlt 27 éve!

Az idei Sziget Fesztivált Ed Sheeran fogja megnyitni, de járt már ott –többek között- Rihanna, Snoop Dogg, Robbie Williams és Prince is! A világsztárok néha egészen különös kérésekkel fordultak a szervezőkhöz: Lego játék, saját edzőterem és centire beállított tükör. És még hosszasan lehetne sorolni azokat a furcsa kéréseket, amiket eddig megélt az idén 27 éves Sziget!

Más gyújtotta fel a Reichstagot?

Lehet, hogy mégsem egy holland kommunista gyújtotta föl 1933-ban a Reichstagot. Egy most előkerült levétári irat szerint a kivégzett Marinus van der Lubbét csak akkor vitték az épülethez náci rohamosztagosok, amikor már sűrű füst szállt fel az ablakokból. A birodalmi gyűlés felgyújtására hivatkozva emelték állami szintre a tömegterrort a nácik.

Történelmi jelentőségű felvétel: így hagyták el az utolsó szovjet katonák hazánkat!

Országos tévében először mutatjuk meg azt a pillanatot, amikor az utolsó szovjet katonák elhagyják magyarországi főhadiszállásukat. Zámbó László trabantjával települt le a főhadiszállással szemben, hogy rögzíteni tudja, amire egy ország évtizedekig várt.

Ismerd meg Kabát Peti focitörténelmét

A dzsungelkirály karrierje már a kilencvenes években szárnyalásnak indult. Vajon mennyire ismeri Hajdú Péter a focista múltját?

Az Időgép játékot itt tudod megnézni. Ha pedig a teljes adásra vagy kíváncsi, kattints ide!

Nézd meg a többi Időgép játékot is!

Nem kell újraírniuk a történelem érettségit

Nem kell újraírniuk a történelem érettségit a vizsgázóknak. Ezt szerdán este közölte az Oktatási Hivatal, nem sokkal azután, hogy kiderült, feljelentést tettek, mert valaki előre kiszivárogtathatta a dolgozat esszétémáit. A Liberálisok szerint politikai felelősöket kellene keresnie a kormánynak, úgy, ahogy azt 2005-ben hasonló esetben a Fidesz követelte.

Miből lett a majális - mit ünneplünk pontosan május elsején?

A napi 8 órás munkaidő gondolata már 1817-ben felmerült egy brit gyártulajdonos, bizonyos Robert Owen fejében. Erre bizony sokat kellett várni, a XIX. század második felében az Egyesült Államokban egyre többen követelték a nyolc órás munkaidőt, majd 1886. május 1-jén Chicagoban sztrájk kezdődött. Két nappal később a munkások és a rendőrök összecsaptak, innen indult május elseje.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való