KERESÉS search-close

túlóra

51 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "túlóra"

Vita a képviselők büntetéséről

Egyelőre nincs döntés a túlmunkáról szóló törvényjavaslat ellen tiltakozó ellenzéki képviselők büntetéséről. A Házbizottság ma tárgyalt Kövér László javaslatáról, aki „anarchiába hajló eszetlen rendbontásnak” nevezte a december 12-ei ülésen történteket, és az abban résztvevőket pénzbüntetéssel sújtaná. Csakhogy a házbizottság kizárólag egyhangú döntéseket hozhat, a tiszteletdíj-megvonást pedig az ellenzék nem támogatja. Később a kormánypárti többségű Országgyűlés dönthet. 

A MÁV-nál sem lesz több túlóra

A MÁV sem alkalmazza a 400 órás túlóratörvényt. Az erről szóló nyilatkozatot az ellenzéki pártok képviselői hétfőn kérték ki a cégtől.

 

Sztrájk lehet március 14-én

Sztrájkot hirdet három szakszervezet március 14-ére, amennyiben nem sikerül megállapodniuk a kormánnyal a követeléseikről. Az önkormányzati köztisztviselőket, a szociális ágazatban dolgozó közalkalmazottakat és a kormányzati igazgatásban dolgozókat képviselő szakszervezetek egyebek mellett béremelést, kevesebb túlórát és a nyugdíjszabályok átdolgozását követelik.

Veszélyes is lehet a túlóra

Minden negyedik ellenőrzött dolgozó munkaidejével visszaéltek tavaly az első háromnegyed évben, 15 ezer munkavállaló esetében. Ez 9%-os növekedést jelent egyetlen év alatt - a Pénzügyminisztérium főosztályának friss jelentése alapján. Azt írják, egyes munkakörökben rendkívül veszélyes lehet, hogy a megengedettnél tovább dolgoztatják az embereket. A legnagyobb szakszervezeti szövetség szerint idén még kiszolgáltatottabbak a munkavállalók az új túlóratörvény miatt.

„Az emberek ki lesznek fizetve”

A tüntetések ellenére nincs napirenden a túlóratörvény módosítása - ezt mondta az RTL Híradó kérdésére a miniszterelnök. Orbán Viktor megismételte azt a korábbi kijelentését is, hogy hó végén vagy következő hó elején mindenki megkapja a túlórákért járó pénzt. Az egyik legnagyobb szakszervezeti tömörülés, a Liga elnöke szerint a következő fizetésnél csak rendkívüli túlórákat kell kifizetni, például a beteg kollégák helyettesítését.

Országos sztrájkkal és útlezárással fenyegetnek a dühös tüntetők

Hiába volt nagyon hideg és hiába esett a hó, jó sokan kimentek szombaton a szakszervezetek, az ellenzéki pártok és civilek közös tüntetésére. Találkoztunk húsüzemben dolgozó házaspárral, egyetemista sráccal, DK-s asszonnyal, akinek a jobbikosokkal sincs már baja, szóval sokféle ember vonult a Hősök terétől a Kossuth térig. Ez volt az a tüntetés, aminek a végén sztrájkot és útlezárásokat is bejelentettek, ha a kormány nem teljesíti a követeléseket.

Szombathelyen nemet mondtak a túlórára

Nem lesz 400 túlóra az önkormányzati cégeknél Szombathelyen. Az ellenzéki többségű közgyűlés úgy határozott, nem alkalmazzák a túlóratörvényt a városi társaságoknál. A fideszesek nem mentek el az ülésre. A kormánypárti polgármester így egyedül maradt, ő azt mondta, szerinte értelmetlen az ellenzéki kezdeményezés.

Öt napot adtak a kormányfőnek a szakszervezetek

Átadták a szakszervezetek a miniszterelnöknek szánt követeléseiket, azokat az innovációs minisztérium egyik munkatársa vette át. Ennek legfontosabb pontja, hogy vonják vissza a túlóratörvényt. Öt napot adnak Orbán Viktornak, hogy kijelöljön egy tárgyalódelegációt, ellenkező esetben sztrájk is lehet. A Pénzügyminisztérium azt közölte, hogy a Soros György pénzén tüntetéseket szervezők követeléseivel nem foglalkoznak.

„Megtalálják a módját a sztrájknak”

Megtalálják a módját az érdekképviseletek, hogy leálljon az ország, még akkor is, ha most nehezebb sztrájkot szervezni. Ezt mondta az RTL Híradónak a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. A túlóratörvény elleni, tegnapi budapesti tüntetésen jelentették be, hogy január 19-én országos megmozdulásokat szerveznek, ha Orbán Viktor nem tárgyal velük. A Pénzügyminisztérium erre úgy reagált: van hivatalos fóruma az egyeztetéseknek.

Változások 2019-ben


szerző:
2019.01.01. 18:40
Változások 2019-ben

Egy sor változást hozott az újév. Emelkedik a minimálbér és a nyugdíj. Illetékmentes lesz minden 20 ezer forint alatti átutalás. Mától hatályos az új munka-törvénykönyve, ami alapján 2019-ben már akár 400 túlórát is elrendelhetnek a munkáltatók. Olcsóbb lesz a tej, drágul viszont a pálinka, mert mostantól ezután is kell népegészségügyi termékadót fizetni.

TÜNTETÉS: Új ellenzék született

Véget ért az ellenzéki pártok és szakszervezetek közös tüntetése a Sándor palota előtt. A tüntetők a Kossuth térről vonultak fel a várba, hogy a köztársasági elnök hivatala előtt tiltakozzanak, amiért Áder János aláírta az ellenzék által rabszolgatörvénynek nevezett, túlórákról szóló jogszabályt.

"ÚJ ellenzék született"


szerző:
2018.12.21. 23:32

Véget ért az ellenzéki pártok és szakszervezetek közös tüntetése a Sándor palota előtt. A tüntetők a Kossuth térről vonultak fel a várba, hogy a köztársasági elnök hivatala előtt tiltakozzanak, amiért Áder János aláírta az ellenzék által rabszolgatörvénynek nevezett, túlórákról szóló jogszabályt. Felszólalt az összes parlamenti ellenzéki párt, több szakszervezet és civilszervezet képviselője.

Sok a vásárló, de kevés az eladó az üzletekben

Rengeteg a vásárló - kevés az eladó. Ezüstvasárnap is tömeg volt az üzletekben, a kiszolgálás azonban nem csak emiatt lassabb. A Statisztikai Hivatal adatai szerint majdnem 88 ezer betöltetlen álláshely van Magyarországon, ez 20 százalékkal több, mint egy éve. Emiatt ahogy sok más területen a kereskedelemben is sokan túlóráznak.

RTL II: Ma is tüntetnek a kormány ellen

Ma este is tüntenek Budapesten az új túlóraszabályok és a kormány ellen. A mai tüntetés is a Kossuth téren kezdődött, ahol az összes ellenzéki párt képviselője felszólalt. Ezután a tömeg elindult a városban. Egyelőre nincs hír a korábbiakhoz hasonló összecsapásokról a rendőrökkel, a tömeg békésen vonul, úgy tudjuk a Kossuth térre tartanak.

Hogyan számolják el a túlórákat?

Részigazság, amit a Fidesz terjeszt, hogy ezután is havonta ki kell fizetni a túlórát - ezt az egyik legnagyobb szakszervezeti tömörülés, a Liga elnöke mondta Híradónknak. Az eredeti beosztástól eltérő, rendkívüli munkát valóban a következő fizetéssel kell rendeznie a munkáltatónak, de a hónapokkal előre tervezett túlórák elszámolására mostantól akár 3 évük lehet a törvény szerint. A munkaadók érdekképviseleténél azt mondják, nem mindenki akar több pénzt, inkább pihenőnapot akar a többletmunkájáért.

Csütörtöki tüntetés: füstgránátok és könnygáz

Több száz készenléti rendőr védte tegnap a Parlament épületét a Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet által szervezett demonstráció után. A tüntetők egy csoportja egy időre lezárta a Margit-hidat, megbénította a budai rakpart, a Lánchíd, az Andrássy út és a nagykörút forgalmát is. Az általuk rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály ellen demonstrálók üvegekkel dobálták a rendőröket, és megpróbálták áttörni a kordont is, ezért a rendőrség könnygázt és paprikasprayt vetett be. A DK szerint rendőri túlkapás történt, míg a Fidesz azt állítja: Soros György hálózata szervezi a tüntetéseket. A tüntetésről még több képet ITT talál.

Új ellenzék a láthatáron?

Két fideszes képviselő törvénymódosítást nyújtott be a túlórákkal kapcsolatban. Egyéni indítványról lévén szó, a benyújtók megtehették, hogy a társadalmi, szakmai, politikai vitákat kihagyják és ma átverték az országgyűlésben a módosítást. A szavazás törvényességét az ellenzék erősen vitatja, tartalmát elutasítja és ennek jegyében szokatlanul élénken, de a megszokott eredménytelenséggel tiltakozott.

TÜNTETÉS: A Parlament előtt most is tart a tiltakozás!

Még mindig tart a tüntetés a Parlament előtt a mai, túlórát is érintő törvény megszavazása után. A tömeg egyre nő, és mindenütt nagy a rendőri készültség.

SZAVAZÁS: Így szavazták meg a túlóratörvényt

Az ellenzék hangos tiltakozása, szirénázása és kivonulása mellett zajlott le a túlóraszabályok módosítása a Parlamentben. Tordai Bence ellenzéki képviselő élő közvetítéséből mutatunk részletet!

Sípolás, kiabálás a Parlamentben a túlóratörvény módosítása miatt

Botrány a Parlamentben a túlórák emeléséről szóló törvénymódosítás vitája közben. Ellenzéki képviselők sípolva, bekiabálva mondták el véleményüket, előtte többezer módosító javaslatot nyújtottak be, hogy ezzel kényszerítsék túlórára a fideszeseket. A kormánypárti többség azonban egyben leszavazta ezeket, Kövér László házelnök többeket kitiltott az ülésteremből. A szakszervezetek az utcán folytatták a tiltakozást, Pécsen és Győrben is félpályás útlezárással lassították a forgalmat.

Komjáthi Imre: „Polgári engedetlenség volt”

Nem akarta, hogy a tegnapi tüntetés is eredmény nélkül záruljon - ezzel indokolta az MSZP alelnök Komjáthi Imre, hogy miért hívta a tömeget a lezárt Kossuth térre. A tervezett évi 400 túlóra ellen tüntetők a tegnapi demonstráció után fél órán át dulakodtak a rendőrökkel, mielőtt beengedték őket a térre. Közben a szocialista politikus is megsérült, de mint mondja: nem haragszik a rendőrökre. Polgári engedetlenségnek gondolja tettét.

Rendőrök és tüntetők dulakodtak!

Behatoltak a lezárt Kossuth térre a tüntetők, akik az általuk rabszolgatörvénynek nevezett törvénymódosítás ellen tiltakoztak. A demonstrálók dulakodtak a rendőrökkel, majd önként elhagyták a teret. A Magyar Szakszervezeti Szövetség megmozdulásán szinte minden dolgozói érdekképviselet ott volt, és egyetemisták is csatlakoztak, hogy tiltakozzanak az évi 400 túlóra terve ellen.

Útlezárásokkal is tiltakoznak a szakszervezetek

Útlezárásokkal is tiltakoznak a rabszolgatörvényként emlegetett módosítás ellen a szakszervezetek. Pénteken Veszprémben, hétfőn Pécsen lassítják a forgalmat. A szakszervezetek attól tartanak, hogy a munkáltató az erőfölényéből adódóan rákényszerítheti a munkavállalókra a több túlórát. Az innovációs- és technológiai miniszter szerint ez az aggály túlzó, a munkaerőhiány miatt ugyanis egy elégedetlen dolgozó könnyedén találhat új munkahelyet.

 

BDO: A bérpótlék is elveszhet a „rabszolgatörvény” miatt

A munkavállalók bérpótléka is veszélybe kerülhet a Munka Törvénykönyve tervezett változtatása miatt - ezt állítja a BDO nevű adótanácsadó cég. A parlament illetékes bizottsága ma elfogadta az ellenzék által csak "rabszolga-törvényként" emlegetett jogszabályt módosító javaslatot. A szakszervezetek szerint csak jelentéktelen módosítások kerültek a szövegbe, ezért szombaton tüntetnek. A kormány továbbra is azt mondja: a munkavállalóknak teremtenek kedvezőbb helyzetet. 

Rabszolgatörvény? - vita a 400 órás túlóra-javaslatról

Két fideszes képviselőt előállt egy törvényjavaslattal, a munkaidő-szervezéssel és a munkaerő-kölcsönzés minimális kölcsönzési díjával összefüggő egyes törvények módosításáról. A lényeg az, hogy az eddigi évi legfeljebb 250 óra helyett 400 órára, tehát 50 teljes munkanapnyi időre emelhető a kötelező túlóra Magyarországon. Nehezen hihető, de az is benne van, hogy a munkáltatóknak jogukban állna az elrendelt túlórákat akár csak a harmadik évben kifizetni.

Valójában mekkora a tanárhiány?

Fontolva halad az új Nemzeti Alaptanterv előkészítése. A pedagógusok és az iskolák felkészülését egyelőre sokfelé bénítja a tanárhiány. Kényszerhelyettesítések és kényszertúlórák rejtegetik a betöltetlen álláshelyeket. A KLIK szerint nincs különösebb gond, de hát a KLIK szerint különösebb gond soha nincs.

Nemet mondtak Kósa Lajos 400 órás túlóra-javaslatára

Nem támogatja a kormány, hogy 250-ről kötelezően 400-ra nőjön az évente elrendelhető túlórák száma. Ezt Gulyás Gergely jelentette be a szerdai kormányinfón. A parlamentben kedd éjjel éppen ez volt az egyik legvitatottabb kérdés a mások mellett Kósa Lajos által jegyzett törvényjavaslat vitájában.

Túlóra-ügy: tüntetnek és sztrájk is lehet

Tüntetést hirdet a Magyar Szakszervezeti Szövetség december nyolcadikára az ellenzői által rabszolgatörvényként emlegetett törvénymódosítási javaslat miatt. Azt mondják, később sztrájkolhatnak is. A szervezet szerint ugyanis a kormánypárti javaslat nem oldja meg a munkaerőhiányt, sőt, emiatt még többen dönthetnek úgy, hogy külföldre mennek dolgozni.

Egy javaslat, amely megemelné a túlórák számát és kifizetését 3 évre tolná ki

Tiltakozik a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is az ellenzői által rabszolgatörvényként emlegetett módosító javaslat ellen, amely megemelné a túlórák számát és ezek kifizetését 3 évre tolná ki. A PDSZ szerint az iskolában dolgozó karbantartókat, takarítókat, portásokat érintő javaslat embertelen és családellenes. A Magyarországon beruházó német vállalatok viszont Szijjártó Péter szerint örülnek a változásnak.

 

Évi 400 túlórát engedélyeznének – 300 helyett

Életveszélyes a fideszes túlóraemelési javaslat a Közúti Közlekedési Szakszervezet szerint. Azt mondják, a buszsofőrök egy része már annyit dolgozik, hogy nem küldhetik még többször az utakra. A munkaadók elismerik, nem feltétlenül a jövedelmeket, hanem a kényszerszabadságokat növelné a változtatás.

Mégis maradhat a túlórapénz

Teljesülhet a rendvédelmisek követelése: a plusz munkáért még 4 évig kaphatják a túlórapénzt. Ezt javasolja az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága. A most hatályos jogszabály szerint januártól, csak szabadnapot kérhetnének a túlmunka után, pénzt nem.

112 orvos nem túlórázik többet

Nem túlóráznak szeptembertől, így döntött 112 orvos a budapesti Honvéd Kórházban, mert nem fizeti ki nekik a kórház. Ezt a Népszava tudta meg. Főleg baleseti sebészek, aneszteziológusok és rezidens orvosok döntöttek így.

Négyszereződött a túlórapénz

Fél év alatt az egész évre tervezett túlórapénz négyszeresét fizették ki a Belügyminisztérium alá tartozó hivatásos állománynak - tudta meg egy szocialista országgyűlési képviselő. A legtöbbet, 8 és fél milliárd forintot a rendőrök kapták. Jövőre viszont megszűnik a túlmunkáért járó pénz, helyette szabadnapot kapnak majd a hatósági dolgozók. A szakszervezetek szerint ez lehetetlenné teszi a rendőrség működését.

 

Pénz helyett szabadságot kapnak a rendőrök

Rendőrhiányt okozhat, hogy január elsejétől már nem fizethetik ki a túlórát a rendőröknek. Ezt állítja a rendvédelmi dolgozók szakszervezete. Úgy számolnak, évente több százezres, de akár milliós összeget bukhat egy rendőr. A 2015-ben elfogadott, és januárban hatályba lépő szabály szerint a túlórát ugyanis pénzzel nem, csak szabadsággal lehet megváltani. A Miniszterelnökség a Belügyminisztériumtól várja a probléma megoldására a javaslatot.

Kevesen vannak a nővérek, ezért kórtermeket vonnak össze

A Kisalföld szerint a győri kórházba akár azonnal 50-60 ápolót tudnának felvenni. A nővérhiány miatt pedig sok a túlóra, havonta 54 dolgozóra eső plusz munkát fizetnek ki. A probléma nem egyedi. A Független Egészségügyi Szakszervezet szerint több ezer ápoló hiányzik országszerte. A minisztérium azt közölte, minden kórházban folyamatos az ellátás.

Story Extra 2018-01-16


szerző:
2018.01.16. 16:15
Kevés a munkás - kevesebb a termék

Az ország egyik legnagyobb elektronikai gyáránál is fennakadásokat okoz a munkaerőhiány. A napi.hu úgy tudja, hogy a Flex tabi üzemében a korábbi 16 helyett már csak 9-féle terméket tudnak gyártani, mert nincs elég ember. Pedig túlórák bevezetésével és ukrán vendégmunkások alkalmazásával is próbálkoztak. A Flexet hiába kerestük. A Magyar Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke szerint mostanra akár 200 ezer munkavállaló is hiányozhat az országból. 

Visszakérik a rendőröktől a túlórapénzt

Még karácsony előtt visszakérik a túlórapénzt a határkerítéshez vezényelt rendőröktől. Információnk szerint több mint százan kaptak felszólítást, hogy még az ünnepek előtt utalják vissza a szeptemberi és októberi pluszmunkájukért kifizetett juttatások döntő részét - egy utólagos, október végi vezetői állásfoglalás alapján.

Kirúgták, miután nem vállalta a sok túlórát

Embertelen körülmények között kellett dolgoznia a menekülteket szállító osztrák vonaton - ezt állítja egy magyar férfi. Egy idő után, amikor már nem vállalta a feladatot, kirúgták. Azt állítja, sok kollégája járt hasonlóan. A bécsi cég egyelőre nem reagált a vádakra.

„A munkaidőnek csak kezdete van, vége nincs” - mondja a Miniszterelnökség

Nem fizetnek túlórát a Miniszterelnökségen dolgozóknak, pedig a munkanapok 10-12 órásak és van, hogy hétvégén is dolgozniuk kell. A helyettes-államtitkár szerint, aki a Miniszterelnökségen dolgozik, az tudja, hogy ott a munkaidőnek csak kezdete van, vége nincs. Az RTL Híradónak nyilatkozó munkajogász szerint ez jogilag nem értelmezhető.

Kréta kell? Írjon kérvényt! Hiába

Ahogyan egészségügyre, úgy közoktatásra is rendre egyre kevesebbet költ Magyarország. Túlközpontosított rendszer, túlterhelt és túlellenőrzött pedagógusok túlórapénz nélkül. Gyengülő eredmények, biflázás. Viták az oktatás minőségéről, a tankönyvekről, a pedagógusbérekről. De akkor miért beszél sikerekről az államtitkár? Este 21.30-tól kiderül az RTL II-n!

Brutálisan sok túlóra, megalázóan kevés fizetés

Egy ápoló kifakad és sok mindent elmond, amiről eddig kevesen és keveset tudtak. Megnézzük a nagyobb képet, országosan is jellemző, hogy az ápolók túlterheltek, brutálisan sok a túlórájuk, de ezzel együtt is megalázóan keveset keresnek. Ám akármennyit is túlóráznak, sok beteg panaszkodik, hogy hiába várja a nővérkét. Magyarul Balóval 21:30-kor az RTL II-n!

Szupermenek a Parlamentben


szerző:
2012.04.18. 23:05
Szupermenek a Parlamentben

Képviselő, bizottsági elnök, polgármester, irodavezető, alapítványi vezető, cégvezető: mindez egy személyben. Szupermenek a parlamentben, akik több teljes embert kívánó állást is gond nélkül látnak el. Megkérdeztük tőlük, hogy bírják a nagy terhelést.

Házon kívül 12-04-18


szerző:
2012.04.18. 23:05
Házon kívül 12-04-18

Házon kívül: Szupermenek a Parlamentben, akik több, teljes embert kívánó állást is gond nélkül látnak el. Megkérdeztük tőlük, hogy bírják a nagy terhelést. - Találkoztunk fiatallal, időssel, gazdaggal, szegénnyel, fővárosival, vidékivel, hogy rajtuk is „elvégezzük” a boldogságtesztet.

A magyarok dolgozhatnak a legtöbbet az EU-ban

Ha a készülő új Munka Törvénykönyve 300-ra emeli a lehetséges túlórák számát, akkor mi lehetünk a legtöbbet dolgozók.

Túlóradíj helyett szabadnap?


szerző:
2011.08.01. 12:49
Túlóradíj helyett szabadnap?

Pénz helyett pihenés járna a túlórázó dolgozónak. Ez is a készülő Munka Törvénykönyve egyik újdonsága.

Megkapják a tűzoltók az elmaradt túlóradíjat

Év végéig ki kell fizetni a tűzoltók elmaradt túlóradíját, ami kamatokkal együtt 6,5 milliárd forint.

Túlórastop a BRFK-nál


szerző:
2009.08.15. 09:18
Túlórastop a BRFK-nál

Augusztus 1-jétől egy rendőrnek havonta legfeljebb két túlóra engedélyezett, mert fogyóban a rendőrség pénze.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való