Mi a Halálos fegyver népszerűségének oka? Visszatérnek-e a vendégszínészek a sorozatba? Mi várható a második évadban? Milyen új oldalukat mutatnák meg a sorozatban a női szereplők? Minden kérdésre választ kaptunk! Figyelem, az interjú minimális spoilereket tartalmazhat, így azt javasoljuk, ha még nem láttad az első évadot, kapcsolj minden hétfőn, kedden és szerdán 22 órakor a Coolra!

2017. május 31-én a londoni Soho Hotelben tartott nemzetközi sajtónapot a Warner Brothers. A nálunk a Coolon sugárzott Halálos fegyver sorozat sztárjai közül Clayne Crawford (Riggs), Damon Wayans (Murtaugh), Jordana Brewster (Dr. Cahill) és Keesha Sharp (Trish) adtak interjút a Fókusz riporterének.

Clayne Crawford, Damon Wayans

Riporter: Először is engedjétek meg, hogy gratuláljak a fantasztikus első évadhoz!

Damon Wayans, Clayne Crawford: Köszönjük!

Riporter: Meséljetek egy kicsit arról, milyen volt az első élményetek a Halálos fegyver filmekkel! Damon, azt gondolom, számodra ez különösen emlékezetes volt.

Damon Wayans: Igen, emlékszem, ott voltam a premieren is. Nagyon megragadott a nyitójelenet, amelyben egy nő kiesik egy toronyház teraszáról, és belecsapódott egy autóba. És emlékszem arra is, amikor Mel Gibson az utcán szalad, és komplett őrültnek tűnik.  Na meg arra, amikor kifordítja a vállát a helyéből. Egyszerűen briliáns mozi. Gibson és Glover között hihetetlenül működött a kémia. Azt hiszem, ezt hívják világklasszis teljesítménynek. De a lényeg, hogy úgy csalnak mosolyt az arcodra, hogy észre sem veszed. Csak nézel magad elé és rájössz, jé, mosolygok!

Clayne Crawford: Még sosem láttunk korábban olyan karaktert, aki ennyire elbaltázott, mégis mindig ő az, aki megoldja a legnehezebb helyzeteket is. Azt hiszem, ez volt az igazán újszerű dolog, amikor Martin Riggs 1987-ben feltűnt a filmvásznon. A korábban megszokott hősök nagyon különböztek ettől a fickótól. Azt gondolom, pont ezért dobott mindenki egy hátast tőle, és ezért szeretett bele. Egyike volt az első antihősöknek.

Riporter: Örömmel látom, hogy végre vörös ingben vagy!  Martin Riggs is ilyet viselt az első filmben.

Clayne Crawford: Ő valójában egy vörös flanel inget viselt, ez egy kicsit más.

Riporter: És hol van a bakancsod?

Clayne Crawford: Most Damon hordja!

Damon Wayans: Ja, igen. Nekem adta.

Riporter: Mindig csodálkoztam azon, hogyan vagy képes futni egy ilyen cipőben…

Clayne Crawford: Hát, nem könnyű, az egyszer biztos.

Damon Wayans: Klappog. De a sebtapasz segít.

Clayne Crawford: Na, igen, egy csomó sebtapasz.

Riporter: Beszéljünk egy kicsit a karaktereitekről. Hogyan változott a személyiségük az első évad során? Úgy gondolom, Martin Riggs alaposan átalakult.

Clayne Crawford: Az elején természetesen Riggs nagyon elveszett, mélyen elmerül a bánatában. Több évadra tervezünk, így lesz elég idő arra, hogy kikerüljön a teljes káoszból, az őrületből. Lassan akartam kezdeni, és hagyni, hogy az események befolyásolják az éppen aktuális állapotát. Ilyen például, mikor kiderülnek a felesége halálának körülményei. Azt gondolom, a következő évadban elérünk az őrületének legmagasabb fokára. Már nagyon várom, hogy ezt megmutathassuk.

Riporter: És mi a helyzet Roger Murtaugh-val?

Damon Wayans: Murtaugh az elején totálisan elzárkózik mindenféle kapcsolattól Riggs-szel. Csak túl akarja élni a napot, a szívműtéte miatt. Az évad végére ráébred, hogy a társa valójában az egyetlen barátja. Hasonlóak.  Mindenki ismeri Rogert, de ő nem lóg akárkivel. Nem látjuk senkivel sem haverkodni, inkább a családjával tölti az idejét. Amennyire zűrös a kapcsolata Rigg-szel, éppen annyira szüksége is van rá. Hogy érezze: még életben van. Szüksége van rá, ahogy arra a motorbiciklire is, amit végül meg is vásárol magának.

Riporter: A klasszikus filmes karakterek közül Leo Getz is feltűnt egy epizódban. Vannak további tervek vele?

Clayne Crawford: Nagyon szerencsések voltunk a vendégsztárokkal ebben az évadban. Nagyon remélem, hogy Leo Getzet és Palmer ügynököt is viszontláthatjuk majd.

Damon Wayans: És Cho-t.

Clayne Crawford: így van, Cho nyomozót. Nagyszerű karakterek, és örülünk, hogy ezek a színészek velünk vannak, és emelik a műsor fényét.

Jordana Brewster és Keesha Sharp

Riporter: Mindketten nagyon szerettek sportolni, úgy tudom, Keesha, te még itt, Londonban is edzettél éjszaka. Legalábbis ezt láttam az Instagramodon.

Keesha Sharp: Az én voltam, hajnali két órakor, még tegnapelőtt. Az időeltolódás miatt nem tudtam aludni, és képtelen voltam csak úgy feküdni az ágyban és bámulni a falat. Ezért mentem el edzeni, hátha attól fáradtabb leszek. Nem jött össze. Még rosszabb lett, szóval másfél órát aludtam összesen. Tegnap már ötöt.

Jordana Brewster: De igazi bajnok voltál!

Keesha Sharp: Ó, köszi.

Riporter: De ez igaz rád is Jordana, nagyon sportos vagy!

Jordana Brewster: Imádok edzeni!  Szükségem van rá, jó kikapcsolódásnak tartom.  De ha már sportról van szó, igazán megmutathatnánk a Halálos fegyverben is, mire vagyunk képesek!

Keesha Sharp: Tényleg, csinálhatnánk valamit!

Jordana Brewster: Szívesen csinálnánk kaszkadőrmutatványokat, hogy végre megmutathassuk az izmainkat. Ez jó buli lenne!

Riporter: Volt egyáltalán közös jelenetetek már a Halálos fegyverben?

Jordana Brewster: Eddig még nem.

Keesha Sharp: Még nem, de reméljük lesz. Mondjuk, a második évadban. Éppen ezen gondolkodtam, mikor az interjúra készültem, hogy Trish és Cahill a sorozat lelkei, az érzelmi szálak felelősei, szóval érdekes lenne őket összerakni. Milyen lenne, ha közös múltjuk lenne, milyen lenne az első találkozásuk? Reméljük, ezt is láthatjuk a következő évadban.

Riporter: A mondás szerint minden erős férfi mögött áll egy…

Keesha Sharp: Egy még erősebb nő! Ugye nem erre a válaszra számítottál? ( nevetnek )

Riporter: Te vagy az „erős nő” Roger mögött, te pedig tulajdonképpen Riggs „jobbik fele” vagy.

Jordana Brewster: Bizonyos értelemben, igen. Cahill sokat segít neki. Nagyon hisz benne és megpróbálja összerakni. Pedig akár még azt is mondhatná: ez a fickó nem alkalmas a munkavégzésre. Mégsem teszi, noha Riggs papíron egy roncs, bárki azt mondaná: túl veszélyes, hogy ez a férfi terepre menjen! De ő mégis lát benne valamit, valami különlegeset, emiatt pedig a végsőkig megbízik benne. Ettől olyan érdekes és intenzív a kapcsolatuk.

Riporter: Mit gondoltok arról, hogy egyre inkább erősebbek a női szereplők is a tévésorozatokban?

Jordana Brewster: Azt hiszem, a nők is szeretnék magukat viszont látni a képernyőn. Mi nem vagyunk…

Keesha Sharp: Tárgyak.

Jordana Brewster: Igen, nem vagyunk tárgyak. Nem csupán a férfiak kiszolgálása miatt létezünk. Ez nagyon unalmas lenne a női nézőknek. 

Keesha Sharp: És azt gondolom, ez látszódik a nézettségen is. Ez az egész családnak szóló sorozat. És mindenki viszontláthatja saját magát a karakterekben. Szerintem ez nagyon fontos, ez a másik oka, hogy a sorozat ilyen népszerű. Áttöri a határokat.

Riporter: Mindketten férjnél vagytok, vannak gyerekeitek is. Ehhez képest Dr. Cahillnek eddig még nem jött össze a családalapítás.

Jordana Brewster: Én egy csődtömeg vagyok. Prédikálni nagyon jól tudok a problémákról, ez a szakmám, profi vagyok. De a magánéletem az más. Volt  az évadban egy epizód, ami Cahill múltjára koncentrált. Elvált, rosszul választ férfiakat, szeret veszélyes területekre evezni, most pedig egy nehéz időszakot él meg, nem bízik már senkiben. Szóval nem éppen azt csinálja, amiről folyamatosan papol.

Keesha Sharp: Ez már csak így van, sokszor valaki nagyon jó abban, hogy tanácsokat adjon, de a saját életében meg nem olyan jó abban, hogy megfogadja őket.

Riporter: Sokan azt gondolják, hogy Dr. Cahillnek kellene Riggs-szel összejönnie. Te mit gondolsz a két karakter kapcsolatáról?

Jordana Brewster: Izzik köztük a levegő. Úgy gondolom, pont ez benne a csodálatos: kiválóan lehet ezzel játszani. Viszont muszáj kordában tartani, mert különben a főszereplők munkakapcsolata sérülne, és minden a darabjaira hullna. Ez amolyan húzd meg, ereszd meg játék: már majdnem ott vagyunk, de aztán mégsem.  Teljes egészében a vezető producer, Matt Miller döntése, mi lesz velünk, a fontos inkább az, hogy szórakoztató legyen, ami köztünk történik. Az tuti, hogy a nézők nagyon élvezik, ami történik, legalábbis ezt olvastam a Twitteren is. Egyszerűen élvezzük, ahogy lebegtetjük a témát.

Riporter: Trish-nek pedig új munkája lesz – de erről is keveset tudtunk meg.

Keesha Sharp: Úgy gondolom, ez majd kiderül a második évadban, hogy hogyan, arra én is kíváncsi vagyok. Vajon ki lehet ez a fickó, aki ilyen jó állást ajánlott, minden földi jóval? Ez egy kicsit gyanús… Trish erre gondolhat magában. De még én sem tudom, mi történik majd. Az volt az egyik kedvenc pillanatom az évadban, amikor a karakterem felmond. Mert úgy érzi: nem becsülik meg eléggé, nem kapja meg az előléptetést amiatt, hogy nő. És hoz egy döntés, miszerint: Nem, nem maradok itt, inkább elmegyek máshová, akár fele annyi fizetésért is, ha megbecsülnek. Azt gondolom, ezt kemény volt kimondani, és kemény volt látni is.

Készítette: Süle László