KERESÉS search-close

Ezt a sörös marharagus pitét imádni fogod!

szerző:
2018.10.31. 00:00
Ezt a sörös marharagus pitét imádni fogod!

Hozzávalók (4 főre):

A raguhoz:

100 g füstölt szalonna
700 g marhanyak
60 g liszt
só, bors
3 ek olaj
1 ek sűrített paradicsom
4 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
300 ml Guinness sör
3 nagyobb db sárgarépa
3 db zellerszár
750 ml alaplé/víz
2 ág rozmaring
2 ág kakukkfű

A tésztához:

400 g liszt
3 ek liszt (a nyújtáshoz)
250 g vaj
2 db tojás (+1 a lekenéshez)
2 tk só
2 ek hideg víz

A füstölt szalonnát felkockázzuk és zsírjára sütjük egy akkora lábosban, melybe a ragu is bele fog majd férni; majd a szalonnákat kihalásszuk és félretesszük. A marhanyakat közepes méretű kockákra vágjuk, majd összekeverjük a liszt kétharmadával, és lepirítjuk a füstölt szalonna zsírján. Ha körbepirult, kiszedjük, és a felkockázott vöröshagyma-fokhagyma duót is ráeresztjük a forró lábosra, ha szükséges, teszünk még alá olajat, és lassú tűzön üvegesre pároljuk. Amikor kész, belekeverjük a paradicsompürét, lepirítjuk kicsit, és a maradék liszttel is ugyanígy teszünk. Felkockázzuk a sárgarépát és a zellerszárat és a lábosba szórjuk. Visszaöntjük a húst, felöntjük a Guinness sörrel, valamint a vízzel/alaplével is (utóbbiból először annyit tegyünk bele, amennyi ellepi). A zöldfűszereket is ekkor tesszük bele, csokorba kötve, és fedő alatt készre főzzük a ragut. Közben olyan negyedóránként keverjük át, előfordulhat, hogy úgy tűnik, letapad az alján, de az csak a liszt miatt van, ha figyelünk rá, nincs vele semmi gond. Ha elfőne róla a lé, pótoljuk, a végére viszont egy sűrű szaftot szeretnénk kapni. A főzési idő olyan 3-4 óra mindenestül, a hús állagán tudjuk ellenőrizni, hogy áll. A főzés utolsó órájában álljunk neki a pitetészta elkészítésének a következő módon. Robotgépbe tesszük a lisztet és a hideg vajat, majd közepes fordulaton teljesen morzsalékosra keverjük. (Fontos, hogy hideg vajat használjunk, különben nem lesz omlós a tészta!) 1 tojást kikeverünk 2 evőkanál hideg vízzel, a lisztesvajas keverékhez adjuk és épp csak addig gyúrjuk, amíg összeáll a tészta. Ha ez megvan, folpackba csomagoljuk, és fél órára a hűtőbe tesszük. A tészta 2/3 részét kinyújtjuk, kicsit nagyobbra, mint egy 24 cm átmérőjű piteforma, feltekerjük egy sodrófára, és belehelyezzük a formába. Az oldalát és az alját lenyomkodjuk, az alját megszurkáljuk, majd befedjük alufóliával (a széleit is) és jó alaposan teletöltjük száraz babbal. Így kerül be a sütőbe légkeverésen 180 fokra, ahol 25 percig sütjük “vakon”, majd kiszedjük. Beletöltjük a kész ragut az elősütött pitébe, majd a maradék tésztát is kinyújtjuk és befedjük vele. A szélein szorosan összenyomkodjuk, a tetejét megszurkáljuk. A maradék tojást felverjük és megkenjük vele a pitét. 200 fokra emeljük a sütő hőmérsékletét, és további 15 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való