KERESÉS search-close

Házi kolbászkeverékkel töltött szűz csicsókavariációkkal

szerző:
2018.10.31. 00:00
Házi kolbászkeverékkel töltött szűz csicsókavariációkkal

Hozzávalók:

A töltött szűzhöz:

1 nagyobb sertésszűz (kb. 450-500 g)
200 g darált sertéshús
2 púpozott ek köles (kb. 30 g)
3 nagy gerezd fokhagyma
1 tk fűszerpaprika
1 tk füstölt paprika (opcionális)
1 tk őrölt kömény
1 csapott tk őrölt bors
1 csapott tk őrölt majoranna
1 nagy csokor petrezselyem

a hagymaágyhoz 4 vöröshagyma és 1 egész fej fokhagyma sózva-borsozva

A csicsókapüréhez:

1 kg csicsóka
1 szem krumpli
2 dl tejszín
50 g vaj
só, bors

A csicsóka csipszhez:

pár szem csicsóka
olaj a sütéshez

A töltelékkel kezdünk. A kölest 1 dl. sós vízben, lassú tűzön készrefőzzük és fedő alatt hagyjuk kihűlni. A húshoz adjuk a kihűlt kölest, a fokhagymát, az összes fűszert és a finomra aprított petrezselymet, majd az egészet összegyúrjuk. Jön a trükkös rész: kiterítünk egy alufóliát, ráteszünk egy azonos méretű folpackot, amit vékonyan kezünkkel beolajozunk. Enyhén olajos kézzel elkezdjük megformázni a húst kb. bagett alakúra, és ezt rátesszük a folpack közepére. Áthajtjuk rajta az alufólia-folpack kombót és az egészet feltekerjük, mintha egy furcsa szaloncukrot készítenénk. Az a cél, hogy az így kapott henger azonos hosszúságú legyen, mint a szüzikénk. Ha a töltelék túlontúl vastag, cserébe viszont nem elég hosszú, akkor alufóliástól együtt tudunk igazítani a méretén a videóban is illusztrált szimpatikus mozdulatsorokkal. Ezt a cuccot be kell tenni a fagyasztóba, hogy teljesen megszilárduljon és könnyedén bele tudjuk tölteni a húsba.

Ha a töltelék megvan, egy lyukat kell ejtenünk a sertésszűzön. Ehhez egy hosszabb filéző kés a legideálisabb, de egy kisebb késsel is meg lehet oldani, ebben az esetben érdemes a hús mindkét oldaláról támadni. Ha a kést beszúrjuk a húsba, törekedjünk arra, hogy mind a négy irányba bevágjuk, DE ne szakítsuk ki a húst. Ennek csak esztétikai oka van, ha mégis kiszakadna, a töltelék nem fog kifolyni belőle.  Az így kialakított lyuk tökéletesen alkalmas lesz arra, hogy a folpacktól megfosztott, fagyott tölteléket beletöltsük.

A betöltött húst hagymaágyra fektetjük, kb 1 dl vizet öntünk köré és lefóliázva 160 fokos sütőbe tesszük 90 percre. A sütési idő lejárta után a fóliát eltávolítjuk és 220 fokon pirosra sütjük.

A püréhez a csicsókát szőröstül-bőrüstül megfőzzük, majd a botmixer poharába, vagy egy magasabb falú edénybe tesszük egy db, szintén megfőzött krumpli társaságában. Hozzáadjuk a tejszínt, majd elkezdjük lepürésíteni. Ezután beledobáljuk a vajat és tovább zúzzuk a botmixerrel. (Minél tovább pürésítjük annál finomabb állagot kapunk, egy átlagos ünnepi vacsora pl. simán megér 10-15 percnyi zúzást is!) Sózzuk, borsozzuk és kész is van.

A csipszhez a csicsókát vékony szeletekre vágjuk és forró olajban hirtelen kisütjük, majd lecsepegtetjük egy itatóspapíron.

Tálalásnál a tányérra szedünk a püréből, ráfektetünk 3-4 szeletet a töltött szűzből és mellédobáljuk a csipszet is.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való