KERESÉS search-close

Így készül a tökéletes ünnepi sertéssült

szerző:
2018.10.31. 00:00
Így készül a tökéletes ünnepi sertéssült

Hozzávalók:

2,5 kg bőrös sertéscomb
olívaolaj


A zöldségekhez:
800 g vöröshagyma
800 g lilahagyma
1 fej fokhagyma
2 citrom
2 ek méz
2 ek worcester szósz
A mártáshoz:
1 mk paradicsompüré
1 mk liszt
200 ml barna sör
50 g vaj
a megsült hagyma 1/3-a
a körethez:
750 g apró szemű burgonya
1 ek szárított rozmaring
fél csokor friss petrezselyem
olívaolaj

 

A comb bőrös felét középről indulva egy éles késsel óvatosan, kb. fél centiméterenként beirdaljuk. Ezután bedörzsöljük olajjal, gazdagon sózzuk és belemasszírozzuk, majd egy vékonyan olajozott tepsibe tesszük. A sütőt felmelegítjük 210 fokra légkeverésen, és 15 percig így sütjük benne a húst, majd levesszük a sütő hőmérsékletet 150 fokra, és további 2 órán keresztül sütjük. Amikor ez letelt, egy serpenyőben (akár két adagban) alaposan lepirítjuk a félbevágott vöröshagymát és fokhagymát egy kis olajon, majd pedig hozzáadjuk a citromok levét, a mézet és a worchestert. Alaposan összekeverjük, és a comb mellé öntjük, és az egész fokhagymát is (pirítás nélkül) belerakjuk. További 1-1,5 órát sütjük a combot, a hagymákat félóránként meglocsoljuk a húsos szafttal – akkor jó, ha a sertéscomb bőre már kezd ropogóssá válni és a maghőmérséklet legalább 75-80 fokos. Ha letelt az idő, a hagymákat kiszedjük, a kisült levet leöntjük és a húst felső grillre visszatesszük még egy 5-10 percre 220 fokra, hogy a bőr még ropogósabb legyen. A húsos szaftról lassú tűzön elpároljuk a vizet, majd beletesszük a paradicsompürét. Beleöntjük a lisztet, csomómentesre elkeverjük, majd megy bele a sör is, melyet kiforralunk. Ha szükséges, lemerjük a zsírt a tetejéről, utána pedig beledobjuk a vajkockákat.

Egy késes aprítóba szedjük a vöröshagyma-lilahagyma 1/3-át, valamint néhány gerezdet a sült fokhagymák közül. Ráöntjük a pecsenyelevet (1,5-2 dl-t) és addig turmixoljuk, míg kellemes, selymes állagot nem kapunk. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, és körbepirítjuk az előfőzött burgonyákat, majd megszórjuk a rozmaringgal  és az apróra vágott petrezselyemmel és készre sütjük. A húsról óvatosan eltávolítjuk a bőrét, majd egy ollóval keresztbe elvágjuk. Egy tányérra szedünk a krumpliból, mellé jönnek a hagymák, valamint a hús, melyet a ropogós bőrrel és a hagymás mártással tálalunk.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való