Hozzávalók (1 db-hoz)
A töltelékhez:
6 szelet bacon
1 kis marék fekete olívabogyó
6-7 db aszalt paradicsom
1 gerezd fokhagyma
1 csipet kakukkfű
1 csipet rozmaring
só, bors
A tésztához:
1 csomag leveles tészta
A mártogatóshoz:
100 g fetasajt
3 ek natúr joghurt
1 gerezd fokhagyma
1 kis csokor petrezselyem
fél citrom leve
só, bors
A baconszeleteket kisebb darabokra vágjuk és egy serpenyőben elkezdjük lepirítani őket. Egy aprítógépbe dobjuk a többi hozzávalót, hozzáadjuk a lepirított bacont és lezúzzuk. Ha szárazabbnak bizonyulna a mártás, akkor pici olívaolajjal megfelelő állagúra hígíthatjuk.
A leveles tésztát kihajtogatjuk, egy tányért rakunk a közepére és egy derelyevágóval vagy éles késsel körbevágjuk. A felesleges részeket kissé összegyúrjuk és lisztezett felületen akkorára nyújtjuk mint ez előbb körbevágott tésztakorong. Az egyik darabra rákenjük a tölteléket úgy, hogy kb. 1 cm részt a szélénél kihagyunk. Ezt a részt lekenjük kevés vízzel és ráfektetjük a másik lapot. A tészta közepére rakunk egy poharat és körben bevagdossuk a tésztát a szélektől a közepe felé, egészen a pohár szájáig. A kis (32db) “napsugarakat” picit megcsavarjuk, majd levesszük a poharat, lekenjük az egészet felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal.175 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük!
A mártogatóshoz mindent egy aprítógépbe rakunk és jól lezúzzuk. A megsült “napocskát” a mártogatóssal együtt tálaljuk.