Hozzávalók:
1 kg krumpli (főznivaló)
300 g liszt
1 ek búzadara
30 g zsír
1 tojás
só
180 g zsemlemorzsa
25 g vaj
porcukor
fahéj
200 g szilva
A kimagozott, félbevágott szilvát fahéjas cukorral bőven meghintjük. A burgonyát megtisztítva, felkockázva megfőzzük enyhén sós vízben, majd áttörjük és szétterítjük, hogy kihűljön. Elkeverjük a zsírral, liszttel, darával, majd sózzuk és mehet hozzá a tojás is. Tésztát gyúrunk belőle.
Egy lisztezett gyúródeszkán 0.5 centi vékonyra nyújtjuk és 5x5 centis kockákat vágunk belőle. Mehet rá egy fél szilva minden négyzetre, tegyünk rá – ha van – egy kis házi szilvalekvárt és a csúcsait összefogva gombócokat formázunk belőlük. Visszatesszük őket a lisztezett nyújtódeszkára és lobogó forró enyhén sós vízben megfőzzük őket kb. 10-15 perc alatt. A hőmérsékletet az edény alatt amikor bedobjuk a gombócokat visszavesszük közepesre. Amikor feljönnek a víz felszínére a gombócok még kb. 2 percig főzzük és kész is vagyunk.
Egy serpenyőben vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát és a megfőtt gombócokat megforgatjuk benne. Kevés fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.