KERESÉS search-close

Szilvásgombóc

szerző:
2018.10.31. 00:00

Gyerekkorunk hangulata, a nagymamák tökéletes vasárnapi, mindennapi desszertje, az imádnivalóan könnyed nosztalgia a szádban! Plusz szilvalekvárral az igazi!

Szilvásgombóc

Hozzávalók:

1 kg krumpli (főznivaló)
300 g liszt
1 ek búzadara
30 g zsír
1 tojás

180 g zsemlemorzsa
25 g vaj
porcukor
fahéj
200 g szilva

 

A kimagozott, félbevágott szilvát fahéjas cukorral bőven meghintjük. A burgonyát megtisztítva, felkockázva megfőzzük enyhén sós vízben, majd áttörjük és szétterítjük, hogy kihűljön. Elkeverjük a zsírral, liszttel, darával, majd sózzuk és mehet hozzá a tojás is. Tésztát gyúrunk belőle.

Egy lisztezett gyúródeszkán 0.5 centi vékonyra nyújtjuk és 5x5 centis kockákat vágunk belőle. Mehet rá egy fél szilva minden négyzetre, tegyünk rá – ha van – egy kis házi szilvalekvárt és a csúcsait összefogva gombócokat formázunk belőlük. Visszatesszük őket a lisztezett nyújtódeszkára és lobogó forró enyhén sós vízben megfőzzük őket kb. 10-15 perc alatt. A hőmérsékletet az edény alatt amikor bedobjuk a gombócokat visszavesszük közepesre. Amikor feljönnek a víz felszínére a gombócok még kb. 2 percig főzzük és kész is vagyunk.

Egy serpenyőben vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát és a megfőtt gombócokat megforgatjuk benne. Kevés fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.  

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való