Hozzávalók:
A tésztához:
25 g élesztő
3 dl langyos víz
1 tk cukor
500 g liszt
1 ek só
2 ek olívaolaj
A pizzaszószhoz:
kb 2 ek olaj
3 dl passata di pomodoro, azaz passzírozott paradicsompüré
2-3 gerezd fokhagyma
1 tk szárított oregánó
1 kis csokor friss bazsalikom
só, bors
Az összeszereléshez:
kukoricadara a tepsibe (opcionális)
mozzarella
parmezán sajt
sonka, szalámi, paprika, paradicsom tetszés szerint
Az élesztőt belemorzsoljuk a vízbe, hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük és várunk 15-20 percet, amíg felfut. Ha ez megvan, a lisztet belemérjük egy robotgép keverőtáljába, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a sót és az olajat, majd az egészet 15 perc alatt kidagasztjuk, majd lefedjük egy konyharuhával és 1 órára magára hagyjuk, hogy szépen megkeljen.
A pizzaszószhoz olajat hevítünk egy lábasban és erre rátörjük a fokhagymagerezdeket. Hozzáöntjük a paradicsompürét, majd sóval, borssal és szárított oregánóval ízesítjük, 5 perc rotyogtatás után pedig beleszórjuk a felvagdosott friss bazsalikomot is és elzárjuk a lángot.
A megkelt tésztát kiborítjuk egy belisztezett deszkára, téglalap alakúra nyújtjuk és bedobjuk egy belisztezett és kukoricadarával megszórt tepsibe. Elegyengetjük a tepsiben a tésztát, majd megkenjük a szósszal és rádobáljuk a feltéteket. 230 fokos sütőben 15 percig sütjük és azonnal beburkoljuk.