KERESÉS search-close

"Bánhidi Lilla" szerzővel ellátott tartalmak

Bánhidi Lilla

Bánhidi Lilla által létrehozott tartalmak (100):

Nem kell majd fizetni a szülőknek a kórházi ágyakért

Nem kell majd fizetniük a szülőknek, akik beteg gyerekükkel éjszakára is bent akarnak maradni a kórházban - erre dolgoz ki szabályokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Székely László ombudsman decemberi jelentésében kérte erre a minisztert, miután súlyosan aggályosnak találta a helyzetet. A legtöbb kórházban többezer forintot is elkérnek a szülőktől éjszakánként. Sok helyen ágy sem volt, így a szülők a földön aludtak. Ezen pedig egy apuka segített, adományokból 350 tábori ágyat osztott szét a kórházaknak.

Sztrájkra készülnek a fogorvosok

Sztrájkra készülnek az állami ellátást végző fogorvosok. Azt mondják, hiába kaptak plusztámogatást, ez továbbra is annyira kevés, hogy nem tudják fenntartani a rendelőket. Az Alapellátó Orvosok Szövetsége szerint több olyan kezelés van, aminél már ráfizetnek a fogorvosok, ha elvégzik. A minisztérium azt írta, intézkedési tervet dolgoznak ki, amelyben felülvizsgálják a fogorvosok finanszírozását is.

Két és fél hónapot várnak szövettani vizsgálatra

Két és fél hónapot kell várni az egyik pécsi szakrendelőben szövettani vizsgálatra. Egyik nézőnk küldte el erről szóló leletét, akit bőrdaganat gyanúja miatt operáltak. A Patológusok Szakmai Kollégiumának elnöke szerint elfogadhatatlan ez a hosszú várakozás. Szerinte ez nem egyedi eset és azért csúsznak a szövettani vizsgálatok, mert országszerte feleannyi patológus van, mint amennyi kellene.

Azt hitték visszaél a rokkantkártyával, ezért rabosították

Órákig fogva tartották, nem mehetett mosdóba, és nem hívhatott ügyvédet egy budapesti rádiós műsorvezető, akit azért rabosítottak a rendőrök, mert azt feltételezték, hogy visszaélt a mozgáskorlátozott parkolási igazolvánnyal. A nő azt mondta, gyógytornán lévő, súlyos autista gyermekére várakozott az autójánál, amikor a rendőrök igazoltatták és kérték, mutassa meg a gyereket. A nő ezt megtagadta, ezután rabosították. A rendőrségtől azt írták, nem igaz, hogy nem engedték ki a mosdóba nőt, vagy, hogy nem hívhatta az ügyvédjét.
A műsorvezetővel készült beszélgetést ide kattintva meghallgathatja.

 

Boszorkány sírt találtak: hasra fordítva ásták el, lábait összekötözték

Boszorkány a szennyvízvezeték alatt. 7-800 éves Árpád-kori leletre bukkantak egy vezeték cseréjénél Hajdúböszörményben. A körülbelül 25 éves nőt boszorkánynak hihették, mivel lábát összekötözték és hasra fordítva temették el, feltehetően azért, nehogy visszatérjen a túlvilágról. A szakember szerint egy egész temető húzódhat a szennyvíz- és gázvezetékek alatt, amiről eddig nem tudtak. Bár a szomszédok szerint a csövek lefektetésekor is fordultak ki maradványok a földből.

18,1 fok – megdőlt a melegrekord

Rekordmeleg volt szombaton délután. A Somogy megyei Főnyeden 18,1 fokot mértek. Ezen a napon mióta mérnek, még soha nem volt ilyen enyhe az idő. Például Pécsen már kabátra sem volt szüksége mindenkinek. Viszont Szegeden borús, szeles volt a szombat. A hirtelen meleg sokakat megviselhet, az orvosok azt mondják: több lehet a szívinfarktus, erősödhet a depresszió és a migrén.

 

Nem lehet kapni az egyik vérnyomáscsökkentő gyógyszert

Nem lehet kapni a patikákban az egyik vérnyomáscsökkentő gyógyszert, és azt se, amivel helyettesíteni lehetne. Egy magas vérnyomásban szenvedő férfi arról panaszkodott az RTL Híradónak, hogy kapott ugyan más hatóanyagú tablettát, az viszont nem használ, folyamatosan nagyon magas a vérnyomása. A gyógyszerészeti intézetnél azt írták: gyártási probléma okozza a hiányt, de hamarosan pótolják a készítményt.

Látás visszaállító génterápián dolgozik a magyar kutatóorvos

Orvosi Nobel-díjra is esélyes lehet egy magyar kutatóorvos. Roska Botond csapatával 13 éve dolgozik egy úgynevezett látás visszaállító génterápián, ami ma még gyógyíthatatlan, genetikai szembetegségeknél adhatja vissza a látást. Ezért az eljárásért első magyarként megkapta a Louis-Jeantet díjat, ami szakértők szerint az orvosi Nobel-díj előszobája.
Roska Botonddal készült interjút itt hallgathatja meg részletesebben.

 

Száz éve halt meg Ady Endre

Száz éve halt meg a 20. századi magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, Ady Endre. A költőre országszerte koszorúzással, előadásokkal, kiállításokkal emlékeznek. A Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója azt mondta, Ady Endre írásaival azt tanítja, hogyan kell embernek lenni és reményt ad, hogy mindenki rendelkezhet saját sorsa felett.

Háromezer higiéniai táska gyűlt össze a rászorulóknak

Már több mint háromezer táska gyűlt össze a nemluxustáska kampányban. Ebben olyan nőknek gyűjtenek adományokat, akik nem áll módjukban rendszeresen női higiéniai termékeket vásárolni. A csomagokba ezeken kívül mindent beletesznek az adományozók, amire szükség lehet a személyes higiénéhez. Az adományokat hónap végéig gyűjtik, majd a Magyar Máltai Szeretetszolgálat osztja szét a rászorulóknak.

Indulatok a kórházi csőtörés miatt

Eldugult kórházi szennyvízcső váltott ki hatalmas indulatokat, vitákat a magyar internetezők között. A budapesti Merényi Kórház sürgősségijét még szerdán este öntötte el a szennyvíz, mert eldugult egy cső. Erről az egyik ellenzéki politikus felesége rakott ki fotót a Facebookra. A posztot több mint tízezren megosztották, és szinte percenként érkeznek a durva, káromkodó kommentek mindkét oldalról azóta is. 

Durvábbak az idei influenza tünetei

A szokásosnál durvább tünetekkel támadja a kisgyerekeket az influenza - erről Póta György a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke beszélt az RTL Híradónak. Az orvos szerint ugyan még csak most kezdődött az influenza szezon, de már látszik, hogy sok kisgyereknél okoz szokatlanul erős tüneteket, például napokig tartó 40 fokos lázat, elesettséget, gyengeséget.

Halmokban állnak a kidobott karácsonyfák

Halmokban állnak a kidobott fenyőfák a budapesti utcákon. A Fővárosi Közterület-fenntartó ugyan korábban azt ígérte, hogy Vízkereszt után külön járatokkal gyűjtik össze és szállítják el a karácsonyfákat, Újlipótvárosban többen azt mondták, egyre nagyobbak a kupacok az utcákon. Az Közterület-fenntartó azt közölte: Vízkereszt után több mint félmillió fenyőt dobnak ki Budapesten, de nem egyszerre. Így idő kell, mire elszállítják azokat.

Újabb betegek kapnak adókedvezményt

Januártól újabb súlyos betegségek után jár adókedvezmény. A többi között például mellrákban, a méhnyak- és petefészekrákban szenvedők havi 7450 forint adókedvezményt kapnak. A Női Liga tavasztól küzdött a támogatásért, azt mondják, ezek a betegségek rengeteg plusz költséggel járnak.

Budapesten a sziámi ikerpár

Már Budapesten van az a bangladesi sziámi ikerpár, akiket magyar orvosok választanak szét. A kockázatos beavatkozást világszerte csak ők vállalták. Tavaly márciusban kezdték el a fejüknél összenőtt két éves kislányok elválasztását előkészíteni, és már több műtéten túl vannak. A Semmelweis Egyetem Klinikáin végzik el a szükséges vizsgálatokat és a bőrtágítást.

Egészséges az a kislány, akit inkubátorban hagytak január elsején

Az első vizsgálatok szerint egészséges az a kislány, akit január elsején hajnalban hagytak a Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai telephelyének inkubátorában. A sűrű, sötét hajú kislány az orvosok szerint nyugodt kisbaba, nem sír, egész nap eszik és alszik. A csecsemőosztály dolgozói Hajnal Szilviának nevezték el. Ha a vér szerinti szülei hat hétig nem jelentkeznek érte, örökbe adják majd.

Kevesen tartják meg az újévi fogadalmaikat

Fogyás, rendszeres mozgás, és takarékoskodás. Ezek a leggyakoribb újévi fogadalmak. Felmérések szerint majd minden második ember megfogad valamit szilveszterkor. Megtartani azonban csak nagyon kevesen, 10-ből 1-2 ember tudja. Az RTL Híradónak nyilatkozó pszichológus szerint, akkor tudjuk megtartani a fogadalmakat, ha nem hirtelen döntjük el és pontos tervet is készítünk, hogyan szeretnénk elérni a célt.  

Totth Benedek: Magyarországon nincs kultúrája a vitának

A nemzetközi siker útjára lépett Totth Benedek 2018-ban: Franciaországban népszerű lett a Holtverseny című könyve, ami nemrég Csehországban is megjelent. A Margó-díjas szerző azt mondta híradónknak: idén nem annyira a közéleti események, mint az arra adott reakciók sokkolták: szerinte továbbra sincs kultúrája a vitának. Az íróval készült további riportot megnézhetik ITT

HÁY JÁNOS: Elvesztettem a hitemet mindenfajta politikai vezetésben

A József Attila-díjas író termékeny évet zárt, ugyanakkor aggasztja a magyar társadalom állapota. A Híradó riportere, Bánhidi Lilla arról kérdezte, mi foglalkoztatja mostanában az irodalomban és a közéletben. A híradó riportja ITT!

Háy Jánost aggasztja a társadalom állapota

Több éves munka után befejezte irodalomtörténeti könyvét, vietnámi írókkal közösen dolgozik egy új köteten, és hangoskönyve is megjelent- termékeny évet zárt Háy János. A József Attila-díjas írót ugyanakkor aggasztja a magyar társadalom állapota. Szerinte újból aktuális a 48-as forradalom 12 pontja. Hosszabb interjú az íróval ITT!

Ez történt júliusban


szerző:
2018.12.26. 18:42
Ez történt júliusban

Jogerősen elítélték a lúgos támadót, elfogadták a hajléktalan törvényt, emelkedett a képviselők fizetése és kimentették a thaiföldi barlangban rekedt gyerekeket. Ez is történt júliusban.

„Ne buborékban éljünk” – mondja Krusovszky Dénes

Megjelent első regénye, így szakmailag nagyon sikeresnek tartja a most záruló évet Krusovszky Dénes. A József Attila-díjas költő-íróval folytatjuk azt a sorozatunkat, amelyben népszerű magyar művészek beszélnek a 2018-as esztendőről. Arról is beszélt az RTL Híradónak, nyomasztó volt látni, ami a CEU-val történik Magyarországon.
Az íróval készült beszélgetést ide kattintva nézheti meg hosszabban.

 

Alig lehetett mozdulni a piacokon két nappal karácsony előtt

Alig lehetett mozdulni a piacokon két nappal karácsony előtt. Szinte mindenütt hosszú sorok alakultak ki, mert sokan most vásárolták meg az ünnepi menü hozzávalóit. Az árusok azt mondták, legalább háromszor többen vásárolnak az ünnep előtti napokban, mint egy átlagos napon.

Nem lesz fehér karácsony, legfeljebb eső eshet majd!

Idén sem lesz fehér a karácsony, ha valami esik, az eső lesz, ezt mondja a meteorológus. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint Magyarországon kifejezetten ritka a fehér karácsony. Pedig az általunk megkérdezettek nehezen tudják elképzelni a karácsonyt hó nélkül.

Két nőt ütött el egyszerre a zebrán egy autó

Két nőt ütött el egyszerre a zebrán egy autó este a Bács-Kiskun megyei Kiskunhalason. Úgy tudjuk, az autós kanyarodás közben ütötte el a gyalogosokat, mert nem vette észre őket. Egyikük súlyosan, a másik könnyebben megsérült. Mindkettőjüket kórházba vitték a mentők.

Ősi mechanizmust használnának a szuperbaktériumok ellen

Szegedi tudósok rájöttek: az emberi szervezet saját antibiotikumai lehetnek majd minták olyan új szerek fejlesztésében, amik felveszik a harcot az ellenálló szuperbaktériumokkal. A tudományos akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársainak eredményét a legrangosabb mikrobiológiai folyóirat is közölte. Világszerte probléma, hogy egyre kevésbé hatnak az antibiotikumok, mert a kórokozók egyre ellenállóbbak.

Hiába kért segítséget a hajléktalan

Meghalt egy hajléktalan férfi pénteken Budapesten. Rendszeresen egy parkban aludt. Egy közelben élő nő szerint pár napja eltűnt a férfi összes meleg holmija, és hiába kért segítséget a hajléktalan-ellátó szervezetektől. A Máltai Szeretetszolgálatnál azt mondták, ők három bejelentést kaptak a férfi eltűnésével kapcsolatban, de hiába keresték, nem találták.

75 éves lett az ország legendás színész és rendezője, Koltai Róbert

Ma 75 éves a Sose halunk meg, az Indul a bakterház és a Csapd le csacsi sztárja, Koltai Róbert. Az ország egyik legismertebb színésze és rendezője azt mondta, ma is az a legnagyobb boldogság számára, ha örömöt adhat másoknak. Egyedül az viseli meg a jubileumon, hogy sok pályatársa már nem ünnepelhet vele.

Különböző mértékben emelik az ápolási díjat

Nehezebb élethelyzet, ha valaki tartósan beteg gyerekét ápolja, mintha felnőtt hozzátartozóját segíti. Ezzel indokolta a családügyi államtitkár, hogy miért emelik különböző mértékben az ápolási díjat. Januártól a kormány bevezeti a gyermekek otthongondozási díját, így aki tartósan beteg gyermeket ápol, bruttó százezer forintot kap. Aki más hozzátartozót, az ennél több tízezer forinttal kevesebbet.

Nagyon sokan segítettek a berzéki családnak!

Fél nap alatt két és félmillió forint gyűlt össze annak a berzéki családnak, akiket pénteki Híradónkban mutattunk be. Az apa néhány hónappal ezelőtt meghalt autóbalesetben, az anya azóta egyedül neveli négy gyermekét. Pénteken még úgy volt, hogy bármikor utcára kerülhetnek, mert a házat, ahol albérletben laknak végrehajtás miatt elveszítheti a tulajdonos.

Törvényt sértett a Honvédkórház

Törvényt sért a budapesti Honvédkórház az RTL Híradónak nyilatkozó egészségügyi szakértő szerint, mert nincs ultrahang vizsgálat az egyik telephelyén. Pénteken számoltunk be arról, hogy meghalt egy asszony, előtte órákon át hiába várt ultrahangra. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő azt mondja: mivel ott van sebészet, ultrahangnak is kellene lennie, de úgy tudja, nincs orvos, aki elvégezze a vizsgálatot. A kórházat hiába kerestük.

Bezár a Budapest Kortárstánc Főiskola

Bezár a budapesti Kortárstánc Főiskola. A rektor azt mondta az RTL Híradónak, hogy súlyos anyagi problémáik vannak, hiába kaptak ígéretet rá, mégsem indíthattak államilag támogatott helyeket az alapképzésen, továbbá jóval kevesebb támogatást kapnak produkcióikhoz mint az állami szervezetek. A főiskolán utoljára jövőre indul képzés, ennek végeztével 2021 nyarán bezárnak. Az Emberi Erőforrások Minisztériumánál azt írták, a főiskola magánintézmény, így a saját fenntartójuk dönti el, hogy bezár-e.

Leégett a házuk, 3 gyerekkel kerülhetnek utcára

Egy hét múlva az utcára kerülhet az a háromgyerekes nógrádi család, amelynek egy hete leégett az otthona Jobbágyiban. Az anya és a gyerekek voltak otthon, amikor kigyulladt a ház.  A lángokat a szomszéd vette észre, ő segített nekik kimenekülni. A családnak semmije nem maradt, rokonoknál húzták meg magukat egy szobában, de innen egy hét múlva menniük kell, és azt mondják, nincs hová. A családról még többet megtudhatnak: ITT.

 

Szívbeteg gyerekeknek segítenek az olimpikonok

Szívbeteg gyerekek próbálhatták ki a legnépszerűbb vízisportokat olimpikonok és élsportolók segítségével. A vízi parádét Beck Mónika, Magyarország Szív Futónagykövete szervezte, aki szintén szívbetegen, pacemakerrel lett elismert sportoló. Azt mondta: azt akarta megmutatni a gyerekeknek, hogy a szívbetegség után is van élet. 

Beázik a sürgősségi épülete Szombathelyen

Beázik a szombathelyi kórház sürgősségi tömbje. Az újjáépített sürgősségi tömböt 11 éve, 2007-ben adták át. Most foltos a plafon és vödrök között várakoznak a betegek az ellátásra. A javításával kapcsolatban kerestük a kórház vezetését és az Állami Egészségügyi Ellátó Központot, de nem válaszoltak.

Halálra éheztették a másfél éves kislányukat

Rezzenéstelen arccal állt a bíróság előtt a saját gyerekét halálra éheztető nő. A másfél éves gyöngyösi kislány két éve halt meg a szakértők szerint borzalmas kínok között, mert az anyja és az apja nem adott neki enni, inni. Az apja azt állította, ő azt hitte, hogy a felesége eteti a gyereküket. A kegyetlen nő 18, a férfi 15 évet kapott.

Málló vakolat, beázott plafon koszos ablakok-ezt tapasztalta egy édesanya a Budai Gyermekkórházban. A fiatal nő majd egy éve szinte naponta jár az intézménybe, a kórház szerinte elkeserítő állapotáról fotókat is készített. A Budai Gyermekkórházról ősszel és tavasszal is készítettünk riportot, akkor is hasonló problémák miatt. Akkor az Állami Egészségügyi Ellátó Központnál azt írták, a javításokra rendelkezésre áll a pénz, most nem válaszoltak kérdéseinkre.

„Idén többen adományoznak”

Tartós élelmiszereket és édességet gyűjt a Magyar Élelmiszerbank több mint 200 hipermarketben vasárnap estig. Az egyesület már a karácsonyi élelmiszercsomagokhoz kéri az adományokat, ezekből várhatóan idén is több tízezer családot tudnak támogatni. Az élelmiszerbank munkatársai azt mondják, idén jóval többen adományoznak, mint korábban.

25 ezer szakdolgozó hiányozhat a magyar kórházakból

Hiába törekszik a kormány a várólisták csökkentésére, ha kevés az ápoló, aki a betegeket gondozza - ezt mondta az RTL Híradónak a szakdolgozói kamara alelnöke. Friss felmérésük alapján legalább 25 ezer szakdolgozó hiányzik. Az alelnök szerint előre kellene hozni a jövő novemberi 8 százalékos béremelést.

A börtönből telefonálgatva csaltak ki 600 ezret

Börtönből telefonálgatva csaltak ki elítéltek több mint félmillió forintot tavaly. A két férfi mindig valamelyik mobilszolgáltató munkatársának adta ki magát, és elhitették áldozataikkal, hogy az internet gyorsítása vagy a telefonszámuk újraregisztrálása miatt jóvá kell hagyniuk különböző számsorokat SMS-ben. Viszont ezekkel az üzenetekkel valójában a saját mobilegyenlegüket töltötték fel.

Kevés helyen játszhatnak együtt az ép és sérült gyerekek

Alig van akadálymentes játszótér Magyarországon, ahol az ép és a sérült gyerekek együtt tudnak játszani. Ezt mondta az RTL Híradónak a MagikMe nevű társadalmi vállalkozás vezetője. Harsányi Eszter szerint a játszóterek építői nem tartják ezt fontosnak, sőt sokan el sem tudják képzelni, hogy a sérült gyermekek is ugyanúgy szeretnének játszani a játszótereken, mint az épek.

A temperamentumon is múlik a szívbetegség kialakulása

Nem csak az életmód és a genetika, hanem akár a temperamentum is befolyásolhatja, hogy kinek lesz szívbetegsége vagy magas vérnyomása. Ez derült ki a Semmelweis Egyetem legújabb kutatásából. Több száz embert vizsgáltak meg, és kiderült, hogy a hullámzó kedélyállapotú embereknél gyakoribb a magas vérnyomás. Míg az energikus, pörgős embereknél ritkább a koszorúérbetegség, mivel náluk magasabb egy olyan molekula szintje, ami védi az ereket.

Már tart a Száraz November

Aki csatlakozik, vállalja, hogy egyetlen korty alkoholt sem iszik ebben a hónapban. Nagyon sokan vannak, akiknek ez biztosan nem sikerülne, becslések szerint egymillió embernek van alkoholproblémája Magyarországon. Kutatásokból pedig az derül ki, egy magyar átlagosan 12 és fél liter tiszta alkoholt iszik évente.

Csak a gyógyszer havi 150 ezer

Megint kórházba került Farkas Ricsi, édesanyja szerint az immunbeteg fiúnak nagyon súlyos az állapota. Egész élete küzdelem, volt már csontvelő és tüdőátültetése, 9 éve nem nőtt semmit, és mindössze 12 kiló. A családnak komoly anyagi gondjai vannak, fiuk gyógyszerei 150 ezer forintba kerülnek havonta. Fogalmuk sincs miből élnek majd a jövőben.
Az édesanyával készült interjút hosszabban is megnézheti, ha ide kattint.https://rtl.hu/3ki3wm6er
Ha segítene a fiúnak keressen minket ezen a címen: rtlhirek@rtl.hu

Több helyen repedt meg a veséje meccs közben a kézilabdás lánynak

Több helyen megrepedt a veséje, akkora ütést kapott Kóka női kézilabdacsapatának egyik játékosa a múlt hétvégi meccsen. A 20 éves sportolót mentő vitte kórházba, ahol veséjének egy részét el kellett távolítani.

Tömeg a temetőkben országszerte

A jó időben csütörtökön is rengetegen látogattak ki a sírokhoz, és sokan több időt töltöttek a temetőkben, mint ilyenkor szoktak. Volt, aki azt mondta, a napsütésben még a szerettei elvesztése miatt érzett fájdalom is enyhébb. A temetők egész héten hosszabb nyitva tartással várják a látogatókat.

25 fok lesz a hétvégén

Visszatér a nyár, hétvégén újból akár 25 fok is lehet.  A késő nyári meleg november elejéig biztosan kitart. 

Orvosokat, szakasszisztenseket bérel a kórház

Több mint egymilliárd forintért bérel négy éven át aneszteziológusokat, szakasszisztenseket, műtőssegédeket a budapesti Péterfy Sándor utcai Kórház. A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint ez veszélyeztetheti a betegellátást, a bérnővéreknél ugyanis sokszor nem ellenőrzik, hány órát dolgoztak már, így gyakran túllépik a napi megengedett tizenkét óra munkaidőt.

Előkerültek a vastag kabátok

Majdnem 10 fokot hűlt a levegő egyetlen nap alatt.  Sokan már elővették a télikabátot és a sapkát. A hidegfront miatt a Semmelweis Egyetem docense szerint a következő napokban többen betegedhetnek meg vagy lehetnek rosszul.

Jogosítvány nélkül száguldott

Jogosítvány nélkül vezetett a sofőr, aki frontális balesetet okozott reggel Zalában. Egy ember súlyosan, kettő könnyebben sérült meg, amikor két autó ütközött össze Zalaszabar egyik szűk utcájában.

Két éves kisfiúra támadt a kutya

Két éves kisfiú sérült meg súlyosan, miután rátámadt egy nagy testű kutya a Vas megyei Ostffyasszonyfán. A gyereket mentőhelikopter vitte kórházba. Anyja megpróbált segíteni, de a kutya őt is megharapta. Neki horzsolásai lettek. A helyiek szerint az állat a polgármester anyjának házától szökhetett el.

Köszönetet mondott megmentőinek a maratonfutó

Elcsukló hangon mondott köszönetet az életét megmentő orvosoknak az a 64 éves futó, aki másfél hete, a Budapest Maratonon kapott infarktust. Miután a férfi összeesett, három orvos és két mentős versenyző odarohant, és együtt élesztették újra. A gyors segítségnek és az azt követő katéterezésnek köszönhetően a férfi az orvosok szerint károsodás nélkül megúszta az infarktust.
A futóval készült beszélgetést itt nézheti meg.

Volt betegeiért aggódik Székely László

Meg nem operált betegeiért aggódik az Országos Kardiológiai Intézetből elbocsájtott orvos. Székely László szívsebész az ATV Heti Napló című műsorában azt mondta, a két műtétre váró beteg életveszélyben van, ezért sürgősen meg kell őket operálni. Az orvost egy fél évvel korábbi vitás műtét miatt küldték el az intézetből.

Kártérítést kérnek a kórháztól

Húszmillió forintra perli az Országos Kardiológiai Intézetet az elhunyt pásztói férfi családja. Az 55 éves férfi október elején halt meg, miután hónapokat várt a budapesti kórházban tervezett szívműtétre - de hiába. Székely László operálta volna, az az orvos, akit közben elbocsájtottak.

Duplájára nőtt a répa ára

116 százalékkal emelkedett a sárgarépa termelői ára egy év alatt a KSH jelentése szerint. Sok más zöldség is jóval többe kerül, mint egy éve, felével többet kérnek a termelők a fejes káposztáért és harmadával az uborkáért. A Zöldség-Gyümölcs Terméktanács szerint a következő hónapokban tovább emelkedhetnek a zöldségárak.

Mégsem olyan rövidek a listák

Hamis adatokat közölt a várólistákkal kapcsolatban az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára. Rétvári Bence még szeptember végén a Jobbikos képviselő Rig Lajos kérdésére válaszolva a többi közt mondta: most kevesebb, mint 28 ezren vannak a műtéti várólistákon. Az egészségbiztosító összesítője szerint azonban 36 ezren. A minisztériumnál azt írták az RTL Híradónak, hogy a számok valósak, csak 2017-esek.   

Augusztus óta nem temették el

Még augusztusban meghalt egy újbudai férfi, de a mai napig sem temették el. Az egykori mozigépésznek barátja szerint nem voltak hozzátartozói, de a temetéséről gondoskodott, az erre félretett egymillió forint a halála után az önkormányzathoz került. Temetés azonban azóta sem volt, csaknem két hónapja hiába várnak rá a volt kollégái, barátai, hogy búcsút vehessenek tőle. Az önkormányzat szerint a halottvizsgálat tartott sokáig.

Tragédia: Azt hitte, csak egy rossz tréfát űznek vele

Abban bízott, hogy gyermeke el tudott bújni a gyilkos elől - ezt mondta megtörten a Fókusznak az a férfi, akinek 22 éves párját és 2 éves gyermekét egy hete Várpalotán meggyilkolták. A fiatal nőre volt szeretője támadt rá, miután az asszony szakított vele, mert kibékült gyermeke apjával. A férfi azt mondta, azt hitte valaki rossz tréfát űz vele, amikor felhívták a tragédia hírével.

Gyermekeket erőszakolt: 18 év fegyházat kapott

Tizennyolc év fegyházra ítélte a bíróság a kilenc éves unokahúgát és tizenkét éves nevelt lányát is megerőszakoló Zala megyei férfit. Szakemberek szerint az esetek több mint kétharmadában családtagok követik el a gyerekek elleni szexuális erőszakot, ami szinte mindig visszafordíthatatlan kárt okoz a gyerekek fejlődésében.

Vizsgálják, hogyan zuhant ki a kórház ablakán

Vizsgálat indult az Országos Onkológiai Intézetben egy 66 éves beteg halála miatt, aki nem sokkal sikeres műtétje után kizuhant az ablakon a negyedik emeltről és meghalt. Családjának a rendőrség azt mondta, öngyilkos lett, de lánya ezt nem hiszi el. Azt mondja, édesanyja egyedül nem tudta volna kinyitni a magasan elhelyezkedő ablakot.

Már fertőznek az őszi vírusok

Támadnak az őszi vírusok. Az Országos Közegészségügyi Intézet szakértője szerint több mint 40 felső-légúti vagy gyomorpanaszokat okozó vírus terjed országszerte. A háziorvosi rendelőkben emiatt egyre több a beteg.

Betegek és művészek is festettek

Pszichiátriai betegek és profi művészek, többszázan alkottak együtt a 24 órás PsychArt képzőművészeti maratonon Budapesten. Simon Lajos pszichiáter azt mondta, ezt azért rendezik meg évről évre, hogy az egészségesek megtapasztalhassák: nem kell félni a pszichiátriai betegséggel élő emberektől.

50 millió fiókot törhettek fel

50 millió Facebook-felhasználó oldalához szerezhettek hozzáférést hekkerek. A támadás miatt további 40 millió embert léptetett ki Facebook-fiókjából a cég biztonsági okokból. Mindez péntek este sok magyar felhasználót is érintett.

Késnek a fertőzések adataival

Csaknem egy hónapja lejárt a határidő, mégsem teszi közzé az Emberi Erőforrások Minisztériuma a kórházi fertőzésekről szóló tavalyi adatokat. Rendelet mondja ki, hogy ezt szeptember elsejéig kell megtenni. A Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezetnél azt mondják, a döntéshozók valójában nem akarják közölni a számokat.

„Veszélyben a betegellátás”

Nyílt levélben kér sürgős intézkedéseket több minisztertől és a főpolgármestertől a Budapesti Orvosi Kamara a Honvédkórházban kialakult helyzettel kapcsolatban. Azt írják, hogy az intézményben nincsenek meg a feltételek ahhoz, hogy az orvosok felelősségteljes munkát végezzenek, és ez veszélyezteti a betegellátást. A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint a legsürgetőbb a béremelés lenne. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte, tervezik a fizetések további emelését.

 

Ilyen nehéz az otthonápolás

Ismert emberek, színészek, sportolók láttak el egy sérült gyereket egy napig, hogy megmutassák, milyen nehéz feladat az otthonápolás. A filmet a "Lépjünk, hogy léphessenek" civil szervezet készítette. Évek óta harcolnak azért, hogy az otthonápolásért járó díjat emeljék meg, és ismerjék el az otthonápolást foglalkoztatási jogviszonyként.

Túl sok pénzt kértek az orvosok?

Túl sok pénzt kértek, ezért fogadta el az ajkai kórház az intenzív osztály orvosainak felmondását - ezt közölte az Állami Egészségügyi Ellátó Központ. Arra reagáltak, hogy az ápolók után az orvosok is felmondtak a kórház intenzív osztályán. A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete szerint nem csak a fizetéseket kell emelni, azt is meg kellene vizsgálni, hol van szükség jól felszerelt, intenzív osztályokra.

15 fokkal lehet hidegebb a hétvégétől

Harminc fok feletti kánikulával búcsúzott a nyár, szombaton már akár 15 fokkal is hidegebb lehet, hétfőtől pedig jön az igazi ősz, erős széllel zivatarokkal. Pár nap múlva akár már fagy is lehet hajnalban néhány helyen az országban. A hirtelen lehűlés  miatt több lehet a szívinfarktus, az agyvérzés és a koraszülés.

Nyertes lett: saját képein keresztül mutatta be küzdelmét a rákkal

Leukémiás magyar lány nyert nemzetközi fotós versenyt. Pávó Réka a saját küzdelmét mutatja be a nyertes képen. Az RTL Híradónak azt mondta: ezzel is a daganatos betegtársainak akart üzenni, hogy sosem szabad feladni. Magyarországon még mindig daganatos betegségben halnak meg a legtöbben, évente majdnem 33 ezren.

SMS-nyak: a modernkori betegség

Látászavart, nyaki gerincsérvet, keringési problémákat is okozhat, ha sokáig rossz testtartással mobilozunk. Az SMS-nyak nevű gerincbetegség tipikusan ilyenkor alakul ki, mert sokáig tartjuk előre nyúlva lefelé a fejünket.

András herceg speciális edzésen

Budapesti edzőteremben tekert András yorki herceg. A hercegnek egy mozgássérült sportoló mutatta meg, hogyan működnek a speciális edzőgépek, végül egy kézzel hajtható biciklit ő maga is kipróbált.

Ólomszennyezés miatt vonták ki a pezsgőtablettákat

Ólomszennyezés miatt kivonták a forgalomból az összes Calcium Sandoz pezsgőtablettát. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet még májusban kezdte vizsgálni az akkor forgalomban lévő tablettákat. Felfüggesztették a forgalmazásukat, most kiderült, hogy az ólomszennyezettségük magasabb volt a megengedettnél, így a tabletták nem is kerülhetnek vissza a patikák polcaira.

Veszélyes

Veszélyes lehet, ha engednek a kísértésnek. Vese és agykárosodást is okozhatnak azok a parlagfűből készült tabletták, teák, amelyeket parlagfű allergia gyógyítására ajánlanak az interneten. Mégis egyre többen eszik, isszák ezeket a készítményeket

Felmondási hullám az ajkai kórházban

A 24.hu információja szerint az ajkai kórház intenzív osztályán 8 nővér adta be felmondását a közelmúltban, köztük a főnővér és helyettese is. Távozásukat a túlterheltséggel és az alacsony fizetéssel indokolták. A kórház főigazgatója az RTL Híradó kérdésére nem cáfolta a felmondások hírét, de azt írta a cikk valótlan állításokat tartalmaz.

Nyári táborokban molesztált kislányokat a tanár

Első fokon hat év börtönre ítélték azt a Tolna megyei tanárt, aki táborokban 11-12 éves kislányokat molesztált. A férfi az általa szervezett művészeti táborokban simogatta, és meg is csókolta a gyermekeket.

Rács mögött marad az „örökösnő”

Elrendelték annak a nőnek a letartóztatását, aki összesen 368 millió forintot csalt ki arra hivatkozva, hogy hamarosan 1300 milliárd forintos örökséghez jut. A gyanú szerint Kósa Lajos egykori fideszes minisztert is becsapta - egy közjegyzői dokumentum szerint őt bízta volna meg az örökség kezelésével.

Itt az ősz, ilyenkor kell elmenni bőrrákszűrésre

A Semmelweis Egyetem docense szerint mivel az idei nyáron sokszor volt nagyon magas az UV sugárzás, ezért most még fontosabb, hogy akinek vannak anyajegyei, nézesse meg azokat. Évről-évre egyre több a melanómás eset, és egyre fiatalabbaknál alakul ki, ma már minden harmadik melanomás beteg 50 évesnél fiatalabb.

Az ápolóknak is tartozhatnak a kórházban

Nem csak az orvosoknak, hanem a szakdolgozóknak is tartozik túlórapénzzel a Honvéd Kórház - ez áll abban a levélben, amit az Indexhez jutatott el névtelenül egy ott dolgozó. Szerinte van, akinek százezer forinttal tartoznak. A kórházban múlt héten döntött úgy 112 orvos, hogy nem vállal több önkéntes túlmunkát, mert nem fizetik ki nekik. Az egyik szakszervezet elnöke azt mondta az RTL Híradónak, hogy országszerte sok a hasonló panasz.

Több száz orvos hiányzik a sürgősségi osztályokról

Több száz orvos hiányzik a sürgősségi osztályokról - a Magyar Orvosi Kamara szerint. Éger István elnök azt mondta az RTL Híradónak, hogy sürgősen megoldást kell találni, mert a sürgősségiken dolgozó orvosok annyira leterheltek, hogy folyamatosan hagyják el a pályát. Pénteken felmondott Zacher Gábor, a Honvédkórház sürgősségi centrumának vezetője, mert szerinte az állapotok már a betegellátást veszélyeztetik.

112 orvos nem túlórázik többet

Nem túlóráznak szeptembertől, így döntött 112 orvos a budapesti Honvéd Kórházban, mert nem fizeti ki nekik a kórház. Ezt a Népszava tudta meg. Főleg baleseti sebészek, aneszteziológusok és rezidens orvosok döntöttek így.

Sokszor ígérték, idén elindulhat

Több éves késés után, ősszel végre elindulhat az országos vastagbélszűrő program. Ezt Kásler Miklós miniszter jelentette be. A kétlépcsős szűréssel a következő két évben többszázezer plusz végbéltükrözést kellene elvégezni. A Gasztroenterológiai Társaság jövőbeni elnöke szerint ehhez hosszú távon kevés lehet a szakember is és az eszköz is.

Várólisták: néhol hónapokig kell várni

Már csak 2019-re tudnak vizsgálatra időpontot adni több szakrendelésen. Ezt válaszolták az RTL Híradónak a megkérdezett állami fenntartású rendelőkben. Volt, ahol ezt azzal indokolták, hogy kevés az orvos.

Segítség a beteg újságírónak

Barátok, ismerősök, sőt sokan ismeretlenül is segítik adományukkal azt a Nagy-Britanniában élő magyar újságírót, aki két hete kapott súlyos agyvérzést. A főleg társadalmi témákkal foglalkozó Belicza Beát jelenleg egy londoni kórházban ápolják, férjének pedig minden nap több órát kell utaznia, hogy mellette tudjon lenni, ezért indult akció az interneten.

Az út mellett született a baba

A mentőápoló is adott nevet annak a tiszabői kisfiúnak, akit a mentőautóban világra segített. A gyerek anyjával épp csak elindult a mentő a szolnoki Hetényi Kórház felé, amikor megindult a szülés.

Nem fogadják el az otthonápolást munkaviszonynak

A Munka Törvénykönyvének módosítását kezdeményezi a Demokratikus Koalíció, hogy meglegyen minden feltétel ahhoz, hogy az otthonápolást munkaviszonynak fogadhassák el - ezt a párt alelnöke mondta. A Parlament Költségvetési Bizottságának fideszes többsége leszavazta az ellenzéki képviselők arról szóló előterjesztését, hogy az otthonápolást munkaviszonynak ismerjék el, és minimálbért fizessenek utána.

Nem írták át, inkább lefestették

Javítás helyett eltüntették az ’56-os hőst, a Pruck Pált ábrázoló falfestmény Zuglóban. Az óriás falfestményt az ’56-os foprradalom 60 éves évfordulója alkalmából készíttették, de arra tévesen Dózsa László nevét írták. A tévedés hamar kiderült, de a bizottság nem írta át a nevet.

 

Már nem kell lélegeztetni a fiút

Először ültettek be rekeszizom-pacemakert Magyarországon. A Semmelweis Egyetem orvosai egy ötéves kisfiú testébe ültették be a készüléket. Azért volt rá szüksége, mert egy születési rendellenesség miatt alvás közben nem tudott magától lélegezni. A készülék stimulálja a légzőizmot, így a pacemakerrel már nem szorul lélegeztetésre. Még ebben az évben várhatóan három másik gyereket is megoperálnak.

 

Más gyógyszert kaphatnak


szerző:
2018.07.02. 18:42
Más gyógyszert kaphatnak

Menjenek el az orvoshoz és kapnak másik gyógyszert - ezt tanácsolják háziorvosok azoknak a betegeknek, akik azokat a vérnyomáscsökkentőket szedik, amelyek forgalmazását a gyógyszerészeti intézet felfüggesztette. Pénteken 27 vérnyomás csökkentő gyógyszer forgalmazását függesztették fel, miután bejelentést kaptak, hogy a hatóanyaggal minőségi problémák adódtak.

Újabb milliárdok nyomában

Évekig rossz helyre tették az ügyfelek pénzét – 2, 3 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a betéteseknek a korábban már csődbe ment Soltvadkerti Takarékszövetkezetnél a rendőrség szerint.

Egy nap alatt egy hónapnyi eső

Az egész ország felett leszakadt az ég, több helyen egy nap alatt leesett egy hónapnyi csapadék. Ahol elállt az eső, ott sokszor sártenger maradt. Ma éjjel még eshet, de hétvégétől egyre kevesebb felhőszakadásra kell számítani, az igaz nyár azonban csak jövő hét második felében tér vissza.

Hiánycikk az életmentő injekció

Hiánycikk a patikákban az az életmentő injekció, amit a méhcsípésre allergiások adhatnak be maguknak, ha csípés után rosszul lesznek. Országszerte számos patikát megkerestünk, a legtöbb helyen azt mondták, hogy nincs és nem is tudnak rendelni. A méhcsípés-allergia sokszor életveszélyes tüneteket okoz, legutóbb másfél hete egy tiszalúci férfi halt meg, miután négy méh megcsípte. A gyógyszerészeti intézetnél azt mondták, az injekció gyerekváltozata hamarosan kapható lesz, abból kaphatnak majd a felnőttek is.

Méhcsípés: minden perc számít

Nem lehet előre kimutatni, hogy ki lesz allergiás a méh és darázscsípésre-ezt mondta az RTL Híradónak a Semmelweis Egyetem allergológusa. Ahogy kedden arról az RTL Híradó is beszámolt, másfél hete egy fiatal férfi halt meg, miután több méh is megcsípte.

 

Mozgás Éjszakája: Majdnem húszezren sportoltak együtt

Majdnem húszezren sportoltak együtt a Mozgás Éjszakáján a budapesti Műegyetem rakparton. A rendezvényen 16 sportot lehetett kipróbálni. Felmérések szerint Magyarországon még mindig kevesen, a fiatalok közül is csak minden harmadik sportol rendszeresen.

 

Összesen 155 év börtönt kaptak

Összesen 155 év fegyházbüntetésre és csaknem 200 millió forint vagyonelkobzásra ítélte első fokon a bíróság a parndorfi halálkamion 14 vádlottját. Három éve 71 menekült, közöttük nők és gyerekek haltak meg, amikor egy hűtőkamionban próbálták őket Magyarországról Németországba csempészni. Útközben elfogyott a levegő, és borzasztó kínok között fulladtak meg.

El lehetne kerülni az amputálások nagy részét

Magyaroszágon amputálják a legtöbb lábat, az európai átlaghoz képest két és fél szer többet-ez derült ki a legnagyobb érsebészeti lap friss elemzéséből. A majd ötezer amputáció egy részét el lehetne kerülni, a Magyar Érsebészeti Társaság elnöke szerint azonban az lábat megmentő katéteres érműtétért összességében kevesebb pénzt ad a biztosító, mint az amputálásért.

 

Összetört az egyetlen túlélő

Teljesen összetört a pénteki, dombóvári tragédia egyetlen túlélője. Az asszony sírva nyilatkozott az RTL Híradónak, azt mondta: megrepedt a szíve. Abban a kocsiban utazott, amelyre egy hatalmas fa dőlt a viharban, családjából négyen haltak meg az autóban.

 

Egészségtudatos program gyerekeknek

Kevés rostot, kevés tejterméket esznek és túl sok sót fogyasztanak a magyar gyerekek a szakember szerint. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy tipikus felnőttkori betegségek, például magas vérnyomás, kettes típusú cukorbetegség megjelentek gyerekeknél.

Késik a korszerű terápia?

Késve jutnak a magyar betegek a legkorszerűbb terápiákhoz - ezt állítja az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete. A szervezet szerint Magyarország felével kevesebbet költ a gyógyszerkasszára, mint Szlovákia vagy Csehország. Ezért az új terápiáknak csak 40 százaléka jut el a magyar betegekhez.

 

Hónapokat jósoltak neki, meggyógyult

Személyre szabott immunterápiával gyógyult meg egy amerikai asszony, aki mellrákban szenvedett. Az 52 éves nőnek évekkel ezelőtt eltávolították a mellét, de a daganat kiújult. Az új kezelés az ilyen betegek közül a világon először neki segített. Egy kutatás pedig kimutatta, hogy a korai stádiumban felfedezett mellrákok többségénél nincs szükség kemoterápiára.

A repülő dobermann is látható

Hatalmas repülő dobermann kutya az egyik nagy látványossága Szőke Gábor Miklós szobrászművész kiállításának, amely a budai Kreatív Házban látható. Ez az első tárlat ott. A Várkert Bazár melletti épület korábban kaszinóként is működött, Ybl Miklós tervezte. A Nemzeti Bank alapítványai újították fel.

 

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való