KERESÉS search-close

"Borsody István" szerzővel ellátott tartalmak

Borsody István

Borsody István által létrehozott tartalmak (100):

MSZMP: 1956 nem ellenforradalom

Az RTL Híradó történelmi visszatekintő sorozatot indít, amelyben hónapról hónapra felidézzük az 1989-es év legfontosabb eseményeit. 30 éve, ezen a napon a Magyar Szocialista Munkáspárt vezető testülete úgy döntött, 1956 nem ellenforradalom, hanem népfelkelés volt, és hogy az addigi egypártrendszer helyett lehetséges a többpártrendszer bevezetése. 

 

Hófehér: az egyik legviccesebb felnőtteknek szóló rajzfilm!

Morgó, Tudor, Szundi, Szende, Vidor, Hapci, Kuka, vagy inkább Hétfő, Kedd, Szerda, Csütörtök, Péntek, Szombat és Vasárnap. Hófehérke helyett pedig elég annyi: Hófehér. Az egész estés animációs filmek egyik legjobb, de kevésbé ismert darabjával foglalkozik a XXI. Század. A Hófehér kicsit savanyúbb, mint Walt Disney filmje, de a miénk. Nem kritizálta a politikai rendszert, de a forgatókönyvben volt egy jelenet, amit végül nem lehetett megrajzolni.

Fábri Zoltán a kulisszák mögött

Magyarország egyik legismertebb filmrendezőjéről, Fábri Zoltánról szól a XXI. század adása. Egy régóta őrzött interjú és sosem látott próbafelvételek Borsody István filmjében.

Kondorosi Éva - hatalmas jelentőségű felfedezést tett

Kondorosi Éva kiemelkedő eredményt ér el a molekuláris biológia területén, kutatásai a Föld élelmiszerproblémáira is megoldást nyújthatnak. A komoly nemzetközi karriert befutó, biológusként végzett tudós a kémiai ökológia területén nyerte el a Nobel-díjhoz hasonló elismerést, a Balzan-díjat. Ha szavazni szeretne, ide kattintva megteheti!

Mi is volt az a Sajtókamara?

Nem írhatott bárki újságot, nem jelenhetett meg bármilyen újság. Kontroll alatt volt a hírközlés, így nem juthatott el minden információ a lakossághoz. Ezen elvek mentén működött a sajtó a Horthy korszakban, az ellenőrzést a Sajtókamara végezte, amit 1938-ban azért hoztak létre. Baj volt, ha valaki a kormányt vagy az államfőt bíráló cikket írt vagy vitatkozott vagy külföldi véleményeket idézett. Hazaárulóvá válhatott!

A Sajtókamara feladata a XXI. Században!

Meghatározták, hogy kik írhatnak újságot és azt is, hogy a cikkek milyen elvek szerint jelenjenek meg. Az 1938-ban létrehozott Sajtókamaráról lesz szó a ma esti XXI században. A szervezet a feladata, a gyanús újságírók kiszűrése volt.

Fordulat a mohácsi csata kutatásában

A 130 éve tartó folyamatos kutatás után most a Magyar Tudományos Akadémia és a Pécsi Tudományegyetem kutatói úgy gondolják, olyan helyen harcoltak egymással a török és keresztény seregek, ahol eddig nem voltak az ásatások. Történészek nemcsak a csata helyét, hanem a mohácsi vész körül kialakult legendákat is újravizsgálják.

 

Újra megnyitotta kapuit a Szépművészeti Múzeum

3 év után szerdán újra megnyílt a teljesen felújított Szépművészeti Múzeum. Az épület minden XXI. századi igénynek megfelel, a rekonstrukció 12 milliárd forintba került. Már a nyitás előtt félórával hosszú sor kígyózott a múzeum előtt. 

Több millió nézőt vitt be a mozikba - A színházcsináló Várkonyi Zoltán

Jókai Mór regényeiből rendezett filmeket, több millió nézőt vitt be a mozikba. A Vígszínház is mindig tele volt, a közönséget szolgálta. Egy kommunista, aki polgári színházat csinált és romantikus regényekből készített filmeket, Várkonyi Zoltán a XXI. században.

„Én vezettem, azt mondd meg…”

Egy legendás magyar rajzfilm születésének történetét dolgozta fel a XXI. század. A Macskafogó még most is sokak kedvence, pedig több mint harminc éve készítették. Lelkes rajongók és a Nemzeti Filmarchívum közösen digitalizálta és felújította a filmet, amit újra vetítettek a mozik. Népszerűsége töretlen.

 

Női kutatókat díjaztak


szerző:
2018.09.25. 18:50
Női kutatókat díjaztak

Egy vegyész és egy biológus kapta idén a L’Oréal–UNESCO, A nőkért és a tudományért díjat. Kubinyi Enikő a kutyák öregedését kutatja, Csapó Edit a Szegedi Tudományegyetemen pedig olyan fluoreszkáló anyagokkal foglalkozik, amelyek végigkísérik a gyógyszerek útját a testben.

Kádár elfeledett faluja

Kapoly az egykori első titkár miatt volt híres, a falu, ahol most ennek semmi nyomát nem látni. Elmúlt, az enyészeté lett mindaz, amit korábban legendák öveztek…

Visszatért a fogsága helyszínére

Vissza Snagovba. Hatvan évvel fogsága után visszautazott abba a romániai városba Vásárhelyi Mária, ahol fogolyként majdnem két évet töltött el, amiért apja – Vásárhelyi Miklós - sajtófőnöke volt a Nagy Imre kormánynak. A forradalom leverése után a kormányfőhöz közel álló és később perbe fogott politikusokat családjaikkal együtt száműzték. Vásárhelyi Mária útjáról a XXI század készített filmet.

Tisztázni akarják a mohácsi vész részleteit a tudósok

Különleges vállalkozásba kezdtek magyar tudósok. Minden részletét tisztázni akarják az 1526-os mohácsi vésznek, mert bár a az összes történelem tankönyvben szerepel és mindenki tud róla, valójában rengeteg a megválaszolatlan kérdés. A legérdekesebb, hogy máig nem találták meg annak a több mint 20 ezer katonának a maradványait, akik odavesztek a harcban.

Újra kutatják a mohácsi vészt

Újravizsgálják a majd 500 éve történt Mohácsi vész történetét. Az 1526. augusztus 29-én – éppen 492 éve - történt katasztrofális vereség 150 évre határozta meg Magyarország sorsát. A török hódoltság, a három részre szakított ország fogalmát mindenki ismeri, pedig a csata sok részlete ma is tisztázatlan.

 

Hosszú hétvége: teltház a szálláshelyeken

Tömeg van a Balatonon, és teltház a szálláshelyeken – elkezdődött a háromnapos ünnepi hosszúhétvége. A szállásadók szerint már hetekkel ezelőtt lefoglaltak szinte minden szobát. Debrecenben az augusztus 20-ai virágkarnevál miatt fogyott el minden szabad hely. Az járt jól, aki már tavasszal szállást foglalt magának.

Nem lesz gyalogoshíd a Lánchíd

A Lánchíd nem alkalmas gyalogoshídnak, erről beszélt szakértői véleményre hivatkozva Tarlós István. A főpolgármester ugyanakkor azt mondta, támogat egy csak gyalogosoknak készülő átjárót, ami a Margit-szigetre vezetne. Tarlós István interjút is adott az RTL Híradónak.

Eltemették az Ikarus tervezőjét

Eltemették Finta Lászlót, a magyar járműgyártás egyik legsikeresebb mérnökét. Nevéhez fűződik az Ikarus 200-as buszcsaládjának megtervezése, amiből világszerte 200 ezer darabot adtak el.

60 éve végezték ki Nagy Imrét

Hatvan évvel ezelőtt, 1958. június 16-án végezték ki Nagy Imre miniszterelnököt, aki az életével fizetett politikai szerepvállalása miatt. A miniszterelnökkel egy napon Maléter Pál honvédelmi minisztert és Gimes Miklós újságíró politikust akasztották fel.

Béres Ilona pályája: megbicsaklások és sikerek

15 éven át nem készíthetett filmet, mert beperelte a filmgyárat. De a nézők nem felejtették el. A fantasztikus életpálya bemutatása mellett azért volt fontos, hogy foglalkozzunk vele, mert nemcsak  a múltról nosztalgiáztunk, hanem a jelenről is beszélgettünk.

Üres székek jönnek vendégségbe

Szimbiózisban játsszunk - így jellemezte Béres Ilona és Fodor Tamás első közös előadásukat.  A színészek egész pályafutásuk alatt mindössze egyszer találkoztak egy rádiójátékban.

Ha a Geszti csinál valamit, arra mindig felfigyelnek

Geszti Péter egy jelenség. Van közönsége. Annak ellenére, hogy több mint 40 éve jelen van – először kisebb, majd kizárólag főszerepekben – nem kopott el. Mindig kitalál valami újat, vállalva a kockázatot és a következményeket.

80 év után megszűnik a Magyar Nemzet

A magyar sajtó egyik legrégebbi lapja szűnik meg szerdán nyolcvan év után. A Magyar Nemzet végig kísérte Magyarország 20. századi történetét, újságírói többször fontos szerepet játszottak a közélet alakításában.
Forrás: Arcanum

 

Villamosok régen és ma

Minek a rengeteg sín és felső vezeték Budapestszerte, ha a villamosok helyett leginkább füstölgő buszok követik egymást? Budapest jó 50 éve egész másképp festett! Kék helyett sárga volt a domináns szín az utakon.   

Film Kern Andrásról, aki utálja, ha beskatulyázzák

10 éves korában állt először kamera elé, 17 évesen megrendezte első filmjét, a legjobb barátja segítette benne. Kern András karrierje elején több volt a drámai szerep, de aztán jöttek a vicces karakterek és 15-20 éve már szinte nem kérnek tőle mást, csak nevettetetést. Pedig a Kossuth-díjas színész nem szereti a skatulyát. Erről és kevésbé ismert szerepeiről is beszélt a 21. században!

Kern András nem szereti, ha beskatulyázzák

Nem szeret interjút adni, nem szereti, ha beskatulyázzák, viszont nagyon szereti az olyan színdarabot vagy filmet, amely egyszerre nevettet, ríkat és elgondolkodtat - erről beszélt Kern András a XXI. századnak, a róla készült portréban. A műsorban hatvan éves felvételeket is láthatnak a most hetven éves színészről.

 

Kitérő választ adott a kormányfő

Több mint 100 értelmiségi követeli, hogy mondjon le Pócs János országgyűlési képviselő, aki szerintük anitszemita módon uszított. A fideszes politikus a Facebookon „egy disznóval kevesebb” szavakkal kommentálta egy levágott disznó fényképét, aminek megperzselt bőrére annyit írtak: ő volt a soros. A miniszterelnök kitért a válasz elől, amikor erről kérdezték a Parlamentben.

 

Elhunyt Cseke László


szerző:
2017.11.16. 18:35
Elhunyt Cseke László

90 éves korában elhunyt Cseke László, legendás rádiós műsorvezető. Cseke Teenagerparty című kívánságműsorát több százezren hallgatták titokban a Kádár-korszak idején. Az adást ugyanis az itthon betiltott Szabad Európa Rádió sugározta.

Régi módszer a plakáttépkedés

Plakáttépkedés már az első szabad választási kampány idején is volt, a ma esti XXI. század éppen ezt a témát dolgozta fel. Persze 1990-ben még nem óriásplakátokat rongáltak meg ismeretlenek, hanem villanyoszlopokra és buszmegállókra ragasztott fecniket.

 

Elkezdődött a klasszikus filmek maratonja

Újra moziban néhány nagy magyar filmklasszikus, különleges fesztivál kezdődött Budapesten, elsőként a több mint hatvan éve készült Körhintát vetítették, amit három hónap alatt újítottak fel. A vasárnapig tartó film-maratonon összesen 38, moziban évtizedek óta nem látott filmet lehet újra megnézni.

Nem csak kolléga, de jóbarát is volt

Meghalt Molnár Péter, aki nem csak kollégánk, de jóbarát is volt. Nézőink közül a legtöbben a fővárosi tűzoltóság szóvivőjeként emlékezhetnek rá. Évek óta viszont itt dolgozott velünk a szerkesztőségben operatőrként. Peti súlyos betegséggel küzdött majdnem egy éve.

A híres Brunovszky vendéglő története

Brunovszky Katalin egy vendéglős família tagja. Ma is néhány méterre lakik attól az épülettől, ahol egykor a nagyapja megalapította az éttermet, amit aztán róla neveztek el. A Brunovszky nagyvendéglőben megfordult minden rendű és rangú ember, aki csak a XX. században Újpesten étterembe járt. Ez idő alatt változott a törzsközönség, változtak a megszólítások és az egyenruhák, és persze az étlap és ital kínálat. De cigányzene és a kerthelyiség zaja csak ritkán halkult el a nyolcvan év alatt.

Gyereknap a villamosremízben

Zenélő villamossal és 100 éves járművekkel ünnepelte a BKV, hogy egy hónap híján 130 éve indult el a villamosközlekedés Budapesten. Amit egyébként táblák tiltanak a járműveken, azt ma mind ki lehetett próbálni az egyik remízben. Délutántól estig pedig zenekarok játszanak az egyik régi körúti villamoson.

Vitáznak a metrópótlásról

A BKV szerint meg fogják oldani, a szakszervezetek szerint viszont kevés lesz a buszsofőr és fennakadások lehetnek novembertől, amikor elkezdik felújítani a 3-as metrót. A Budapesti Közlekedési Központ szerint a munka egy éve alatt a pótló buszokkal legalább 15 perccel tovább tart majd menetidő, mint amennyi metróval lenne Újpest és a Lehel tér között.

Két püspök inkább segítene

Míg Erdő Péter esztergomi érsek kitért a válasz elől, amikor véleményét kérdezték az őcsényi botrányról - amikor a helyi panziós menekült gyerekeket szállásolt volna el, de a falu ellen fordult - két megyéspüspök segítségét ajánlotta fel a menekülteknek. Székely János szombathelyi püspök a HVG-nek azt mondta, akár a püspökségre is befogadnák az Őcsényről kiutált menekülteket, Beer Miklós váci megyéspüspök pedig híradónknak úgy nyilatkozott, hogy sok helyen találkozik elutasítással, pedig az emberek többsége még az életében nem találkozott menekülttel.

Enyhítettek Hagyó Miklós büntetésén

Enyhítették a büntetését, de jogerősen is bűnös Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes. Hűtlen kezelés miatt ítélték másfél év börtönre, három évre felfüggesztve, így nem kell börtönbe vonulnia. A Szegedi Ítélőtábla tizenegy vádlottat ítélt el, amiért olyan - például tanácsadói - szerződéseket kötöttek, amelyekkel kárt okoztak a BKV- nak. Két korábbi vezetőnek is súlyosbította a büntetését, egyikük három év letöltendő börtönt kapott.

40 család maradt gáz nélkül

40 család, velük együtt 23 gyerek maradt gáz nélkül egy budapesti társasházban. A Gázművek egy utcai vezetékcsere után szivárgást mutatott ki, pedig a közös képviselő szerint a szerelés előtt direkt mindent átnézettek a házban és a hibákat kijavították. A gázt mégis lekapcsolták és már lassan két hónapja se melegvíz, se fűtés.

Szemét maradt a vizes vb után

Építési törmelék és szemét maradt a Városligeti tó medrében, ott, ahol két hónapja rendezték a vizes világbajnokság szinkronúszó számait. A versenynek már majdnem két hónapja vége, a tó környéke mégis úgy néz ki, mint valami raktár. Konténerek állnak egymás mellett, és rengeteg a hulladék a Hősök terétől pár méterre. A vizes világbajnokságot szervező cég Híradónkkal azt közölte, a jövő héten elszállítják a szemetet.

Gálvölgyi sorolja a közhelyeket

Sokkoló közhelyek Gálvölgyi Jánossal. Videót készített a Trancparency International, a Nemzeti Bank alapítványainak készült tanulmányokról. Ezekért összesen 135 millió forintot fizettek annak a cégnek, amelynek Matolcsy György unokatestvére a tulajdonosa. A Trancparency szerint viszont teljesen feleslegesen, mert semmi új információt nem tartalmaztak. Gálvölgyi Jánost kérték fel, olvasson fel néhány gondolatot a tanulmányokból.

Eladó a Bálna


szerző:
2017.09.22. 18:25
Eladó a Bálna

Eladó Budapest egyik emblematikus épülete. A régi raktárépületek közé épült, bálna formájú üvegkolosszusért legalább 11 milliárd forintot szeretne a fővárosi önkormányzat. AZ MSZP tiltakozik az értékesítés ellen.

Charlie - 50 éve a színpadon

Horváth Charlie több mint 50 éve színpadon van, nem is akármilyen dalokkal. Ő az egyik olyan magyar zenész, aki képes volt időről-időre valami mást csinálni, mint ami akkor épp megszokott volt. Vendéglátózott nyugaton. Visszahívták, mert amit adott, az tetszett a közönségnek. Nem azért, mert jól feküdt valamelyik elvtársnál a lemezgyárban vagy a minisztériumban, hanem mert művészt láttak benne. Charlie kiszabadult a tűrt-támogatott-tiltott kategóriák közül, és saját utat választott.

RTLII: Mégsem lesz népszavazás a római-parti gátról?

Az egész sajtó félreértette a szavait - ezt mondja a főpolgármester. Tarlós István egy hete még arról nyilatkozott, a Fővárosi Közgyűlés ülésén felveti a népszavazás lehetőségét a római-parti gátról. Most viszont a Magyar Nemzetnek arról beszélt: soha nem mondta, hogy lesz népszavazás az árvízvédelemről. Az MSZP szerint a saját szavait cáfolja a főpolgármester.

Ítéletidő: 8 halott, 150 sérült

Az Operaház és a Nemzeti Balett művészeinek busza előtt néhány méterrel szakadt le egy több száz kilós faág a tegnapi romániai viharban, erről felvétel is készült. Temesvár környékén turnéztak amikor lecsapott rájuk az ítéletidő. Románia nyugati részén 8-an meghaltak és majdnem 150-en megsérültek a soha nem látott viharban. Az orkán erejű szél óriási pusztítást végzett, a román kormány válságstábot állított fel. 

Az egyik legszebb végállomás

Felújították a budapesti tömegközeledés legszebb végállomását. A Zugligetben, egykor a lóvasút számára épített svájci villa típusú épületben most kulturális- és rendezvényközpont lesz. A több mint egymilliárd forintos építési költséget részben a kormány, részben a norvég alap és a kerületi önkormányzat fizette.

 

Hibátlan a 147 éves víztározó

Mint egy kora középkori székesegyházban, olyan látvány fogadta azokat, akik szombaton lemerészkedtek a föld alá. A Fővárosi Vízművek egy napra megnyitotta Budapest első víztározóját, amelyben még mindig több mint 10 millió liter vizet tárolnak. A majdnem százötven éves építményt még sosem kellett felújítani, minden téglája eredeti.

 

Felújítják az elázott freskókat

Felújítják Lotz Károly freskóit a Képzőművészeti Egyetemen, de a rektor szerint az egész épületre ráférne a renoválás. Az épület falai és a falfestmények is áznak, több helyen láttunk penészedést. A kormány most egymilliárd forintot ad a felújításra, a munka két év múlva fejeződik be.

Az LMP is dolgozna Ron Werberrel

Újra hatással lehet a választási kampányra Ron Werber. A 2000-es évek elején feltűnt tanácsadó többször is segítette az MSZP kampányát, és ezért súlyos kritikákat kapott. Most az LMP miniszterelnök-jelöltje szeretné, ha velük dolgozna. Arról, hogy mennyiért és milyen feltételekkel, valamint hogyan alakulna a párt kampánya, nem beszélnek, mert még nem egyeztek meg.

Az aluljárókat nem újítják fel

Hiába egyidősek a metróval, a megállókhoz vezető aluljárókat nem újítják fel a 3-as vonal felújításával egy időben. Ezt mondta a főpolgármester az RTL Híradónak. Tarlós István arra számít, hogy a tervezett 137,5 milliárd forintnál többe kerül majd a felújítás. Azt, hogy mennyivel, nem lehet tudni. Ahogy azt se, hogy mikor újulnak meg az aluljárók.

Havi 1 milliót keres Hegedűs Zsuzsa

Egyetlen év alatt 30 százalékkal nőtt a társadalmi felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki megbízott, Hegedűs Zsuzsa fizetése, ami így már majdnem nettó 1 millió forint havonta. Ezt a Dirket36 írta meg. Azt is kiderítették, hogy Hegedűs Zsuzsa az elmúlt két évben csak reprezentációs költségekre két és fél millió forintot költött közpénzből.

Több száz ember maradt gáz nélkül Újpesten

Több száz ember maradt gáz nélkül Újpesten, a Főgáz ugyanis nem kapcsolta vissza a szolgáltatást, miután vezetéket cserélt az utcában. Műszereik ugyanis szivárgást jeleztek és ilyenkor nem is tehetnek mást. A lakók viszont nem értik, miért nem lehetett még a csőcsere előtt megvizsgálni a házak vezetékeit és akkor most nem lennének gáz nélkül.

 

Kezdődik a 3-as metró felújítása

Napokon belül elkezdődik a 3-as metró felújítása, ma írták alá az alagút és az északi szakasz állomásainak szerződését. A munkát drágábban vállalták a kivitelezők, mint amennyivel a BKV számolt, így várhatóan a tervezett 137 és fél milliárdos teljes költség sem lesz tartható. A metró október végétől áll le Újpest városközpont és a Lehel tér között. A szerződések aláírása ráadásul nem volt zökkenőmentes.

Sírásó verseny: halálosan komolyan vették

Ki a legjobb sírásó? Ők versenyeztek Baján. 11 sírásó csapat mutatta be, hogy mit tudnak. Nem kicsit morbid, de fontos volt a gyorsaság és a pontosság, de külön díjat kapott a legszebb sírhant is. Annak pedig külön oka volt, hogy miért szombaton rendezték a versenyt.

Jogerős: tisztességtelen pótdíj

Jogerős, hogy tisztességtelen a BKK pótdíja. Nem nyújtott be fellebbezést az első fokú bírósági döntés ellen a Budapesti Közlekedési Központ, tudta meg az RTL Híradó. Még tavasszal mondta ki a bíróság, hogy alaptalan a bliccelőn a jegy árának 93-szorosát, több mint 30 ezer forintot követelni. A törvényszék szóvivője a híradónak azt mondta, az ítéletnek nincs kötelező hatása a többi hasonló ügyre.

Meghalt Makk Károly


szerző:
2017.08.30. 18:50
Meghalt Makk Károly

92 éves korában meghalt Makk Károly filmrendező, a nemzet művésze. Ő volt az egyik legismertebb és legelismertebb magyar filmes. A Kossuth-díjas rendezőlegenda 90. születésnapján - ahol az RTL Híradó stábja is ott volt - még a terveiről beszélt.

Kivágják a kanadai nyárfákat

Budapesten kivágják az összes kanadai nyárfát. Ennek termése, mint a fehér vatta száll évről évre az utcákon. Bár ez önmagában nem allergén, nagyon sok bosszúságot okoz. Különösen, ha a szembe kerül vagy, ha valaki véletlenül lenyeli. A fákat 2025 végéig kell kivágni Budapest közterületein.

Vendéglátósok tiltakoztak

Munkahelyükért tüntettek a budapesti bulinegyedben működő szórakozóhelyek dolgozói és tulajdonosai. Attól félnek, hogy a sorozatos balhék miatt bezárják a szórakozóhelyeket. Szerintük több rendőr kellene, és a környék takarítását össze kellene hangolni a negyed működésével. Az önkormányzat várhatóan szeptemberben rendeletet hoz azért, hogy megszüntessék a lakók és a vendéglátósok közti vitákat.

Tárgyalnak a civil javaslatról

Nem lesz fővárosi népszavazás a római parton épülő mobil gátról – így döntött a választási bizottság. A közgyűlés viszont majd tárgyalja azt a javaslatot, ami szerint a Duna partról messzebb a Nánási úton kellene megépíteni a védművet. Több tudós készítette a tanulmányt. Tarlós István főpolgármester, azonban már pénteken jelezte, hogy nem jó az elképzelés.

Engedély nélkül kezdték bontani

Engedély nélkül kezdtek el bontani egy műemlék kastélyt Budapesten. Az index számolt be róla, hogy az újpesti villáról, amiben majd száz évig étterem működött, elbontották a tetőt. A kivitelező szerint ők csak felújítani akarnak, de a fővárosi kormányhivatal leállíttatta a munkát.

Építik a kapus rendszert

Épülnek az első áteresztő kapuk a budapesti metrón. A Deák téri megállónál kezdik el tesztelni a kapukat, de élesben csak egy év múlva használják majd. 800 helyen, a metró és a HÉV vonalakon működik majd az új rendszer, amivel együtt bevezetik az elektromos jegyeket és bérleteket is.

Már nem gyanúsítják bűncselekménnyel az „etikus hekkert”

Már nem gyanúsítják bűncselekménnyel azt a fiatalembert, aki 50 forintért tudott bérletet venni a BKK online jegyrendszerében. Másfél hónapja, amikor a rendszer elindult, maga jelentette a hibát a Budapesti Közlekedési Központnak, mégis ellene indult nyomozás. Kihallgatták és rabosították. A Társaság a Szabadságjogokért ügyvédje panaszt tett az intézkedés ellen, amit az ügyészség elfogadott. Határozatuk szerint a 18 éves fiatalember már nem gyanúsított.

96 évesen 4 aranyérmet nyert

96 évesen 4 világbajnoki cím egy hét alatt. Ott voltunk a világ legidősebb, de még aktív úszóvilágbajnokának budapesti versenyén. Bánki Horváth Béla azt mondja, a százhoz közeledve sem hagyja abba az úszást. Mai győzelme azért is különleges, mert 79 éve éppen augusztus 20-án, ugyanabban a medencében lett ifjúsági magyar bajnok, mint amelyikben most világbajnok.

Meghalt Orbán kampánytanácsadója

Meghalt Arthur Finkelstein politikai tanácsadó, akinek sokak szerint köze volt a magyar kormány menekültellenes kampányához. Ezt hivatalosan sosem ismerték el, de Orbán Viktor két éve az RTL Híradónak úgy nyilatkozott, rendszeres kapcsolatban áll az amerikai szakemberrel. Finkelstein halálával kapcsolatban kerestük a miniszterelnök sajtófőnökét, de nem válaszolt. Gulyás Gergely a Fidesz alelnöke azt mondta, szerinte a tanácsadó halála nem lesz hatással a választási kampányra.

BKK: Változtatnak-e a pótdíjon?

A Budapesti Közlekedési központnak változtatni kellene bírságolási szokásain a Demokratikus koalíció szerint, miután kiderült, hogy a második és harmadik kerületi bíróság kimondta: aránytalanul magas pótdíjat szab ki a cég a bliccelőkre. A döntésről az Index számolt be először. Egy 350 forintos buszjegy miatt 32 ezer forintot követelnek a bliccelőtől, ami 92-szeres pótdíjat jelent.

Tátrai bevonult a börtönbe

A ma éjszakát már rácsok mögött tölti a volt vezérigazgató. Tátrai Miklósnak, a Magyar Nemzeti vagyonkezelő korábbi vezetőjének ma kellett jelentkeznie a veszprémi börtönben, hogy letöltse hároméves büntetését. Hűtlen kezelés kísérlete miatt ítélték el. A bíróság szerint irányítása alatt a vagyonkezelő 1,2 milliárd forintos kárt okozott volna egy telekcserével. Tátrai ügyvédje Híradónknak azt mondta, az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

97 évesen állt rajtkőre

97 évesen áll rajtkőre a budapesti Masters vizes világbajnokságon egy magyar úszó. Bánki Horváth Béla, aki egyedüliként indult a 95 évesnél idősebbek csoportjában, többször volt már bajnok. A mostani versenyen 5 számban indul. Korábban a Fókusz készített filmet róla.

Vita a választási korhatárról

Az LMP azt javasolja, hogy már tizenhat éves kortól szavazhassanak a következő választásokon. A Jobbik is új javaslatot készít, ők viszont csak azt engednék szavazni, akiknek általános iskolai végzettségük van. A Fidesz szerint a választójogi törvény úgy jó, ahogy van.

Letarolta Orosházát a vihar

Letarolta a vasárnapi vihar Orosházát. A Békés megyei település életét először a jégeső, aztán a szélvihar borította fel, szemtanúk szerint több helyen szinte háborús állapotokat hagyva maga után. Egy óvodára és a kórházra is fa dőlt, egyik nézőnk annyit mondott, a vihar maga volt a pokol. Budapesten is félelmetes vihar söpörte ki a kánikulát.

Egy fesztivál zajától féltik a vadállatokat

Egy fesztivál zajától féltik a vadállatokat Siófok mellett. Kedden kezdődne a harmadik Samsara fesztivál, de a helyi vadásztársaság próbálja megakadályozni, szerintük az erős fények és a hangos zene hosszabb időre elriasztják a vadakat. A szervezők viszont azt mondják: fölösleges az aggodalom. Az első fesztiválozók már érkeznek, miközben még nincs meg a rendezvény engedélye.

35 fok a metrókon


szerző:
2017.08.04. 18:25
35 fok a metrókon

33-35 fok van a felújított metrókocsikon. Az RTL Híradó tesztelte, hány fok van a milliárdokból felújított szerelvényekben, amelyekbe nem szereltek légkondicionálót. Stábunk és egy civil szervezet is melegebbet mért, mint a régi orosz kocsikon. A 4-es és 2-es vonalon futó Alstom kocsik légkondis szerelvényein pedig 27-28 fok van.

Tízezrek hűsölnek a strandokon

Vannak, akik örülnek a hőségriadónak, mert ilyenkor a szokásos többszörösére nő a forgalmuk. Az utóbbi napokban például 50 ezren váltottak jegyet valamelyik budapesti strandon. A légkondicionálók is dolgoznak, de szakemberek nem számítanak rá, hogy megdőlne az áramfogyasztási rekord.

Tarlós: nincs pénz a teljes akadálymentesítésre

Negyvenöt évig nem volt akadálymentesítés, és most sem használják a 3-as metrót a mozgássérültek közül, egyebek között ezzel magyarázta a főpolgármester, hogy miért nem lesz mindenhol lift. Tarlós István sajnálja, de nincs pénz a teljes akadálymentesítésre. Ellenzéki pártok és a mozgássérültek szervezete szerint ez a hozzáállás etikátlan.

 

Látványos lesz a záróünnepség

Több száz fellépővel és látványos show-val készülnek a vizes vb záróünnepségére. Az egész olyan, mintha cirkuszban rendeztek volna balett előadást. Tizennyolc országból ötven művész vesz részt a produkcióban.

 

Fakocka miatt állt a metró

Egy két centis fakocka miatt állt le egy felújított orosz metró kocsi. Valószínűleg az egyik utas tehette az ajtó mellé. Hogy kiderüljön véletlen vagy direkt volt, átnézik a kamerák felvételeit. Híradónk közben megtudta, hogy a korábbi sorozatos üzemzavarok miatta BKV több mint két milliárd forint kötbért követel az orosz gyártól.

Leváltanák a BKK vezetőjét

A BKK vezérigazgatójának leváltását követelik ellenzéki pártok, amiért meghurcolták az informatikust és mert továbbra sem hibátlan a havi 25 millió forintba kerülő rendszer. Az online jegyrendszer ma is órákon át nem működött, és a támadások miatt a honlap is elérhetetlen volt napközben. A buszvezetőkkel napközben azt közölték, hogy aki online bérlettel utazik, annak azt nem kell bemutatnia. Azóta ezt az utasítást visszavonták.

Köszöni, hogy sokan támogatják

Megviselte a rendőrségi kihallgatás, ezt mondja az a fiatal, aki felhívta a figyelmet a Budapesti Közlekedési Központ online jegyrendszerének hibáira, majd feljelentették. Csak az RTL Híradónak nyilatkozott. A feljelentés és a kihallgatás miatt óriási a felháborodás, az interneten több ezren tiltakoznak. A fiatalember köszöni a támogatást, azt mondja: ez megerősíti abban, hogy nem sértett törvényt. Nevét továbbra sem hozzuk nyilvánosságra, a telefonos beszélgetést eltorzítottuk.

Rejtélyes plakátok lepik el az országot

A nép nem betiltható, de a kormány leváltható. Ennyi olvasható azokon a plakátokon, amelyek az utóbbi napokban jelentek meg az egész országban és lesznek láthatóak egyre több helyen. A hirdetés a Simicska Lajos érdekeltségében lévő City poszter plakáthelyein látható. A cég annyit mondott, egy magánszemélytől kapták a megbízást.

Felfedte a hibát, feljelentették

Interjút adott Híradónknak az a fiatalember, aki képes volt manipulálni a BKK online jegyrendszerét úgy, hogy 50 forintét vehetett bérletet. A hibára fel is hívta a figyelmet, ráadásul a bérlettel sosem utazott, mégis feljelentést tettek ellene. A Budapesti Közlekedési Központ szerint mindezek ellenére a rendszer jól működik és biztonságos.

Másolhatók a digitális jegyek

Nem biztonságos a Budapesti Közlekedési Központ digitális jegy- és bérlet rendszere. Könnyen feltörhető és személyes adatok kerülhetnek illetéktelen kezekben. A Közlekedő Tömeg nevű egyesület pedig egy videót tett közzé arról, hogy az ellenőrök nem vizsgálják az okostelefonokra letöltött jegyeket. Ezért másolatokkal akár ingyen is lehet közlekedni. Ezt azonban senkinek sem ajánlják.

 

Vizes vb: a szervezők szerint minden kész

A szervezők szerint Budapest készen áll a vizes vb megrendezésére, erről Fürjes Balázs beszélt a Császár-Komjádi Sportuszoda hivatalos avatóünnepségén. Csütörtökön átadták a városligeti helyszínt is, így már csak az ugrótorony van hátra, de a verseny szervezőbizottsága szerint ezt nem is tervezték korábban felépíteni. A Margitszigeten még péntekig építik az egykori Casino-t, ahova a szervezőbizottság költözik.

Lázár sem venné vissza Soros díszpolgárságát

Lázár János nem venné el Soros György budapesti díszpolgárságát, pedig ő maga is többször kritizálta. Tarlós István főpolgármester szerint pedig indulatspirált indítana el a visszavonás. Az RTL Híradó azután kérdezte meg a két politikust, hogy a keresztény demokrata párt ifjúsági szervezete rendkívüli közgyűlést hívna össze Budapesten. Szerintük az üzletember méltatlan a címre. A Demokratikus Koalíció tiltakozik a kezdeményezés ellen.

 

Civiltörvény: indul az eljárás

Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság Magyarország ellen a civil szervezetekre vonatkozó törvény miatt. A parlament fideszes többsége júniusban döntött úgy, hogy a külföldről támogatott civil szervezeteknek külföldről regisztrálniuk kell magukat, ami óriási tiltakozást és polgári engedetlenséget váltott ki. A civilek üdvözlik a döntést, a kormány kész tárgyalni.

 

Drága lesz parkolni a ligetben

Ötszázhuszonöt forint parkoló díj óránként, tovább nő a fizető parkolóhelyek száma Budapesten a Városliget körül. A most még ingyenes területen több zónát alakítanak ki. A legdrágább az Állatkert, a Cirkusz és a Széchenyi fürdő környékén lesz parkolás, a már említett félezer forint, ráadásul hétvégén is. Zuglóban kilencezer parkoló hely lesz fizetős szeptembertől.

 

Még most sem mennek az orosz metrókocsik

1 milliárd forint kötbért követel a BKV a felújított orosz metrókocsik gyártójától, tudta meg Híradónk. Korábban azt ígérték, hogy a múlt héten újra forgalomba állnak a fehér szerelvények, de a közlekedési hatóság továbbra sem zárta le a vizsgálatát. Most is csak 25-30 éves kocsik viszik az utasokat a 3-as vonalon. Ez azért is kellemetlen, mert három nap múlva kezdődik a vizes vb és a metróval lehet legegyszerűbben megközelíteni a Duna Arénát.

Még keresik a múzeum helyét

Nem a Városligetben épül újjá a Közlekedési Múzeum, hanem valószínűleg valamelyik budapesti pályaudvar mellett. A helyét még keresik. Eredetileg a föld alatt akarták kibővíteni az eredeti épületet, de ez nagyon drága lett volna - mondta el Híradónknak Vitézy Dávid főigazgató. Inkább egy teljesen új múzeumot építenek. A Városliget átalakításának költségvetése közben 220 milliárd forintra nőtt.

Káosz a kereszteződésben

Hat nap sem volt elég ahhoz, hogy megjavítsanak egy közlekedési lámpát Budapest egyik legforgalmasabb kereszteződésében. Nemcsak autók, hanem buszok is közlekednek a csomópontban, sőt ott válik ketté a 4-es és 6-os villamos vonala. Rendszeresek a dudálások, a beragadt autók, tanulóvezetőknek érdemes elkerülni a környéket.

200 ezer forint nettó kezdő fizetés a BKV-nál, nincs elég ember

200 ezer forintos nettó kezdő fizetéssel próbál sofőröket toborozni a BKV, mert nincs elég emberük. A hiányt most túlórákkal megoldják, de a metrópótlás idején több száz sofőrre lesz szükség. Híradónknak interjút adott egy most Németországban dolgozó volt BKV-s buszvezető. Azt mondta, kint fél millió forintnak megfelelő euró az átlagfizetés.

 

Szépművészeti: 5 és fél kiló arany kellett a restauráláshoz

5 és fél kiló aranyra is szükség volt a Szépművészeti Múzeum egyik legnagyobb termének felújításakor. Eredeti állapotába állították vissza az úgynevezett római csarnokot, ami évtizedeken át zárva volt a látogatók elől, mert raktárnak használták. Pedig igazi kuriózum.

A sulinak vége, a dugóknak nem

Vége az iskolának, de nem szűnnek a dugók Budapesten. Több helyen is kezdődik felújítás, Budán pedig sportversenyek miatt zárták le az alsó- és a felső rakpartot. Előbbit két hónapra, utóbbit alkalmanként. Holnaptól felújítás miatt nem a teljes vonalon járnak a körúti villamosok és ez a hétvége lesz az első, amikor a Szabadság híd újra csak a gyalogosoké és a kerékpárosoké.

Őrizetben egy MSZP-s politikus

Őrizetbe vettek egy szocialista politikust költségvetési csalás gyanújával. A NAV nyomozói fogták el Szegeden, most is az ottani rendőrség fogdáján őrzik. Czeglédy Csaba Szombathelyi önkormányzati képviselő és ismert ügyvéd. Az adóhatóság szerint társaival 3 milliárd forintos kárt okozhattak.

Dunaparti sétány – fák nélkül

Kiépített napozóágyak, széles sétálóút, padok és játszótér is van az új fővárosi dunaparti sétányon. A járókelők szerint a Dráva utca és az Árpád híd pesti hídfője közötti rész jobb lett, mint volt, de az árnyékot hiányolják, főleg a játszótér környékén. Az LMP szerint élhetetlen lett a sétány. A főpolgármester-helyettes szerint a fáknak itt nincs helyük. Az utat ugyanis sétára tervezték.

Dargay Attila a filmekkel politizált és szolgáltatott igazságot

Dargay Attila nem csak a gyerekeket tudta megnevetetni. Üzent a felnőtteknek, kigúnyolta a közhelyeket, amelyeknek mindannyian bedőlünk - és ez az üzenet a mai napig érvényes. Az pedig, hogy filmjei hogyan állják a versenyt a XXI. században, az napokon belül kiderül: mintegy 40 év után újra műsorra tűzik a mozik a Vukot, a felújított Vukot.

Buszos kirándulás: lejárt a sofőr jogosítványa

Újabb buszra hívtak rendőröket a szülők Budapesten, mert nem bíztak a jármű műszaki állapotában. Azzal nem volt baj, de kiderült, hogy a sofőrnek nem volt érvényes jogosítványa, tudta meg a hvg.hu. Az utóbbi időben egyre többször fordul elő, hogy szülők nem engedik a gyerekeiket felszállni buszokra. Az RTL-Híradónak azt mondta az egyik buszos szervezet elnöke, hogy kisokost készítenek, hogy a szülők tudják, mire kell figyelni a buszkirándulásnál. 

„Fagyi-szabályt” szeretnének

Mindenki tudja mi a fagylalt, a cukrászok ipartestülete szerint mégsem írja elő semmi, hogy pontosan mit kell tartalmaznia és milyen szabályok szerint kell elkészíteni. Ezen akarnak változtatni, az utóbbi években ugyanis egyre több silány terméket áruló fagyizó nyílt, tudta meg a 24.hu. A Nébih szerint sok fagyizóban nem tűntetik fel az alapanyagokat, pedig egy-egy allergén veszélyes is lehet.

 

Játszótér: nagyoknak tilos a bemenet!?

 

Akár kétszázezer forintos büntetést is kaphat az a 14 évesnél idősebb gyerek, aki használja a játszótereket a nyolcadik kerületben. Ez áll abban a javaslatban, amit csütörtökön tárgyal az önkormányzat.

Veszélyben voltak a metró utasai

Egy felújított orosz szerelvényen hétfőn délután nemcsak a peron felé nyíltak az ajtók, hanem a másik oldalon is. Szerencsére senki nem sérült meg, a BKV vizsgálatot indított. A Metróért Egyesület szerint ilyenkor az összes kocsit ki kellene vonni a forgalomból, hiszen nem tudni, hogy mi a hiba oka. Ennek ellenére ma is vitt utasokat a felújított fehér metró.

A térfigyelő kamerák segítségével beszedett pénzt vissza kell fizetni

Rendeletben kötelezné az MSZP az önkormányzatok alá tartozó közterület-felügyeleteket, hogy fizessék vissza az autósoknak azt a pénzt, amit térfigyelő kamerák segítségével szedtek be. Korábban Tarlós István főpolgármester azt mondta, hogy a sofőröknek van esélyük az összeg visszaszerzésére. Az általuk megkérdezett közlekedési jogász szerint csak akkor, ha azt külön jogszabály biztosítja.

 

Nem tettek le a budapesti olimpia szervezéséről

Nem tett le a budapesti olimpia szervezéséről a Magyar Olimpiai Bizottság, de mindenképp népszavazást kellene tartani róla - erről Kulcsár Krisztián, a testület elnöke a Hvg.hu-nak és Híradónknak is beszélt. A Momentum Mozgalom helyesnek tartja, hogy kikérjék az emberek véleményét, de szerintük fontosabb dolgokra is lehetne költeni. A kormány azt írta, nem illetékesek az olimpia ügyében.

 

Újra lesz piknik a Szabadság hídon

Lesznek mosdók és a szemetet is összeszedik majd a budapesti Szabadság híd nyári lezárásakor. Négy hétvégén nem közlekedhetnek autók és villamosok a hídon, de ha valaki felmászik, akkor Budapest vezetése azonnal visszavonja a döntést. Tavaly két hónapra zárták le a hidat a villamos pálya cseréje miatt, majd a gyalogosok és biciklisek kedvelt találkozóhelye lett.

 

Tarlós István: „Szar ember lennék, ha…”

Trágár kifejezést használt magára Tarlós István, hogy milyen ember lenne, ha nem tenne meg mindent, azért, hogy felújítsák a metrót. A főpolgármester azt mondta, ha szükséges, akkor más fejlesztések kárára vagy hitelfelvétellel, de felújítják a metrót. Az MSZP szerint a budapestiek napi 20 milliárd forint adót fizetnek be a költségvetésbe, ezért az lenne a minimum, hogy a felújítást az állam állja.

Azbeszt-ügy: meghalt az utolsó felperes is

Nyolcan perelték be a magyar államot, de már egyikük sem ismerheti meg az ítéletet. A selypi cementgyár ügyében pár napja halt meg az utolsó rákos felperes . A kártérítési per ennek ellenére megy tovább, családtagok követelnek igazságot, amiért szerintük az évtizedekig működő gyárból szivárgó azbeszt miatt lettek halálos betegek a hozzátartozóik.
 

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való