KERESÉS search-close

"Grawátsch Péter" szerzővel ellátott tartalmak

Grawátsch Péter

Grawátsch Péter által létrehozott tartalmak (100):

Grawátsch Péter társszerzői:
Vesztegzár és hiányérzet

Nehezen, de eddig nagy önuralommal viseli a legtöbb ember a vírus átadásának megakadályozására alkalmazott karantént. Sok olasz a társasági életet hiányolja. Akárcsak sok francia, akik azért szomorúak, mert nélkülözniük kell az esti kikapcsolódást a bárokban, éttermekben. Velük együtt sok spanyolt és németet visel meg, hogy nincsenek focimeccsek. Néhol viszont megszegik a szabályt, és megtartják a tervezett tömegrendezvényeket.

Lebontották a dallasi Ferde Tornyot

Porba hullott egy nevezetesség. Két hétig létezett, hétfőn lebontották. A neve: Dallasi Ferde Torony. Így hívták Amerikában azt az épületcsonkot, amely egy félresikerült bontás után megmaradt a texasi nagyváros közepén. A tréfás kedvű helyiek szerint tisztára olyan volt, mint a Pisai Ferde Torony, Itáliában. A különös látványosság a helyszinen és az interneten hatalmas siker lett.
 

Sztárok állnak ki a kisfiú mellet, akit osztálytársai zaklattak

Megrázó videót tett fel az internetre egy ausztrál nő 9 éves törpe fiáról. A kisfiú a felvételen sír, és azt mondja, hogy meg akar halni, mert osztálytársai zaklatják és verik. A videó hatására olyan sztárok álltak ki a fiú mellett, mint Hugh Jackman és Mark Hamill.

Furcsa pár állati módra

Prérifarkas és borz. Ragadozók, vetélytársak, ezért engesztelhetetlen ellenségek. Állatvédők azonban találtak egy furcsa párt Kaliforia egyik részén. Ezek közösen vadásznak, nagyon ragaszkodnak egymáshoz, más szóval barátok, már ha emberi módon gondolunk a kapcsolatukra.

50 éve alapították a csernobili atomerőmű szomszédságában lévő települést

1970 februárjában alapították, most szellemváros. Ez Pripjaty, a hírhedt csernobili atomerőmű szomszédságában lévő település, ahonnan csaknem 50 ezer embert telepítettek ki 1986. áprilisában, miután felrobbant az erőmű 4-es blokkja. Az alapítás 50. évfordulóján 50 egykori helybéli rövid időre visszatért, hogy emlékezzenek a valaha volt otthonukra.

A Rolling Stones újabb észak-amerikai turnéra indul

Nem nyugszanak a Nyughatatlan Emberek. Ha valaki nem tudná: ők a Rolling Stones. A legendás brit rockegyüttes tagjai, vagyis lefordítva a Nyughatatlan Emberek újabb észak-amerikai turnéra indulnak. Pedig tavaly, amikor Mick Jaggeren szívműtétet végeztek, úgy tűnt, hogy vége az 58 éve tartó utazásnak.

Elrabolta a pávián az újszülött oroszlánkölyköt

Elrabolt egy nősténypávián egy újszülött oroszlánt a dél-afrikai Kruger Nemzeti Parkban. Nem tudni, hogyan. Amikor egy arra járó német újságíró videóra vette a furcsa kettőst, a majom már ide-oda ráncigálta egy fán a törékeny ragadozókölyköt, feltehetően a saját utóda helyett pótkölyökként.

67 ezer forintnyi bírság minden eldobott csikkért

Mostantól mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia annak, aki eldob egy cigarettacsikket Brüsszelben, az Európai Unió központjában. Ha tetten éri egy rendőr, átszámítva több mint 67 ezer forintra bírságolja. Minden alkalommal. A műanyagokat tartalmazó csikkek mostanra a legveszélyesebb szennyezőanyagok lettek világszerte.

Éjfélkor kiléptek a britek az Európai Unióból

Ma már csak 27 tagú az Európai Unió. Közép-európai idő szerint éjfélkor megszűnt az Egyesült Királyság uniós tagsága. Sokan ünnepeltek, sokan szomorkodtak a szigetországban. A britek egyelőre jogilag léptek ki a közösségből: mostantól nem szólhatnak bele a közös jogalkotásba, de az év végéig kötelező számukra az uniós joganyag. December 31-én a tagság a gyakorlatban is megszűnik: elhagyják a közös piacot, a vámuniót, és már nem kell fizetniük a közösség költségvetésébe.

Indiai elefántok az orosz hóban

Meglépett két elefánt egy vándorcirkusztól az egyik orosz nagyvárosban. A túra közben nem csináltak cirkuszt, csak élvezték a számukra szokatlan havat, és a szabadságot. A kaland békésen ért véget.

Pánik Kínában a rohamosan terjedő új koronavírus miatt

Pánik Kínában a rohamosan terjedő új koronavírus miatt. A 11 milliós Vuhánt lezárták, majd egy másik, hatmilliós városban is vesztegzárat rendeltek el. És lehet, hogy egy harmadik, 1 milliós városra is hasonló vár. Hivatalosan 630 fertőzöttről és 17 halottról beszélnek, de a valós szám ennél jóval több lehet.

Több tucat állattal végeznének egy Krím-félszigeti állatkertben, mert elfogyott a pénz

Valószínűleg  végezni kell egy állatkert lakóival az Oroszországhoz csatolt Krím-félszigeten. Elfogyott a pénz, így az oroszlánokat már a törpemalacokkal etetik, hogy ne pusztuljanak éhen. Amelyiket lehet eladják, vagy elajándékozzák. A többit, köztük 30 medvét, a tervek szerint le akarják lőni, ami hatalmas felháborodást váltott ki az állatvédők körében.

Visszaviszik szülőhelyére a faját megmentő kanos óriásteknőst

A most 100 éves állat egyike volt azoknak, amelyeket a Galapagos-szigeteken élő egyik óriásteknős-alfaj megmentésének programjába választottak. Ő azonban túlteljesítette feladatát, mivel 800 utódot nemzett.

Egymilliárd állat pusztult el az ausztrál bozóttüzekben

Már egymilliárdra tehető az Ausztrália-szerte tomboló erdő- és bozóttüzekben elpusztult emlősök, madarak, hüllők száma a Sydney-i Egyetem egyik kutatója szerint. Közben Ausztrália másik felén, az ország délnyugati részén is terjedni kezdett a tűz, amely megközelítette a 2 milliós nagyvárost, Perth-t.

Tömeghalál az iráni temetésen

Több mint 50-en meghaltak az iráni Kermanban, amikor pánik tört ki az amerikaiak által megölt Szulejmáni tábornok temetésén. Közben a teheráni parlament terroristának minősítette az amerikai hadsereget. Donald Trump pedig a perzsa kulturális örökségek elpusztításával fenyegetőzött.

Budapest segítséget ajánlott a németországi állatkertnek

Részvétét fejezte ki és felajánlotta szakmai segítségét a Fővárosi Állat- és Növénykert a németországi Krefeld állatkertjének. A holland határhoz közeli Ruhr-vidéki város állatparkjának majomházában újév hajnalán tört ki tűz. Több tucat állat pusztult el, köztük főemlősök. A nyomozók azt gyanítják, hogy a kívánságlámpás néven ismert szilveszteri mini hőlégballonok okozhatták a tüzet. Ráadásul a majomházban nem volt tűzjelző.

 Kóbor utasok a műszakvégi járaton

Egy lelkes állatbarátot ünnepelnek az amerikai Milwaukee városában. Egy buszsofőrt, aki nem törődött az előírással, saját fáradtságával, hanem inkább megmentett két kutyát.

Mona Lisa bemutatkozik

A párizsi Louvre megnyitotta virtuális valóság szobáját, ahol Leonardo remekművét és más műalkotásokat különleges szemüvegen át nézhetik meg a látogatók. És az egyik jelenetben a lány, aki Leonardo modellje volt, életre kell, és bemutatkozik.

Magyar származású áldozata van a New York melletti lövöldözésnek?

Magyar származású lehet a New York melletti Jersey City-ben történt keddi lövöldözés egyik áldozata. A 33 éves Leah Mindel Ferencz és férje ortodox zsidók voltak. A kóserboltjukba tört be két fegyveres, majd tűzpárbajt vívtak a kommandósokkal. A két támadó és további négy ember halt meg. A támadást egy térfigyelő kamera felvette.

Hat embert ölt meg az ámokfutó egy cseh kórházban

Hat embert megölt, kettőt súlyosan megsebesített a csehországi Ostrava egyetemi kórházában egy ámokfutó, majd elmenekült. A rendőrség később közölte, hogy a 42 éves gyanúsított cseh állampolgár, és az autójában végzett magával. Indítékáról egyelőre nincs információ. Minden áldozat a traumatológia osztály betege volt.

Tűzharc robbant ki rendőrök és túszejtők között egy floridai autópályán

Tűzharc robbant ki rendőrök és túszejtő rablók között egy autópályán, a csúcsforgalomban, Florida déli részén. A lövöldözésben négyen meghaltak. A drámai eseményeket autókból és tévéstársaságok helikoptereiről is filmezték. Figyelem, a következő téma egyeseket érzékenyen érinthet.

30 éve omlott le a berlini fal

Napra pontosan 30 évvel ezelőtt akaratán kívül történelmi fordulatot idézett elő egy jelentéktelen ember. Günther Schabowski, az NDK állampártjának titkára a keletnémet tévében és rádióban élőben sugárzott nemzetközi sajtótájékoztatón beszélt az utazási és kivándorlási könnyítésekről. Majd egy zavart pillanatában olyat mondott, amire tízezrek indultak el, hogy átjussanak Nyugat-Berlinbe. Ezzel kezdődött a berlini fal leomlása, és a hidegháború vége.

Rászakadt egy híd az autósokra az egyik kínai városban

Rászakadt egy híd az autósokra az egyik kínai városban, amely az ázsiai ország legfejlettebb régióban található. A katasztrófában többen meghaltak, pontos számok még nincsenek, mivel a sok tonnás elemeket még nem tudták eltávolítani. A tragédiáról felvétel készült.

„A bronzkor New York-ja”

Egy 5 ezer évvel ezelőtt virágzó város maradványaira bukkantak Izraelben egy útépítésnél. A romok és a leletek alapján azt feltételezik kutatók, hogy legalább hatezren élhettek ott, ennek alapján azt lehet mondani, hogy abban a korban hatalmas település lehetett.

Környezetbarát szuperjacht

Megrendelhető a világ első hidrogén-meghajtású, vagyis teljesen környezetkímélő szuperjachtja, ami egyben a világ jelenlegi legnagyobb szuperjachtja is. A monacói jacht-kiállításon egy holland cég mutatta be az Aqua fantázianevű luxushajót. Az áráról nincs hír, de talán nem is fontos, hiszen aki ilyet rendel, annak nem számít, mennyi pénzt költ el.

Szembeszállt a bankos a bankrablóval

Megfutamított egy maszkos, fegyveres rablót egy 60 éves banki alkalmazott Amerikában. Hiába fenyegette a bűnöző, a hölgy nem hagyta magát. A jelenetet rögzítette egy biztonsági kamera. A támadó végül zsákmány nélkül távozott. A rendőrök még keresik.

Katonai parádé és erőszak a kínai pártállam 70. születésnapján

Erődemonstrációt tartott a kínai pártállam, amely példátlan nagyságú katonai parádéval ünnepelte 70. születésnapját Pekingben. A sztálini zubbonyba öltözött kínai elnök és a rezsim többi vezetője ugyanott állt, ahol 1949. október 1-jén Mao Ce-tung kikiáltotta a Kínai Népköztársaságot. Eközben Hong Kongban elszabadult az erőszak. Amatőr felvétel készült arról, ahogy egy rendőr közelről rálő pisztolyával egy tüntetőre.

Bátor mentőakció egy bajbajutott szarvasbikáért

Sokat kockáztattak spanyol biciklisták, amikor eldöntötték, hogy megmentenek egy bajba került szarvasbikát. Véletlenül vették észre edzés közben a csapdába esett állatot, amely eleve ideges, hisz most van a párzási időszak. A mentőakció végül sikerült, de kevésen múlott, hogy az agancs hegyei nem nyársalták fel valamelyik kerekest.

Roman Polanski nem jelent meg a díjátadón

A Sötét Lovag óta ez a legmerészebb kísérlet, amit a szuperhősmozik megújítására tettek. Ezt mondták a kritikusok a Velencei filmfesztivál Nagydíjas filmjéről, a Jokerről. A Zsűri különdíját Roman Polanski alkotása a "Vádolom" kapta, ami zavart okozott a rendező személye miatt. Polanskit ugyanis, aki helyett a felesége vette át a díjat, körözik az Egyesült Államok hatóságai, miután 1977-ben elítélték pedofília vádjával.

Kis Brexitzűr Nagy-Britanniában

Összecsapások törtek ki Londonban, ahol a Brexitet támogatók és az ellenzők is utcára vonultak. A két tábort sikerült távolt tartani egymástól, ám ennek a rendőrök itták meg a levét. Közben teljes a zűrzavar a politikai életben. A kormány egy újabb tagja lemondott. A miniszter szerint a miniszterelnök politikai vandalizmust követ el.

Túl közel mentek a vulkánhoz, kevésen múlt a tragédia

Kevésen múlt, hogy nem égett halálra egy olasz család, mikor a Stromboli vulkán közelében hajóztak. A tűzhányóból ugyanis 200 kilométer per órás sebességgel zúdult a tengerbe a több száz fokos kő- és hamuáradat. Drámai menekülésükről mobilvideó készült.

Éheznek a kamcsatkai medvék

Éheznek az orosz Távol-Keleten élő barnamedvék, mivel alig van hal a vadászterületüknek számító folyókban. Márpedig ez végzetes lehet a téli álomra készülő állatoknak. Természetvédők aggódnak, attól félnek, hogy a sovány medvék elpusztulnak, a bocsaikkal együtt.

 

Helyreállt a rend a hongkongi reptéren, de a kedélyek nem csillapodtak

Helyre állt a rend a Hongkongi reptéren, miután szerda hajnalban a rohamrendőrök eltávolították a terminált elfoglaló tüntetők többségét. A kedélyek azonban nem csillapodnak. Nyugati elemzők szerint csak ront a helyzeten, hogy több száz kínai katonai jármű vonult fel Hongkong határánál, Sencsenben.

50 éve volt az USA történetének egyik legszörnyűbb gyilkosságsorozata

Fél évszázada volt az Egyesült Államok történetének egyik legszörnyűbb gyilkosságsorozata. 1969. augusztus 9-én a Manson-szekta tagjai lemészárolták Roman Polanski filmrendező várandós feleségét és négy vendégét a pár otthonában. Augusztus 10-én pedig meggyilkolták az élelmiszerlánc-tulajdonos LaBianca-házaspárt.

 

Holtan találták zárkájában Jeffrey Epsteint

Holtan találták az egyik New York-i börtön elkülönített zárkájában Jeffrey Epsteint. Szinte biztos, hogy végzett magával. A többszörös milliárdost azzal vádolták, hogy szexhálózatot épített ki, amelyben kiskorúak is voltak. A 66 éves üzletember mindent tagadott az előzetes tárgyalásokon. Dokumentumok szerint egyik áldozata politikusokat is megvádolt szexuális visszaélésekkel.

 

Pánik a Times Square-en - lövésnek hitték a motor kipufogójának durranását

Tömeghisztéria a világ egyik leglátogatottabb helyén, a New Yorki Times Square-en. Egy motor kipufogójának durranásait lövések zajának hitték az emberek, és kitört a pánik. Szerencsére senki nem sérült meg komolyan a tülekedésben. A rendőrség szerint a pánikot a Texasban és Ohióban történt tömeggyilkos lövöldözések után kialakult félelem váltotta ki.

Még mindig 150 helyen égnek az erdők

Az orosz központi hatóságok megtalálták a felelősét a pusztító szibériai és távol-keleti tűzvésznek: a helyi hatóságokat. A rendkívüli helyzetek minisztériumának egyik vezetője Moszkvában kijelentette újságírók előtt, hogy azért lángolnak az erdők, mert helyi szinten nem tették meg idejében a szükséges erőfeszítéseket a tűzfészkek elfojtására.

Horror a játszótéren

Horror egy moszkvai játszótéren. Egy térfigyelő kamera vette fel, amint egy férfi odamegy egy padon ülő nőhöz, majd a kisgyerekek és szüleik szeme láttára halálra késeli, aztán távozik. A férfit később elkapták a rendőrök, az áldozat az ex-barátnője volt.

Boris Johnson kormányfő lesz

Eldőlt, Boris Johnson lesz a következő brit kormányfő. Nagy többséggel őt választották a kormányzó Konzervatív párt új vezetőjének, így pedig már szerdán hivatalosan is megbízhatja a kormányalakítással II. Erzsébet királynő. Több jelenlegi miniszter már előre jelezte, távozik, ha Boris Johnson lesz a miniszterelnök. Pártelnökké választása után azonnnal közölte: október végéig mindenképpen távozik Nagy-Britannia az Európai Unióból, akár megállapodás nélkül is.

Donlad Trump elhatárolódott magától

Donald Trump elhatárolódott saját szavaitól, miután egy nagygyűlésén hívei elkezdték azokat hangosan skandálni. A tömeg azt követelte tőle, hogy küldje haza azokat a nem fehér bőrű demokrata képviselőnőket, akik kritizálni merik kormányzati munkáját. Bár ezt az elnök korábban maga írta ki az internetre, annak már állítólag nem örült, hogy szavai ilyen széles visszhangra találtak.

 

 

Tűz Pag szigetén: több ezer nyaralót menekítettek ki

Több ezer nyaralót, bulizó fiatalt kellett kimenekíteni kedd éjszaka a horvátországi Pag szigetén, miután tűz ütött ki a nyaralóhely strandjának szórakozóhelye mögötti fenyőerdőben. A drámai eseményről amatőr videók készültek. A tűzben és az evakuálás közben senki nem sérült meg. Még nem tudni, mi okozta a tüzet, amelyet ma reggelre elfojtottak.

 

Hamarosan egész Kaliforniában betilthatják a szőrmeipart

Hamarosan betilthatják Amerika legnagyobb és leggazdagabb államában az állatokat felhasználó szőrmeipart. A kaliforniai törvényhozásban most tartják a közmeghallgatásokat, miközben egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a képviselőkre állatvédők és hírességek. Los Angeles és San Francisco már bevezette a tilalmat. Ha ez megtörténik szerte Kaliforniában, akkor annak drámai hatása lehet egész Amerikára, valamint a világ divatiparára.

 

Restaurálják Rembrandt Éjjeli őrjárat című remekművét

Megkezdődött az egyetemes kultúra egyik legjelentősebb alkotásának restaurálása. Halálának 350. évfordulóján újítják fel Rembrandt: Éjjeli őrjárat című remekművét az amszterdami Rijks-múzeumban. Szakértők szerint a festmény stabil állapotban van, néhány helyen azonban elmosódtak a színek és az öregedés jelei is láthatóak rajta. A 10 hónapon át tartó restaurálás nyilvános: a helyszínen vagy az interneten bárki nyomon követheti.

 

Húsz éve nem volt ilyen erejű földrengés az USA-ban

Nagy erejű földrengés rázta meg Amerika dél-nyugati partvidékét, Kaliforniában. Mérések szerint a rengés a Richter-skála szerint 6, 4-es volt. 20 éve nem mértek ilyen erősségű földmozgást az Egyesült Államokban. Még a nevadai Las Vegasban is érezni lehetett. Az anyagi károk jelentősek,  halálos áldozata viszont nincs a természeti csapásnak.

Pánik a Stromboli kitörése után

Meghalt egy hátizsákos, amatőr hegymászó a Stromboli oldalán, amikor kitört a vulkán, és egy repülő kő eltalálta. Állítólag hasonló baleset ért egy másik turistát is, ő azonban sérülésekkel bár, de életben maradt. Helyi jelentések szerint többen a tengerbe ugrottak a forró, vulkáni hamu elől. Voltak, akiket komphajók vettek fedélzetükre. A Stromboli a Föld egyik legaktívabb tűzhányója.

Ötven éve kezdődött a Stonewall-lázadás

New York Stonewall nevű melegbárjában gyakoriak voltak a megalázó, erőszakos rendőri akciók. 1969. június 28-án azonban nem tűrtek tovább a melegek. A tüntetések napokon át tartottak. Egy évvel később a lázadás tiszteletére tartották meg szerte Amerikában az első pride-ot, vagyis a melegbüszkeség napját.

Összeütközött két, gyakorlatozó vadászgép Németországban

Összeütközött két, gyakorlatozó vadászgép Németországban, egy népszerű üdülőhely közelében, ráadásul az egyik repülő pár méterre egy óvódától csapódott a földbe. A szerencsétlenséget csak az egyik pilóta élte túl, noha mindkettőnek sikerült katapultálnia.

Kutyákká váltak a megmentett farkaskölykök?

Kutyákká váltak megmentett farkaskölykök egy iraki kurd településen. Mármint a természetüket illetően. Szelídek, kedvesek, játékosak lettek röpke idő alatt, még a birkákkal is. A helyiek ezzel látszólag megcáfolták azt a tudományos tételt, mely szerint több nemzedék kellett sok tízezer éve, amig az ember mellett kutya lett a farkasból.

Mi lesz a woodstocki emlékkoncert sorsa?

Újabb csapás érte a legendás woodstocki fesztivál 50. évfordulójára tervezett emlékkoncert tervét. Áprilisban visszalépett egyik anyagi támogatójuk. Most pedig a kiválasztott helyszín, egy autóversenypálya tulajdonosa mondta fel a szerződést. 

Késekkel támadt a gyerekekre

Gyilkos támadás kisiskolások ellen a japán fővárostól nem messze. Két késsel rontott rá egy buszmegállóban várakozó gyerekcsoportra és a rájuk vigyázó felnőttekre egy 50-es éveiben járó férfi Kavaszaki városában. Egy gyerek és egy felnőtt meghalt, 17-en kórházba kerültek, többen súlyos állapotban. A férfi végül nyakon szúrta magát, nem sokkal később meghalt.

Bocsánatot kért, majd beletaposott a gázpedálba

Bocsánatot kért, majd beletaposott a gázpedálba. Így kezdődött egy autós üldözés az Egyesült Államokban. A férfinak nem volt bekapcsolva a biztonsági öve, ezért állította meg a rendőr. Menekülése miatt viszont már súlyosabb a vád ellene.

Új fejezet az orvvadászok elleni háborúban

Új fejezet kezdődött az orvvadászok elleni háborúban a rinocéroszok védelmében, Afrikában. A kihalástól fenyegetett faj csaknem 10 ezer példányát ölték meg az elmúlt 10 évben a szarváért. A legújabb eszköz, amivel eredményt remélnek kitalálói, hogy a tülökbe mérget fecskendeznek, és leszedhetetlen festékkel színezik.

Leonardo da Vinci 500 éve

Egy rejtélyes hajtincs, egy újonnan felfedezett portré és egy freskó Belgiumban. Mindhárom különlegesség egy emberhez köthető: Leonardo da Vincihez. Az egyetemes kultúra egyik legfontosabb művésze és feltalálója 500 éve halt meg. Az évforduló alkalmából tartott központi eseményen ott volt a francia és az olasz elnök is.

Világszerte a Notre-Damért szóltak a harangok

Az egész világon a Notre-Damért szóltak a harangok. A katolikus egyház így akarta kifejezni együttérzését a párizsiakkal. Van aki, azt mondta voltak baljós előjelek a tűzvészt megelőzően, más viszont bemutatta, milyen tűzjelző berendezés segíthetett volna.

850 év alatt minden válságot túlélt a Notre-Dame

Több mint 850 év. Ennyi idős a Notre-Dame, a gótikus művészet csodája, világ egyik leglátogatottabb keresztény temploma. Az évszázadok folyamán sokszor volt nehéz helyzetben, nem egyszer csaknem el is pusztult a rombolások, fosztogatások miatt. De túlélte a válságokat. Most is ez történik majd, ahogy a Notre-Dame szerelmesei magabiztosan állítják.

Sokkal gyorsabban olvadnak a gleccserek, mint eddig feltételezték

Rosszabb a helyzet, mint gondoltuk - jelentették ki kutatók a világ gleccsereinek olvadásáról, amelyről úgy tartják, hogy az egyik drámai jelzése a globális felmelegedésnek. A legújabb műholdas felvételek, és összehasonlító vizsgálatok alapján kutatók azt állítják, hogy a gleccserek sokkal gyorsabban olvadnak, mint eddig feltételezték.

Putyin ígéretet tett a delfin-Gulag felszámolására

Kiszabadulhatnak a foglyok a delfin Gulagból. Így nevezik a szibériai Nahodka városának közelében lévő zárt tengeri telepet, ahol borzalmas körülmények között tartanak fehér delfineket és fiatal kardszárnyú delfineket kereskedők, hogy kínai parkoknak adják el őket. Nemzetközi állatvédő szervezetek nyomására Putyin orosz elnök ígéretet tett a telep felszámolására. A helyszínre már megérkezett Jean-Michel Cousteau, világhírű óceánkutató.

Majdnem tragédia lett a gleccser-nézésből

Kis híján tragédia lett egy gleccser-nézésből Izlandon. Az Atlanti-óceán északi részén lévő szigetországba egyre több turista érkezik, hogy megnézzék a fogyatkozó gleccsereket, amelyek olvadását sokan a globális felmelegedésnek tulajdonítják. Ezúttal túl közel mentek a turisták az egyik gleccserhez, amelyből hirtelen leszakadt több,  hatalmas darab.

Sör 133 éves élesztőből

Egészen különleges sört mutattak be az Egyesült Államokban. Az egyik New York-i főzde egy bő 130 évvel ezelőtt elsüllyedt hajóból szerezte be hozzá az egyik legfontosabb hozzávalót, az élesztőt. Állítólag finom az ebből készült sör.

Az első tengeralatti, élő adás

Megkezdődött az első tengeralatti élő közvetítés. Egy brit alapítású kutatócsoport kis búvárhajói a Seychelle-szigetek mellett több száz méteres mélységbe merültek, hogy felfedezzék, amennyire lehet, az Indiai-óceánt. A búvárhajók kamerái kapcsolatban vannak a küldetés hajójának fedélzeti számítógépeivel, amelyekkel amerikai médiapartnerünk, AP továbbítja az internetre a beérkező képeket.

Droggal vegyített vizespalackot dobtak a csimpánzok közé egy norvég állatkertben

Csaknem egy idős csimpánz életébe kerül egy rosszindulatú ember szórakozása Európa egyik legjobbnak tartott állatkertjében, Norvégiában. Még keresik a rendőrök tettest, miután egy droggal vegyített vizes palackot dobott a csimpánzok közé, és a 39 éves hím ivott belőle. Az állatkert közlése szerint az állat remélhetően felgyógyul.

Titkos levéltári dokumentumokat nyitnak meg

Ferenc pápa úgy határozott, hogy meg kell nyitni a II. világháború idejének egyházfőjével, XII. Piusszal kapcsolatos titkos levéltári dokumentumokat, amit zsidó szervezetek már több évtizede követelnek. A fő kérdés, amire a dokumentumok választ adhatnak, hogy XII. Piusz hallgatott, ahogy vádlói állítják, vagy valójában tiltakozott, amikor a nácik és kiszolgálók elhurcoltak és meggyilkoltak több millió zsidót.

130 kocsi karambolozott az Egyesült Államokban

Az amerikai autózás történetének egyik legfélelmetesebb tömegkarambolja történt az Egyesült Államok északeleti részén. 130 kocsi csapódott egymásban a jeges úton, 70-nél többen megsebesültek, egyikük később meghalt.

Hamarosan megjelenhet az izraeli zászló a Holdon

Hamarosan megjelenhet az izraeli zászló a Holdon az amerikai, a szovjet, és a kínai után. Csütörtök este Floridából fellőtték Elon Musk rakétáját a Teremtés nevű izraeli szondával, amely a tervek szerint április 11-én landol a Föld kísérőjén. Ez az első eset, hogy egy magáncég Hold-küldetést vállal, és az első eset, hogy Izrael megcélozza a Holdat.

Legendás fotó őrzi emléküket

96 évesen meghalt az egykori amerikai tengerészgyalogos, aki megcsókolt egy ápolónőt a New York-i Times Square-en 1945. augusztus 14-én. Erről egy legendás fénykép készült. A nő, akivel azelőtt nem ismerték egymást, és útjaik el is váltak, 2016 szeptemberében halt meg 92 évesen.

Különleges találkozókat hozott össze egy kínai állatpark

Olyan állatokat mutattak be egymásnak - persze biztonságos körülmények között -, amelyek még soha nem látták egymást, mivel élőhelyeik a Föld egymástól távoli pontjain vannak. Ezúttal az Északi -és a Déli-sarkvidéken élő állatokat randevúztatták.

 

Oroszország új szuperrakéta fejlesztésébe kezd

Oroszország felfüggeszti részvételét a közepes hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződésben, és új szuperrakéta fejlesztésébe kezd. Ezt Putyin orosz elnök jelentette be, egy nappal az után, hogy Washingtonban közölték: az Egyesült Államok már nem tartja magára nézve kötelezőnek az 1987-ben kötött egyezményt, amelyet szerintük Moszkva régóta megszeg.

Katasztrofális hőhullám

Ausztrália szenved a kontinensnyi országban tomboló hőhullám miatt. Emberemlékezet óta nem volt olyan forróság Ausztrália nagy részén, mint most. Volt, ahol már 50 fok feletti hőmérsékletet mértek árnyékban. A hőség következménye a szárazság, valamint az erdő- és bozóttüzek. Halottakról nincs hír, annál több hír van viszont tömegesen pusztuló állatokról.

Juhászkutyák mentik meg a veszélyeztetett törpepingvineket

Félelmetes hírű abrúzzói juhászkutyák vigyáznak törpepingvinekre Ausztrália déli részén, miután a különleges madárkolónia csaknem kipusztult a ragadozók és az orvvadászok éveken át tartó írtóhadjáratai miatt. Az Olaszország nemzeti büszkeségének számító kutyák beváltották a hozzájuk fűzött reményt: a pingvinek száma növekszik.

Felépül a kisfiú, akit egy összeomlott lakóház romjai alól húztak ki

Szinte teljesen felépült az a 11 hónapos kisfiú, akit egy összeomlott lakóház romjai alól húztak ki a mentőcsapatok Oroszországban. A múlt év utolsó napján történt katasztrófa helyszínén, csodával határos módon 36 órát élt túl a kisfiú a roppant hideg ellenére. Megtalálása óta Moszkvában kezelik.

 

A Föld valószínűleg legnagyobb fehér cápája

Sikerült egy búvárcsapatnak Hawaiinál megközelítenie a Föld feltehetően legnagyobb fehér cápáját. Sőt, az egyik búvár meg is érintette a hátát. A búvárok a cápák védelmében készítették filmjüket a különleges találkozóról a Deep Blue-nak nevezett 50 évesre becsült, feltehetően vemhes óriással.

Megmentett egy totyogó kisfiút egy buszsofőr

Megmentett egy totyogó kisfiút egy buszsofőr Milwaukee-ban. Menet közben vette észre, hogy a kicsi a járdán szaladgál mezítláb, egyszál trikóban, és pelenkában. Milwaukee az Egyesült Államok északi részén van, ilyen télen nagy hidegek vannak arrafelé.

 

Kína leszállt a Hold „sötét oldalán”

Újabb lépést tett Kína, hogy szuperhatalommá váljon. Leszállt a Hold úgynevezett sötét oldalán a kínai holdistennőről elnevezett Csang'o 4 szonda. Ilyen még nem volt az űrkutatás történetében.  Első szerkezetként egy szovjet szonda landolt a Holdon, első emberként amerikaiak jártak ott. Most már van valami, amiben Kína is első.

 

Újra drónmentes a Gatwick-reptér

Őrizetbe vettek a brit rendőrök két embert, akik a gyanú szerint drónjaikkal napokon keresztül veszélyeztették a Gatwick-reptér működését. Egyelőre csak annyit lehet tudni róluk, hogy egy 47 éves férfiról és egy 54 éves nőről van szó, a hatóságok szerint nem terroristák

 

Jacket sorsára hagyták, most rendőrkutya lett belőle

Karriertörténet kutyamódra. Jacket fiatalon kikötötték egy fához a jeges télben, és sorsára hagyták a németországi Flensburgban. Egy rendőr mentette meg, majd szerető gondoskodása révén szuper nyomozókutyává nevelte Jacket. 

Elhagyta a naprendszert az 1977-ben útnak indított űrszonda

Elhagyta a Naprendszert és csillagközi térben hajózik az 1977-ben útnak indított Voyager-2. Az amerikai űrszonda ikerpárja, a Voyager-1 mellett a másik ember alkotta eszköz, amely távozott csillagrendszerünkből. Mindkét Voyager egy különleges CD-t visz magával az emberiség üzenetével idegen civilizációk számára.

Kutyák szedik a teniszlabdákat

Kutyák a világhírű, londoni hangversenyteremben, a Royal Albert Hallban. Nem zenét hallgatnak, nem szépségversenyen lépnek fel, hanem labdaszedők lesznek egy teniszversenyen. Az esemény egyik ötletgazdája, a verseny szervezője Tim Henman. A visszavonult brit teniszező szerint a nézők szórakoztatására még többet kell mutatni, jelen esetben kutyákat.

Sully is elbúcsúzott az elnöktől

Különleges résztvevő az Egyesült Államok múlt héten elhunyt 41. elnökének búcsúztatásán. George Bush segítő kutyája, Sully elnöki emblémával ellátott öltözékben, kiemelt vendégként volt jelen a kísérőjével, amikor a koporsót a houstoni ravatalozóba vitték. Ott lefeküdt a lobogóval letakart koporsó előtt, amiről mostanra hatalmas érdeklődést kiváltó fénykép készült. A két éves labradort hamarosan Washingtonba viszik, volt gazdája temetésére.

Pusztulnak az állatok, mint egykor a dinoszauruszok

Csaknem 200 ország képviselői gyűltek össze a lengyelországi Katowicében, hogy új lendületet adjanak a klímaváltozás elleni küzdelemnek. A három évvel ezelőtti párizsi klímaegyezményben kitűzött célok, vagyis a globális hőmérséklet emelkedésének 2 százalékban történő maximalizálása már nem elég a legújabb felmérések szerint.

Kémkedő elektromos autók Kínában?

Nemcsak az okostelefonokat, hanem az elektromos kocsikat is kihasználja a kínai rezsim, hogy azokkal kémkedjenek. Ezt állítja az AP amerikai hírügynökség a legújabb, nyugati vizsgálatokra hivatkozva. Több száz esetről van szó a világ legnagyobb autópiacán, az AP szerint.

 

Zavargások: szégyen a futballnak, szégyen Argentínának!

Így jellemzi a világsajtó a szombaton történteket, amelyek miatt el kellett halasztani a dél-amerikai kupa döntőjének visszavágóját a két ősellenség, a River Plate és a Boka Juniors között. A River szurkolói megtámadták a Boca csapatát szállító buszt, és több játékos megsérült. Ezután zavargások törtek ki Buenos Airesben.

Agresszív rendőri módszer

Agresszív módszert alkalmaz a rendőrség Londonban a motoros bűnözők ellen, mivel az eddigi autós üldözést kockázatosnak ítélték. Mostantól a rendőrautók hátulról nekimennek a menekülő robogónak és felborítják. A hajmeresztő akciókról a rendőrségi kocsik fedélzeti kamerái felvételeket készítettek.

Történelmi lelet került elő véletlenül az ukrán állami levéltárban!

A sztálini idők egyik ügyének dossziéjában kiszáradt kenyérdarabokat találtak kutatók egy zacskóban. Kiderült, hogy csak kenyérutánzat, amit 1932-ben vagy 33-ban, a több millió ember halálával végződő ukrán éhínség idején sütöttek.

Elkészült a világ első fordított szállodája, Kínában

A fordított azt jelenti, hogy nem az ég felé tőr, hanem lefelé. Egy elhagyott kőfejtőbe építették. Bejárata a talajszint felett van, onnan kell 88 méter mélyre menni lifttel az aljára, amely egy mesterséges tó vízszintje alatt található.

 

Fedélzeti kamera vette fel a tűzharcot

Elképesztő felvételt készített egy rendőrkocsi fedélzeti kamerája Amerikában. Tüzet nyitott a járőrre egy feltartóztatott autós. A járőr visszalőtt, ezzel szabályos tűzharc kezdődött köztük, de végül egyikük sem sérült meg komolyan. A lövöldöző elmenekült, de később elfogták.

 

Oroszlánkölyköt találtak a rendőrök egy Lamborghiniben

Oroszlánkölyköt találtak a rendőrök egy Lamborghiniben a Champs-Élysées-n. A sofőrt őrizetbe vették, a rossz állapotban lévő oroszlánt állatvédőkre bízták. Októberben egy lakásban találtak egy hat hetes oroszlánkölyköt. Állatvédők szerint divat lett, hogy a gazdagok vadállatokat bérelnek vagy vesznek, hogy azokkal hencegjenek, míg meg nem unják őket.

 

Elhunyt a Marvel képregény-univerzum atyja

A Marvel képregény-univerzum atyja, az amerikai popkultúra szentje olyan szuperhősöket alkotott, mint a Pókember és az X-Men mutánsai, és olyan szuperhősök létrehozásában vett részt, mint az Amerika Kapitány, a Vasember, vagy a Hulk. Stan Lee hétfőn este lett rosszul otthonában, mentővel egy Los Angeles-i kórházba vitték, ott halt meg. 95 éves volt.

 

50 métert zuhant a busz a Jangce folyóba

Egy utas és a sofőr veszekedése miatt történt tömegtragédia a kínai Csungkingban, ahol néhány napja egy busz a Jangce folyóba zuhant egy 50 méter magas hídról. Legkevesebb 13-an meghaltak

Markolóval és dróttal mentették a medvét

Markolóval és drótkötéllel húztak ki egy bajba jutott medvét egy vízerőműből Kína északnyugati részén. A medve túlélte az erőmű csapdáját, és a szabadító akciót is.

Nyilvános bocsánatkérés

Nyilvánosan elnézést kért Norvégia miniszterelnöke azoktól a norvég nőktől, akiket a második világháború után meghurcoltak, mert viszonyt folytattak a német megszállókkal, akiktől gyakran gyerekük született.

Megrázó videók a lövöldözésről

Megrázó videók kerültek elő a Krím-félszigeti Kercs szakiskolájában történt lövöldözésről. A halálos áldozatok száma ma 21-re emelkedett. Kiderült, hogy a 18 éves ámokfutó, aki önmagával is végzett, szeptemberben kapta meg a fegyverviselési engedélyt, és a mészárlás előtt vette meg a töltényeket a helyi fegyverboltban.

Megdöbbentő videó: óriáskígyó a bankban

Sokkot kaptak egy dél-kínai bank alkalmazottai, amikor a munkakezdés előtti közös elmélkedésük közben egy óriáskígyó zuhant rájuk. A kígyó feltehetően a gazdájától szökött meg, egy közeli házból, de még nem tudni, hogyan került a banki előtér álmennyezetébe. A megdöbbentő jelenetről biztonsági kamerás felvétel készült.

Elon Musk újra elkápráztatta a világot

Korunk egyik legmerészebb nagyvállalkozója a Tesla-autóval, majd az elektromos kocsi űrbe küldött, robotűrhajós változatával, valamint az újrahasználható rakétával szerzett hírnevet. Aztán jött a kudarc, amikor kiderült, hogy manipulálta cége részvényárfolyamát, ezért súlyos büntetést kapott. Most megint ünneplik, miután Space-X nevű rakétájának legutóbbi fellövéséből elképesztő látványosság lett.

Fekete piacon vette a mérgeskígyót, elszabadult a házban

Kiürítettek egy lakóházat Prágában, mert megszökött a tulajdonosától egy veszedelmes mérgeskígyó, miután megmarta őt. A nő jelenleg kórházban van, kómában. A rendőrség közlése szerint hatóságnak a mambát a feketepiacon vásárolta.

Furcsa pár: a blogger és a lúd

Példátlanul magas látogatottságot ért el a világhálón egy minszki blogger, vagyis internetes naplóíró. A siker nem igazán az övé, hanem a lakótársáé is, aki Harvey, a lúd. Kettejük egymásra találását, együttélését meséli el fotókkal, videókkal Andrej, a blogger.

Markolóval mentették a partra sodródott bálnát

Katonák és önkéntesek megfeszített munkájával, egy markoló és egy vontatóhajó bevetésével sikerült megmenteni egy partra sodródott bálnát Argentína déli részén. A több tíz tonna súlyú állat megmentéséért két napon keresztül megállás nélkül dolgoztak.

Charlie Chaplin Kabulban

Charlie Chaplin bukdácsol Kabul utcáin.  40 év óta háború sújtja Afganisztánt, amelynek fővárosában megjelent egy ifjú, szinész Charlie Chaplin híres, némafilmes jelmezében, hogy mulatassa az ott élőket. Mint mondja, ő a nevetéssel akarja enyhíteni a fájdalmakat.

Pedofilbotrányok: a cölibátus tragédiája

Kihívást intézett a római katolikus egyház egyik dogmája ellen egy fiatal szlovák pap. A 34 éves egyházfi másodmagával írt és megjelentetett egy könyvet a Cölibátus tragédiája címmel. Ebben alapvető változásokat sürget az egyház pedofilbotrányai miatt. Michal Lajcha szerint önkéntessé kell tenni a papi nőtlenséget, ha kötelező marad, egyre több baj lesz.

24 órán belül 2 cápatámadás

24 órán belül a második súlyos cápatámadás történt Ausztrália északkeleti részén, Queensland szövetségi tagállamnál. Az első áldozat egy középkorú, nő a második egy 12 éves kislány, mindketten válságos állapotban kerültek kórházba. A támadások helye egy népszerű turistaközpont partvidéke.

Japán űrturista mehet a Holdhoz

Egy dúsgazdag japán férfi lehet a világ első űrturistája, aki eljut a Holdhoz. Méghozzá Elon Musk rakétájával, amelynek kaliforniai telepén tegnap mutatták be Mezava Juszakut, noha a tervek szerint csak 5 év múlva lenne az utazás. Az árról hallgatnak a felek, de van viszonyítási alap.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való