KERESÉS search-close

"Litauszky Balázs" szerzővel ellátott tartalmak

Litauszky Balázs

Litauszky Balázs által létrehozott tartalmak (100):

Nem is láttak valódi szándékot az együttműködésre

Az emberek Európájáért küzdene az MSZP, ezt ígérik az európai parlamenti választási programjukban. A Fidesz szerint viszont a bevándorlást támogatnák. A szocialisták csak a Párbeszéddel indulnak közös listán, a többi ellenzéki párt önállóan méretteti meg magát. Szerintük a listás rendszerben nem is lett volna értelme a közös listának, és nem is láttak valódi szándékot az együttműködésre.

300 venezuelai menekültet fogadott be a magyar kormány

Nagyjából 300 menekültet fogadott be Magyarország Venezuelából, erről az Index írt. Repülőjegyet vettek nekik, és segítik a beilleszkedésüket Magyarországon. Az egyetlen feltétel az volt, hogy a menekültek rendelkezzenek magyar felmenőkkel. A Demokratikus Koalíció szerint a Fidesznek ezért regisztrálnia kellene magát bevándorlást segítő szervezetként. A kormány viszont azt mondja, az érintettek nem bevándorlók, hanem magyarok, akik hazatértek.

Újabb jobbikos hangfelvétel

A Fidesz fél az Orbán Viktor leváltását célzó ellenzéki összefogástól, a Jobbik szerint ez az oka a párt politikusait ért támadásoknak. A Hírtv kedden hozott nyilvánosságra egy újabb felvételt, ezen Jakab Péter, a Jobbik képviselője egy 2010-es kampányrendezvényen aberráltnak nevezte a Budapest Pride-on felvonulókat. A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint annak ellenére, hogy korábban többször is együttműködtek a Jobbikkal, nem változott meg a viszonyuk a párttal, a baloldalnak viszont igen.

Újabb kampányt indít a kormány

Újabb úgynevezett tájékoztatási kampányt indít a kormány arról, hogy szerintük mire készül Brüsszel. A hétfőn bemutatott plakáton migránsvízum és betelepítési kvóta bevezetéséről és a határvédelmi jogok gyengítéséről írnak. Az Európai Bizottság azonnal reagált, szerintük az újabb kampány nevetséges összeesküvés-elmélet.

Timmermans volt a díszvendég

Túlóratörvény helyett magasabb fizetésekre lenne szükség - erről beszélt Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke az MSZP kongresszusán. Az Európai Szocialisták őt jelölik a Bizottság következő elnökének. Azt mondta: fel kell számolni a korrupciót az unióban, ezért nem érti, hogy a magyar kormány miért nem akar csatlakozni az uniós ügyészséghez.

 MTA: írásos garanciát kérnek

Sok kutató veszítheti el az állását a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteiben, ahol jelenleg ötezren dolgoznak, ha a kormány nem változtat a jelenlegi tervein - ezt Lovász László nyilatkozta. Híradónknak az MTA elnöke azt is mondta, tovább tárgyalnak a finanszírozás átalakításáról, de garanciákat akarnak. A minisztériumtól későbbre ígértek tájékoztatást. A Lovász Lászlóval készült teljes interjút ITT lehet visszanézni!

Élőlánccal tiltakoztak tüntetők az MTA-nál

Élőlánccal tiltakoztak tüntetők a Magyar Tudományos Akadémiánál, a kutatóhálózat finanszírozásának átalakítása miatt. A felszólaló akadémikusok arról beszéltek: az, hogy az intézeteknek a működésükért pályázniuk kell, elvonja a kutatók erőforrásait attól, hogy a tudománnyal foglalkozzanak. A kormány szerint azért van szükség az átalakításra, hogy a tudomány az eddiginél hatékonyabban javítsa az ország versenyképességét.

 

Több milliót érő festmények Hoppál Péter irodájában

Többmilliós festmények díszítik Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő pécsi irodáját. Ezek biztosítási értéke pedig több mint 40 millió forint. Ez a 24.hu közérdekű adatigényléséből derült ki. A műtárgyakat a Janus Pannonius Múzeum adta oda letétbe, azt írták, ez bevett gyakorlat. Az MSZP szerint a képviselőnek az emberek gondjaival kellene foglalkoznia, nem az irodájának díszítésével.

Újraindul az azbeszt per

A Kúria hatályon kívül helyezte a jogerős ítéletet annak az azóta elhunyt férfinak az ügyében, aki a Heves megyei Lőrinci és Zagyvaszántó határában található eternit gyár mellett élt, és a belélegzett azbeszt miatt lett rákos. Az indoklás szerint az első és másodfokú bíróság is hibázott. A pert még a férfi indította, 100 millió forintos kártérítést kért.

A végsőkig harcolnak a Jobbikért

Harc nélkül nem adják fel, és azt is el tudja képzelni, hogy börtönbe kell mennie - erről is beszélt a Jobbik elnöke a párt évadnyitó rendezvényén, Budapesten. Sneider Tamás szerint a kormány be akarja tiltani őket. Az ellenzéki párt szóvivője Híradónknak azt mondta: a mostani helyzetben akár meg is szűnhet a Jobbik, ezért is hívtak össze rendkívüli kongresszust. Az Állami Számvevőszék visszautasítja, hogy politikai megrendelést hajtanának végre, szerintük a pártnak vállalnia kell a felelősséget a szabálytalanságokért.

Aggódnak a tatabányai boltosok

Mészáros Lőrinc cégének építkezése miatt aggódnak tatabányai boltosok. A milliárdos és a város közös vállalkozása épít mélygarázst a főtéren, ezért lezárták az ott lévő üzletház egyik bejáratát. A boltosok szerint nekik nem szóltak az építkezésről és attól tartanak, kevesebb lesz a vevőjük. Az önkormányzat szerint szóltak, és azt állítják, nem éri kár a tulajdonosokat. Ha mégis, hajlandók tárgyalni a kártalanításról.

 

A posta is Sorost emlegeti

Bevezeti-e a Posta is az úgynevezett rabszolgatörvényt? Erről akartak egy nyilatkozatot kérni ellenzéki politikusok a vezérigazgatótól. A Posta székháza előtt tartott sajtótájékoztatón arról beszéltek, a Postánál tovább rontaná a helyzetet, ha a 400 órás túlmunka elrendelésével próbálnának csökkenteni a munkaerőhiányon. A Posta közleményében azt írta, nem kívánnak részt venni Soros György európai parlamenti kampányában.

Milliárdosok kaptak támogatást

Milliárdosok kaptak hárommilliárdos állami támogatást egy balatoni hotelre. A pénzből Garancsi István, Hernádi Zsolt és Csányi Sándor közös cége építhet szállodát Tihanyban. A napi.hu írta meg, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatán több, a kormányhoz közel álló üzletember is nyert. Szél Bernadett független képviselő szerint a kormány leplezetlenül osztja a pénzt saját embereinek.

Országszerte tüntettek a túlóratörvény és a kormány ellen

Országszerte tüntettek a túlóratörvény és a kormány ellen valamint a szakszervezetek béremelési követelései mellett. Ezúttal összességében vidéken voltak többen a demonstrálók. Legalább 60 helyszínen tiltakoztak. Több forgalmas úton félpályás útlezárással demonstráltak, volt, ahol 50-100 autó lassította a forgalmat.

Gyógyítható betegségnek tartják a homoszexualitást az állami TV-ben

A médiahatósághoz fordul két ellenzéki párt, mert az állami televízió egyik műsorában arról beszéltek, hogy a homoszexualitás gyógyítható betegség. Az LMP és a Liberálisok szerint ez sérti a melegek méltóságát. A kormányszóvivő ma azt mondta, a kormánynak nincs álláspontja a kérdésben, mert nem szakértők, amúgy pedig szerkesztői szabadság van.

Sztrájk lehet március 14-én

Sztrájkot hirdet három szakszervezet március 14-ére, amennyiben nem sikerül megállapodniuk a kormánnyal a követeléseikről. Az önkormányzati köztisztviselőket, a szociális ágazatban dolgozó közalkalmazottakat és a kormányzati igazgatásban dolgozókat képviselő szakszervezetek egyebek mellett béremelést, kevesebb túlórát és a nyugdíjszabályok átdolgozását követelik.

Nemet mondott a kormány a székesfehérvári kórház fejlesztésére

Nemet mondott a kormány a székesfehérvári kórház új épületének fejlesztésére, amelynek egyik építője Mészáros Lőrinc gyermekeinek cége lett volna. A Magyar Építők portál írta meg, hogy 18,2 milliárd forintért épülhet fel az új belgyógyászati blokk.

Sokan még várják a nyugdíjukat

Sokan még mindig nem kapták meg a nyugdíjukat, pedig az Államkincstár azt közölte, pénteken elutalták a járandóságokat a bankoknak. Ez azt jelenti, hogy van, akinek még az előző havi, egyébként is korábban érkezett pénz maradékából kell kihúznia hétfőig. Sajtóinformációk szerint az Államkincstár hibázott, ezért késnek a kifizetések. Kerestük a kincstárt, hogy valóban ez történt-e, de nem válaszoltak. A DK felelősöket követel.

A csúszás miatt drágulni fog Paks2?

A Paks2 beruházás csúszásáról is beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján a miniszterelnök. Azt, hogy mikor lehet az eredetileg 2025-re tervezett átadás, azt nem árulta el, ahogy pénteken kérdésünkre a bővítésért felelős tárca nélküli miniszter sem. A Párbeszéd szerint már legalább 3 éves a csúszás, emiatt pedig drágul a beruházás, amit újra kellene gondolni.

Öt napot adtak a kormányfőnek a szakszervezetek

Átadták a szakszervezetek a miniszterelnöknek szánt követeléseiket, azokat az innovációs minisztérium egyik munkatársa vette át. Ennek legfontosabb pontja, hogy vonják vissza a túlóratörvényt. Öt napot adnak Orbán Viktornak, hogy kijelöljön egy tárgyalódelegációt, ellenkező esetben sztrájk is lehet. A Pénzügyminisztérium azt közölte, hogy a Soros György pénzén tüntetéseket szervezők követeléseivel nem foglalkoznak.

A Gundel főz a miniszterelnökre

A hvg.hu írta meg, hogy Budapest egyik leghíresebb és legdrágább étterme nyerte meg a Miniszterelnökség új épületében, a várban a menza üzemeltetését és a catering szolgáltatást. Az LMP szerint a kormány megint urizál, a miniszterelnökség viszont közölte, náluk egy Gundel-menü 1000 forint alatt lesz a menzán.

Szombati demonstráció: a tüntetők 4 követelése

Már 15 szakszervezet, civil szervezetek, parlamenti és parlamenten kívüli pártok csatlakoztak a szombati, budapesti demonstrációhoz. Nem csak a túlóratörvény visszavonásáért tüntetnek, összesen négy pontban foglalták össze követeléseiket. A kormány szerint a tüntetéseket Soros György pénzén szervezik, hogy Magyarországból bevándorlóországot csináljanak.

Hivatalosan is elindult a Mindenki Magyarországa Mozgalom

Újra egypártrendszer épül Magyarországon és soha nem látott méreteket ölt a korrupció. Erről beszélt Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester annak apropóján, hogy hivatalosan is elindult a Mindenki Magyarországa Mozgalom. Az elnök arra kérte az embereket, hogy helyben alakítsák meg a szabadság köreit, és találják meg az önkormányzati választásokra a Fidesz ellenében esélyes polgármester-jelöltet.

 

Hadházy Ákos : semmi nem történt még az ügyben

Hiába a feljelentés, még el sem kezdődött a nyomozás az MTVA székháznál történtek ügyében - ezt állítja Hadházy Ákos független képviselő, akit a biztonsági őrök erőszakkal dobtak ki az épületből két hete. A rendőrség megkeresésünkre azt írta, mentelmi joggal rendelkező képviselők ügyeiben nincs hatáskörük nyomozni, ezért a feljelentést a Központi Nyomozó Ügyészségre továbbították. Onnan nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Tüntetések és sztrájkok jöhetnek

Sztrájkok lehetnek a gyárakban, és a gyárkapukon kívül is január második felében. Ezt tervezik a szakszervezetek, a 400 órás túlóra törvény miatt. Országos tüntetés is lesz január ötödikén, amihez egyre több szakszervezet csatlakozik.

72 milliárdot osztott szét a kormány

72 milliárd forintot osztott szét a kormány még karácsony előtt, főleg egyházaknak és sportegyesületeknek, erről a portfolio írt. De jutott a határon túlra is, majdnem az összeg fele, 32,8 milliárd forint ment külföldi szervezeteknek.

Komplex projektről beszélt óvodásoknak a képviselő

Óvodások előtt beszélt az energetikai korszerűsítések fontosságáról Pócs János fideszes országgyűlési képviselő, erről a 444.hu írt. A politikus olyan szavakat használt, mint deficit, komplex projekt és energetikai program, ami nem kötötte le a 4-5 éves ovisokat. A politikus nem először politizál gyerekek előtt. Az LMP szerint elfogadhatatlan, hogy Pócs János gyerekeket használ politikai céljaihoz. A képviselőt ma hiába kerestük.

Vidéken is demonstrálnának

Az éjjel is folytatódott a tüntetéssorozat, a demonstrálók több kormányközeli médium épületénél felolvasták követeléseiket. A tüntetés még kora este kezdődött az MTVA székházánál, azt Hadházy Ákos hívta össze, az ellenzéki pártok képviselői is részt vettek rajta. A tüntetők egy része a hivatalos rész után indult el a szerintük kormánypropagandát folytató médiumokhoz. A tömeg tegnap békésebb volt, mint a korábbi napokon.

Átvonultak a tüntetők az MTVA-székházhoz

Az állami tévé székházánál már vasárnap is tüntettek. Jónéhányan egész éjjel ott maradtak. A parlamentnél tartott demonstráció után vonult át a tömeg, ezzel majdnem 8 kilométeres gyaloglást vállaltak. Az első országgyűlési képviselők ekkor jutottak be az állami tévé székházába. Egy idő után a tiltakozók közül többen megpróbálták áttörni a rendőrsorfalat, amire könnygáz volt a válasz.

Újabb tüntetés kezdődött – tudósítónk a helyszínen!

Rendőrök szólították fel az MTVA székházában tartózkodó ellenzéki képviselőket, hogy hagyják el az állami televízió épületét. A rendőrök a kerületi jegyző délután meghozott birtokvédelmi határozatára hivatkoznak. Az ellenzéki képviselők azonban nem hajlandók kijönni, és továbbra is azt követelik, amit vasárnap este óta folyamatosan, hogy olvassák be az állami tévében öt pontos petíciójukat. Odakint közben újabb tüntetés kezdődött. Tudósítás az MTVA székházától!

Ismét tüntető tömeg vonult Budapesten

Újra tüntetnek Budapesten. Ismét a túlóratörvény és a közigazgatási bíróságok felállítása miatt vonultak utcára. Ez már a negyedik demonstráció ezen a héten. A szakszervezeti szövetség alelnöke arról beszélt, olyanok döntenek az emberek sorsáról, akiknek sosem volt szabott munkaideje és túlórája.

Kövér László szigorúbban büntetné a képviselőket

Szigorúbban büntetné az országgyűlési képviselőket Kövér László házelnök. Erről a szerdai parlamenti tiltakozás kapcsán beszélt az InfoRádióban. Szerinte ugyanis a mostani tiszteletdíj-megvonás nem tartja eléggé vissza a politikusokat. Az MSZP szerint elfogadhatatlan, hogy Kövér László a házszabályt használja az ellenzéki képviselők megfélemlítésére.

A tiltakozók az utcán vonulnak

A tiltakozások még nem értek véget, 5 óra után nem sokkal egy kisebb tömeg a Kossuth térről elindult a városban. Velük tart az RTL Híradó tudósítója!

A Jobbik szerint több közpénzből készülő beruházás korrupciógyanús

Erősen korrupciógyanús a Jobbik szerint, hogy több olyan közpénzből készülő beruházás is drágul a kezdeti tervekhez képest, amelyet a Market épít. A cég tulajdonosa az a Garancsi István, aki szívességből utaztatta a miniszterelnököt bérelt magángépen egy bulgáriai focimeccsre. Az a héten derült ki, hogy 6 milliárd forinttal fog többe kerülni a székesfehérvári hokicsarnok, mint ahogy tervezték. Orbán Viktor korábban azt mondta, őt nem lehet lekötelezni.

Nem nyugodtak meg a kedélyek – megkezdték a tiltakozást

Megkezdték a tiltakozást, Veszprémben délután félpályás útlezárást tartottak szakszervezetek, hogy így tiltakozzanak az elrendelhető túlórák számának tervezett emelése ellen. Az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottsága csütörtökön döntött a módosító javaslatokról. A beterjesztő Kósa Lajos szerint plusz védelmet kapnak a munkavállalók. A szakszervezetek szerint viszont még rosszabb lett a javaslat, mint az eredeti változat, ezért szombaton mindenképpen megtartják budapesti tüntetésüket.

Útlezárásokkal is tiltakoznak a szakszervezetek

Útlezárásokkal is tiltakoznak a rabszolgatörvényként emlegetett módosítás ellen a szakszervezetek. Pénteken Veszprémben, hétfőn Pécsen lassítják a forgalmat. A szakszervezetek attól tartanak, hogy a munkáltató az erőfölényéből adódóan rákényszerítheti a munkavállalókra a több túlórát. Az innovációs- és technológiai miniszter szerint ez az aggály túlzó, a munkaerőhiány miatt ugyanis egy elégedetlen dolgozó könnyedén találhat új munkahelyet.

 

Másfél éve húzódott a CEU ügye

Tavaly márciusban jelentette be a kormány a felsőoktatási törvény módosítását, amely nehéz helyzetbe hozta a CEU-t. Több száz világhírű tudós tiltakozása, és a folyamatos tüntetések ellenére elfogadták a javaslatot. Az intézmény állította, teljesítették a törvény rájuk eső részét, a megállapodást mégsem kötötte meg velük az állam. A kormány a tiltakozásokra, és az intézmény ultimátumára rendszeresen Soros Györgyöt emlegette válaszaiban.

Magyar milliárdok Mexikóba - templomépítésre

Kétmilliárd forintot költ a kormány két mexikói templom felújítására. Az erről szóló kormányhatározat csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben. Az MSZP szerint Magyarországon is szükség lenne a pénzre. A kormány azt írta: Mexikó nemzetközi segítséget kért a tavaly őszi földrengés után, Magyarország pedig elkötelezett a katasztrófa sújtotta keresztény közösségek védelme és vallási emlékhelyeinek gondozása iránt.

Schmidt Mária cégétől bérli az irodaházat a kormány

Schmidt Mária kormánybiztos érdekeltségébe tartozó cégtől bérel irodaházat a kormány az Agrár-minisztériumnak, erről a HVG.hu írt. A tárcának azért kell költöznie, mert a Kossuth téri épületüket felújítják. Hogy mennyi közpénz kerül így Schmidt Mária családi cégéhez, nem árulták el.

Kétmillió forintot kér az adatokért a Magyar Rögbi Szövetség

Kétmillió forintot kér a 24. hu-tól a Magyar Rögbi Szövetség azért, hogy elárulja: mire költött majdnem félmilliárd forint közpénzt. Két éve 16 szakági szövetségnek adott a kormány 4,2 milliárd forint állami támogatást a budapesti olimpiai pályázathoz kapcsolódó fejlesztésekre. Azóta Budapest visszalépett, a támogatások viszont maradtak.

Túlóra-ügy: tüntetnek és sztrájk is lehet

Tüntetést hirdet a Magyar Szakszervezeti Szövetség december nyolcadikára az ellenzői által rabszolgatörvényként emlegetett törvénymódosítási javaslat miatt. Azt mondják, később sztrájkolhatnak is. A szervezet szerint ugyanis a kormánypárti javaslat nem oldja meg a munkaerőhiányt, sőt, emiatt még többen dönthetnek úgy, hogy külföldre mennek dolgozni.

Egy javaslat, amely megemelné a túlórák számát és kifizetését 3 évre tolná ki

Tiltakozik a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is az ellenzői által rabszolgatörvényként emlegetett módosító javaslat ellen, amely megemelné a túlórák számát és ezek kifizetését 3 évre tolná ki. A PDSZ szerint az iskolában dolgozó karbantartókat, takarítókat, portásokat érintő javaslat embertelen és családellenes. A Magyarországon beruházó német vállalatok viszont Szijjártó Péter szerint örülnek a változásnak.

 

Paprikasprayt fújtak a metróba

Paprikasprayt fújt szét valaki a 2-es metró egyik szerelvényén, többen rosszul lettek. Ezután az egyik utas meghúzta a vészféket, így a szerelvény két megálló között állt meg, ezért az utasok gyalog jutottak ki az alagútból. A Stadionok állomásnál 20 köhögő, könnyező utast láttak el a mentők. Kórházba senkit sem kellett szállítani. A rendőrség garázdaság miatt indított nyomozást.

Orbán: Gruevszki szövetséges

Az ember tisztességesen bánik a szövetségeseivel, ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök az állami rádióban Nikola Gruevszki korrupcióért elítélt macedón miniszterelnök menekültügyi eljárásáról. Orbán Viktor szerint az ügy azért kavart ekkora vihart, mert Gruevszki bevándorlásellenes intézkedéseket hozott, és ez nem tetszik Soros György szervezeteinek.

Két és fél hónapnyi túlórát is kérhetnének a munkáltatók a dolgozóktól

Akár két és fél hónapnyi túlórát is kérhetnének a munkáltatók a dolgozóktól jövőre, ha az országgyűlés elfogadja Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf törvénymódosítási javaslatát. A túlórák kifizetésére pedig három éve lenne a munkáltatóknak. A Vasas Szakszervezet szerint a javaslat szakmaiatlan és embertelen. A DK szerint pedig mindez nem megoldani, hanem gerjeszteni fogja a munkaerőhiányt.

Szijjártó Péter: Nem látják bizonyítottnak a CEU tevékenységét az USA-ban

Nem látják bizonyítottnak, hogy a CEU valóban folytat oktatási tevékenységet az Egyesült Államokban, ezt mondta Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben. Pedig a CEU még tavaly állapodott meg a New York állambeli Bard College-dzsal az együttműködésről.

A kormány és a főváros együtt döntenek Budapestről

Aláírták a megállapodást, amely Tarlós István feltétele volt ahhoz, hogy újra induljon a főpolgármesteri címért. Ennek értelmében például plusz 80 milliárd forintot ad a kormány a hármas metró felújítására, és a későbbi fővárosi beruházásokról a kormány és a főváros együtt döntenek majd. Az ellenzék szerint ezzel Tarlós István kiárusította Budapestet.

Nemzetközi botrány lehet: magyar diplomaták segítették Nikola Gruevszki szökését

Továbbra sem árulja el a kormány, hogyan jutott Magyarországra a korrupció miatt jogerősen elítélt volt Macedón miniszterelnök. Közben az érintett balkáni országok különböző hatóságai megerősítették: magyar diplomaták segítették Nikola Gruevszki szökését. A bukott politikus menedékjogot kért Budapesten. A Híradónk által megkérdezett jogász szerint az ügyből biztosan nemzetközi botrány lesz.

Gulyás Gergely: Külképviseleten jelentkezett Nikola Gruevszki

Egy Macedónián kívüli magyar külképviseleten jelentkezett Nikola Gruevszki ex-miniszterelnök, hogy menekültstátuszt kérjen, ezt Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter mondta el. Azt viszont továbbra is titkolják, hogy hol, és onnan hogyan került Magyarországra a korrupció miatt jogerősen elítélt politikus. A Jobbik a nemzetbiztonsági bizottságban akar választ kapni ezekre a kérdésekre, Hadházy Ákos pedig feljelentést tesz illegális határátlépés segítése miatt.

 

A Fidesz szerint fenyegetik és üldözik hazájában Gruevszkit

Eszébe se jusson Magyarországnak menekült státuszt adni a volt macedón miniszterelnöknek, ezt mondják az ellenzéki pártok. A Fidesz úgy látja Nikola Gruevszkit valóban fenyegetik és üldözik hazájában. A Híradónknak nyilatkozó nemzetközi jogász szerint Magyarországnak nem kötelező kiadnia a politikust, egy ilyen döntést viszont indokolni kell. Abból pedig, hogy útlevél nélkül beengedték a volt macedón miniszterelnököt az unió területére, szerinte akár kötelezettségszegési eljárás is lehet.

Bohócorrot akart adni a legfőbb ügyésznek

Bohócorrot akart adni a Párbeszéd képviselője hétfőn a legfőbb ügyésznek, szerinte ugyanis Polt Péter nem veszi komolyan a munkáját és fideszes bűnözőket segít. Egyebek mellett az Elios-ügyről volt szó, amelyet a rendőrség a múlt héten zárt le bűncselekmény hiányában. A legfőbb ügyész szerint volt nyomozás.

Kósa: Ez tiszta agyrém!

Semmi köze édesanyja cégéhez és még csak nem is látta azokat a luxusjárműveket, melyeket a sertéstenyésztő vállalkozás lízingel – ezt nyilatkozta Kósa Lajos a Hír Tv-nek. A 24.hu írt róla először, hogy a fideszes politikus 82 éves édesanyjának vállalkozása pont olyan BMW motort bérel, amilyennel Kósa Lajos tavaly elment a Fidesz kihelyezett frakcióülésére.

Elios-ügy: már nem nyomoznak

Nem történt bűncselekmény az Elios ügyben a rendőrség szerint. Az Országos Rendőr-főkapitányság kedd este közölte, bűncselekmény hiányában megszűntették az eljárást Tiborcz István korábbi cégénél. Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala korábban 35 közvilágítási pályázatnál is szabálytalanságokat talált, 17 esetben a szervezett csalás gyanúja is felmerült. 

Arcon lőtte vadásztársát egy vadász

Társa arcát találta el egy vadász pénteken délelőtt a fejér megyei Enying külterületén. Az 51 éves férfinak óriási szerencséje volt, könnyű sérüléssel megúszta a fejlövést. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.

Végre kaptak pénzt a szemétszállításra Pest és Nógrád megyében

Pár nap után újra elszállítják a szemetet a Zöld Híd Kft. autói Pest és Nógrád megyében. A munkát a katasztrófavédelem szervezi és fizeti, abból a 26 milliárdból, amit a kormány csoportosított át a szemétkáosz felszámolására. A Katasztrófavédelem ígérete szerint azokról a településekről, ahonnan hétfőn és kedden nem vitték el a szemetet, napokon belül pótolják a szállítást

Nem vitték el a szemetet

Hétfőtől nem gyűjti a lakossági hulladékot a Zöld-Híd Nonprofit Kft. 116 Pest és Nógrád megyei településen. A pénzhiány miatt álltak le, miután hosszasan és eredménytelenül tárgyaltak a kukaholdinggal. A szemétügy a parlamentben is téma volt, az LMP szerint felesleges volt létrehozni az állami kukaholdingot, a kormánynál azt mondják, a rezsicsökkentés megvédése miatt van rá szükség.

Tiltakozásul szemeteltek a politikusok

Szemeteléssel tiltakoztak ellenzéki politikusok. Jobbikosok a nemzeti kukaholding elé, szocialisták pedig a Kossuth térhez vittek teli zsákokat, mert szerintük a kormány nem oldja meg a szemétszállítási káoszt.

A katasztrófavédők szállíthatják el a szemetet?

Most még elszállították a szemetet a Zöld Híd Kft. hulladékgyűjtő járművei, de hétfőtől csak a közintézményekre lesz kapacitásuk. Állításuk szerint nem kapnak elég pénzt a feladatuk ellátásához. A katasztrófavédelem közölte, ha szükséges, eleget tesznek a jogszabályi kötelezettségeiknek és elszállítják a szemetet. Az Egységes Tűzoltó Szakszervezet szerint ez képtelenség.

Nem tudják elvinni a kukákat

Nincs megállapodás, ezért 125 ezer családtól nem tudja elszállítani péntektől a hulladékot Pest és Nógrád megye egy részében a szolgáltató Zöld Híd Nonprofit Kft. Az állami kukaholdinggal próbáltak egyezkedni, de nem jártak sikerrel, a pénzük pedig elfogyott. Az ügyvezető az RTL Híradónak azt mondta, több tízmillió forinttal tartoznak a beszállítóknak. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint, ha szükséges, a katasztrófavédelem fogja elszállítani a szemetet.

Leállhat a szemétszállítás

125 ezer család háza előtt maradhat ott a szemét csütörtöktől, a Pest és Nógrád megye egy részében szolgáltató Zöld Híd Nonprofit Kft. ugyanis nem tudja tovább folytatni a működést annyi pénzből, amennyit a kukaholdingtól kapnak.

Lázár: Jól megy az üzlet

Jól megy az üzlet - ezt mondta Lázár János az RTL Híradónak a batidai vadászkastélyról, aminek április óta már ő is 8 százalékos tulajdonosa. Azt azonban nem árulta el, kik az új tulajdonostársai. Az MSZP szerint a fideszes politikusok legnagyobb problémája már az, hogyan rejtsék el a tulajdonukba került kastélyokat.

Határozatban válaszolnak a Sargentini-jelentésre

Megszavazta az Országgyűlés azt a határozatot, amelyben a Sargentini-jelentésre reagál a kormány. A szöveg szerint az Európai Parlament bevándorlást támogató képviselői azért ítélik el Magyarországot, mert megvédte a határait a menekültektől. Szeptemberben fogadta el az Európai Parlament a holland Judit Sargentini EP képviselő Magyarországról szóló jelentését, amely szerint veszélyben van a magyar jogállamiság.

A hajléktalanokért tüntettek

Hétfőtől tilos a közterületen élni, hatályba lép ugyanis a szabálysértési törvény módosítása, amely szerint akár börtönbe is kerülhetnek a hajléktalanok. Egy módosítás szerint az utcán élők személyes iratait, fotóit sem kötelesek a hatóságok megőrizni, ezeket megsemmisíthetik. A Demokratikus Koalíció szerint az intézkedés embertelen, a kormány azt mondják, segíteni akarnak a hajléktalanokon.

120 méter magas lesz a MOL új székháza

Kétszáz ezer köbméter földet mozgatnak majd meg, húsz olimpiai úszómedencét megtöltő betont használnak majd fel, és annyi acélt építenek be, mint az Eiffel toronyba. Letették a MOL új, százhúsz méter magas székházának alapkövét. Hernádi Zsolt vezérigazgató azt mondta, olyan munkakörnyezetet akarnak kialakítani, amely a legjobb szakembereket vonzza a céghez.

Ellenzéki siker a XV. kerületben

Ellenzéki siker a tizenötödik, kormánypárti győzelem a tizedik kerületben. Több helyen is időközi választást tartottak a hétvégén, a XV. kerületben összeférhetetlenség miatt kellett polgármestert választani, Kőbányán egy korábbi fideszes képviselő lemondása miatt írtak ki szavazást. Az ellenzéki pártok mindkét kerületben egy jelölt mögé álltak be.

Orbán: ”Ez még csak a kezdet!”

Ez még csak a kezdet, ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök a vajdasági Topolyán, a 3 milliárd forint magyar közpénzből épült TSC Labdarúgó Akadémia átadóján. A magyar állam 2 év alatt majdnem 20 milliárd forintot költött a határon túli foci támogatására. 

Gulyás Gergely: “Belefér a polgári jó ízlésbe!”

Nem jogszerűtlen és belefér a polgári jó ízlésbe, hogy a miniszterelnök milliárdos nagyvállalkozó pénzén repült a MOL Vidi meccsére Bulgáriába a nyáron - erről beszélt híradónk kérdésére Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta: semmilyen szabálytalanságot nem követett el Orbán Viktor, amikor elfogadta a milliárdos állami megrendeléseket elnyerő Garancsi István meghívását. 

Drágulnak a közjegyzői díjak

Jelentősen drágulnak októbertől a közjegyzői díjak, erről a Népszava írt. Az erről szóló miniszteri rendelet szerint több díj a duplájára emelkedik, a tételes díjakért pedig 4 ezer 500 forinttal kell többet fizetni.

Sok tűzoltó elhagyja a pályát

Repülőt formázva búcsúztatták a soproni tűzoltók parancsnokukat, aki Angliába költözik a jobb élet reményében. Az Egységes Tűzoltó Szakszervezet társelnöke szerint mára általánossá vált, hogy főleg az alacsony fizetések miatt más pályát választanak a tűzoltók. A katasztrófavédelem szóvivője szerint azonban kezelhető az elvándorlás, mert nem nagyobb, mint eddig bármikor.

Korruptnak tartják a kormányt

Két és fél perces videóban mutatja be az európai liberálisok európai parlamenti frakciója, hogy szerintük Orbán Viktor hogyan épített ki oligarcha-rendszert Magyarországon, főként uniós források felhasználásával. Az animáció végén azt mondják, nem így kellene elkölteni a támogatásokat.

„Az Index marad, ami volt”

Az Index marad, ami volt - ezt írta a szerkesztőség, miután Spéder Zoltán, az eddigi tulajdonos kivonult a portál mögül. Az érdekeltségeit Ziegler Gábor, az Index reklámfelületeit értékesítő cég eddigi ügyvezetője, és Oltyán József, üzletember, a KDNP Bács-Kiskun megyei szervezetének elnökségi tagja vette meg.

8 év óta először reagálhatott Gyurcsány Ferenc

Nyolc év után először reagálhatott Gyurcsány Ferenc frakcióvezetőként a parlamentben Orbán Viktor napirend előtti felszólalására. Ő is diktátornak nevezte a miniszterelnököt és azt javasolta a kormány tagjainak, hogy kezeltessék a tudathasadásukat. Kövér László házelnök szerint Gyurcsány Ferenc ingoványos területre tévedt, amikor a kezeltetést javasolta.

Nem fizetik meg a különadót

Nem fizetnek bevándorlási különadót az RTL Híradónak nyilatkozó civil szervezetek. Álláspontjuk szerint rájuk nem vonatkozik a nyár elején elfogadott új szabályozás. Hétfőig kell bevallani és befizetni a 25 százalékos különadót azoknak a szervezeteknek, amelyek a kormány szerint támogatják a bevándorlást.

 

Az ENSZ is bírálta a magyar kormányt

Szégyenletes módon lépnek fel az emberi jogi aktivistákkal szemben Magyarországon az ENSZ szerint. Magyarország új szereplő azon az ENSZ listán, amelyen például Oroszország, Kína és Szaúd-Arábia szerepel. A kormány szerint az ENSZ a listával áll bosszút azért, mert Magyarország kilépett a bevándorlásügyi egyezmény tárgyalásából,

Mi lehet az eljárás vége?

Nemcsak a magyar kormány szavazati jogának, hanem akár az uniós támogatások felfüggesztésével is járhat a hetes cikkely alkalmazása - ezt mondta az RTL Híradónak nyilatkozó külpolitikai szakértő. Feledy Botond szerint az uniós alapszerződés nem részletezi a büntetéseket. Szijjártó Péter külügyminiszter szerint már egyeztettek a lengyel kormánnyal, akik meg fogják vétózni a szankciók bevezetését.

Megosztja a pártokat a jelentés

A Fidesz szerint Soros György bosszúja a Sargentini-jelentés elfogadása. Kocsis Máté frakcióvezető azt mondta, nem engednek a milliárdos zsarolásának. Az MSZP európai parlamenti képviselője szerint a kormánynak le kellene mondania

Egyre több a személyi kölcsön

Tíz éve nem vettek fel annyi személyi kölcsönt, mint az idei év első 7 hónapjában. A Bankráció felméréséből kiderül, ez majdnem 260 milliárd forintot jelent, és másfélszeres növekedés tavalyhoz képest.

Nézőket csábítanának a meccsekre

Azt szeretnék, hogy több néző járjon focimeccsekre. 22 stadionban rendezték meg tegnap a Futball éjszakája nevű rendezvényt. A magyar klubfocira egyre kevesebben kíváncsiak. Sokszor csak a férőhelyek negyedét tudják megtölteni a többmilliárd forint közpénzből épült új stadionokban.

Milliárdok ideiglenes pályára

Már a Pénzügyminisztériumnak sem tetszik, hogy újabb és újabb plusz forrást kér az államtól a Magyar Tenisz Szövetség, erről a 24.hu írt. A jövő heti Davis kupára 365 milliós plusz forrásért fordultak az EMMI-hez, újra fel kellett ugyanis építeni az ideiglenes pályát és lelátókat egy új helyszínen.

Tovább drágul az üzemanyag

Újra drágul az üzemanyag. Holnaptól a benzinért átlagosan 405, a gázolajért 410 forintot kell majd fizetni.

Nyári vagy téli időszámításra érdemes áttérni?

Nem jó ötlet az állandó nyári időszámítás a Magyar Alvás Szövetség szerint. Szerintük is hasznos lenne az óraállítás eltörlése, de azt mondják, inkább az eredeti, csillagászati alapon meghatározott téli időszámításra kellene visszaállni. Az állandó nyári időszámítással szerintük télen sokan sötétben mennének a munkahelyükre, vagy az iskolába.

Mekkora teher a tanévkezdés?

Az ellenzéki pártok szerint rendkívül megterhelő az iskolakezdés sok családnak, ezért keveslik a kormány által nyújtott támogatásokat. Az MSZP szerint nem véletlen, hogy ilyenkor megnő a személyi kölcsönt felvevő családok száma, mert máshogy nem tudják kifizetni a szükséges iskolai felszereléseket. A Fidesz szerint ezzel szemben az ellenzéki pártok nemmel szavaztak arra, hogy jövőre több pénz jusson az oktatásra.

 

Eltörölhetik az óraátállítást

Eltörölhetik a téli időszámítást az Európai Unióban, ezt az Európai Bizottság elnöke jelentette be. Egy erről készült felmérés szerint ugyanis az emberek döntő többsége nem kér az óratekergetésből. A téli-nyári időszámítást az energiamegtakarítással indokolták, de a Híradónak nyilatkozó orvos szerint sokakat nagyon megviselt az óraátállítás. A kormánynak még nincs álláspontja az ügyben.

10 százalékkal drágulhat a baromfihús

Akár 10 százalékkal is drágulhat a baromfihús a következő hónapokban a Baromfi Termék Tanács szerint. Ennek fő oka szerintük az egész Európát sújtó aszály. Emiatt drágább lett a takarmány, és a munkabérek emelkedése, valamint a sertéspestis miatti keresletnövekedés is felfelé tolja a baromfihús árát.

Jövőre költöztetik ki a fóti gyerekeket

2019 nyaráig békén hagyja a kormány a Fóti Gyermekvárost, erről az Emberi Erőforrások Minisztere tájékoztatta az intézmény vezetőjét. A kormány még 2017 januárjában jelentette be, hogy megszüntetik azokat az otthonokat, ahol nagyon sok gyerek él együtt.

Képviselő marad Szél Bernadett

Nem tudta megvédeni azokat, akik vele dolgoztak - ezzel indokolta Szél Bernadett lemondását az ATV-nek adott interjújában. A párt korábbi titkára, Sallai R. Benedek közben arról írt facebook posztot, hogy az LMP végső stádiumban van, és a politika szemétdombja felé tart. Az LMP szóvivője szerint azonban szó sincs a párt összeomlásáról.

Kuna: „Isten akarata volt”

Két kiadós, nagy pofonnal rakta a helyére Isten - így értékelte Kuna Tibor, az állami kommunikációs közbeszerzések egyik legnagyobb korábbi nyertese, hogy felbontották szerződéseit, az ügyészség pedig börtönbe küldené költségvetési csalás miatt. Kuna már korábban is istennek tulajdonította, hogy pénzt és hatalmat kapott.

Tüntettek az almatermelők

Elfogadhatatlannak tartják a léalmáért megállapított 13 forintos kilónkénti felvásárlási árat a termelők, ezért a feldolgozó cég több telephelyénél is tüntettek ma. Sokan inkább hagyják a fa alatt elrothadni a gyümölcsöt, ennyiért ugyanis nem éri meg leszedni. Seszták Miklós kormánybiztos azt javasolta a gazdáknak, hogy fogjanak össze, és senki ne adja le a terményt, így kényszerítsenek ki magasabb árat.

 

Titkolják, ki állta Orbán útját

Magángéppel utazott Orbán Viktor a MOL Vidi bulgáriai meccsére Várnába - írta meg a K-Monitor blog. A portál úgy tudja, hogy a júliusi BL-selejtezőre a miniszterelnök egy olyan géppel ment, amelynek üzemeltetőjétől Mészáros Lőrinc is többször bérelt már repülőt. A Jobbik szerint, ha Orbán saját pénzéből finanszírozta az utat, akkor hazudott a vagyonnyilatkozatában.

 

Új pozíciót kapott Lázár János

A Miniszterelnökséget korábban vezető politikust a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztossá nevezte ki Orbán Viktor. A Kormányzati Tájékoztatási Központ Lázár kiválasztását azzal indokolta, hogy miniszterként is az ő feladata volt a dohányzás elleni küzdelem. Az MSZP viszont úgy látja, Lázár Jánosnak és baráti körének az az érdeke, hogy minél többen dohányozzanak.

Hatalmas leépítés a közszférában

15-20 százalékos létszámcsökkentésről beszélt a minisztériumoknál és azok háttérintézményeinél a miniszterelnökséget vezető miniszter, ez 2100-2800 embert érinthet. Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta, ezzel nem spórolni akarnak, a felszabaduló forrást béremelésekre és a közszolgáltatások minőségének javítására költenék. A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma szerint kaotikus a kormány terve.

 

Olcsó reklám az állami tv-ben

Egy fillért sem fizet Mészáros Lőrinc cége az MTVA-nak a 2Rule mezek népszerűsítéséért - ezt a 24.hu derítette ki. A portál kikérte a szerződést és kiderült, barter megállapodást kötöttek. Így a reklámokért cserébe például ruhákat adnak bérbe a köztévének, a dolgozók pedig kedvezménnyel vásárolhatnak a sportszergyártótól. Az LMP hűtlen kezelés miatt feljelentést tesz.

Vége a patkányinváziónak Budapesten

Az irtást végző cég szerint mostanra egy-két napon belül mindenhová kiérnek, ahová hívják őket. Az elmúlt hetekben sokkal több helyen bukkantak fel a rágcsálók, mert egy elhúzódó közbeszerzési eljárás miatt három hétig egyáltalán nem irtották a patkányokat Budapesten.

Nem lehet a Városligetben az ARC

Új helyszínre kerülhet az ARC óriásplakát kiállítás, a megszokott helyén, az Ötvenhatosok terén nem rendezhetik meg. A beruházó cég indoklása szerint azért, mert már építik az új Néprajzi Múzeumot. A cég pedig a környéken nem biztosított másik helyet a szervezőknek.

Parragh: „Ideje volt nekimenni az Akadémiának”

Ideje volt nekimenni az Akadémiának, ezt mondta Parragh László, a Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az ATV-n. Szerinte ugyanis sok olyan kutatásra költöttek, amiből később semmi sem lett. A kormány a jövő évi költségvetéssel az MTA állami támogatásának majdnem háromnegyedét az innovációs minisztériumhoz utalta.

Kivándorol a magyar nyomozó

Biztonsági őrként dolgozna Ausztriában az a budapesti nyomozó, aki szeptemberben szerel le, szintén rendőr feleségével együtt. A rendőrség szerint ennek ellenére nincs leszerelési hullám a jövőre megszűnő túlóradíj miatt.

400 forint fölött az üzemanyagár

Újra 400 forint fölött a benzin literenkénti átlagára. Ma ismét drágult az üzemanyag, a benzinért öt, a gázolajért három forinttal kell többet fizetni.

A fővárosiak tovább élnek

10 évvel is tovább élhet egy budapesti nő, mint egy Nógrád megyei férfi, ez a statisztikai hivatal nemrég megjelent adataiból derül ki, amit a Portfolio közölt. Ezek szerint egy átlagos fővárosi asszony 80 évig is élhet, a nógrádi férfiak viszont átlagosan nem érik meg a 70 évet.

„Egy nyomorult honlapjuk sincs”

A kormány felelőssége is, hogy rossz a hazai kis- és középvállalkozások versenyképessége, ezt mondta Híradónknak a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára. A pénzügyminiszter csütörtökön Tusványoson bírálta a kisebb cégeket, azt is mondta, hogy sokaknak: „ még egy nyomorult honlapja sincs”. A 444.hu összeállítása szerint működő honlapja nincs több, olyan cégnek sem, amely egyébként milliárdokat nyer közbeszerzéseken. Például Mészáros Lőrinc egyik vállalkozásának.

A CEU-ról nem nyilatkozik a külügyminiszter

Államközi felsőoktatási megállapodást írt alá Magyarország és az egyesült államokbeli Indiana állam, így jövő ősztől a Notre Dame egyetem három képzése is elérhető lesz a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. A CEU ügyében viszont továbbra sincs előrelépés, pedig az oktatási intézmény szerint már hónapokkal ezelőtt teljesítették a módosított felsőoktatási törvényben előírtakat. A szerződést viszont a magyar kormány továbbra sem írta alá New York állammal. Az RTL Híradó kereste a külügyminisztert, hogy mikor írják alá a CEU működését biztosító megállapodást, de elfoglaltságaira hivatkozva nem nyilatkozott.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való