KERESÉS search-close

"Morva Anna" szerzővel ellátott tartalmak

Morva Anna

Morva Anna által létrehozott tartalmak (100):

Van, ahol egy nap alatt 10 fokot csökkent a hőmérséklet

Viharos széllel erős lehűlés érkezett az országba. Van, ahol egy nap alatt 10 fokot csökkent a hőmérséklet. Szombaton, több helyen mindössze plusz 1-2 fok lesz a maximum hőmérséklet a meteorológus szerint. A hirtelen időjárás változás az általunk kérdezett szakértő szerint növeli a koraszülés és a szívinfarktus esélyét.

Nem indult eljárás a disznójával fajtalankodó férfi ellen

Nem követett el bűncselekményt, így nem indít eljárást a rendőrség a disznójával fajtalankodó férfival szemben. Az esetről múlt héten számoltunk be. A helyi állatmentők szerint az állatorvos megállapította, hogy többször is inzultálták a disznót. A férfitól elvették az állatait, mert nem megfelelő körülmények között tartotta azokat.

Áztatja az üzletét, de mégis segít a szomszédján

Hiába okoz neki kárt, akkor is segít rajta - ezt mondta Híradónknak az a szombathelyi vállalkozó, akinek az üzletét a fölötte lakó áztatja. A 28 éves, gondnokság alatt álló férfi már hatalmas tartozást halmozott fel, és a gázt és a villanyt is kikötötték abban az önkormányzati bérlakásban, ahol él. Kerestük az önkormányzatot, hogyan kezelik a problémát, de adásunkig nem kaptunk választ.

Először lőttek emberre a szökött rabot megállító rendőrök

Naponta eszébe jut a lövöldözés - ezt mondta Híradónknak az egyik rendőr, aki részt vett a múlt pénteki akcióban. Őt és 11 kollégáját tüntette ki délelőtt az Országos Rendőr-főkapitányság. Többen csak járőröztek a környéken, úgy kapcsolódtak be az akciófilmbe illő elfogásba. A szökött rabot megállító rendőr hosszabban mesél az akcióról ITT.

Újra átszabnák a szakképzést

Újra átalakítaná a kormány a szakképzési rendszert - erről először a Népszava írt. Egy kormányzati háttéranyagból ugyanis kiderült, a 2016-os intézkedésekkel nem sikerült népszerűbbé tenni a szakiskolákat. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint ugyanebbe a hibába eshet kormány, ha kapkodva kezdenek neki az újabb átalakításnak.

Két nappal eltolták a felsőoktatási felvételi jelentkezési határidejét

Üzemzavar miatt két nappal eltolták a felsőoktatási felvételi jelentkezési határidejét. Az általunk kérdezett végzős gimnazista szerint sokszor lefagy, vagy lassú a rendszer, így sokaknak meggyűlik a baja az elektronikus felvételivel. Az Oktatási Hivatalnál ugyanakkor azt mondják, hálózati probléma miatt volt szükség a határidő meghosszabbítására, és nem azért mert elavult lenne az online felület.

 

Meztelen képet is kérnek a tiniktől

Idegenek írnak rájuk és meztelen képet is gyakran kérnek tőlük a neten - ez derül ki abból a felmérésből, amelyben 9000 tinédzsert kérdezett meg egy közösségi médiával foglalkozó cég. De olyan is előfordul, hogy kamuprofilt csinálnak a nevükben.

Alapítványi fenntartásba kerül a Corvinus Egyetem

Alapítványi fenntartásba kerül a Budapesti Corvinus Egyetem, ezt ma jelentette be az innovációs és technológiai miniszer. Az átalakítás júliustól megtörténhet, de az új szabályok 2020-tól lépnének életbe. Például állami helyett úgynevezett corvinus ösztöndíjra lehet majd jelentkezni. A kancellár szerint továbbra is lesznek olyan diákok, akiknek nem kell fizetniük a képzésért.

Középiskolai felvételi: leginkább a matekkal gyűlt meg a baja a diákoknak

A matematikával gyűlt meg a bajuk leginkább a diákoknak a központi középiskolai felvételin – közzétette a hivatalos eredményeket az Oktatási Hivatal. Ebből kiderül, hogy rosszabbul teljesítettek idén a diákok, mint tavaly. Az egyik pedagógus érdekképviselet elnöke szerint sok volt a feladat és gyorsan kellett dönteniük a diákoknak. Az Oktatási Hivatal szerint nem érkezett panasz a feladatsorokra.

Óra közben omlott le a vakolat a gödi iskolában

Leomlott a vakolat óra közben az egyik gödi iskolában - erről az index írt először. A szerencse az volt, hogy a diákok az első padokban ültek, a vakolat pedig a hátsó részen esett le, így senki nem sérült meg. Az iskola igazgatója az RTL híradónak azt mondta: sikerült gyorsan kijavítani a hibát. Az egyik önkormányzati képviselő azonnali vizsgálatot kért a KLIK-től. Azt írták Híradónknak, az iskolát rossz állapotban vették át az önkormányzattól, de sokat költöttek már rá, és semmi előjele nem volt a bajnak.

Ingyenes utcakönyvtárat nyitott egy szombathelyi boltos

Ha egyet elviszel, hozz helyette egy másikat - ezzel a mottóval nyitott ingyenes utcakönyvtárat egy szombathelyi boltos. Az alkalmi könyvtáros az olvasást szeretné népszerűsíteni. Az olvasótábor pedig egyre szélesebb. A kezdeményezésnek csupán egyetlen szabálya van, ha elviszel egy könyvet, tegyél a polcra egy másikat.

 

Hajléktalanná vált egy öttagú család, miután leégett a házuk

Hajléktalanná vált egy öttagú család, miután leégett a házuk délelőtt a Heves megyei Szarvaskőn. A szomszédok vették észre, hogy ég a kazánház, majd robbanásokat is hallottak. A tűz idején senki nem volt otthon. A tűzoltók késő délutánig próbálták megfékezni a lángokat, a ház lakhatatlanná vált. A településen gyűjtést szerveznek a családnak.

Patkány kotorászott egy budapesti lakás ablakában

Ablakuknál kotorászó patkány zajára ébredtek egy budapesti belvárosi lakásban - erről videó is készült. A család állítja, 20 éve laknak ott, de tavaly nyárig egyáltalán nem tapasztaltak hasonlót.

Minden második gyereket zaklatnak társai az iskolában

Minden második gyereket zaklatnak társai az iskolában - ez derül ki az ENSZ gyermekjogi szervezete, az Unicef legfrissebb jelentéséből. A kutatás szerint a fiúk és a lányok egyaránt bántják egymást, és nemcsak szóban, hanem eseténként durvább módon, az interneten is. A Híradónak nyilatkozó pszichológus szerint jellemző tünetei vannak, ha egy gyereket bántanak az iskolatársai.

Virágokkal ültették be a diákok a lyukas padlót

Virágokkal ültették be a diákok a lyukas padlót a budapesti Leövey Klára Gimnáziumban - így hívták fel a figyelmet arra, hogy hetek óta kerülgetniük kell a sérült burkolatot a folyosón. Erről a 444 számolt be először. Az iskolát üzemeltető tankerület azt írta, eddig az iskolára vártak, hogy egyeztessenek. Az iskola igazgatója szerint viszont már decemberben jelezték a hibát. Ma délben a Facebookon közölték a diákokkal, jövő héten megjavítják a padlót.
A diákok által készített videót, ide kattintva nézheti meg.

Felmondások a Honvédkórházban

Újra veszélybe kerülhet a Honvédkórház koraszülött intenzív osztálya – erről a hvg.hu írt. A lap szerint ugyanis az osztályvezető több kollégájával együtt nem írta alá új munkaszerződését, ami alapján – a kórház többi dolgozójával együtt – honvédelmi alkalmazotti státuszba kerülnének. A Honvédkórház az RTL Híradónak úgy reagált: a 3000 érintett dolgozó közül csak 54-en nem írták alá a szerződét, szerintük azok, akik már korábban is fel akartak mondani.

Interaktív kiállítás a magyar kultúra napja alkalmából

Mától bárki megérintheti a műtárgyakat a Szépművészeti Múzeumban - igaz, csak a digitális formájukat. Óriási interaktív falat állítottak ugyanis a magyar kultúra napja alkalmából, az a céljuk, hogy a fiatalabb generáció is kedvet kapjon a múzeumlátogatáshoz. 1823. január 22-én fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnusz kéziratát, ezért országszerte szerveztek ünnepi megemlékezéseket

Akadozik a vízellátás több Pest megyei településen

Ürömön arra panaszkodnak, hogy van, amikor órákig, máskor egész nap nem folyik víz a csapokból. Több helyen lajtoskocsiról osztottak vizet, de ezt a fagypont körüli hőmérséklet nehezítette. Egy meghibásodott távvezeték okozta a hibát, de már javítják.

Nem tudják, hogy zuhanhatott ki a kislány

Nem tudni, hogy tudott 3 évesen felmászni a radiátorra, majd kinyitni a tetőablakot - másfél éve halt meg az a kistarcsai kislány, aki feltehetőleg kiesett 4. emeleti lakásuk ablakából. A szülők nem voltak otthon, keresztanyja vigyázott rá, de azt mondja, neki is el kellett mennie. A Blikk szerint több szakértői vélemény is elkészült, de ezek csak a kérdések számát növelték.

Ilyenkor merülnek ki a vitamintartalékok

Fáradékonyság, rossz közérzet - nagyjából ilyenkor, tél közepére merülnek ki a vitamintartalékok a szervezetből. De könnyen lehet segíteni az immunrendszert a kamrapolcról is, az RTL Híradó által kérdezett dietetikus szerint például a savanyúkáposzta az egyik legjobb C-vitamin forrás. A szintén fontos D-vitamint pedig tablettával érdemes pótolni a szakemberek szerint.

 

Köhögnek a rossz levegőtől


szerző:
2019.01.13. 18:10
Köhögnek a rossz levegőtől

Köhögést és szemirritációt okoz a légszennyezettség több településen. A Népegészségügyi Központ figyelmeztetést adott ki az északkeleti régióra. Például Miskolcon és Putnokon is rossz a levegő. A szakemberek szerint ezt az okozza, hogy sok helyen műanyaggal és gumival is tüzelnek a kályhákban. Jövő héten szeles idő lesz, így a levegő várhatóan tisztul.

Nem jött meg időben a nyugdíj

500 forintja maradt 3 napra - ezt mondta Híradónknak egy asszony, aki pénteken hiába várta a nyugdíját. Nemcsak ő járt így, országszerte nem érkeztek meg időben a nyugdíjak. A Magyar Államkincstár napközben azt közölte, technikai probléma történt, de az érintettek még ma megkapják bankszámlájukra a pénzt. Akinek viszont nincs bankkártyája, annak várnia kell, amíg legközelebb kinyit a bankja. Az MSZP és a Párbeszéd szerint a kormánynak ki kell vizsgálnia az ügyet.

Nem bánja, hogy káromkodott


szerző:
2019.01.09. 18:45
Nem bánja, hogy káromkodott

Nem bánja, hogy káromkodott, szerinte mindenki szokott - ezt mondta az a 19 éves diáklány az RTL Híradónak, aki dühös beszédet mondott néhány hete Kecskeméten, majd a múlt vasárnapi kormányellenes tüntetésen is. A gimnázium, ahova jár, közleményt tett ki a Facebookra, amelyben azt írják, elhatárolódnak bármely diákjuk, "méltatlan retorikai stílusától". Nagy Blanka azt mondja, az iskolában nem kapott eddig semmilyen visszajelzést. 

Sítáborozó gyerekeket mentettek Ausztriában

Magyarok is a hóban rekedtek Ausztria több területén. Sítáborozó gyerekeket kellett lehozni a präbichli síterepről, ahol 6 napja vesztegeltek a hó miatt. Egy hochkari szállodában dolgozó magyar nőt a személyzet többi tagjával 3 napra temette be a hó, végül speciális mentőkonvojjal tudtak hazamenni. Tirol környékén négyes fokozatú lavinaveszély van, a hegyek felé vezető utakat lezárták. A következő napokban pedig ismét havazás várható.  

Mától szedik le a karácsonyfákat

Vízkereszt napja van, ezzel véget ért a karácsonyi ünnepkör, és ma szedik le a legtöbben a feldíszített karácsonyfát. Ebben az időszakban csak Budapesten akár félmillió fenyőfa kerülhet az utcára. A Fővárosi Közterület-fenntartó mindenkit arra kér, vagy konténer mellé, vagy a kijelölt gyűjtőpontok egyikére vigye a már nem használt fenyőfát.

Jön a szél, havazás, hideg


szerző:
2019.01.04. 18:08
Jön a szél, havazás, hideg

Fagyos szél, tartós hideg és havazás jön országszerte a következő napokban. A Közútkezelő figyelmeztetést adott ki, mindenkit arra kérnek, tájékozódjon az útviszonyokról, mielőtt kocsiba ül. Bár egyelőre országszerte derült idő volt, a következő napokban bárhol havazhat. (kép: nézőnk, Tóth Judit felvétele)

Egyre többen halnak meg a hideg miatt

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2017-ben majdnem 300-an fagytak meg, többségük a saját otthonában. Idén nagyobb gondot okoz a hajléktalan embereknek is a hideg, mióta nem maradhatnak az aluljárókban. A Máltai Szeretetszolgálat szálláshelyei már majdnem tele vannak, azt mondják, ha kell, még az irodáikat is kinyitják a rászorulóknak.

Már délelőtt elkezdődött az ünneplés

Volt, ahol már délelőtt kezdték búcsúztatni az óévet - Győrben például korán megtelt a sétálóutca, és Miskolcon is szabadtéri bulira készülnek. Országszerte sokan vásároltak a zárás előtti utolsó órákban is a szilveszteri vacsorához. Az általunk kérdezettek közül többen inkább otthoni ünneplést terveznek.

Ez történt 2018 októberében

Rekordalacsony a vízállás a Dunán, életbe lépett az a rendelet, amely szerint nem lehet az utcán élni. És egy nap alatt megszavazták, hogy megszűnik a lakástakarékok 30 százalékos állami támogatása.

Rengetegen cserélik a karácsonyi ajándékot

Sokan cserélték ki azt az ajándékot, ami kicsomagolás után nem működött, vagy épp nem tetszett a tulajdonosának. Az üzletek csak akkor kötelesek visszavenni a terméket, ha az hibás. Ha csak a méret, vagy a szín a gond, akkor mindig az adott boltra van bízva, kicserélik-e.

Az Amigos önkéntes csapata nyelveket tanít kórházban fekvő gyerekeknek

Fiatalok, lelkesek, önzetlenek. Az Amigos önkéntes csapata kórházakba jár, hogy a gyógyulófélben lévő gyerekeknek nyelvet tanítsanak. De a főként egyetemistákból álló csapatban azt mondják, ők is tanulnak a kicsiktől, sokan évek óta tartják a kapcsolatot a ma már egészséges gyerekekkel. Az Amigos az Év Embere díj egyik jelöltje. Ha szavazni szeretne, ide kattintva megteheti!

A tökéletlen karácsony is jó

Szétrobbant diósbejgli, szénné égett piskóta, és kettétört feldíszített karácsonyfa. Idén is többen posztolnak a karácsonyi készülődés közben történt szerencsétlenségről. A közösségi médiaszakértő szerint sokan idill helyett a valóságot szeretnék megosztani az ismerőseikkel. Az általunk megkérdezett életvezetési tanácsadó szerint ilyen öniróniával boldogabban telhet az ünnep.

 

Tévé, tablet, személyes apróság

Idén karácsonykor is nagy sláger az okostévé és a tablet. Még hétfőn délelőtt is nagy forgalomra számítanak az üzletekben, hiszen még december 24-én sem késő megvenni az ajándékokat.

 

Házi feladat nélküli szünetet!

Ne adjanak tanárok a téli szünetre házi feladatot, ezt kéri a Facebookon egy budapesti pedagógus. Balatoni József, vagy ahogy sokan ismerik "Jocó bácsi" azt kéri pedagógustársaitól, hogy hagyják pihenni az egyébként is túlterhelt diákokat a karácsonyi szünetben.

Tüntetés: Független országgyűlési képviselők bejutottak az MTVA székházba

Tüntető tömeg van az állami média székháza előtt. A demonstráció délután kezdődött, eredetileg a rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály elfogadása és a különbíróságok felállítása miatt tiltakoztak. A Hősök teréről először a Kossuth térre, majd az MTVA óbudai székházához vonultak. Ott a Momentum elnöke és független országgyűlési képviselők szóltak a tömeghez.

Sok a vásárló, de kevés az eladó az üzletekben

Rengeteg a vásárló - kevés az eladó. Ezüstvasárnap is tömeg volt az üzletekben, a kiszolgálás azonban nem csak emiatt lassabb. A Statisztikai Hivatal adatai szerint majdnem 88 ezer betöltetlen álláshely van Magyarországon, ez 20 százalékkal több, mint egy éve. Emiatt ahogy sok más területen a kereskedelemben is sokan túlóráznak.

Itt a tél: 20 centi hó is eshet

Havazás és mínuszok jönnek országszerte hétvégétől. Délen akár 20 centi hó is eshet, a tartós hideg miatt pedig több helyen meg is maradhat. A Katasztrófavédelmi Igazgatóság mindenkit arra figyelmeztet, készítse fel autóját, és vigyen magával meleg holmit, ha hosszabb útra indul.

Másolhatta a pályázatát a szigetszentmiklósi iskola egyik igazgatójelöltje

Plagizálhatott a szigetszentmiklósi iskola egyik igazgatójelöltje, mégis őt támogatta a helyi oktatási bizottság fideszes többsége. A férfi évekkel ezelőtti pályázatokból másolt, még a bevezetést is egy 2016-os írásból emelte át. Az RTL híradónak nyilatkozó helyi független képviselő azt mondta, a mai testületi ülésen a polgármester bejelentette, mindkét pályázó visszalépett a poszttól. 

Központosítanák a háziorvosi ellátást

Központosítaná a kormány a háziorvosi ellátást - erről a Népszava írt egy birtokukba került kormányzati javaslat alapján. Eszerint egyetlen országos és több járási központ jönne létre. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint az orvosok egyelőre csak találgatnak, azt mondja, velük még nem egyeztetett a kormány. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma annyit közölt, a jövő az összevont alapellátásé, ennek a kialakítását vizsgálják.

Naponta több, mint 1000 ember csodálja meg a dabasi „csodaházat”

Több száz fényfűzér díszít egy dabasi házat, akár naponta 1500-an is megcsodálják. Ahogy mindenki hívja, Eta néni családjával minden évben hetekig azon dolgozik, hogy valóságos téli mesevilágot varázsoljon és programokat is szervez. Azt mondja, nem vár cserébe semmit, jólesik neki, hogy örömet okozhat. A dabasi mesevilágról készült további felvételeket megnézhetik ITT.

Sokan figyelnek a divatszínekre

Van, aki már most díszíti a karácsonyfáját, hiába van két hét az ünnepig. Az általunk kérdezett virágkötő szerint sokan figyelnek a divatszínekre is, idén a zöld és a pasztellszínek hódítanak a karácsonyfákon. Aki nem szeret bajlódni a díszítéssel, komplett karácsonyfát is rendelhet már.

Van, ahova már megérkezett a Mikulás

Van, ahova már megérkezett a Mikulás - a siófoki kórházba például tűzoltólétrán, az ablakon keresztül. A lappföldi Mikulás pedig Debrecenben ajándékozta meg a gyerekeket. Pedig a hagyományok szerint csak december 5-én, éjjel érkezik. A Télapó legendája Szent Miklós püspöktől ered, aki a gyerekeknek és a szegényeknek adományozott.

 

Minden ötödik általános iskolás lemorzsolódik az ország északi részén

Minden ötödik általános iskolást veszélyeztet lemorzsolódás az ország északi részén. Az Oktatási Hivatal legfrissebb adatai alapján például Nógrád, és Borsod - Abaúj- Zemplén megyében is nagy a gond. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint ez azt jelzi, hogy az államosítás nem segített az iskolákon, megmaradtak a különbségek. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azonban úgy reagált, éppen ezekben a megyékben csökkent a lemorzsolódás az előző évekhez képest.

90 kokainkapszulát nyelt le


szerző:
2018.12.01. 18:19
90 kokainkapszulát nyelt le

Így csempészte át a kábítószert Brazíliából Magyarországra egy 20 éves brazil férfi. A rendőrök egy pestszentlőrinci hotelban fogták el. Azt állította, még akkor is volt drog a szervezetében. Kórházba szállították, a vizsgálatok pedig kimutatták, igazat mondott.

Budapestre érkezett az igazi finn mikulás

Budapestre érkezett az igazi finn mikulás, Joulupukki. Délelőtt landolt a gépe a Liszt Ferenc repülőtéren. Virgácsot nem hozott, csak csokit, azt mondta, ő nem büntet, mert szerinte minden gyerek jóságos. A Mikulásnak sok programja lesz a következő egy hétben, több városba is elmegy, hogy megajándékozza a gyerekeket.

 

Mosatlan keverőgép és omladozó falak egy budapesti üzemben

Mosatlan keverőgép és omladozó falak - ilyen körülmények között készítettek és szállítottak különböző üzletekbe rétest egy üzemből Budapesten. A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal több mint 300 kiló alapanyagot vont ki a forgalomból, az üzemet egy időre bezáratták.
A teljes NÉBIH videót ide kattintva nézheti meg.

 

Nem lesz 9 osztályos iskola?


szerző:
2018.11.23. 18:37
Nem lesz 9 osztályos iskola?

Várhatóan nem lesz 9 osztályos iskola, ahogy nulladik évfolyam sem - erről az eduline írt először. Bár 2016-ban az akkori Emberi Erőforrások Minisztere, Balog Zoltán vetette fel az ötletet, most úgy tűnik, marad a hagyományos 8 osztályos iskola. A szakmai szervezetek szerint a plusz évfolyam helyett több szakemberre lenne szükség az iskolákban.

Elromlott a mosógép, otthon mosták a nővérek az újszülöttek ruháit

A nővérek hordták haza az újszülöttek ruháit mosni, mert elromlott a mosógép a Semmelweis Egyetem Szülészetén - ezért indított felhívást egy édesanya. Pár nap alatt többszázezer forint gyűlt össze, alapítványok is besegítettek. Az egyetem úgy reagált, nem tudtak a gyűjtésről, és időközben már megrendelték az új mosógépet.

Eláztak a Játészín díszletei a Teréz körúti tűz oltásakor

Folyamatosan ellenőrzik, használhatók lesznek-e az előadásokra a Játékszín díszletei. Szombaton a szomszédos épület lángolt, a Demokratikus Koalíció irodái is kiégtek. A színház díszletei a tűz oltásakor sérülhettek meg. A fából készült elemek ugyanis eláztak alulról. Egyelőre abban bíznak, minden előadást meg tudnak tartani. Közben a Demokratikus Koalíció tagjait felengedték a leégett irodahelységbe, azt mondják, semmijük sem maradt, csak a szervereiken tárolt adatbázisok.

Nem volt kivilágítva a kerékpáros, halálra gázolták

Halálra gázoltak egy kerékpárost a Bács-Kiskun megyei Helvéciánál. Egy 48 éves férfi, világítás nélkül próbált átmenni az úton, egy autós azonban nem vette észre és elütötte. A férfi a helyszínen meghalt.

Folytatódhat a felmondási hullám a kórházakban

Várhatóan folytatódik a felmondási hullám a kórházakban - így reagált a Független Egészségügyi Szakszervezet vezetője arra, hogy nemrég felmondott az orosházi kórház sürgősségi osztályvezetője és a főnővér is. A hvg szerint azért, mert nem fizették ki a túlóráikat. A kórház úgy reagált, ettől még zavartalan az ellátás az osztályon, és betöltik a megüresedő álláshelyeket. Legutóbb az ajkai és a budapesti Honvéd kórházban mondtak fel többen hasonló gondok miatt.

 

Legalább 2020-ig elhalasztanák az új Nemzeti alaptanterv bevezetését

Legalább 2020-ig halasszák el az új Nemzeti alaptanterv bevezetését – ezt javasolja a Magyar Tudományos Akadémia. Szerintük az új alaptanterv gyerekközpontú és modern, de az óraszámok még mindig túl magasak. Az Akadémián, kedden vitát is tartottak erről. Csépe Valéria, az új alaptanterv kidolgozásért felelős szakmai vezető úgy reagált, az iskolák az órák egy részéről szabadon dönthetnek majd.

 

Testnevelő tart magyarórát


szerző:
2018.11.12. 18:40
Testnevelő tart magyarórát

Van, ahol testneveléstanár tartja a magyar órát, máshol egyáltalán nincs történelemszakos pedagógus - ilyen példákat írtak a szülők a Szülői Hang nevű csoport kutatásában. A szervezet több mint 5 ezer szülőt kérdezett arról, van-e pedagógushiány gyereke iskolájában. Kiderült: matematika és angoltanár hiányzik leginkább a rendszerből.

5-6 évet várnak átlagosan a szülők arra, hogy örökbe fogadhassanak egy gyereket

5-6 évet várnak átlagosan a szülők arra, hogy örökbe fogadhassanak egy gyereket, miközben rengeteg kicsi marad állami gondozásban - ez derül ki abból a felmérésből, amelyet az SOS Gyermekfalvak készített az Örökbefogadás Világnapja alkalmából. A Híradónak nyilatkozó szakember szerint az a baj, hogy a legtöbben újszülöttet szeretnének, miközben az örökbefogadható gyerekek közül sokan 10 év felettiek.

 

150 éves az Országgyűlési Könyvtár

Mikszáth Kálmán helyére is ülhet, aki ellátogat az Országház könyvtárába. 1868. november 6-án, éppen 150 éve alapították, az alkalomból ünnepi ülést is tartottak a Parlamentben. A Werbőczy-féle 1514-es hármaskönyvet is itt őrzik, és eredeti, több mint 100 éves bútorokat is megőriztek.  

Pálinkás József élesen bírálja az MTA átszervezését

Élesen bírálta a Magyar Tudományos Akadémia átszervezését, és Palkovics László minisztert Pálinkás József. Az akadémikus szerint harcolni kell az MTA önállóságáért - erről a Magyarul Balóval hétfő esti adásában beszél. Az Innovációs Hivatal egykori elnöke azt is elmondta, nyíltan jelezte a miniszterelnöknek, hogy nem akar együtt dolgozni Palkovics Lászlóval.

Eddig minden nap megdőlt a melegrekord novemberben

Szombaton a Békés megyei Sarkadon több mint 24 fokot mértek, legutóbb 1970-ben volt hasonlóan jó idő ezen a napon. A szokatlan meleg az idősek és a gyerekek szervezetét is megterhelheti az orvos szerint. Jövő héttől várható kisebb lehűlés, de akkor is 15 fok feletti értékeket mérhetünk.

Veronai buszbaleset: nem ment el a sofőr a tárgyalásra

Nem jelent meg a buszsofőr a veronai buszbaleset első tárgyalásán, Olaszországban. Az ügynek öt olasz és egy magyar vádlottja van, de mindegyiküknek csak a védője ment el a tárgyalásra, ők maguk nem. A buszsofőr ügyvédje ráadásul halasztást kért, arra hivatkozott, hogy még csak két napja kérték fel a védelemre, így nem tudott felkészülni. A tárgyalás így december 13-án folytatódik. Sok szülő is odautazott, egyikük Híradónknak arról beszélt, csalódottak, mert a buszsofőr azóta sem kért tőlük bocsánatot.

2020-tól teljesen fizetős lesz a Corvinus, de a tandíj visszajár a jótanulóknak

Csak fizetős helyre lehet jelentkezni 2020-tól a Corvinusra, de a tandíj visszajár, ha jól teljesít a hallgató. Az átszervezésről tegnap tartott háttérbeszélgetést az Egyetem kancellárja - a részletekről az Index írt először. Az általunk megkérdezett oktatáskutató szerint ez elrettenti a hátrányos helyzetű, de tehetséges diákokat.

Megdőlt a hajnali melegrekord

A Bács-Kiskun megyei Kelebián éjjel valamivel több mint 16 fok volt. Szombaton a legmagasabb nappali csúcsot a Csongrád megyei Kübekházán mérték, nyárias idő, 27 fok volt. Sokan éppen a különösen enyhe idő miatt pattantak kerékpárra és látogattak el a rekorder faluba.

 

Tömeg a temetőkben már most


szerző:
2018.10.28. 18:17
Tömeg a temetőkben már most

A budapesti Farkasréti temetőben már ezen a hétvégén több tízezren emlékeztek hozzátartozóikra. A következő héten pedig még több emlékezőre számítanak, ezért a legtöbb temető tovább lesz nyitva, a közlekedőket pedig több helyen rendőrök is segítik.

 

Bontják a hajléktalanok kunyhóit

Pánikszerűen pakolják napok óta a kispesti hajléktalanok a holmijaikat - az egyik erdős részen ugyanis a hét közepén markoló és bontógép kezdte eltakarítani kunyhóikat. A helyi önkormányzat szerint a Pilisi Parkerdő akarja rendezni a területet, erről már egy éve tárgyalnak. A Párbeszéd helyi elnöke szerint nem véletlen, hogy éppen most kezdték a bontást.

A tüntetők nem akarnak tandíjat

Az LMP becsapja a diákokat, ezután is lesz ingyenes felsőoktatás, így reagált az Innovációs és Technológiai minisztérium a tegnapi tandíjellenes demonstrációra. A tüntetést az LMP ifjúsági szervezete hirdette meg, miután Palkovics László miniszter néhány hete a teljes felsőoktatás átalakításáról beszélt. A demonstrálók szerint emiatt a fiataloknak nincs már jövőképük Magyarországon.

Kígyózó sorok a Parlamentnél

Átlagosan 2 órát kellett várni a sorban, hogy bejusson valaki az Országházba a nemzeti ünnepen. A legtöbben a Szent Koronát akarták látni. Már délelőtt kígyózó sor alakult ki a Kossuth téren, ahol a díszőrséggel is lehetett fotózkodni.  

Lemondott az iskolaigazgató

Segélykiáltó levélben mond le a Farkasréti Általános Iskola igazgatója. A 444.hu hozott le részleteket abból a 9 oldalas levélből, amelyet Fazekas László intézményvezető küldött a tankerületnek, a szülőknek és a diákoknak. Ebben azt írja, a rendszer teljes csődje, és a pedagógusok reménytelen helyzete miatt adja be lemondását.

Rejtett kincseket találtak az Iparművészeti Múzeumban

Rejtett kincseket találtak a falakban az Iparművészeti Múzeum felújítása során. A plafonon Ferencz József korabeli festményre bukkantak, de még szintén többszáz éves festett üveg is előkerült. A főigazgató szerint ezek segítségével az eredeti állapotára állíthatják vissza az épületet.

Elhagyatott fekvőhelyek, aluljárókban cirkáló rendőrök

Hétfőtől tilos közterületen élni, hatályba lépett ugyanis a szabálysértési törvény módosítása, amely szerint akár börtönbe is kerülhetnek a hajléktalanok. Az RTL Híradó által megkérdezettek nem szívesen mennek szállóba, egyikük azt mondja azért, mert többször is kirabolták ott. Civil szervezetek a Magyar Alkotmánybírósághoz fordulnak a jogszabály módosítás miatt.

Két éves kifiúval tűntek el

Két éves öccsüket is magával vihette az a testvérpár, amelyik szombat este tűnt el egy budapesti gyermekotthonból. A rendőrség nyomoz, a gyerekek fotóit is közzétették, arra kérnek mindenkit, hogy jelentsék, ha valahol látják őket.

Sok az elhízott gyerek Magyarországon

Egy kisvárosnyi súlyosan elhízott gyerek él ma Magyarországon, ez derül ki az Országos Gyógyszerészeti Intézet felmérésből, amelyet az elhízás elleni világnap alkalmából készítettek. Az általunk megkérdezett egészségügyi szakértő szerint 40 évvel ezelőtt a mostanihoz képest tizedannyi volt az elhízott gyerek.

Kiállnak az utcazenész mellett a váciak

Háborognak és aláírást gyűjtenek a váciak kedvenc utcazenészükért. A férfi 25 évig ugyanazon a helyen zenélt, majd egyik napról a másikra eltűnt. Fodor János, aki azóta Balatonfüredre költözött, azt mondja, hivatalos levélben küldték el onnan. A váci polgármesteri hivatal közölte, 50 méterrel arrébb zenélhet továbbra is, de csak úgy, ha senkit nyugalmát nem zavarja.

Félreértik a Corvinus-modellt?

Szinte csak Magyarországon csökkent a fiatal diplomások aránya az Európai Unióban - erről a G7 nevű gazdaság portál írt. A Független Diákparlamentnél attól félnek, a csökkenés folyamatos lesz azzal, ha országszerte kiterjesztik az úgynevezett Corvinus - modellt, vagyis ha több lenne az önköltséges hallgatók száma az egyetemeken.

 

Vekerdy: menekülni kell


szerző:
2018.10.06. 18:25
Vekerdy: menekülni kell

Menekülni kell a magyar iskolarendszerből- ezt mondta Vekerdy Tamás az RTL Híradónak. Vekerdy szerint öröm nélkül nincs hatékony tanulás, miközben a mai magyar iskolákban csak szorongás van.

Panaszkodnak az e-naplóra

Nehézkes és lassú az egységes e-napló - ezt mondják az RTL Híradó által megkérdezett diák- és pedagógus szervezeteknél. Az idei tanévtől már csak az állami, úgynevezett Kréta rendszert használhatják az iskolák az elektronikus naplóvezetéshez. Csakhogy az gyakran lefagy vagy rosszul jelzi az órarendeket. A Klebelsberg Központ szerint ok nélkül támadják a rendszert, hozzájuk még nem érkezett panasz.

„Túlélő üzemmódban az iskolák”

Túlélő üzemmódba kapcsolnak az iskolák a tanárhiány miatt - ezt állítja a Szülői Hang Közösség. Azt mondják, a legnagyobb baj, hogy nincs elég szaktanár. A Klebelsberg Központ kérdésünkre azt írta: nincs ellátatlan óra, sem pedig országos tanárhiány.

A kilakoltatás ellen tüntettek

Senkit ne lehessen megfelelő elhelyezés nélkül az utcára rakni - ezért tüntetett szombat délután a Város Mindenkié Csoport. Szerintük az új törvénymódosítással, amely szerint tilos lesz közterületen életvitelszerűen élni, sorsuk miatt büntetik a hajléktalan embereket.

50 millió fiókot törhettek fel

50 millió Facebook-felhasználó oldalához szerezhettek hozzáférést hekkerek. A támadás miatt további 40 millió embert léptetett ki Facebook-fiókjából a cég biztonsági okokból. Mindez péntek este sok magyar felhasználót is érintett.

Szinkron helyett feliratok - így tanuljunk nyelveket?

Szinkronos helyett feliratos filmekkel és nyelvtanulásra fordítható diákhitellel javítaná a magyarok idegennyelv tudását a kormány. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tette közzé kedden azokat a terveket, amelyek szerintük hatékonyak lehetnek. A Nyelvtanulásért Egyesületnél örülnek a szándéknak, de szerintük szakállas módszerek is szerepelnek a kormány tervei között.  

 

Kósz Zoltán: Semmi félreérthető nem történt

Hosszú és részletes interjút adott az RTL kamerája előtt a néhány napja szexuális botrányba keveredett Kósz Zoltán, olimpiai vízilabda bajnok. Arról beszélt, még csak félreérthető gesztust sem tett egyikük sem a most 13 éves lány felé, aki azzal vádolja őt és pályatársát, hogy hónapokon keresztül folytattak vele szexuális kapcsolatot, amikor 11 éves volt.

Fénymásolópapírra is pénzt kértek

Fénymásolópapírra, szappanra és kertrendezésre is szednek osztálypénzt - ezt állítja Fővárosi Szülők Egyesülete. Év eleje óta érkeznek hozzájuk panaszlevelek, ahogy a Független Diákparlamenthez is többen írtak az osztálypénzek miatt. A Klebelsberg Központ szerint ilyen célokra kötelezően nem szedhetnek az iskolák pénzt, csak önkéntes hozzájárulásként. 

Égő házból mentették ki az asszonyt

Újra kellett éleszteni egy asszonyt, akinek kigyulladt a háza Kakucson. Már eszméletlenül feküdt, amikor megtalálták a tűzoltók, mentőhelikopterrel vitték kórházba.

Bezárnák az akadémia intézetét

Megszűnhet a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi intézete - erről az Index írt először. A portál közölte azt a körlevelet, amelyet a főigazgató küldött szét, és amelyben azt írja, Palkovics László Innovációs és Technológiai miniszter egy egyeztetésen azt mondta, az intézet annyira rossz eredményességű, hogy meg kell szüntetni. A főigazgató szerint ez abszurd. A minisztériumot hiába kerestük.

OECD: kevés pénz megy oktatásra

Az OECD átlaghoz képest még mindig kevesebbet költ Magyarország az oktatásra - ez derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet legfrissebb jelentéséből. Míg az OECD átlag 5 százalék, addig Magyarország a GDP alig 4 százalékát költi erre.

Mucsi Zoltán öt szerepben


szerző:
2018.09.11. 18:55
Mucsi Zoltán öt szerepben

Öt karaktert formál meg és saját feleségével játszik egy darabban Mucsi Zoltán. Háy János saját kötetéből írta színpadra "A lány, aki hozott lélekből dolgozott" című darabot, amiben Mucsi Zoltán jelmezcsere nélkül váltogatja karaktereit. A darabot szerda este láthatja először a közönség  a Szkéné Színházban.

Írtak róla a Magyar Időkben, majd távozott

Távozott az Erkel Diákfesztivál főszervezője, miután a Magyar Időkben bírálták a rendezvény tervezett fellépőit. Kiss János először azt írta közösségi oldalán, hogy a helyi önkormányzat döntött úgy, hogy nem szervezhetik tovább a fesztivált és a Tanú című filmből idézett, majd később azt, személyes okokból, magától mondott le.

„Nem kötelező a heti 41 óra”

Sehol sincs előírva, hogy akár heti 41 órát kell tartani a diákoknak - így reagált tegnap Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős helyettes államtitkár a Független Diákok kritikájára. A Diákparlament ugyanis idei órarendeket gyűjtött össze, amelyekből - szerintük látszik, hogy még mindig túlterheltek a diákok.

A kifutón született a kistapír

Szenzáció a fővárosi állatkertben, vasárnap 30 év után újra tapír született. A tapírmama ráadásul nem is félreeső helyen hanem látogatók szeme láttára, a kifutón hozta világra az utódot. A látogatók vélhetően jövő hét közepétől láthatják a kistapírt.

Tucatnyi helyen csúszik a tanítás

Nem lettek kész nyáron az iskolafelújításokkal, Híradónk kérdésére a minisztérium elmondta, országszerte 12 általános iskolában kellett elhalasztani a tanévnyitót, mert a felújítási munkákat nem tudták befejezni.

Tizenegyedik és nulladik órájuk is lehet a középiskolásoknak

A Független Diákparlamenthez országszerte több iskolából is küldtek órarendeket a diákok, szerintük ebből kiderül, hiába tüntettek a túlterheltség ellen, a probléma az idei tanévben is fennáll. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy reagált, az iskolák maguk döntenek az órarendekről, a Független Diákparlament pedig részt vehet az új Nemzeti Alaptanterv kidolgozásában.

Számháború a pedagógushiányról

Több mint négyezer pedagógus hiányzik az állami iskolákból - erről az Index írt. A Klebelsberg Központ kiszivárgott adataira hivatkozva azt írják, többségben az általános iskolákban van tanárhiány. A Klebelsberg Központ cáfolja az adatokat,

Ilyen volt az utolsó roham a tanévkezdés előtt

Volt, aki az utolsó pillanatban vett meg mindent az iskolakezdéshez. Hétfőn kezdődik az új tanév, vasárnap pedig több papírbolt még zsúfolásig tele volt vásárlókkal. A Pénzcentrumnál úgy számolnak, minimum 40 ezer forint kell gyerekenként a tanévkezdéshez.

Biológia, kémia, fizika egyben?

A szakgimnáziumok után az általános iskolákban is összevonhatják a fizikát, a kémiát valamint a biológiát, és természettudományok tantárgynak neveznék - erről a hvg.hu írt először az új Nemzeti Alaptanterv tervezetére hivatkozva. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint erre nincsenek felkészülve a tanárok. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanakkor az RTL Híradó kérdésére azt mondta: ez még csak vitaanyag, nem eldöntött tény.

Civil ruhás rendőrök is figyelnek majd a tömegben az esti tűzijátékon

Országszerte nagy erőkkel készülnek a mentők, a rendőrség és a tűzoltóság is. A rendezvényeken zöld táblákkal jelzik, merre vannak menekülőútvonalak, és bár az előrejelzések szerint nem várható este nagyobb zivatar, az Operatív Törzs szakemberei, - ha szükséges - , bármikor leállíthatják a tűzijátékot.

10 éves kislányt molesztálhatott

Megrázó történet! Kést tett a nyakához, így molesztált egy 10 éves kislányt egy férfi Dombóváron. A család feljelentést tett. A rendőrség őrizetbe vette az 58 éves zaklatót. A kislány születi azt vették észre, hogy gyermekük szótlan, és magába forduló lett. Apja az RTL híradónak, azt mondta, hogy lányuk csak hosszú unszolásra vallotta be, hogy egy helybéli férfi molesztálta.

Az eddigi igazgatóért tüntettek Debrecenben

Több százan tüntettek csütörtökön a debreceni Ady Endre Gimnázium igazgatójáért. Az iskola előtt gyűltek össze. Több szülő is azt mondta Híradónknak, nem értik a döntés okát, elégedettek voltak a régi igazgató munkájával, mert ő a gyerekekkel foglalkozott. Az oktatási államtitkár mégsem őt támogatta.

Nem lehet népszavazás a diákok óraszámáról

Így döntött a Nemzeti Választási Bizottság. Kassai Dániel, független, budapesti önkormányzati képviselő kezdeményezte, hogy szavazni lehessen az általános- és a középiskolákban a maximális óraszámról, de a Bizottság elutasította, arra hivatkozva, hogy a kérdés összetett szakmai feladat. A képviselő a Kúriához fordul.

Ma is lehet hullócsilagot látni

Hétfőn éjjel is folytatódik a hullócsillag-eső. Földünk most halad el a Perseidák meteorraj mellett, és a porszemszcsék felizzanak, amikor a légkörbe érnek.

Momó már magyarokat is rémisztget

Már magyar fiatalokat is rémisztget a horrorprofil. A magát csak "Momónak" nevező internetes rém félelmetes kihívásokra szólítja fel azt, akit kiválaszt. Híradónknál is jelentkezett egy fiatal lány, aki azt írta, hetek óta holttestek fotóit kapja Momótól.

Nem ért egyet a Diákparlament

Nem a diákok és nem is a szüleik szeretnék azt, hogy a gyerekeknek alig legyen szabadidejük - így reagált a Független Diákparlament a Kelbelsberg Központ új elnökének nyilatkozatára. Hajnal Gabriella a Magyar Időknek ugyanis azt mondta, a szülők is felelősek abban, hogy túlterheltek a diákok. A Pedagógusok Szakszervezeténél azt mondják, lassan általános, hogy egy diáknak több hétköznapi feladata van, mint egy dolgozó felnőttnek.

Izomszakadással műtötték, miután állva kellett utaznia a vonaton

Ezt állítja az RTL Híradónak egy 50 éves asszony. Még július elején tartott haza a nyaralásról, amikor Székesfehérvárnál a szerelvény vészfékezett, ő pedig összecsuklott. Az asszony azt mondja, hiába szóltak a kalauznak, nem vették komolyan, most kártérítést követel. A MÁV szerint nem hibáztak, és még vizsgálják az esetet.

Indul a roham a tanszerekért!


szerző:
2018.08.06. 18:28
Indul a roham a tanszerekért!

Már szinte minden üzlet az iskolakezdést hirdeti. Sokan azért mennek most vásárolni, hogy tudjanak a különböző mintájú és árkategóriájú iskolaszerek között válogatni. Az általunk megkérdezett szülők legalább 20 ezer forintot költenek egy gyerek iskolaszereire. 

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való