KERESÉS search-close

"Rédli Balázs" szerzővel ellátott tartalmak

Rédli Balázs

Rédli Balázs által létrehozott tartalmak (100):

Egymás után tiltakoznak a kormány legújabb plakátkampánya ellen

Egymás után tiltakoznak az Orbán-kormány legújabb, Soros Györgyöt és Jean-Claude Junckert ábrázoló plakátkampánya ellen a Fidesz európai szövetségesei. A nagyobbik német kormánypárt, a CDU elnöke érthetetlennek és megalapozatlannak nevezte a hirdetéseket, Manfred Weber néppárti frakcióvezető pedig a Fidesz kizárására utalt a német közszolgálati tévében. Orbán Viktor az állami rádióban megvédte a tájékoztató kampányt, amely szerinte leleplezi Brüsszel terveit.

Kamu sportnapok 450 millióból

Uniós pénzből tartottak kamu sportnapokat az ország több hátrányos helyzetű településén Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint. A politikus feljelentést tett és az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz fordult a Harmadik Évezred Innovációs Alapítványnak támogatása miatt. A szervezet 450 millió forintot kapott az egészséges életmód népszerűsítésére, de volt olyan rendezvényük, amin csak néhányan fociztak egy gumilabdával. Az alapítvány szerint szabályosan költik el a pénzt. 

A rabló, akinek már második akcióját vették kamerák

Egészen elképesztő jelenetek játszódtak le múlt hét pénteken Budapesten, amikor egy rab túszul ejtett egy fegyőrt a bíróságon, megszökött, majd elrabolt egy autót a vezetőjével együtt, aztán verekedésbe keveredett egy másik autóssal, végül pedig a rendőrök golyóitól esett össze az utcán. A menekülő nem kezdő, és nem most először készültek felvételek róla akció közben.

Élőlánccal tiltakoztak tüntetők az MTA-nál

Élőlánccal tiltakoztak tüntetők a Magyar Tudományos Akadémiánál, a kutatóhálózat finanszírozásának átalakítása miatt. A felszólaló akadémikusok arról beszéltek: az, hogy az intézeteknek a működésükért pályázniuk kell, elvonja a kutatók erőforrásait attól, hogy a tudománnyal foglalkozzanak. A kormány szerint azért van szükség az átalakításra, hogy a tudomány az eddiginél hatékonyabban javítsa az ország versenyképességét.

 

Korrupcióról is tárgyalna az amerikai külügyminiszter

A korrupció mértékéről és Orbán Viktor orosz elnökhöz fűződő viszonyáról is tárgyalni szeretne a Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vezette delegáció hétfőn Budapesten. Ezt az Index írta meg, egy olyan háttérbeszélgetésre hivatkozva, amelyen a Trump-kormány két magasrangú tisztségviselője foglalta össze a látogatás céljait. A kormány szerint az amerikai külügyminiszter látogatása azt bizonyítja, hogy Magyarország megbízható NATO-szövetséges.

FH: Magyarország az EU legkevésbé demokratikus tagállama

Magyarország az Európai Unió legkevésbé demokratikus tagállama - ezt állapította meg friss jelentésében a Freedom House. A jogállamiság helyzetét vizsgáló nemzetközi szervezet idén először csak "részben szabad" besorolást adott Magyarországnak. Ez példa nélküli az Európai Unió történetében, a szervezet szerint Románia és Bulgária is demokratikusabb. A kormány szerint a jelentés mögött Soros György üzletember áll.

 

Tömeges visszaélés, fiktív lakcímek az ukrán határnál

Tömegesen követtek el visszaéléseket az ukrán határnál az egyszerűsített állampolgársági eljárással és fiktív lakcím-bejelentésekkel a tavalyi választás előtt. Ez derül ki a Legfőbb Ügyészség adataiból. Polt Péter a DK kérdésére azt válaszolta, 370 esetben indult nyomozás, ezek több mint harmadában jogerős ítélet született. Kiderült, sokszor olyanok is magyar állampolgársághoz jutottak, akik nem is beszélnek magyarul.  

A Trump-kormány több magyar intézkedés miatt is elégedetlen

Orbán Viktor kora reggel fogadta az amerikai nagykövetet - erősítette meg az RTL Híradónak a Külügyminisztérium. A találkozó témájáról nem árultak el részleteket. A Direkt36 oknyomozó portál részleteket közölt egy diplomáciai táviratból, amely szerint a Trump-kormány több magyar intézkedés miatt is elégedetlen, és ezt decemberben jelezték a Washingtonban tárgyaló külügyminiszter-helyettesnek.

 

Újabb százmilliós tiltott támogatást talált az Állami Számvevőszék a Jobbiknál

Az ellenzéki párt összesen 273 millió forinttól eshet el: az összeg felét büntetésként kell befizetniük, a másik felével az állami támogatásukat csökkentik. A Jobbik szerint ez veszélybe sodorja az európai parlamenti kampányukat, és azt mondják, az Állami Számvevőszék a kormány megrendeléseit teljesíti. A szervezet szerint az ellenőrzéseket szigorú, nemzetközi szabályok alapján végzik.

MTA: Nyilatkozatban tiltakoznak a finanszírozási rendszer átalakítás ellen

Közös nyilatkozatban tiltakozott több száz akadémiai dolgozó az ellen, hogy átalakítsák a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek finanszírozását. Áprilistól egy új szervezet, a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács dönt majd arról, milyen témákról és mennyi pénzből lehet majd kutatni.

Másnap pótolta a lagzit a letartóztatott vőlegény

Másnap pótolta az elmaradt lagzit - ezt mondta az a szentesi férfi, akit a házasságkötő terem bejáratától vittek el a rendőrök szombaton. A vőlegényt azzal gyanúsítják, hogy rendszeresen egy ismerőse nevét és személyi adatait használta, az esküvőhöz azonban a saját adatait kellett megadnia, így elő tudták állítani.

505 millió forint szír kórházaknak a magyar kormánytól

Egy éven keresztül a magyar állam pénzéből működik majd három kórház Szíriában. Erről Orbán Viktor miniszterelnök állapodott meg a pápa szíriai követével Budapesten. A kormányfő szerint a rászorulóknak helyben kell segíteni, nem pedig - ahogy mondta - a "bajt" kell idehozni Európába. A DK törvénymódosítást nyújt be, hogy amíg a magyar egészségügyi intézményeknek adósságai vannak, ne lehessen közpénzt költeni külföldi kórházakra és templomokra.

Hatalmas cégbirodalmat hagyott maga után Andy Vajna!

A hétvégén elhunyt üzletember nemcsak filmügyi kormánybiztosként dolgozott. Cégei szerencsejátékkal, ingatlanfejlesztéssel, médiával, divattal és vendéglátással is foglalkoztak. Érdekeltségeit tavaly év végén átszervezte. Az üzletember vagyonát a Forbes magazin 67 milliárd forintra becsüli, ezzel a 18. helyet kapta a leggazdagabb magyarok listáján.

Több eljárás is indult a szombati tüntetések után

Fellökött egy rendőrt, ezért hivatalos személy elleni erőszak gyanújával előállítottak egy tüntetőt szombat este a Lánchídnál. Egy másik tiltakozót pedig garázdasággal gyanúsítanak, miután összetűzésbe került a kormánypárti Echo TV stábjával. A Fidesz szerint kifulladt a túlóratörvény elleni tiltakozássorozat, az MSZP-nél azonban úgy látják: olyan helyeken is utcára mentek az emberek, ahol hosszú ideje semmi ellen nem tiltakoztak.

Budapesten összefogást hirdettek

Budapesten a tüntetés előtt zsíroskenyeret osztottak a Gundel étteremnél. A fővárosban négy helyszínen lehetett gyülekezni, majd a tiltakozók a Várkert Bazárhoz vonultak. A szakszervezetek felszólalója szerint a túlóratörvény elfogadása óta a munka törvénykönyve nem védi meg az embereket. A korábbi tüntetésen elmondott beszéde miatt kritizált diáklány, Nagy Blanka szerint a Fidesz tisztességből, emberségből és őszinteségből is megbukott.

Panasz a reklámköltések miatt

Panaszt tett az Európai Bizottságnál az állami reklámköltések miatt a Mérték Médiaelemző Műhely, a Klubrádió és Jávor Benedek európai parlamenti képviselő. Szerintük a kormányzati hirdetéseket nem szakmai, hanem politikai szempontok alapján osztják el, ez pedig torzítja a piacot.

Csizi Péter nem akar képviselő lenni

Másodszor utasította vissza a Fideszes Csizi Péter, hogy beüljön a Parlamentbe. A választási bizottságtól kedden ő kapta meg az egyik kormánypárti képviselő halála miatt megüresedett mandátumot, Csizi Péter azonban azt közölte: nem akar képviselő lenni. A politikust tavaly ősszel három állami cég élére is kinevezték, ezekért összesen bruttó 4,2 millió forint bér jár havonta.

 

„Az emberek ki lesznek fizetve”

A tüntetések ellenére nincs napirenden a túlóratörvény módosítása - ezt mondta az RTL Híradó kérdésére a miniszterelnök. Orbán Viktor megismételte azt a korábbi kijelentését is, hogy hó végén vagy következő hó elején mindenki megkapja a túlórákért járó pénzt. Az egyik legnagyobb szakszervezeti tömörülés, a Liga elnöke szerint a következő fizetésnél csak rendkívüli túlórákat kell kifizetni, például a beteg kollégák helyettesítését.

A Gundel nyerte el a menza üzemeltetését, a DK ételhordóval ment a Miniszterelnökségre

Ételhordóval ment a Miniszterelnökségre a Demokratikus Koalíció, a 850 forintos menüből akartak venni. A hvg.hu tegnap írta meg, hogy a Gundel étterem nyerte el a menza üzemeltetésének jogát, miután Orbán Viktor hivatalát beköltöztették a Budai Várba. Az étterem ma azt közölte, a külön erre az étkezdére létrehozott kínálat jóval egyszerűbb, és így olcsóbb ételekből áll.

Posztja miatt nem vették fel?

Megkapta az állást, de a miniszterelnököt kritizáló posztja miatt mégsem őt vették fel - ezt állítja az RTL Híradónak egy pest megyei férfi, aki minderről hangfelvételt is készített. A vállalkozás vezetője hétfőn már azt mondta az RTL Híradónak, hogy az állást időközben betöltötték. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság szerint a politikai nézetei miatt senkit sem érhetne hátrányos megkülönböztetés.

 

Így teperték le Varju Lászlót az MTVA biztonsági őrei

A földre teperték, a hátára térdeltek, a lábánál fogva húzták az MTVA biztonsági őrei a DK politikusát az állami tévé székházában még decemberben. A Varju László elleni fellépésről az állami média operatőre is felvételt készített. Ennek azonban csak bizonyos részeit mutatták be, most azonban egy ismeretlen eljuttatta a videót a 444.hu-nak. Az MTVA-t hiába kerestük. A képviselő szerint a felvétel bizonyítja, hogy hivatalos személy elleni erőszak történt. 

Hiába ígérte, mégsem tartott nagyszabású sajtótájékoztatót év végén Orbán Viktor

Hiába ígérte, mégsem tartott nagyszabású sajtótájékoztatót év végén a miniszterelnök. Pedig Orbán Viktor még tavaly júliusban azzal hárította el az újságírók kérdéseit, hogy decemberben mindegyikre válaszol majd. Az RTL Híradó megkeresésére a kormányfő sajtófőnöke azt közölte: a sajtótájékoztatót megtartják majd, de az időpontját nem árulta el. A DK szerint az év végi sajtótájékoztatóhoz Putyin orosz elnök adta az ihletet, aki minden évben tart egy ilyet.

 

Szaunás, medencés luxuspáholyok az eszéki stadionban

Luxusstadion épül Mészáros Lőrinc csapatánál, a horvátországi Eszéken. A látványtervek szerint szaunás és medencés, üvegfallal elválasztott páholyokból nézhetik a mérkőzéseket a fontos vendégek. Az eszéki fociklub csődközelben volt, amikor két éve Mészáros Lőrinc megvásárolta. Azóta viszont a magyar kormány is támogatja az ottani Labdarúgó Akadémiát.

Orbán Viktor szerint az ellenzéki tiltakozás „hisztérikus sikongatás”

Hisztérikus sikongatás - ezt mondta a túlóratörvény elleni ellenzéki tiltakozásról Orbán Viktor az állami rádióban. A miniszterelnök szerint a véleményét tüntetés formájában bárki elmondhatja, erőszakot azonban senki sem alkalmazhat. Az MSZP és a Párbeszéd szerint Orbán Viktornak inkább azt kellett volna elítélnie, hogy az állami média biztonsági őrei leteperték az MTVA épületében tiltakozó képviselőket.

Áder János aláírta a túlóratörvényt

Aláírta a túlóratörvényt Áder János köztársasági elnök. Az államfő egy elnöki nyilatkozatban azzal indokolta döntését, hogy vannak más országok is, ahol legalább ekkora a túlóra mértéke, a munkavállalókat pedig szerinte megvédi, hogy csak a hozzájárulásukkal emelkedhet a túlórájuk. Áder János szerint a törvénymódosítás nem lehet akadálya annak, hogy a munkavállalók karácsonya áldott, a két ünnep közötti időszak pedig békés legyen. Közleményét azzal zárta, hogy szeretteljes karácsonyt kívánt.

Országszerte folytatódnak a tüntetések!

Nem hagy alább az elégedetlenség. Szerda este és csütörtök napközben országszerte újabb tüntetéseket tartottak, és útlezárásokkal is tiltakoztak az új túlóratörvény ellen. Bécsben és Varsóban a magyar nagykövetségnél is volt tüntetés, Budapesten pedig az ellenzéki frakciók közösen kérték Tarlós István főpolgármestert, hogy a fővárosi cégeknél ne alkalmazzák a törvény rendelkezéseit.

8 évre is börtönbe kerülhet egy tüntető diák

Kettőtől nyolc évig terjedő börtönbüntetést is kaphat egy kanadai-belga állampolgárságú diák, akit azzal gyanúsítanak, hogy a rendőrök felé rúgott és ütni is próbált a múlt szerdai tüntetésen. Hatóság elleni csoportos erőszak miatt indult ellene eljárás. A CEU-n tanuló diák ezt tagadja, szerinte a tömegben elveszítette az egyensúlyát, és ezért zuhant be a rendőrsorfal mögé. Az Országgyűlés sajtófőnöke szerint a Parlamentben és környékén többmillió forintos kár keletkezett a tüntetések alatt.

Az utcán is tiltakoznak a túlóratörvény miatt

A túlmunkát szabályozó törvény ellen a főváros több pontján is tiltakoztak. A Jobbik reggel elfoglalta a Pénzügyminisztérium bejáratát, majd a szavazás után egy időre a Lánchidat is lezárták miattuk. Néhány száz ember ugyanis a Sándor palota elé vonult, hogy felszólítsák az államfőt, ne írja alá a törvényt. A Momentum pedig késő délutánra tüntetést hívott össze a Parlament elé. 

Az ellenzék szerint jogszerűtlenül szavazták meg a túlóratörvényt

Ellenzéki képviselők azt állítják, az összes mai szavazás szabálytalan volt, így a vitatott törvényeket szerintük valójában nem fogadta el az Országgyűlés. Példaként említik, hogy a szavazógépek úgy is működtek, hogy a képviselők nem tették be a saját kártyájukat. A Fidesz szerint minden szavazás törvényesen zajlott, az ellenzéki képviselők akciója pedig - így írták - nem maradhat következmények nélkül.

Vizes világbajnokság: A jegybevétel tizenháromszorosa volt a reklám

Majdnem 13-szor annyit költöttek a vizes világbajnokság reklámozására tavaly, mint amennyi bevétel a jegyeladásból származott. Ez a rendezvényt lebonyolító cég éves beszámolójából derült ki, amiről az mfor.hu írt először. A szervezőket és a kormány hiába kerestük. A Jobbik szerint nem normális, hogy csaknem másfél évvel a vizes vb után még mindig nincs részletes elszámolás a költségekről.

Puzsér Róbert: Autómentes belvárost!

Főpolgármesterként egyetlen célkitűzése lenne, autómentessé tenni Budapest belvárosát - jelentette be Puzsér Róbert. A műsorvezető a Jobbikkal és a Momentummal is megegyezne, miután az LMP hétvégén döntött a támogatásáról. Az MSZP szerint előválasztással kellene kiválasztani Tarlós István kihívóját. A Fidesz ugyanis újra őt indítja jövőre. A főpolgármester a hvg-nek adott interjújában például új Duna-hidakat ígért, és a rakpartok felújítását.

Sértheti a médiatörvényt a holding létrehozása!

Nem vizsgálhatja a kormányközeli médiaholding létrehozását a Médiatanács - ezt válaszolta a hatóság az RTL Híradónak. A csaknem félezer újság, rádió és tévé összefonódásával kapcsolatban szerintük csak akkor járhatnának el, ha erre a Versenyhivatal felkéri őket. Ott azonban nem volt eljárás, miután a kormány nemzetstratégiai jelentőségűvé nyilvánította az ügyletet. A Híradónak nyilatkozó médiajogász szerint a holding létrehozása a médiatörvényt is megsértheti, mert egy tulajdonosnak nem lehet egyszerre országos és regionális rádiófrekvenciája.

Nem vizsgálja a kormányközeli médiaholding létrehozását a Gazdasági Versenyhivatal

Nem vizsgálja a kormányközeli médiaholding létrehozását a Gazdasági Versenyhivatal. A szervezet azt közölte: szerda óta nincs hatáskörük rá, mert a kormány közérdekre hivatkozva nemzetstratégiai jelentőségűvé nyilvánította az ügyletet. Kormányközeli üzletemberek múlt héten ajánlottak fel egy alapítványnak az általuk tulajdonolt újságokat, tévéket és rádiókat. Az ügyben a Magyar Újságírók Országos Szövetsége az Alkotmánybíróság állásfoglalását kéri, az MSZP pedig az uniós versenyjogi biztoshoz fordult.

 

Visszafoglalta az általa üzemeltetett éttermet

Visszafoglalta az általa üzemeltetett éttermet az a vállalkozó, akivel egy elszámolási vita miatt szerződést bontott a vendéglátóhely tulajdonosa, az ELMŰ. Hadnagy Csaba több mint egy éven át működtette az egyik fővárosi sporttelepen található éttermet, aztán szerződést bontottak vele és a hely üzemeltetését másra bízták. A bíróság azonban másodfokon a vállalkozónak adott igazat, így kedden este a munkatársaival elbarikádozta magát az étteremben. Az ELMŰ perre megy, mert az üzemeltető szerintük nem tartotta be a szerződését.

Trump-Orbán találkozó: nincs napirenden

Nincsen napirenden Donald Trump és Orbán Viktor találkozója - erősítette meg az RTL Híradónak az amerikai nagykövet. David Cornstein szerint akkor veti fel egy találkozó lehetőségét az amerikai elnöknél, ha előrelépést látnak például a katonai együttműködésben vagy az ukrajnai helyzet megoldásában. Orbán Viktort a 2010-es megválasztása óta egyszer sem hívták meg hivatalos útra Washingtonba. A nagykövettel készült exkluzív interjút megnézheti: ITT.

EXKLUZÍV INTERJÚ: az amerikai nagykövetet kérdeztük a CEU-ról

David Cornstein az RTL Híradónak adott exkluzív interjút, amelyben beszélt a CEU költözéséről és az Orbán-kormányról is. (magyar szinkronnal!) For English version click here!

EREDETI NYELVEN: Az amerikai nagykövet adott exkluzív interjút

David Cornstein az RTL Híradónak adott interjút. A CEU költözéséről és az Orbán-kormánnyal folytatott tárgyalásairól is kérdeztük. (angol változat) Az interjú magyar szinkronnal ITT!

Amerikai nagykövet a CEU-ról: Ez kudarc

Kudarcnak és szomorúnak tartja az amerikai nagykövet a CEU költözését. David Cornstein az RTL Híradónak adott exkluzív interjúban azt mondta, az Orbán-kormányt és az egyetem vezetését is hibásnak tartja azért, hogy nem született megállapodás. Szerinte más területeken folytatják az együttműködést, arra pedig kitérő választ adott, hogy szerinte az oktatás szabadsága sérült-e.

 

Értesülésünk: Eldőlt, Bécsbe költözik a CEU

Az egyetem vezetése máig adott határidőt a kormánynak arra, hogy aláírja a CEU budapesti működését garantáló nemzetközi megállapodást. Ez azonban nem történt meg. A döntést az intézmény részéről hivatalosan nem erősítették meg, de hétfő délutánra nemzetközi sajtótájékoztatót hívtak össze. A kormány kérdésünkre azt közölte: az egyetem ultimátumaival nem foglalkoznak. Ma tüntettek is az intézmény mellett. A tiltakozók a budapesti Kossuth téren jelképesen eltemették az oktatás szabadságát.

Újra letartóztatnák Gruevszkit

Bekérette a magyar nagykövetet a macedón külügyminisztérium Nikola Gruevszki menedékjoga elleni tiltakozásul - tudta meg az RTL Híradó. A macedón kormányszóvivő szerint az Orbán-kormánynak haladéktalanul ki kellene adnia a politikust, hogy megkezdhesse jogerős börtönbüntetése letöltését.

A versenyhivatal is vizsgálhatja a kormányközeli médiaholding megalakulását

Nyolc napja van a versenyhivatalnak arra, hogy jóváhagyja a kormányközeli médiaholding megalakulását, vagy vizsgálatot indítson az ügyben. Az Átlátszó összesítése alapján a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz összesen 476 újság, internetes oldal tévé és rádió tartozik majd, közte az összes megyei lap. A holding vezetője, Liszkay Gábor nem akart nyilatkozni. A Fideszes Kósa Lajos szerint magánemberek úgy működtetik a médiacégeiket, ahogy akarják.

Az elejétől magyarok segítették Gruevszkit?

Macedóniából is magyar diplomaták segítségével szökhetett meg Nikola Gruevszki, ezt közölte az egyik német közszolgálati adó. A Deutsche Welle szerint a politikus eltűnése előtti hetekben többször is magyar diplomáciai autókat láttak annak a szállodának a mélygarázsában, ahol a volt miniszterelnököt utoljára látták. A Külügyminisztérium ezt tagadja. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, neki nincs tudomása arról, hol van most a börtönbüntetésre ítélt politikus.

Milliós motort és százmilliós lakást használ Kósa Lajos, de egyik sem az övé

Kósa Lajos nemrég egy méregdrága motorral ment dolgozni, amiről azt mondta, hogy csak kölcsönkapta. Arról pedig nem tudott, hogy a sertéstelep, amelyet pár éve vásárolt meg idős édesanyja, szintén pont ilyen típusú motort lízingel. És Kósa Lajosról pár éve mondtuk el, hogy egy olyan budapesti luxuslakást használ, ami szintén nem az övé. Mint kiderült, a lakás a felesége nevén van, és Kósa csak azért nem beszélt róla, mert erről nem kérdezték.

Gruevszki: a titkosszolgálat is segített?

A magyar titkosszolgálat is segített a volt macedón miniszterelnök Magyarországra szöktetésében - ezt írta a Politico nevű tekintélyes brüsszeli online lap. A lap azt állítja, ezt két forrásból is megerősítették nekik. A kormány szerint ez hírlapi kacsa. A nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke kezdeményezi az információs hivatal főigazgatójának meghallgatását az ügyben.

Gruevszki menedékjogának visszavonását követeli a macedón kormány

A börtönbüntetésre ítélt Nikola Gruevszki menedékjogának visszavonását követeli a macedón kormány. Az ottani igazságügyi minisztérium szóvivője az RTL Híradónak azt mondta: a magyar hatóságok eddig minden kiadatási kérelemnél együttműködtek, a bukott macedón miniszterelnök pedig hiába állítja az ellenkezőjét, Macedóniában is biztonságban lenne. Az Igazságügyi Minisztérium szerint vizsgálják a kiadatási kérelmet.

Helsinki Bizottság: Akiknek családtagjait gyilkolták meg, nem kaptak menedékjogot

Kivételeztek a magyar hatóságok a korrupcióért elítélt macedón kormányfővel - ezt állítja a menekülteknek jogi segítséget nyújtó Helsinki Bizottság. A jogvédők több olyan menekült történetét is nyilvánosságra hozták, akiknek családtagjait gyilkolták meg, vagy a polgárgháború elől menekültek, a magyar hatóságoktól mégsem kaptak menedékjogot.

Kicsoda a nagyhatalmú Simonka György?

Miért tartanak tőle a helyiek a Viharsarokban, és miért kerülik, hogy beszéljenek róla? És miért fenyegettek meg egy helyi fideszest, aki bírálni merte? Simonkát egyébként most egy milliárdos költségvetési csalási ügyben szeretné kihallgatni az ügyészség…

Kritizálta Simonka Györgyöt, megfenyegették

Telefonon fenyegették meg a Fidesz tótkomlósi elnökét, miután a Facebookon többször is kritizálta a térség parlamenti képviselőjét, Simonka Györgyöt. Takács Ferenc a Házon kívül stábjának azt mondta: szerinte úgy költöttek el milliárdokat a megyében, hogy nem tudni, hová kerültek a pénzek.

CEU: Az amerikai nagykövet tárgyal a magyar kormánnyal a maradásról

Magas szintű tárgyalásokat folytat az amerikai nagykövet a magyar kormánnyal, hogy a CEU Budapesten maradhasson - közölte az RTL Híradó megkeresésére az amerikai nagykövetség. A diplomáciai képviselet szerint a Trump-kormánynak prioritás, hogy az egyetem szabadon működhessen.

 

Vádat emeltek az Index egyik újságírója ellen

Vádat emeltek az Indexes Dezső András ellen, mert az ügyészség szerint védett személyes adatokat hozott nyilvánosságra az állami média egyik interjúalanyáról. A nő a választási kampány alatt nyilatkozott az M1-nek, és azt állította, a menekültek miatt költözött haza Svédországból.

Magánrepülővel ment állatorvoshoz Vajna Tímea

Ellenzéki politikusok kritizálják Vajna Tímeát, amiért magánrepülővel vitte állatorvoshoz a cicáját az Egyesült Államokba. A filmügyi kormánybiztos felesége Instagram-oldalán számolt be az útról, de a bejegyzés szövegét később törölte. Az MSZP szerint a magánrepülővel utaztatott macska esete megmutatja, milyen luxusban él a kormányközeli elit. A független Hadházy Ákos szerint, aki egyébként civilben állatorvos, a macska itthon is jó kezelést kaphatott volna. Vajna Tímeát hiába kerestük. 

Vizsgálat a teniszszövetségnél

Nyomozást rendelt el az ügyészség a Magyar Tenisz Szövetség gazdálkodásával kapcsolatban - erősítette meg a hvg.hu értesülését a Fővárosi Főügyészség. Hűtlen kezelés gyanújával vizsgálódnak. Úgy tudjuk, hogy például a külső cégekkel kötött szerződéseket vizsgálják. A Teniszszövetség az utóbbi években több milliárd forint állami támogatást kapott.

 

Itt hagyhatja az országot a CEU

Bécsbe költözik Budapestről a CEU, ha a kormány december elsejéig nem írja alá az egyetem fennmaradását lehetővé tevő megállapodást. Ezt az egyetem rektora jelentette be. Szerinte az összes feltételt teljesítették, a kormány mégis húzza az időt.

Kilép az LMP EU-képviselője

Kilép az LMP-ből a párt egyetlen európai parlamenti képviselője, Meszerics Tamás. A politikus erről levélben tájékoztatta a párt vezetőit. Az Index szerint az EP-képviselő azt írta, hogy nem tud azonosulni az LMP új irányvonalával, amit kockázatosnak tart. Meszerics Tamás nyilatkozni nem akart, de azt ígérte, holnap egy Facebook posztban leírja majd távozása okait.

18%-os leépítés várható

Nagyjából háromezren veszíthetik el állásukat januártól a minisztériumokban és a háttérintézményekben - értesült kormányzati forrásból az RTL Híradó. Az elbocsátásokról a Miniszterelnökségen péntek este tájékoztatták a szakszervezeti vezetőket. Gulyás Gergely miniszter a Hírtévében azt ígérte, a maradók átlagosan 30 százalékos béremelést kapnak. A szakszervezetek szerint, ha kevesebb ember jut ugyanannyi feladatra, lassulhat a hivatalok működése, és így az ügyintézés is.

Altus: elrendelték a nyomozást

Nyomozást rendelt el az ügyészség annál a cégnél, amit Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára irányít. Ezt a kormányközeli Magyar Idők írta meg. Az Altus Porfólió kft. ellen augusztusban a Magyar Nemzeti Bank tett feljelentést, mert szerintük több cégnek és magánszemélynek, köztük a költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csabának is engedély nélkül adtak kölcsönt.

Próbált jó mesterembert találni mostanában?

Nem csak az a baj, hogy a munkaerőhiány óriási gondokat okoz, hanem az is, hogy az árak is elszálltak. Ráadásul sok a kontár!

Nem tüntethetnek Erdogan ellen

Másfél napra lezárják a Lánchidat, és összesen 10 budapesti kerületet érintenek majd az útlezárások a török elnök hétfőn kezdődő kétnapos magyarországi látogatása alatt.

Valótlanságot állított a Fidesz

Bocsánatot kell kérnie a Fidesznek a Helsinki Bizottságtól - ezt mondta ki jogerős ítéletében a Fővárosi Ítélőtábla. A jogvédő szervezetnek összesen 800 ezer forint kártérítést és perköltséget is megítéltek, amiért a kormánypárt szóvivője egy tavalyi sajtótájékoztatón valótlanságokat állított róluk.

Nehezebb tüntetést szervezni

Ezentúl tilos tüntetni a politikusok háza előtt, már a két fős tüntetéskehez is engedély kell. Két nappal azelőtt értesíteni kell a rendőrséget, hogy egyáltalán közzé tesz valaki például egy tüntetésre felhívást a Facebookon. Tegnap lépett életbe az új gyülekezési törvény.

Szél Bernadett kilépett az LMP-ből

Kilépett az LMP-ből és a párt parlamenti frakcióját is otthagyja Szél Bernadett, a párt egykori társelnöke. A politikus szerint függetlenül, kompromisszumok nélkül akar harcolni a kormány politikája ellen. Nem egyedül távozik, Szabó Szabolcs szintén otthagyja az LMP képviselőcsoportját. A bejelentés után az LMP politikusainak többsége elérhetetlenné vált, kivéve Ungár Pétert, aki az RTL Híradónak azt mondta, a kilépések azt mutatják, a párt központosítására van szükség.

Fontos változások októbertől

Csaknem 18 százalékkal drágulnak a 10 napos autópálya matricák. Szigorodik a hitelezés és életbe lép az új gyülekezési törvény. Ennek értelmében már az is gyűlésnek számít, ha két ember nyilvános rendezvényen közügyekről beszélget, ezért előre be kell jelenteni a rendőrségen.

Bocsánatkérést várnak Semjéntől

Bocsánatkérésre szólította fel Semjén Zsoltot a svédországi számi kisebbség. A miniszterelnök-helyettes múlt héten a Parlamentben azt mondta, a svédországi vadászatainál szó sem volt luxusutakról, mert öt holtrészeg számi kísérővel éjszakázott. A számiknál azonban súlyos sértés, ha iszákosnak bélyegzik őket.

A ’80-as évekre emlékezteti

Az 1980-as évekre emlékezteti a Századvég című folyóirat utolsó számának bevonása - ezt mondta az RTL Híradónak Bod Péter Ákos. A volt jegybankelnök írta az egyik tanulmányt a lap utolsó kiadásába, amiben többen is kritizálták a kormány gazdaságpolitikáját. A kötet megjelenése után a szerkesztőbizottságot kirúgták, a nyomtatott verziót visszavonták, az interneteset pedig elérhetetlenné tették.

Százmilliárdok veszhetnek el?

Akár 500 milliárd forintnyi uniós támogatást is elbukhat Magyarország a közbeszerzéseknél és a források elosztását végző intézményrendszernél feltárt szabálytalanságok miatt - értesült a G7.hu. Az internetes oldal szerint a kormánynak erről egy nem nyilvános jelentés készült, amiben az áll, a pénzek esetleges elvesztését a bevándorláspárti uniós politikusokra kellene fogni.

Elvitték a lottóötöst!

Nagyon örült valaki szombat este. Elvitték az 1 milliárd 800 millió forintos főnyereményt az ötöslottón. Egyetlen öttalálatos szelvény volt. A nyertesnek három hónapja van, hogy jelentkezzen a pénzéért a külön erre a célra fenntartott telefonszámon. Egyébként 25-en mindössze egyetlen számot tévesztettek el, nekik két millió forinttal kell beérniük. 

Informális EU-csúcs


szerző:
2018.09.20. 18:41
Informális EU-csúcs

Egyelőre az Európai Néppárt tagja marad a Fidesz. Ezt a salzburgi uniós csúcstalálkozó előestéjén jelentették be a kormánypárt uniós pártcsaládjának vezetői. A néppárt elnöke szerint a Fideszt addig semmiképp sem zárják ki, amíg tart a magyar jogállamiság helyzete miatt indított hetes cikk szerinti eljárás.

Devizahitel: „Elegendő tájékoztatás kell!”

Bírósági felülvizsgálatot kérhetnek azok a devizahitelesek, akik nem kaptak megfelelő tájékoztatást az árfolyamkockázatról - ezt mondta ki az Európai Bíróság. A testület egy 2013-ban indult devizahiteles perben hozott ítéletet. Ebben az áll, a bankok kötelesek elegendő tájékoztatást adni ahhoz, hogy az ügyfeleik megalapozott döntést hozhassanak.

„Amatőrök” a hatalommal szemben

Professzionális hatalomtechnikai gépezet küzdött egy jóindulatú, de amatőr társasággal. Így értékelte a józsefvárosi időközi polgármester választás kampányát a vesztes jelölt. Győri Péter mögé felsorakozott szinte a teljes ellenzék, a Fidesz jelöltje mégis fölényesen győzött még júliusban. A szocialisták szerint ők sokat dolgoztak a sikerért, de valóban többre mehettek volna, ha közös a kampánystáb is.

 

Putyin: Magyarország kulcsfontosságú

Oroszul üdvözölte Orbán Viktor Vlagyimir Putyint Moszkvában, ahol az orosz elnök kulcsfontosságú európai partnernek nevezte Magyarországot. Putyin idén már másodjára fogadta a magyar miniszterelnököt a Kremlben.

Orbán: „Megbízhatalan labanc!”

Megbízhatatlan labancnak nevezte az osztrák kancellárt Orbán Viktor - a Die Presse című lap szerint. Bár Sebastian Kurzot a kormánypártok eddig a miniszterelnök szövetségesének tartották, az ő pártjának képviselői is megszavazták a magyar kormány intézkedéseit elítélő Sargentini-jelentést.

Hűtlen kezelést gyanít az LMP

Nem tüntetésre, hanem elemzésre és tájékoztatásra kapott pénzt a Civil Összefogás Fórum a Magyar Villamos Művektől - ezt válaszolta az RTL Híradó megkeresésére az állami céget felügyelő tárca nélküli miniszter. A kormányközeli szervezet két éve több mint félmilliárd forintot kapott az MVM-től, a pénzből egyebek mellett Brüsszelben tüntettek Soros György ellen.

Van olyan politikus, akinek havi 1 millió 300 ezerrel nőtt a fizetése

Mindenkit magunk elé engedni udvarias dolog. Ezért udvariasnak és nagylelkűnek tűnnek azok a politikusok, akik azzal érvelnek a saját fizetésük jelentős emelése mellett, hogy ők maradtak utoljára a sorban. Van közöttük, akinek 140 ezerrel, másnak félmillióval, és van, akinek 1 millió 300 ezerrel emelkedett a bére. Az az állítás viszont nem igaz, hogy az ő fizetésük nőtt utoljára az állami szektorban dolgozók közül, mert vannak, akik 10 éve egy fillérrel sem kapnak többet.

Az MVM pénzén utaztak tüntetni

A közpénzből működő Magyar Villamos Művektől kapott támogatásból tüntetett a Civil Összefogás Fórum tavaly tavasszal Brüsszelben. Ezt az Átlátszó.hu írta meg. A kormányközeli civil szervezet összesen 66 embert utaztatott el a belga fővárosba a Soros György elleni tüntetésre, az aktivistákat busszal, a vezetőket repülővel. Mindez hét millió forintba került. Az állami céget hiába kerestük. A CÖF szerint az MVM-el olyan megállapodást kötöttek, ami alapján a hasonló akcióikra is elkölthették a pénzt.

Helyreigazítások sora jelenik meg a kormányközeli sajtóban

Helyreigazítások sora jelenik meg a kormányközeli sajtóban a választás óta - írta meg az Index. A portál szerint a Fidesz vezette kormánypártok több olyan cikkből is kampánytémát csináltak, amelyről utóbb kiderült, valótlanságokat tartalmazott. Például a Magyar Idők visszavonta azt az írását, amelyben Vona Gábort azzal vádolták, hogy Allahot dicsőíti. A Jobbik volt elnöke szerint a valótlanságok sok jóhiszemű választót megtéveszthettek. A Fideszt hiába kerestük.

Csak figyelmeztetést kaptak

Csak figyelmeztetést kapott az Országos Roma Önkormányzat az Állami Számvevőszéktől, miután kiderült, hogy egyetlen pontot sem tartottak be a szabálytalan gazdálkodásuk miatt előírt intézkedési tervből. A roma szervezetnél összesen 1,6 milliárd forintot költöttek el szabálytalanul egy felzárkóztatási programban.

CEU: a kurzusok miatt adót kellene fizetniük?

Felfüggesztik a menekülteknek meghirdetett oktatási programokat a CEU-n a bevándorlási különadó miatt. Az egyetem szerint elképzelhető, hogy a kurzusok miatt adót kellene fizetniük. Az egyik hallgatójuk a képzés miatt költözött volna Budapestre. Azt mondta, otthagyta a munkahelyét és az albérletét - majd kiderült, hogy a képzés mégsem indul. A Pénzügyminisztérium szerint a programok felfüggesztésével a CEU beismerte, hogy segítik a bevándorlást.

LMP: új viszony a Fidesszel?

Nem akar közeledni a Fideszhez az LMP-s Ungár Péter, csak vitaindítónak szánta az írását, amely szerint nem szégyen egyetérteni a kormánypártokkal, például a menekültügyben. Több ellenzéki párt azonban bírálja politikust. Az MSZP szerint az LMP megtévesztette a szavazóit áprilisban, a DK pedig úgy reagált: a Fidesznek nem lenne kétharmada, ha Ungár Péter visszalép a választókerületében.

Tóth Vera nem kér a politikából

Kikérte magának közösségi oldalán Tóth Vera énekesnő, hogy a Magyar Idők rá hivatkozva beszélt balliberális diktatúráról a könnyűzenében. A kormányközeli lap szerint az énekesnő dalait azért nem játsszák a rádiók, mert nem tartják balliberális előadónak. Tóth Vera azt írta, ő épp azoknak az előadóknak a dalait nem szokta hallani, akik kritizálják a kormányt, a politikával pedig sosem foglalkozik, mert nem tartja feladatának.

Civilként szerepelt a politikus

Megint átlagemberként szerepeltetett egy német szélsőjobboldali politikust az MTVA. Ezt az egyik német közszolgálati tévé vette észre. Az "Alternatíva Németországnak" párt egy másik politikusa azt nyilatkozta, hogy a tévések pontosan tudták, hogy mivel foglalkozik, és azt is, hogy máshol lakik, mégis úgy állították be, mintha helyi lenne. Az állami médiát hiába kerestük.

Korrupció és vesztegetés gyanújával vizsgálják a Microsoft több magyarországi ügyletét

Korrupció és vesztegetés gyanújával vizsgálják a Microsoft több magyarországi ügyletét az Egyesült Államokban. Ezt a Wall Street Journal írta meg. A lap szerint a szoftvercég 2013-ban és 2014-ben magyar közvetítő cégeknek nyomott áron értékesített programokat, amelyekért aztán a kormányzati szervek jóval magasabb árat fizettek.

„Cigányoztak, majd megütöttek”

Azért verték meg, mert romának hitték - ezt állítja a Sziget Fesztivál egyik szíriai származású fellépője. Danny Ramadan pénteken tartott előadást, egy csoport fiatal ekkor kötött bele. Az aktivista szerint azt hajtogatták, hogy cigány, és az egyikőjük meg is ütötte.

Politikai okból nem engedték a plakátolást?

Politikai okból nem hajlandó kiragasztani az ugytudjuk.hu plakátjait Szombathelyen az ezzel foglalkozó vállalkozó – állítja a nemrég indult internetes újság. Az LMP-s Ungár Péter többségi tulajdonában álló lap hirdetni szeretett volna a vasi megyeszékhelyen, de a vállalkozó az utolsó pillanatban felmondta a szóban kötött megállapodásukat.

Paks II: 1,4 milliárd bérekre

Csaknem másfél milliárd forintot költenek évente a vezetői bérekre a paksi bővítést irányító állami cégnél. Ez az RTL Híradó összesítéséből derült ki. A Paks II. Zrt-nél 41 vezető van, aki bruttó két millió forintnál többet keres havonta. A cég szerint hozzáértő és tapasztalt főnökökre van szükség, ezért fizetnek ennyit. Az LMP közérdekű adatigénylést nyújt be, hogy mire mennyit költenek a beruházásnál.

Az ellenzék támogatásával nyert

Az ellenzéki pártok által támogatott független jelölt nyerte az időközi polgármester-választást Balmazújvárosban. Hegedüs Péter a szavazatok 53 százalékát kapta, a Fidesz által támogatott Nagy Tamást a választók 44 százaléka választotta.

Tudatosan hamisítottak hírt

Német szélsőjobboldali politikusokat szerepeltetett átlagemberként az állami média több hírműsorban is a választási kampány alatt. A menekültekről szóló tudósításokban a riportalanyok valójában a bevándorlásellenes "Alternatíva Németországnak" párt helyi vezetői voltak. Az állami médiát hiába kerestük.

Többet keresnek az államtitkárok

Többet keres a beosztott, mint a főnök. Öt minisztériumban is nagyobb fizetésért dolgozik az államtitkár, mint amennyit a miniszter kap. A Belügyminisztériumban például havonta 200 ezer forinttal jár több az államtitkároknak. A miniszterek fizetése egy júliusban elfogadott törvénymódosítás alapján akár 5 millió forint is lehetne, ha Orbán Viktor úgy dönt. A miniszterelnök sajtófőnöke azt közölte, Orbán Viktor döntését a Magyar Közlönyben teszik majd közzé.

Az Aldival üzletel Mészáros cége

A Spar után az Aldival üzletel Mészáros Lőrinc. Az üzletember egyik érdekeltsége Miskolcon megvásárolt egy áruházat, amit a felújítás után a német diszkontlánc vesz majd bérbe. Egerben és Biatorbágyon pedig vadonatúj áruházakat építenek majd. Mészáros Lőrinc korábban 18 Spar üzletet is megszerzett.

Üzleti repülőt vett a Magyar Honvédség

A Falcon 7X-et általában nagyvállalatok vásárolják, a fedélzeten legfeljebb 19 ember fér fel. A Honvédelmi Minisztérium szerint a gépet egyebek mellett speciális erők célba juttatására és protokoll feladatokra használják majd, az árát viszont biztonsági okokból nem árulták el.

Háromszoros pénz határvédelemre

Megháromszorozná a határvédelemre fordított összeget az Európai Bizottság a következő uniós költségvetésben. Az erről szóló javaslatról a 444.hu írt. Frans Timmermans, a brüsszeli testület alelnöke az egyik legfontosabb feladatuknak nevezte az uniós határok megerősítését.

„Eltűnt a kritika a jobboldalon”

A Hír TV átalakításával egyetlen olyan sajtótermék sem maradt a jobboldalon, amely kritikus lenne a kormánnyal - ezt mondta az RTL Híradónak nyilatkozó médiakutató. A csatornától egyelőre 11-en távoztak, úgy tudjuk, a helyüket a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Echo tévé munkatársaival tölthetik fel. A Momentumosok szerdán este a Szabadság téren tiltakoztak a Hír TV átalakítása ellen.

 

Régi-új irány a Hír TV-nél

Átvette az új tulajdonos a Hír Tv vezetését, és azonnal több munkatársat elbocsátottak. Simicska Lajos nemrég adta el a televíziót üzlettársának, Nyerges Zsoltnak. A mai állománygyűlésen bejelentették az új vezetőket, akik kormánypárti médiumoktól érkeztek. Azonnal megszűnt a munkája Kálmán Olgának, műsora délutáni ismétlése helyett Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét adták le.

Debrecenben épít gyárat a BMW

Debrecen mellett épít gyárat a BMW. A több mint 320 milliárd forintba kerülő új üzemben ezer munkahelyet hoznak létre. Hagyományos és elektromos autókat is gyártanak majd, a tervek szerint évi 150 ezret.

Félmillióan vándorolnának ki

Az MSZP szerint főleg a fiatalok mennek el, a kormány szerint viszont tavaly már többen jöttek vissza, mint ahányan külföldön vállaltak munkát.

Budapesti járatokat is töröltek a sztrájk miatt

Már négy budapesti járatot töröltek a Ryanair-sztrájk miatt. A Budapest Airport szóvivője szerint több mint 1400-an nem tudtak elutazni az ír fapados légitársaság légiutaskísérőinek munkabeszüntetése miatt. A cég az RTL Híradó megkeresésére azt ígérte, minden érintett utasnak visszafizetik a jegy árát vagy elszállásolják őket. A személyzet a munkakörülmények miatt kezdett két napos munkabeszüntetést.

50 millió vendégházakra

Egyszerre 9 falusi vendégház is épülhet a Bács-Kiskun megyei Bócsán, jórészt az Európai Unió pénzéből. Az Index gyűjtötte össze a nyertes pályázatokat. Országosan több mint hétszáz pályázó kapott maximum 50 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást szálláshelyek létesítésére. A nyertesek között fideszes politikusok érdekeltségei, illetve családtagjai is vannak.

Mészáros: 1,2 milliárd naponta

Minden egyes munkanap 1,2 milliárd forint állami megbízást kaptak Mészáros Lőrinc családjának vállalkozásai idén - ezt a 24.hu számolta ki. A cégek önállóan vagy konzorcium tagjaiként összesen csaknem 229 milliárd forintnyi közbeszerzést nyertek el. A kormány szerint a közbeszerzési törvény szigorú, nekik nincs beleszólásuk, ki kapja a munkát. Az MSZP szerint egyértelműen korrupcióról van szó, ennyi megbízást máshogy nem lehet megszerezni Magyarországon.

 

Cafetéria: tüntetésre készülnek

Véglegesnek tekinti a múlt héten elfogadott cafeteria-szabályokat a kormány. Erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt. Ez azt jelenti, hogy jövő januártól csak a bölcsődei és óvodai szolgáltatásra igénybe vett cafeteria marad adómentes, a SZÉP-kártya kedvezményesen, a többi juttatás pedig munkabérként adózik. A szakszervezetek országos tüntetésre készülnek.

Kiszámoltuk a képviselők juttatásait

Havi 187 ezer forint helyett akár 312 ezer forintért is bérelhet ezentúl lakást az Országgyűlés a parlamenti képviselőknek, és aki messze lakik Budapesttől, augusztustól akár 250.000-ot is költhet havonta közpénzből tankolásra. Erről akkor döntöttek, amikor a fizetésüket is megemelték. A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely mindezt nem tartja eltúlzottnak, a Párbeszéd szerint viszont felháborító.

Újabb 100 milliárd stadionokra

Újabb 100 milliárd forintot költ stadionokra a kormány a jövő évi költségvetés szerint - állítja a DK. A párt szerint a VB-döntőt játszó horvátok példája azt mutatja, drága stadionok nélkül is lehet sikeres a labdarúgás, ha piaci alapon működik.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való