KERESÉS search-close

"Tárkányi Zsolt" szerzővel ellátott tartalmak

Tárkányi Zsolt

Tárkányi Zsolt által létrehozott tartalmak (100):

2,8 millió forintos jutalmat ad saját magának Gyál polgármestere

Közel nettó 3 millió forintos jutalmat ad saját magának Pápai Mihály, a Pest megyei Gyál fideszes polgármestere. A járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben a helyi képviselőtestület nem is szavazhatott erről. A helyi DK szerint ez sem lett volna akadály: a Fidesz-KDNP többségű testület az elmúlt 11 évben mindig megszavazta a polgármesteri jutalmat. Pápai Mihályt ma hiába kerestük.

Kiszivárgott a metró-jelentés

Alkalmatlan anyagok használata, visszatérő rozsdásodás, gondatlan kivitelezés - ilyen hibákat állapított meg a 3-as vonalon futó orosz metrókocsikról az a jelentés, amelyet a Fővárosi Önkormányzat rendelt meg. A dokumentumot a Népszava szerezte meg. A jelentés azt is kétségbe vonja, hogy felújítás történt, a vizsgálat szerint felmerülhet, hogy már részben kész kocsikat adtak el Budapestnek. Az 3-as metróvonalra azért nem új szerelvényeket vásároltak, mert a kormány csak a felújítást támogatta.

Igazolva látja döntését az Index nyáron távozott szerkesztősége

Az Index nyáron távozott, és azóta Telex néven új lapot alapító szerkesztősége úgy érzi, utólag is igazolta a döntésük helyességét, hogy régi munkahelyük hétfőn teljes egészében az Indamédia csoporthoz került, aminek résztulajdonosa Vaszily Miklós, a TV2 elnöke. A felvásárlással egyidőben távozott az Index - nyári tömeges felmondások után kinevezett - új vezetése is.

Orbán Győző: eddig voltam udvarias

Az M4-es mellett az M3-as autópálya, illetve a Budapest-Székesfehérvár vasútvonal építkezéséhez is szállított alapanyagot a miniszterelnök édesapjának, idősebb Orbán Győzőnek a cége - ezt a Direkt36 oknyomozó portál hozta nyilvánosságra. A lap munkatársa a gánti bányánál személyesen is találkozott Orbán Győzővel, ám beszámolója szerint egy ponton azt mondta neki: „Eddig voltam udvarias. Én híres vagyok arról, hogy goromba vagyok, és nem szeretnék gorombáskodni, különösen hölggyel szemben nem”.

Jelentősen szigorodnak jövőre a drónok használatának szabályai

Jelentősen szigorodnak jövőre a drónok használatának szabályai - az erről szóló törvényjavaslat részletes vitája múlt héten kezdődött a parlamentben. Engedélyköteles lesz minden 120 grammnál nehezebb drón használata és lakott terület felett magánlakásokról nem készíthető közeli felvétel. A kormány szerint a magánélet védelme miatt fontos a szabályozás, az Átlátszó jogi igazgatója viszont úgy látja, hogy ezzel a tényfeltáró újságírók munkája válik nehezebbé.

Magán spórol a főváros

Csökkentik a fővárosi önkormányzati bizottságok számát, cégeket vonnak össze és eggyel kevesebb főpolgármester-helyettes lesz január 1-től - ezt pénteken videóüzenetben jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester. A átszervezéseket a koronavírus-járvány miatt, takarékossági okból vezényli le a főváros, amivel várakozásaik szerint több milliárd forintot spórolnak évente.

Elindult a magyar filmek online streamszolgáltatása

Elindult a magyar filmek online streamszolgáltatása, a Filmio.

Az utastér lekordonozását kérik a buszsofőrök

A buszok első ajtajánál az utastér tavaszihoz hasonló lekordonozását kéri az Egységes Közlekedési Szakszervezet. Szerintük a több száz le- és felszálló utas miatt a buszvezetők különösen kitettek a fertőzésnek, ráadásul ők maguk is fertőzővé válhatnak. A főpolgármester-helyettes úgy reagált: a zsúfoltság csökkentése miatt nem vezették be újra a kordonozást.

A magyar kormányt bírálták

Az uniós tagállamok szakminisztereinek többsége kiállt a jogállamisági kritériumok bevezetése mellett mai online csúcstalálkozójukon. Többen is felelőtlennek nevezték a magyar és a lengyel kormányt, akik megvétóznák a megállapodást. A Magyarországot képviselő Varga Judit azt mondta: az a felelőtlen, aki a koronavírus-válság miatti életbevágó pénzügyi döntéseket politikai feltételekhez kötné.

Megvétózza a magyar kormány az Unió következő hétéves költségvetését

Megvétózza a magyar kormány az Unió következő hétéves költségvetését és a koronavírus-járvány kezelésére létrehozandó mentőcsomagot. Erről Orbán Viktor levélben is tájékoztatta Európa vezető politikusait. Így döntöttek a lengyelek is. A két kormánynak az a problémája, hogy a tagállamok többsége és ez Európai Parlament is jogállamisági kritériumokhoz kötné az uniós támogatások kifizetését. A Momentum szerint Orbán Viktort csak a saját hatalma érdekli.

DK: Ne szedjék be a kamarai hozzájárulást

Az 5 ezer forintos kamarai hozzájárulás beszedésének leállítására szólította fel Parragh Lászlót a DK. Szerintük az iparkamara ezzel is segíthetné a járvány idején a vállalkozókat. A kereskedelmi és iparkamara az iparűzési adó felfüggesztését javasolta Orbán Viktornak, ezzel azonban az önkormányzatok a legfőbb bevételüktől esnének el. Parragh László nem reagált a DK felvetésére.

Éjfél előtt egy perccel adták be a választások szabályait módosító javaslatot

Módosítaná a választások szabályait a kormány. Kedden egy perccel éjfél előtt nyújtottak be erről javaslatot. Ennek legfontosabb része az, hogy országos pártlista állítására a jövőben csak az lesz jogosult, aki legalább 50 választókerületben állít egyéni jelöltet. Karácsony Gergely szerint a javaslat a közös lista állítására kényszeríti az ellenzéket. A kormány ma nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy miért most, a veszélyhelyzet bevezetése után akarják módosítani választási rendszert.

A Fidesz lemondatná Korózs Lajost

Ha a szocialista Korózs Lajos nem mond le az Országgyűlés népjóléti bizottságának elnöki posztjáról, akkor a parlamenti többség szerez ennek érvényt - ezt mondta a Fidesz frakcióvezetője a parlamentben. Kocsis Máté szerint Korózs Lajos a nyári mentős videója után vasárnap hamis halálozási adatokat közölt a közösségi oldalán, ezért méltatlanná vált posztjára. Korózs Lajos híradónknak azt mondta: a Fidesz csak az elhibázott járványkezelésről igyekszik elterelni a figyelmet és nem mond le.

Nem sikerült megállapodni a 3-as metró középső szakaszának alagútfelújításáról

Nem sikerült megállapodni a 3-as metró középső szakaszának alagútfelújításáról a BKV-nak és a kivitelező Swietelsky Vasúttechnika Kft-nek - értesült a BKV-tól az RTL Híradó.

A nagyvárosok víziközmű cégei a többszörösét fogják fizetni a vezetékeik után

A nagyvárosok víziközmű cégei a többszörösét fogják fizetni a vezetékeik után fizetendő úgynevezett közműadónak, míg a kisebb települések szolgáltatóinak csökkenhet a terhe, ha az erről szóló fideszes javaslatot elfogadja a parlament. A kormánypárt szerint erre azért van szükség, hogy igazságosabb legyen a rendszer. Az ország legnagyobb szolgáltatójának, a Fővárosi Vízműveknek ugyanakkor az eddigi adó 4 és félszeresét kell majd fizetnie. A főpolgármester szerint: be akarják dönteni Budapestet és a nagyvárosokat.

Az alagútfelújítást végző cég 18 milliárddal többet kér a BKV-tól

A középső szakaszán folytatódik szombattól a 3-mas metró rekonstrukciója. A Budapest belvárosában közlekedők megváltozott forgalmi rendre, buszos és villamospótlásra, az autósok pedig sávlezárásokra készülhetnek, várhatóan 2022 nyaráig. Az alagútfelújítást végző cég 18 milliárddal többet kér a BKV-tól, mint az eredeti megállapodásban szerepel. Híradónk úgy értesült, hogy ebből 9 milliárdot a közlekedési cég hajlandó lenne kifizetni. Ha nem sikerül megegyezniük, akár új kivitelezőt is kereshetnek a munkára.

Nem mindenhol van elég busz

Budapesten és több nagyvárosban is csak néhány plusz járművet tudnak forgalomba állítani a közlekedési vállalatok a kormány által előírt járatsűrítések idejére. A közlekedési cégeknek ma kellett leadniuk a sűrítési terveket, ám ha a kormányhivatalok azt nem fogadják el, akár 5 millió forintos büntetést is kiszabhatnak. A Miniszterelnökség az RTL Híradónak azt írta: azt fogják vizsgálni, hogy a ténylegesen több járat fog-e közlekedni és soron kívül döntést hoznak.

Drága arckrémekre is költött a borok mellett a társadalmi felzárkóztatásért felelős megbízott

Nem csak drága borokra, hanem kéz- és arckrémekre is tízezreket költött közpénzből Orbán Viktor társadalmi felzárkóztatásért felelős megbízottja. Az erről szóló számlákat a Demokratikus Koalíció perelte ki és hozta nyilvánosságra, a párt feljelentést tesz. Hegedűs Zsuzsa az RTL Híradónak azt mondta: a reprezentációs költségkeretéből kizárólag ajándékokat vásárolt olyanoknak, akikkel a hátrányos helyzetűek megsegítésén együtt dolgoztak.

Történelemhamisítással vádolta meg Orbán Viktort az orosz külügyi szóvivő

Történelemhamisítással vádolta meg Orbán Viktort az orosz külügyi szóvivő, miután a miniszterelnök egy keddi beszédében szovjet megszállási emlékműnek nevezte a budapesti Szabadság téren álló obeliszket. Ez az orosz külügy szerint a Vörös Hadsereg 80 ezer katonájának állít emléket, akik Budapest felszabadításakor estek el a II. világháborúban. A magyar külügyminisztérium érdemben nem reagált a szóvivő kritikájára.

A Hír TV korábbi vezérigazgató-helyettese írta a gyalázkodó cikket

A Hír TV korábbi vezérigazgató-helyettese írt álnéven gyalázkodó cikket a kormánypárti Magyar Nemzetbe a Párbeszéd frakcióvezetőjéről - ezt Szabó Tímea feljelentése után derítette ki a rendőrség. A Zummer Fülöp álnéven író Szikszai Péter például a háttérhatalom biológiai fegyverének nevezte a politikust, aki ezért perelt, és első fokon nyert. Szabó Tímea azt mondta: van egy határ, amin túl nem köteles elviselni a gyalázkodást. A lap kiadója nem válaszolt kérdéseinkre.

Újságírókat hallgatott ki a rendőrség

Az Átlátszó és a Magyar Hang egy-egy újságíróját is tanúként hallgatta ki a rendőrség, amiért a Mészáros Lőrinc egyik cégének területén parkoló harckocsikról közöltek felvételeket. Híradónk is beszámolt arról, hogy a Búzakalász 66 Kft. Bicske melletti birtokán Hadházy Ákos független képviselő két harcászati járművet fotózott le a levegőből. A képeket először a Magyar Hang című hetlap publikálta, majd az Átlátszó saját drónfelvételeket is készített. A rendőrség híradónkkal azt közölte, tiltott adatszerzés miatt nyomoznak.

’56-os megemlékezések a koronavírus árnyékában

Felülírta a megszokott október 23-ai külsőségeket a koronavírus-járvány. Az állami és önkormányzati ünnepségek legtöbbjét lemondták, a pártok is online közvetítették a megemlékezéseiket. Orbán Viktor a forradalom után halálra ítélt Wittner Máriával együtt koszorúzott a Corvin közben. Az ellenzéki pártok közös videóval üzenték azt, hogy október 23. a magyarok szabadságvágyának, kitartásának a jelképe, amikor a felkelők egyértelművé tették, hogy Magyarországnak a nyugati típusú demokráciák között a helye.

Átadták a hármas metró felújított szakaszát

Átadták a forgalomnak a hármas metró felújított déli szakaszát. A metró 4,5 kilométeres, öt állomást magába foglaló részét másfél év alatt 58 milliárd forintból újították fel. A metró mától két hétig teljes vonalon jár, hogy aztán novemberben nekilássanak a középső, belvárosi szakasz rekonstrukciójának. A BKV és az alagutat felújító cég között közben elszámolási vita alakult ki. A főpolgármester szerint ez nem veszélyezteti a 2022-es átadást.

Pozitív lett Varga Judit igazságügyi miniszter miniszter tesztje

Pozitív lett Varga Judit igazságügyi miniszter kedden elvégzett koronavírus-tesztje, ezért a politikus családjával együtt házi karanténba vonul. Ezt ő maga jelentette be közösségi oldalán. A miniszter utoljára két héttel ezelőtt vett részt kormányülésen. Az Igazságügyi Minisztérium az RTL Híradónak azt írta, hogy a tesztelése után Varga Judit nem találkozott sem Orbán Viktorral sem a kormány más tagjával.

Nem jutott el Orbán Viktorhoz a zsák krumpli

A Fideszt a saját módszereivel próbálta szembesíteni - ezzel magyarázta a Jobbik elnök-frakcióvezetője, miért próbált egy zsák krumplit letenni Orbán Viktor asztalára az országgyűlésben. Ezt kormánypárti politikusok megakadályozták. A krumplit végül Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető visszaküldte a Jobbiknak. Az ellenzék szerint a borsodi időközi választás kampányában a kormánypártok több szegény faluban is krumplit osztogattak, hogy szavazatokat szerezzenek.

Ki tudott a Bitcoin-bányáról?

A Fidesz szerint kizárt, hogy a DK vezetése ne tudott volna arról, hogy Borka-Szász Tamás erzsébetvárosi képviselőjük úgynevezett bitcoin-bányát, vagyis a számítógépeken éjjel-nappal futó virtuális kereskedést tartott fenn a hivatal számlájára. A rendőrség pénteken tartott házkutatást a VII. kerületi városházán és áramlopás miatt indítottak eljárást. Niedermüller Péter polgármester viszont híradónknak azt mondta, semmit nem tudott párttársa tevékenységéről és mélyen lesújtotta az ügy. Borka-Szász Tamás pénteken lemondott.

Megegyeztek több fejlesztésről

Az állam átvállalja a Biodóm befejezésének és több más budapesti fejlesztésnek a költségeit - ezt Fürjes Balázs államtitkár jelentette be. Nem járultak azonban hozzá a Fővárosi Önkormányzat hitelfelvételéhez és ahhoz sem, hogy megemelhessék Budapesten az iparűzési adót. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a kormánnyal folytatott tárgyalás után közölte, hogy megállapodtak a Lánchíd felújításának részleteiben is.

Adókönnyítések a kisvállalkozásoknak

Drágulnak a dohánytermékek, szigorodnak a KATA-szabályai, ugyanakkor csökken a kisvállalati adó és adminisztratív könnyítéseket is hoz a 2021-es év, a saját célra történő pálinkafőzés pedig adómentes lesz. A kormány kedden nyújtotta be a jövő évi adókönnyítésekről szóló törvénymódosító javaslatot, amellyel a kisvállalkozások terhein kívánnak enyhíteni. A GKI Gazdaságkutató vezérigazgatója szerint a bürokrácia leépítése valóban nagy segítség lehet sok cégnek, ám jelentős összegek nem maradnak a cégeknél.

Tudtak-e róla a pártelnökök?

Az ellenzéki pártok elhatárolódtak a független Hadházy Ákostól, aki csalással vádolta meg tiszaújvárosi közös jelöltjüket, Bíró Lászlót. Hadházy közösségi oldalán azt írta: minden pártelnököt tájékoztatott arról, hogy Bíró egy korábbi cége szabálytalanul használt fel uniós támogatást. Bíró László kedden az RTL Híradónak azt mondta: sosem követett el csalást, az igazát bizonyító dokumentumokat pedig korábban személyesen adta át Hadházy Ákosnak.

Több mint ezer pszichológus állt ki eddig a Meseország mindenkié című könyv mellett

Több mint ezer pszichológus állt ki eddig a Meseország mindenkié című könyv mellett. Ennek egy példányát a Mi Hazánk politikusa, Dúró Dóra korábban ledarálta.

Jövőre újra adómentes lehet a pálinkafőzés

Jövőre újra adómentes lehet a pálinkafőzés, ha az italt saját fogyasztásra szánják.

A rokonai is nyertek magánszállások fejlesztésére állami pénzt

A rokonai is nyertek magánszállások fejlesztésére állami pénzt annak a fideszes képviselőnek, aki saját bevallása szerint személyesen kezdeményezte azok támogatását Orbán Viktornál. A Blikk írta meg, hogy Witzmann Mihály felesége és édesanyja két balatoni szálláshely felújítására nyert összesen csaknem 4 és fél millió forintot. A képviselő szerint a pályázatuk senkit nem hozott hátrányos helyzetbe.

Egy év után visszaállítják a kedvezményes, 5 százalékos lakásáfát

Egy év után visszaállítják a kedvezményes, 5%-os lakásáfát - ezt a miniszterelnök jelentette be a Hír Tv-ben. Januártól, két évig újra az ötödére csökkentett adóval értékesíthetik az újépítésű ingatlanokat. Azt mondják, a kormány a családoknak akar segíteni. Az Építési Vállalkozók Szakszövetsége szerint az új lakások egy része lehet olcsóbb.

Poloskát találtak Gyúró polgármesteri hivatalában

Egy lehallgatásra alkalmas eszközt találtak hivatali dolgozók a Fejér megyei Gyúró polgármesteri hivatalában - értesült az RTL Híradó. Úgy tudjuk, hogy egy hete rendőrségi intézkedés volt emiatt a polgármesteri hivatalban. A rendőrség megerősítette az esetet és azt közölték, hogy tiltott adatszerzés gyanújával indult nyomozás ismeretlen tettes ellen. Kerestük a település polgármesterét is, aki az ügyről nem nyilatkozott híradónknak.

A magyar állam több jogsértést is elkövetett a felsőoktatási törvény módosításával, ami miatt a CEU elköltözött Budapestről

Uniós jogot sért a lex CEU-nak nevezett törvény - ezt mondta ki az Európai Bíróság. Az ítélet szerint a magyar állam több jogsértést is elkövetett a felsőoktatási törvény módosításával, ami miatt a CEU végül Bécsbe költöztette az Amerikában akkreditált képzéseit. Az egyetem rektora azt mondta: bebizonyosodott, hogy az európai jogrenddel összeegyeztethetetlen a felsőoktatás szabadságának a korlátozása. Varga Judit igazságügyi miniszter pedig úgy reagált: elfogadhatatlan, hogy a CEU előnyösebb helyzetben legyen a magyar egyetemeknél.

350 ezer látogatója volt a telex.hu-nak az indulása utáni néhány órában

Az indulása utáni néhány órában 350 ezer látogatója volt a távozó indexesek új lapjának, a Telexnek. A szerkesztőség néhány hete egy bérelt lakásban hozta létre az új lapot adományokból. Azt mondják: Magyarországon eddig még ki nem próbált modell szerint építenének fel egy olyan lapot, ahol a tartalomba sem politikusok, sem oligarchák, sem nagy cégek nem szólhatnak bele.

Orbán Viktort éheztetné ki pénzügyileg az Európai Parlament alelnöke

Nem Magyarországot, hanem Orbán Viktort éheztetné ki pénzügyileg az Európai Parlament alelnöke. Katarina Barley német szociáldemokrata politikus szerint tévesen idézték a szerdai interjújában elmondottakat, amit a német közrádió helyreigazításban elismert. Kovács Zoltán államtitkár a kormány nevében úgy reagált: "innentől kezdve egy szavukat sem hisszük."

Európai Bizottság: baj van a jogállamisággal

A korrupciót, valamint a média és a bíróságok helyzetét is kritizálja az Európai Bizottság Magyarországgal foglalkozó jogállamisági jelentése, amit most először készítettek el. A dokumentum szerdai bemutatásakor Vera Jourová, a bizottság alelnöke azt mondta, minden tagállam kötelezettséget vállalt az Európai Unió alapértékeinek betartására. Varga Judit igazságügyi miniszter úgy reagált: a jelentés abszurd és valótlan.

Hivatalos személy elleni erőszakkal vádolják Fekete-Győr Andrást

Vádat emelt az ügyészség Fekete-Győr András Momentum-elnök ellen, amiért 2018 decemberében a túlóratörvény elleni tüntetésen füstbombát dobott a rendőrök közé. Az ügyészség őt, egy párttársát és még négy embert hivatalos személy elleni erőszakkal vádolja, felfüggesztett szabadságvesztést kérnek rájuk. Fekete-Győr András azt mondja, ő nem követett el bűncselekményt és szerinte az ügyészség a Fidesz politikai megrendelésére cselekszik.

Kibertámadás három magyar bank ellen

Magyarországon eddig példátlan méretű és intenzitású túlterheléses kibertámadást indítottak orosz, kínai és vietnámi hackerek több magyar pénzintézet ellen - erről a Magyar Telekom tájékoztatta elsőként a hvg.hu-t. A csütörtök délutáni esetről a Nemzeti Kibervédelmi Intézet azt írta az RTL Híradónak, hogy a pénzintézeteket meg is zsarolták, hogy ha nem fizetnek, akkor még nagyobb támadást fognak indítani a rendszereik ellen.

 Vendéglátósoknak és taxisoknak készít mentőcsomagot a Fővárosi Önkormányzat

A koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vendéglátósoknak és taxisoknak készít mentőcsomagot a Fővárosi Önkormányzat - erről elsőként a Népszava számolt be. Az ingatlanok és a teraszok bérleti díjából, illetve a taxisok drosztdíjából szeptember 1-től jövő márciusig kapnának jelentős kedvezményeket a vállalkozások. A fővárosi Fidesz kevesli ezt. A szakmai szervezetek szerint pedig a turizmus visszaesése miatt a létükért küzdenek azok is, akiknek sikerült eddig talpon maradniuk.

Gyomorgörccsel gondol a budapesti Szuperkupára a bajor miniszterelnök

Gyomorgörccsel gondol a budapesti Szuperkupára a bajor miniszterelnök. Markus Söder szerint a szurkolóknak nem lenne szabad elutazniuk a csütörtöki meccsre, mert járványügyi szempontból a magyar főváros rizikós hely és a mérkőzés egy újabb fertőzéshullám gócpontja lehet. A Fidesz szerint nem lesz baj, ha a résztvevők betartják a szabályokat. Közben Budapesten máris forgalomkorlátozások vannak a mérkőzés miatt.

Több, mint 185 milliárd forintot költ el a kormány a gazdaságvédelmi alapból

Több, mint 185 milliárd forintot költ el a kormány a gazdaságvédelmi alapból. Az összeg legnagyobb részét, több mint 90 milliárdot a MÁV és a Volán működésére csoportosítják át, de a turisztikai szektor is kap, több mint 40 milliárdot. A sportakadémiák plusz 11 és fél milliárdot kapnak az eredetileg a járvány gazdasági hatásainak enyhítésére létrehozott alapból. A DK szerint ez azért felháborító, mert például a munkájukat elveszítők már nem kapnak bérpótlékot.

Orbán Viktor: Itt az ideje szedelőzködni a 2022-es nagy küzdelemre

Itt az ideje szedelőzködni a 2022-es nagy küzdelemre - ezt üzente Orbán Viktor a kormánypárti Magyar Nemzetben írt esszéjében. A miniszterelnök szerint a baloldal vezére Gyurcsány Ferenc, pénzügyi támogatójuk Soros György, az ellenzék többi része pedig: "betöltve, mint a kolbász." Orbán Viktor szerint jelenleg Európában a globális pénzügyi elitek és a nemzeti gondolkodásúak küzdelme zajlik. Gyurcsány Ferenc a parlamentben úgy reagált: az Unió soha nem lesz olyan, mint amilyennek Orbán Viktor szeretné látni.

Minden idők legnagyobb otthonteremtési programját ígérte Novák Katalin

Minden idők legnagyobb otthonteremtési programját és második családvédelmi akciótervet ígért Novák Katalin, egyelőre részletek nélkül. A miniszterjelöltet pénteken hallgatta meg a parlament népjóléti bizottsága. Ellenzéki képviselők szerint a kormány eddigi családtámogatási intézkedései épp a legszegényebb családokon nem tudtak segíteni.

Veszélyes lehet a maszk és távolságtartás nélküli közös szurkolás

Vírusterjedés szempontjából veszélyes lehet a maszk és távolságtartás nélküli közös szurkolás - ezt mondta a Híradó által megkérdezett víruskutató. Így drukkoltak a fradisták szerdán a Grupama Aréna előtt, mivel a Dinamo Zagrebbel játszott BL selejtező zártkapus mérkőzés volt. A magyar csapat győzött 2:1-re. A Fidesz frakcióvezetője szerint a közös szurkolással nincs gond, ha a nézők maszkban vannak és tartják a távolságot. Híradónk felvételein azonban látszik, ezeket a szabályokat szinte senki nem tartotta be.

Hol kell bezárni este 11-kor?

"Egy szórakozóhelyen 11 óra környékén már nehéz betartani a járványügyi előírásokat" - ezzel magyarázta Híradónknak Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető, hogy korlátozni fogják a szórakozóhelyek nyitvatartását. A részletszabályokról ma hiába kérdeztük a kormányt. Így nem lehet tudni például, hogy az éttermeknek is be kell-e zárniuk este 11 órakor.

Szijjártó: nincs korrupció a közelemben

Soha nem hozott korrupt szándékú döntéseket és soha nem engedett maga köré korrupt szándékú embereket - mondta az RTL Híradó kérdésére Szijjártó Péter, ám arra továbbra sem válaszolt a külügyminiszter, hogy ki fizette az adriai luxusjachton töltött nyaralását. Szijjártó Pétert még augusztusban az Átlátszó fotósa fényképezte le az állami közbeszerzéseket százmilliárdos nagyságrendben elnyerő Szíjj László luxusjachtján.

Klubrádió: nem hosszabbítanak

Nem hosszabbítja meg a Klubrádió budapesti médiaszolgáltatási engedélyét a Médiatanács, inkább pályázatot írnak ki. Ha azon nem nyer a Klubrádió, akkor jövő februártól nem sugározhatnak jelenlegi helyükön. A Médiatanács a Klubrádió folyamatos jogsértéseivel indokolja a döntést, a rádió elnöke azonban politikai döntésnek tartja a Médiatanács határozatát. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Híradónknak azt írta: a rádió 2017-ben kétszer is megsértette adatszolgáltatási kötelezettségét, ez pedig kizárja a hosszabbítást.

Szijjártó Péter szerint kellett a helikopteres segítség

Szijjártó Péter szerint "minimális földrajzi tudással belátható, hogy a múlt pénteki napjához kellett a helikopteres segítség." A külgazdasági és külügyminiszter aznap legalább négy eseményen vett részt Magyarországon, amelyek közül néhányra a rendőrség helikopterével jutott el. Hadházy Ákos független képviselő azonban úgy látja, hogy az események közül több is megtartható lett volna Szijjártó Péter nélkül is, a részvétele pedig egyszerű kampányolás volt.

Kézzel tolták a repülőt a budapesti repülőtéren

Négy ember kézzel tolt ki egy repülőgépet szombaton a budapesti repülőtéren. Az estről egy nézőnk küldött felvételt, amin az látszik, hogy a Lufthansa egyik utasokkal teli járatát a szárnyánál fogva állítják irányba. Egy híradónknak nyilatkozó pilóta azt mondta: európai repülőtéren ez szokatlan eljárás. A Lufthansa járatát kiszolgáló cég forgalmi igazgatója azonban híradónknak azt mondta: egy műszaki hiba miatt kellett a szokatlan megoldást választaniuk, amit semmilyen szabály nem tilt.

Nem a kormány, hanem az Európai Unió adja a juttatást

Nem a kormány, hanem az Európai Unió adja a hátrányos helyzetű településeken dolgozó pedagógusoknak és segítőiknek a bruttó 500 ezer forintos juttatást. Erre a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete hívta fel a figyelmet. Kásler Miklós, miniszter még szerdán azt mondta: a kormány döntött úgy, hogy 10 ezer 500 oktatásban dolgozónak adnak juttatást, de ez valójában nem kormányzati támogatás. A tárca most úgy reagált: az érdekképviselet félrevezeti a közvéleményt.

Járóka Lívia fideszes EP-képviselő családjának is ment a közpénzből

Saját magát és rokonait is fizette Járóka Lívia fideszes EP-képviselő egy olyan program támogatásából, amit hátrányos helyzetű cigánygyerekeknek szánt a kormány. Összesen 35 millió forintot költött el a politikus által létrehozott egyesület nehéz sorsú borsodi gyerekek futballoktatására, ebből 13 millió ment saját magának és családjának.

A Jobbik megvizsgálná Szijjártó Péter pénzügyeit

Hiányos-e Szijjártó Péter vagyonnyilatkozata - ezt derítené ki a Jobbik. Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője vagyonnyilatkozat-tételi eljárást kezdeményezett, hogy kiderüljön: a külügyminiszter ajándékba kapta-e az adriai hajóutat Szíjj László jachtján, vagy fizetett érte. A testület - kereszténydemokrata elnöke szerint - időben dönt majd a vizsgálatról.

Magánügy – ezt válaszolta Szijjártó a luxusjachtozásával kapcsolatos kérdésre

Magánügy - ezzel magyarázta adriai luxusjachtozását Szijjártó Péter. A külügyminisztert most először - egy útavatáson - tudtuk kérdezni nyaralásáról, amit a cégeivel milliárdos állami tendereket nyerő Szíjj László hajóján töltött. Ő azonban az összes kérdésre ugyanazt ismételgette, hosszú perceken át. Így arra sem válaszolt, mennyibe került az utazás, és ki fizette azt. De szerinte minden jogszabályt betartott.

A beteg, torzó életforma jelképének nevezte a szivárványos zászlót a római katolikus plébános

A beteg, torzó életforma jelképének nevezte a szivárványos zászlót Osztie Zoltán római katolikus plébános, aki szerint középületeken annak semmi helye a magyar zászló mellett. A múlt héten több budapesti kerületi városházára és a főpolgármesteri hivatalra is kitűzték a szivárványos zászlót, ezzel az egyenlőség és a másság elfogadására felhívva a figyelmet. A Magyar Katolikus Egyház adásunkig nem reagált a plébános szavaira.

Szigorít a fogyasztóvédelem, a gyártótól a raktárig mindenhol ellenőrizhetnek

Szigorít a fogyasztóvédelem - mostantól a gyártótól a raktárig mindenhol ellenőrizhetnek. Eddig csak a boltokat, éttermeket vizsgálhatták, ám az oda alapanyagot gyártókat vagy a szállítókat nem. Ezentúl, ha egy webáruház agresszíven értékesít egy terméket, hogy abból már csak néhány darab elérhető, akkor ellenőrizheti a fogyasztóvédelem, hogy valóban csak pár darab van-e abból készleten.

Az adóhatósághoz került az ügy

A rendőrség szerint nem történt bűncselekmény, amikor budavári önkormányzati bérlakásokat rövid távra kiadtak külföldi turistáknak. Ez pedig hatalmas hasznot hozott a bérlőknek. Erről a DK-s Vadai Ágnes számolt be az ügyet elsőként megíró hvg.hu-nak. A néhány 10 ezer forintért bérelt lakásokon havonta százezreket kereshettek. Az önkormányzat a teljes bérlakásállományát felülvizsgálja.

Orbán Viktor: Aki látni akarja a tengert és megteheti, még most nézze meg

Aki látni akarja a tengert és megteheti, még most nézze meg - erre biztatott Orbán Viktor az állami rádióban. A miniszterelnök szerint ugyanis szeptember 1-jétől más világ jön, biztosan változik a határátlépés rendje. Az eddigi piros, sárga, zöld rendszer megszűnik. A kormányfő szerint ahhoz, hogy az iskolakezdés zökkenőmentes legyen, meg kell akadályozni a koronavírus behurcolását Magyarországra.

Hozzányúl a megtakarításához a főváros

Hozzányúl a megtakarításához a főváros - az állampapírvagyonból fedezné a 12 milliárd forintos plusz költséget, ami a szolidaritási hozzájárulás emelése miatt idén jelentkezik. Erről jövő héten dönthet a Fővárosi Közgyűlés. A kormány a járványhelyzetre hivatkozva emelte négyszeresére a leggazdagabb önkormányzatok által fizetendő hozzájárulást. A közgyűlés arról is szavaz majd, hogy kérjék a kormányt ennek a többlettehernek az elengedésére.

Maszk nélkül fogadta Kásler Miklós a koronavíruson átesett Plácido Domingot

Maszk nélkül fogadta Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter a koronavíruson átesett, maszkban érkező Plácido Domingot - ez a miniszter által közölt Facebook-videóból derül ki. Az is látszik, hogy a tárcavezető kézfogással köszöntötte volna a világhírű énekest, aki csak a könyökét nyújtotta. A miniszter szerint szívélyes, jó hangulatú találkozó volt. Domingo egyébként egy lemezfelvételre érkezett Budapestre. Az elmúlt egy évben szexuális zaklatási botránya miatt több fellépését is lemondták.

Mindenhol lesz közös jelölt

Mind a 106 egyéni választókerületben közös jelöltet állít az ellenzék 2022-ben - erről állapodtak meg az ellenzéki pártok elnökei. A DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd vezetője abban is megállapodott, hogy lesz, ahol előválasztással döntik el, hogy ki induljon. A Momentum elnöke az RTL Híradónak azt mondta: jövő október 23-án szeretnék, ha mind a 106 egyéni jelölt és a közös miniszterelnök-jelölt is együtt állhatna színpadra.

Nem reagál a magyar kormány a fehérorosz eseményekre

Harmadik napja nem csillapodik az erőszak Fehéroroszországban, ahol a vasárnapi elnökválasztás óta az ellenzéket támogató tüntetők az utcán tiltakoznak a szerintük elcsalt választás ellen. Az országot 26 éve irányító Alexandr Lukasenka államfő hivatalosan 80 százalék fölötti eredménnyel nyert újra, ám a választások tisztaságát több uniós vezető is kétségbe vonja. Budapesten a Momentum tüntetett az erőszak ellen. A magyar kormányt napok óta hiába keressük, nem kommentálták a fehérorosz eseményeket, de még csak arra sem válaszolnak, hogy Orbán Viktor gratulált-e Lukasenka győzelméhez.

Az Index és a 444.hu egyesülésére tett javaslatot cikkében

Az Index és a 444.hu egyesülésére tett javaslatot cikkében Szily László, a 444 egyik újságírója. Azt a portál alapító-főszerkesztője, Uj Péter is megerősítette Híradónknak, hogy nyitottak lennének valamilyen együttműködésre az Index felmondott újságíróival. A távozó szerkesztőség tagjai az ötlettel kapcsolatban nem nyilatkoztak.

Jobboldali Facebook-harcosokat képeznek

Jobboldali Facebook-harcosok képzése a célja egy frissen alakult szervezetnek. Ingyenes képzéseket hirdetnek, hogy a résztvevők jobb minőségű tartalmakkal és célzott hirdetésekkel jelenhessenek meg a közösségi oldalakon. A szervezetet a kormányközeli Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója alapította, de az RTL híradónak úgy nyilatkozott: nincs közük a Fideszhez és egy fillér közpénzt sem fognak felhasználni. A Fidesz hasznosnak és szükségesnek tartja a kezdeményezést.

Először volt lehetőségük kérdezni Rácz Zsófia helyettes államtitkártól

Akkor nyilatkozik, akkor beszél valamiről, miután már valamit letett az asztalra - ezt mondta Rácz Zsófia helyettes államtitkár, amikor az RTL Híradó kinevezése óta először kérdezhette egy nyilvános eseményen. A 22 éves politikus kinevezéséhez törvényt kellett módosítani.

Budapest kinőtte a Sportarénát

Nagyobbat akartak, de a költségkeret miatt 10 ezer négyzetméterrel kisebb kézilabdacsarnokot kellett tervezni - ezt mondta a népligeti aréna tervezője az RTL Híradónak. Skardelli György szerint a legnagyobb kihívás az volt, hogy ennek ellenére a csarnok minden funkciója megmaradjon. Azt ígérik, a csaknem 80 milliárdos aréna külső tereit a helyiek is használhatják majd.

Veronai buszbaleset: „Az alvászavar miatt is történt”

Egyértelműen kapcsolatba hozható a sofőr alvászavara a veronai buszbalesettel - ez áll a múlt hónapban hozott ítélet indoklásában, amit Magyarországon elsőként az RTL Híradóval ismertetett a családokat képviselő egyik ügyvéd. A bíróság kitér arra is, hogy az Olaszországban első fokon 12 évre ítélt sofőrnek az üzemorvos egy felületes vizsgálat után adott engedélyt a vezetésre, ezért további nyomozást szorgalmaznak. A magyar hatóságok ebben az ügyben nemrég megszüntették a nyomozást. A hozzátartozók most újabb eljárást kezdeményeznek.

A kerületi főépítész szerint az új kézilabda aréna látványtervei nem hasonlítanak a korábban bemutatotthoz

Nem hasonlítanak az új ferencvárosi kézilabda aréna látványtervei arra, mint amit egy évvel korábban mutatattak be szakembereknek. Ezt nyilatkozta az RTL Híradónak a IX. kerület főépítésze. Szűcs Balázs szerint több épületet is elhagytak és a csarnok magassága sem egyezik meg azzal, amit korábban ő megismert. A Magyar Kézilabda Szövetség elnöke, a fideszes Kocsis Máté a Facebook-oldalán osztotta meg az új aréna első látványterveit. Ő híradónknak úgy reagált: a főépítész feltehetőleg nem a végleges terveket látta.

Bodolai: Nem lesz Origo az Indexből

Nem lesz Origo az Indexből, ezt nyilatkozta az RTL Híradónak a lap tulajdonosi jogait gyakorló Bodolai László. Jogosnak nevezte az újságírók félelmét Vaszily Miklós jelenléte miatt, de szerinte a TV2 elnöke, aki az Origo átalakításában is részt vett, nem közvetített felé semmilyen politikai elvárást. Bodolai László abban bízik, a pénteken felmondott újságírók közül lesz, aki mégis marad majd az Indexnél.

Az elmúlt több mint 20 év legnagyobb jelentőségű cikkeivel búcsúznak az Index munkatársai

21 újságíró a mai nappal befejezi munkáját az Indexnél, a többiek kitöltik a 30 napos felmondási idejüket. A múlt heti tömeges felmondás után ma találkoztak a szerkesztőség tagjai a munkáltatójukkal. Az Index munkatársai felmondásuk alatt újra közzéteszik az elmúlt több mint 20 év legnagyobb jelentőségű cikkeit.

1 forintot is fizethetünk bankkártyával

Alsó értékhatár nélkül köteles elfogadni a bankkártyás fizetést a kereskedő, ha lehet nála kártyával fizetni. Ez azt jelenti, szabálytalan, ha az van kiírva egy kisboltban, hogy bizonyos összeg alatt nem lehetséges a bankkártyás fizetés. Jövőre pedig minden olyan kereskedőnél kötelező lesz biztosítani az elektronikus fizetést, ahol online pénztárgép működik.

Sírva búcsúztak az Indexesek

Szinte a teljes szerkesztőség, több mint 80 újságíró adta be a felmondását az Indexnél pénteken délben. Azután döntöttek így, hogy két napja menesztették Dull Szabolcs főszerkesztőt. A felmondásokat Munk Veronika főszerkesztő-helyettes jelentette be azzal, hogy az újságírók egységesek és szeretnének együtt maradni. A lap vezetőit pénteken is hiába kerestük. Bodolai László igazgatósági elnök az Azonnali.hu-nak azt mondta: nem gondolta, hogy a menesztésnek ekkora hatása lesz a szerkesztőségre.

Elbocsátották az Index főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot

Elbocsátották az Index főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot. A szerkesztőség közös közleményben tiltakozott. Szerintük nyílt nyomásgyakorlási kísérlet történt, ami a független szerkesztőségi munka lehetetlenné válásához vezet. Dull Szabolcs menesztése után a szerkesztőség tagjainak zárt körben azt mondta: az Index igazgatósági elnöke, Bodolai László pénzt ajánlott neki azért, ha hallgat, de nem fogadta el.
Frissítés: Nem zsaroltam meg senkit - így reagált a Pesti Hírlapnak Bodolai László. A lapnak azt mondta: valóban felajánlották Dull Szabolcsnak, hogy közös megegyezéssel távozzon, amiben, mint általában ilyenkor, titoktartási nyilatkozat is szerepelt, és végkielégítés is járt volna neki. De ezt Dull nem fogadta el.

Csillapítják az autóforgalmat Budapesten

Úgynevezett forgalomcsillapított zónát alakít ki Budapesten a VI. és VII. kerületi önkormányzat a nagykörúton belüli területein. Nem tiltják ki az autókat, de az itteni utcák forgalmi rendjét úgy szervezik át, hogy az autós átmenő forgalom gyakorlatilag lehetetlenné váljon. Mindezt egyelőre teszt jelleggel. A Budapesti Autósok közössége szerint az elmúlt hónapokban többször is kapkodva végeztek forgalmi átszervezéseket és ez több helyen is káoszt okozott.

Orbán Viktor: Ötször akkora büntetést kapott volna Kaleta Gábor, ha a kormányon múlik

Ötször akkora büntetést kapott volna Kaleta Gábor, ha a kormányon múlik - ezt mondta Orbán Viktor az állami rádiónak. A miniszterelnök a gyermekek védelmével kapcsolatos jogszabályok szigorítását ígérte. A Híradónknak nyilatkozó szakember szerint számos nemzetközi példa lehet követendő Magyarország számára a pedofil bűnözőkkel kapcsolatban. Például el lehetne tiltani őket az olyan munkaköröktől, ahol gyerekekkel kerülhetnek közvetlen kapcsolatba.

Tizenegy milliárdot költött tavaly a kormány a trieszti kikötőre

Mintegy 11 milliárd forintot költött tavaly a kormány a trieszti kikötő projektre, a terület azonban máig nem került a magyar állam tulajdonába - erről írt a Népszava. Szijjártó Péter tavaly azt ígérte, hogy összesen 100 millió eurót, vagyis mintegy 35 milliárd forintot fog a terület fejlesztésére költeni a magyar állam a vételáron felül, ám nem válaszoltak arra a kérdésünkre, hogy mikortól fog üzemelni a kikötő.

Több debreceni kutató sem támogatja a Természettudományi Múzeum költözését

Nem támogatja több debreceni kutató sem, hogy a Természettudományi Múzeum a városba költözzön. Ezt válaszul írták 34 fővárosi kollégájuknak, akik korábban nyílt levélben kérdezték a véleményüket a múzeum jövőjéről. A szakemberek azt is írták: megértik azokat az aggodalmakat, amelyek a múzeumi gyűjteményt féltik a költözés miatti károsodástól. Úgy fogalmaztak: "ebben a kérdésben elsősorban kutatók vagyunk és csak másodsorban debreceniek."

Megmenekülhet a pécsi foci a sporttörvény módosítása után

Elsőként a pécsi foci menekülhet meg a sporttörvény módosítása után - a parlament múlt pénteken fogadta el azt, hogy a jövőben feljutó csapatok indulási joga új tulajdonoshoz kerülhet, amennyiben új gazdasági társaságot alapítanak. Az erről szóló parlamenti vitában a KDNP képviselője korábban azt mondta: baranyai fideszes képviselők lobbizták ki a módosítást, hogy megmentsék a pécsi focit. Az MSZP szerint ez a személyre szabott jogalkotás tipikus esete.

Megszavazták az önkormányzatok jövő évi költségvetését

Nem lesz olyan önkormányzat, amely kevesebb pénzből fog gazdálkodni jövőre a pénzügyminiszter szerint, ha jövőre a 4,8 százalékos gazdasági növekedés teljesül. A jövő évi költségvetést megszavazta a parlament, mindezt a szavazás utáni sajtótájékoztatón az RTL Híradó kérdésére mondta Varga Mihály. A szavazást megelőzően ellenzéki polgármesterek és Karácsony Gergely főpolgármester úgy fogalmazott: a büdzsé politikai célja az önkormányzatiság tönkretétele.

Csak a vidéki idegenvezetőknek segítenek

Egyszeri 200 ezer forintos támogatásra pályázhatnak az idegenvezetők, de csak a vidékiek. Az Idegenvezetők Egyesülete szerint ez csak pár tucat embernek lehet segítség, ráadásul ezt az összeget vissza is fizetik adóban. A Turisztikai Ügynökség úgy reagált: az elsődleges cél a belföldi turizmus élénkítése.

Vita a Baranyi Krisztinát ábrázoló gúnyrajz miatt

Az ellenzéki polgármestert ábrázoló gúnyrajzot tett ki asztalára a IX. kerület volt fideszes vezetője a képviselőtestület ülésén. Az ábrán Baranyi Krisztina egy korábbi mondatát írták, ami így szólt idézem: "megértem, hogy a bugyimba is be akarnak nézni." A rajzot a Momentum egyik képviselője levette az asztalról. A volt polgármester, Bácskai János szerint ezzel megsértették a véleménynyilvánítási szabadságát.

Ötven milliós bírságot kapott a Józsefvárosi Önkormányzat

50 millió forintra büntette a Józsefvárosi Önkormányzatot a közbeszerzési döntőbizottság a kerületi közétkeztetést végző cég cseréje miatt. A veszélyhelyzet idején az ellenzéki polgármester saját hatáskörben átmeneti időre egy másik cégre bízta a feladatot. A Fidesz szerint Pikó Andrásnak vállalnia kell a felelősséget az okozott kárért. A polgármester bírósághoz fordult, azt mondja, egy túlárazott szerződést szüntettek meg.

Tíz játékos koronavírusos a váci kézilabdacsapatban

Koronavírussal fertőződött meg a Vác női kézilabdacsapatának tíz játékosa. Egy hónapja álltak újra edzésbe, a sportolókat ezalatt folyamatosan tesztelték, a múlt héten lett pozitív a tesztjük. Vác polgármestere az RTL Híradónak azt mondta: a sportcsarnokban és az összes létesítményben, ahol a csapat megfordult, rendkívüli fertőtlenítést rendeltek el.

Megtiltanák a turistahajók kikötését Budapest belvárosában

Megtiltanák a turista- és szállodahajók kikötését Budapest belvárosában - ezt Karácsony Gergely főpolgármester nyilatkozta az RTL Híradónak. A tervek szerint a Bálnánál lehetne az új kikötő. A Mahart ügyvezetője azt mondja, lehet szó kompromisszumról, de az évi több százezer turista kiszolgálása nem képzelhető el kizárólag a belvároson kívül. A fővárosi közgyűlés döntött arról is, hogy július végétől három hétre teljesen lezárják az autók elől a pesti alsó rakpart belvárosi szakaszát.

Simonka-ügy: keresik a felelőst

Közérdekű adatigénylést nyújtott be a Transparency Magyarország, hogy kiderüljön: kinek a hibájából bukhat az állam több mint egymilliárd forintot a Simonka György fideszes képviselőhöz köthető cég felszámolásakor. Az államkincstárnak 40 napja volt arra, hogy a felszámolóbiztost értesítse a jogosulatlanul felvett állami támogatásról - de határidőig nem tették meg. Az agrárminisztérium szerint a felszámolók felelősségét is vizsgálni kell.

A főváros vezetése megtiltotta a Lánchíd használatát az augusztus 20-ai állami ünnepségeken

Heteken belül kiírják a Lánchíd felújítására a közbeszerzési eljárást - ezt a Fővárosi Közgyűlés ülésén jelentette be Tüttő Kata főpolgármester-helyettes.

Turistáknak adták ki az önkormányzati szociális bérlakásokat a budai Várnegyedben

Turistáknak adtak ki rövid távra önkormányzati szociális bérlakásokat illegálisan a budai Várnegyedben. Ez egy önkormányzati ellenőrzéskor derült ki. Az esetről elsőként beszámoló hvg.hu az ellenőrzésről szóló jegyzőkönyvet is megszerezte. Eszerint az egyik 80 négyzetméteres lakásért rezsivel együtt havi 32 ezer forintot fizettek a bérlők az önkormányzatnak, a szállásmegosztó portálokon keresztül kiadva ennek akár hússzorosa is lehetett a havi profit. Az I. kerület polgármestere Híradónknak elmondta: a szerződéseket felbontották és feljelentést tesznek.

Több budapesti fejlesztést elhalasztanak

65 milliárd forintot zárolt a Fővárosi Önkormányzat a költségvetéséből, emiatt több budapesti fejlesztést is el kell halasztani, nem újul meg a Blaha Lujza tér sem. A főpolgármester-helyettes szerint a koronavírus-járvány hatásai és a kormányzati elvonások miatt van erre szükség. A Fidesznél úgy látják, a legfontosabb fejlesztésekre megvan a pénz.

25 millió eurót már fizettek a trieszti kikötőért?

Kifizetett 25 millió eurót a magyar kormány egy trieszti kikötői terület 60 évre szóló koncessziós jogáért. Erről az olasz sajtó írt, de a magyar Külügyminisztérium kérdésünkre se igent, se nemet nem mondott. Szijjártó Péter egy évvel ezelőtt az olasz kikötővárosban az exportra termelő magyar vállalatok igényeivel magyarázta a terület megvásárlását. A Jobbik szerint átláthatatlan és felesleges a kikötővásárlás.

Letartóztatták a Széchenyi Bank korábbi tulajdonosait

Letartóztatták a 2015-ben felszámolás alá került Széchenyi Bank korábbi tulajdonosait, Töröcskei Istvánt és feleségét. A nyomozók kedden egyszerre 20 helyszínen tartottak házkutatást és 19 embert hallgattak ki gyanúsítottként. Az ügyészség bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt nyomoz, amivel a bankvezetők 6 milliárd forintos kárt okozhattak. Töröcskei István a bűncselekmények idején az Államadósságkezelő Központot is vezette.

Bajnoki osztályt ugorhatnának

Kevésbé függenének az önkormányzati támogatástól a sportklubok, ha az országgyűlés elfogadja a fideszes Bánki Erik javaslatát. A tervezet azt is lehetővé tenné, hogy új gazdasági társaság alapításával egy csapat bajnoki osztályt lépjen előre. A politikus szerint kizárt, hogy a klubok a nevezési jogokkal üzleteljenek, azok az önkormányzatok viszont, amelyek már nem akarnak profi klubokat finanszírozni, átadhatják azt egy új tulajdonosnak.

„Egyirányú kommunikáció”

Nemcsak az operatív törzs sajtótájékoztatóját és a kormányinfót tartják online. Kormánypárti politikusok az utóbbi időben a fontosabb döntéseket nem sajtótájékoztatókon, hanem legtöbbször Facebook-videókban jelentik be. Az RTL Híradónak nyilatkozó médiakutató szerint a kormány kommunikációja egyre egyirányúbb, vagyis a kormánytól független újságíróknak mind kevesebb lehetőségük van kérdéseket feltenni a kabinet tagjainak.

Vita a kormány kérdéséről

Az Európai Bizottság alelnöke szerint "álhír" a nemzeti konzultáció egyik kérdése, amelyben a kormány azt írja: "Brüsszel arra készül, hogy megtámadja a magyar alkotmány bevándorlással kapcsolatos szabályait." Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár szerint viszont az alelnök nem mond igazat.

Több ponton szigorítaná a kormány a BTK-t

Ne legyen feltételesen szabadlábra bocsátható az, aki szándékosan embert öl vagy súlyosan bántalmazza hozzátartozóját - benyújtotta az erről szóló törvényjavaslatot a kormány. Több ponton is szigorítanák a Büntető Törvénykönyvet. Ennek előzménye a tavalyi győri kettős gyermekgyilkosság volt, amikor egy erőszakos bűncselekményekért elítélt, de feltételesen szabadult férfi megölte saját fiát és nevelt lányát, majd öngyilkos lett.

13 kérdéssel jön a legújabb nemzeti konzultáció

Ezúttal a koronavírus járványról és a gazdaság újraindításáról. Megkérdezik például azt, hogy a járvány újabb hulláma esetén is legyen-e külön vásárlási idősávja az időseknek, vagy legyen-e újra ingyenes a parkolás. De van kérdés Soros Györgyről és a menekültekről is. A DK szerint az ország válsághelyzetben vergődik, ezért riogatnak állítólagos külső veszélyekkel.

Autós koncertek: „Szívesen megfontolják”

Amit szabad volt a Tankcsapdának, azt nem tehette meg Péter Szabó Szilvia énekesnő - erről ő maga számolt be egy Facebook-bejegyzésben. Azt írta, a járványhelyzet miatt hetek óta szerveztek autóból nézhető koncerteket, ám az ilyen eseményeket engedélyező kormányrendelet csak a Tankcsapda koncertjeinek napján volt hatályos. A kormány megkeresésünkre azt írta: amennyiben más is szeretne hasonló koncertet szervezni, szívesen megfontolják a jövőben.

Nehezen tervezhető még az utazás

Ha kormány valóban feloldja a veszélyhelyzeti korlátozásokat június végén, akkor szinte azonnal elindulnak a chartergépek a nyaralóhelyekre. Ezt az utazási irodák szövetségének elnöke közölte az RTL Híradóval. Sok ország a gazdasági leállás után már várja a turistákat, a hazaérkezés utáni karantén azonban sokakat eltántoríthat az utazástól. A kormány hamarosan dönt a nyaralószezonban várható szabályokról.

Három képviselő kilépett a Jobbik-frakcióból

Három képviselő kilépett a Jobbik-frakcióból, köztük a korábbi elnök Sneider Tamás. A párt szerda esti frakcióülésén Varga-Damm Andrea és Farkas Gergely is otthagyta a képviselőcsoportot, mert szerintük Jakab Péter elnök züllésbe taszította a pártot. Jakab Péter videóüzenetben annyit mondott: nem az a fontos, hogy kik mennek el, hanem hogy kik maradnak. A legutóbbi választás óta már kilencen hagyták el a kezdetben 26 fős frakciót.

EMMI: Szél Bernadett nagyon rosszul számolt

Áprilisban több mint 24 ezerrel kevesebb embert ápoltak kórházban, mint februárban - Szél Bernadett független képviselő szerint ez derül ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő friss adataiból. Azt mondja, ez annak köszönhető, hogy áprilisban Kásler Miklós elrendelte a kórházi ágyak 60 százalékának szabaddá tételét. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte, a képviselő "nagyon rosszul számolt".

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való