KERESÉS search-close

"Velti László" szerzővel ellátott tartalmak

Velti László

Velti László által létrehozott tartalmak (100):

Turizmus: nyárig maradhat a szigor?

Nyárig zárva tarthatják az éttermeket, a szállodákat és a múzeumokat - erről beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter Híradónk kérdésére. Gulyás Gergely azt mondta, a turizmusban a legrosszabb forgatókönyvvel érdemes számolni. Az jár jól, aki már most egész évre megtervezi a szabadáságát az általunk megkérdezett szakértő szerint. Akkor is, ha nem lesz hová utaznia.

Megduplázta megtakarítását a megmaradt magánnyugdíjpénztári tagok döntő többsége

Megduplázta megtakarítását a megmaradt magánnyugdíjpénztári tagok döntő többsége - az énpénzem.hu szerint. Minden egyes milliójuk újabb egy milliót fialt 10 év alatt, egyelőre nagyságrendekkel jobban jártak, mint akik a kormány tanácsát követték és visszatértek az állami rendszerbe. A magánpénztárak tavaly, a koronavírus ellenére is az inflációt meghaladó mértékben gyarapították a tagok többségének vagyonát.

Leghamarabb nyáron indulhat újra a turizmus

Leghamarabb nyáron indulhat újra a turizmus - az állami Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója szerint. Guller Zoltán meghosszabbított ágazati bértámogatását ígért. Az MSZP azt kéri a kormánytól, hogy az emberek melegételre költhessék a SZÉP-kártyájukon rekedt összeget. A szálláshely és a szabadidő alszámlákon hónapok óta halmozódik a pénz a korlátozások miatt.

Egymillió magyar nem tudja, mennyiért dolgozik januárban

Továbbra sincs megállapodás az idei minimálbérről és a garantált bérminimumról, amelyet először februárban fizetnek a munkavállalóknak. A szakszervezetek szerint a kormányt terheli felelősség a csúszásért. Mindössze havi bruttó 3 ezer forint a különbség a dolgozók követelése és a munkaadók ajánlata között. 

GKI: Kétszerannyi munkahelyet menthetett volna meg a kormány

Kétszerannyi munkahelyet menthetett volna meg a koronavírustól a kormány a GKI Gazdaságkutató friss elemzése szerint. Azt mondják, ha hatékonyabban költ az állam, 200 ezerrel kevesebben vesztették volna el az állásukat és most a költségvetést is nagyjából feleakkora hiány terhelné. A kormány viszont úgy számol, eddig 1 millió 600 ezer munkahely megőrzésében segítettek a járvány alatt.

400 forint közelébe drágulhat a benzin literje?

Heteken belül 400 forint közelébe drágulhat a benzin literje - a holtankoljak.hu szerint. A gázolajért pedig már átlagosan 394 forintot kérnek. Másfél hónapja folyamatosan emelkedik az üzemanyagok ára. Az olajjal hétfőn újra 50 dollár fölött, többhónapos csúcson kereskedtek a világpiacon. Közeleg a járvány vége a befektetők szerint.

Drágulást hozott a gyenge forint

Egy évtizede nem zuhant akkorát a forint, mint az elmúlt egy évben. 365-ös szint fölött zárt az euró hivatalos árfolyama 2020-ban. 10,5 százalékkal gyengült a pénzünk 2019-hez képest. Ezért most több százezer forinttal drágább egy átlagos új autó, mint tavaly ilyenkor. És az élelmiszerek egy részének ára is nagyot emelkedett.

Drágul az anyag és a kivitelezés

Tizedével drágulhat a kivitelezés és majdnem ugyanennyivel az építőanyagok jövőre - GKI Gazdaságkutató friss felmérése szerint. Úgy számolnak, 20%-kal ugrott meg a kereslet az új otthonfelújítási támogatás hatására, ami felfelé hajtja az árakat. Az állami visszatérítés kizárólag számla ellenében jár majd, vagyis a 27%-os áfával is kalkulálni kell.

Egy hónappal későbbre tolódik jövőre a gépjárműadó első részletének befizetése

Egy hónapot nyernek jövőre az autósok a gépjárműadó első részletének befizetésére. Április 15-ig tolódik a határidő jövőre - ezt az adóhatóság közölte, miután mostantól ők vetik ki az adót az önkormányzatok helyett. Hamarosan minden kocsitulajdonos levelet kap a NAV-tól, hogy mennyit kell fizetnie. 2021-ben a gépjárműadó minden forintja a központi költségvetésben landol.

Vasárnaptól lehet cserélgetni az ajándékokat

10 boltból 7 kicseréli az ajándékot, ha nem aratott sikert karácsonykor. Ez derül ki az egyik fogyasztóvédelmi tanácsadó cég friss felméréséből. Kifogástalan állapotú termékeket vesznek vissza, általában 30 napig. Az üzletek egy része holnap nyit és a járvány ellenére újabb rohamra számítanak. Az unión belüli webáruházak pedig 14 napon belül indoklás nélkül visszaveszik az ajándékokat.

Ez történ 2020 májusában

Kizárólag írásbeli vizsgákkal, de megtartották az érettségiket, újranyithattak a járvány miatt korábban bezárni kényszerült vendéglátóhelyek és a Kúria határozata szerint pénzben kell kifizetni a gyöngyöspatai romáknak megítélt kártérítést. Folytatjuk év végi összefoglalónkat, ez történt májusban.

A bérminimum is elég az otthonfelújítási hitelhez

A szakmunkásoknak járó bérminimum elég az új, otthonfelújítási hitel legnagyobb összegéhez - ezt a Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta Híradónk kérdésére. Szerinte havi 116 ezer forint nettó jövedelmet kell igazolni a 6 milliós kölcsönhöz. A Bankmonitor úgy számol, egy ekkora kedvezményes hitel havi 2 ezer forinttal lehet olcsóbb a piacon elérhető legkedvezőbb konstrukcióknál.

Hitel és támogatás felújításhoz

6 millió forintig kedvezményes hitelt vehetnek fel a gyereket vállalók otthonuk felújításhoz, amelyből 3 millió utólag vissza nem térítendő támogatássá válik - ezt jelentette be szombat délután a miniszterelnök. Azt mondta, kiegészítették az úgynevezett gazdaságvédelmi akciótervet. A hitelfizetési moratórium is automatikusan meghosszabbodik jövő július elsejéig. A kis- és közepes vállalkozások iparűzési adóját pedig a felére csökkentik.

Többe kerülhet a karácsonyi menü

6-7%-kal többe kerülhet a karácsonyi menü idén. Ennyivel, az infláció kétszeresével emelkedtek az élelmiszerárak egy év alatt a KSH szerint. A töltött káposzta hozzávalói kevésbé, a bejgli összetevői viszont nagyot drágultak. Egy átlagos család több mint 40 ezer forintot hagyhat a boltokban, ha ugyanannyit süt-főz, mint tavaly.

Munkadíj nélkül nincs otthonfelújítási támogatás

Nem kaphat az új otthonfelújítási támogatásból, aki saját kezűleg végezné a munkálatokat - ez az Államkincstár honlapjáról derült ki. Az 50-50%-os szabályra hivatkoznak, kizárólag azonos arányban fizethetnek visszatérítést az anyagköltség és a munkadíj után. Vagyis, hiába költ valaki egy milliót konyhabútorra, ha nem fogad kivitelezőt, nulla forint támogatásra jogosult. 

Legalább 150 ezres bér kell a hitelhez

A szakmunkás minimálbér is kevés, ha megtakarítás nélkül indulnak a legmagasabb, 3 milliós otthonfelújítási támogatásért. Legalább 150 ezer forintos nettó jövedelmet kell felmutatni a szükséges hitelhez - a Bankmonitor szerint. Aki viszont spórolni tudott, most akár lakástakarékkal, vagyis részben állami támogatásból is fedezheti az önerőt - Novák Katalin miniszter legújabb videója szerint.

Ajándékra kevesebbet, élelmiszerre viszont többet költünk, mint tavaly

Ajándékra kevesebbet, élelmiszerre viszont néhány százalékkal többet költenek a magyarok, mint tavaly karácsony előtt - a Kereskedelmi Szövetség szerint. Keveseket tartott vissza a járvány, az ezüstvasárnapot is sokan töltötték boltokban. Az áruházak kifejezett kérése, hogy senki ne hagyja utolsó pillanatra az ünnepi bevásárlást.

Nem lehet idén tűzijátékozni

Betiltják a tűzijátékok árusítását idén Szilveszterre - jelentete be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
 

Korlátozhatják a boltba lépők számát karácsony előtt?

Kötelezően korlátozhatják a boltba lépők számát karácsony előtt. Ezt a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be Híradónk kérdésére, miután a boltok maguk döntöttek szigorításokról, például visszafogják a kosarak számát. Ma kiderült, hogy az idősek vásárlási sávját is felfüggesztheti a kormány. Már holnap közölhetik a változtatásokat.

Hiába járna a támogatás, bukhatják a pénzt a szállodások

100 forintnak veszi a 100 eurós foglalást az egyik olyan szoftver, ami alapján a szállodások 80%-os visszatérítést kapnának az államtól, erre panaszkodott egy RTL Híradónak nyilatkozó szállodás. Azt mondja, egy 35 ezer forintos foglalás után így 80 forint támogatás jár. Az állami turisztikai ügynökség úgy reagált, ők kizárólag olyan szálláskezelő szoftvereket akkreditáltak, amelyek kellő adatot szolgálatatnak.

Óvatosságra int a jegybank a hitelekkel kapcsolatban

Ne vegyen fel hitelt Karácsonyra, aki veszélyben érzi a munkahelyét - erre int a jegybank a koronavírus miatt. Tavaly a magyar családok negyede kölcsönből is vásárolt ajándékokat az egyik bank reprezentatív kutatása szerint. Pedig egy ingyen hitelből is kész ráfizetés lehet, ha akárcsak egyszer megcsúsznak a törlesztéssel.

Az idősek vásárlási sávjának megszüntetését kérik a kereskedelemi dolgozók

Az idősek vásárlási sávjának megszüntetését kérik a kereskedelemi dolgozók. Az egyik szakszervezet tumultustól tart a közelgő ünnepek miatt, szerintük a korlátok közé szorított forgalom gyorsíthat a járvány terjedésén. A figyelmeztetések ellenére bronzvasárnap is sok helyen volt tömeg az üzletekben. Viszont másra költenek a vásárlók mint például tavaly.

Már most nagyon sok csomag van a postán

December 18-ig adják postára csomagjukat, hogy biztosan megérkezzen Karácsonyra. Ezt kéri az állami vállalat, miután már tegnapelőtt annyi küldeményt kellett kézbesíteniük, mint tavaly december közepén, az ünnep előtti legforgalmasabb napon. A járvány miatt kevesebben akarják személyesen átadni ajándékaikat.

Emelkedhet a közös költség a társasházakban

Emelkedhet a közös költség, mert nem jut felújításra a társasházakban. A lakóközösségek több mint felének nincs elég megtakarítása - a Nemzeti Bank friss felmérése alapján. A Társasházkezelők Szakszövetsége úgy számol, nagyrészt hamarosan kifutó lakástakarék szerződéseket kell pótolni a közös kasszákban a két éve megszüntettet állami támogatás miatt.

Soha nem volt ilyen drága a dió

Soha nem volt olyan drága a dió, mint amilyen a mostani karácsonyi bejglihez lehet. A sokéves átlag fele termett belőle, az unióban Magyarországon a legkevesebb. A terméktanács úgy számol, a tavalyi rekordhoz képest 10-15 százalékkal emelkedhetnek az árak, így hamarosan akár 5000 forintba is kerülhet a legjobb minőségű dió kilója.  

Nem minden szállásadó kap visszatérítést

A szállásadók egy része nem kérhet állami visszatérítést az elbukott foglalások után. A kormány olyan adatbázishoz kötötte a támogatást, amelyen nem mindenki regisztrálta várható vendégeit, miután ez nem is kötelező. Eddig főleg Budapesten kívüli hotelek igényelték a 80 százalékos kompenzációt, de a Szállodaszövetség szerint ezzel a bevételeik harmadát sem tudják pótolni. 

Megjelent a rendelet az otthonfelújítási támogatásról

Mosogatógép és mikrohullámú sütő felét is állja az állam, ha beépíthető. Megjelent a rendelet az otthonfelújítási támogatásról, ami legalább egy gyerek után jár januártól. Kiderült, akkor is, ha az egyik szülő külföldön dolgozik. Az Államkincstár a helyszínen ellenőrizheti majd, mire költötték a pénzt, és kamatostól fizettetheti vissza az összeget, ha visszaélést talál.

Varga Mihály: 6,4 százalékos a visszaesés

3%-kal drágulhat az élet jövőre Magyarországon a pénzügyminiszter szerint. Varga Mihály a Világgazdaságnak azt mondta, nem kell tartani tartósan magas élelmiszeráraktól. A kormány idén 6,4%-os gazdasági visszaeséssel számol, az államadósság pedig akár 80%-osra hízhat. A miniszter szerint fél év múlva derülhet ki, mennyi idő kilábalni a válságból.

Kevés cégnél lehet béremelés

A cégek kevesebb, mint fele adna nagyobb fizetést év elejétől - a Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének friss kutatása alapján. Úgy számolnak, a kötelező minimálbér-emelés is leépítésekkel járhat. A GKI Gazdaságkutató szerint a járvány utoljára áprilisban váltott ki hasonló bizonytalanságot a vállalatokból. A szakszervezetek mégis bérfejlesztést várnak, a kormánytól követelnek adócsökkentést.

800-900 milliárd forintnyi hitelt vett fel Magyarország 30 évre

800-900 milliárd forintnyi hitelt vett fel 30 évre Magyarország. A miniszterelnök azt mondja, nem maradhat el beruházás a brüsszeli viták miatt. Múlt héten jutott a kölcsönhöz a kormány, mielőtt az Unió 7 éves költségvetését megvétózták volna. Orbán Viktor fél éve még hallani sem akart hitelről, úgy érvelt, a keservesen meg kell fizetni a kölcsönök árát.

Fix kamatot ajánlanak a bankok

90 ezer család kap figyelmeztető levelet a bankjától, hogy fix törlesztőkre cserélje változó kamatozású lakáshitelét - jelentette be a jegybank. Eddig több ezren szerződtek biztonságosabb konstrukcióra az először tavaly megkeresett ügyfelek közül. Az általunk megkérdezett szakértők szerint érdemes váltani, mert kiszámíthatatlan a világgazdaság, a fix kölcsönök pedig még olcsóak.

Januártól két azonosító kell az internetes fizetéshez

Nem tud fizetni a neten, akinek nincsenek megfelelő azonosítói január elsejétől. Legalább két ilyen kell majd egy tranzakcióhoz. A Bankszövetség szerint most több százezer ügyfélnek érdemes ellenőrizne az adatait, főleg a mobilszámát, amit a pénzintézetének megadott. Egységes, uniós szabály alapján szigorítják az online fizetés feltételeit.

Hiába állja az állam a novemberi bérek felét, csődhullám indulhat a vendéglátásban?

Hiába állja az állam a novemberi bérek felét, csődhullám indulhat a vendéglátásban - az Ipartestület szerint. Azt mondják, az új bértámogatás 5 hónapos meghosszabbításról tárgyalnak a kormánnyal. Úgy számolnak, a bárok és az éttermek döntő része nem nyit ki többé Budapest belvárosában további segítség nélkül. A kormány azt írta, elsősorban adócsökkentéseket mérlegelnek.

Akár tizenöt százalékkal is drágulhat a karácsonyfa

Akár 15 százalékkal is drágulhat a karácsonyfa decemberben. A koronavírus járvány miatt nem tudni mikortól és hol árulhatják a fákat, így a termelők nem merik kivágni a fák egy részét. A kormányhoz fordultak, mert szerintük fenyőhiány fenyeget a várható további korlátozások hatására.

Home office-rendelet: nem kötelezik rezsitámogatásra a munkáltatókat

Nem kötelezik rezsitámogatásra a munkáltatókat. Megjelent a home office-rendelet, amelyet két hónappal ezelőtt ígért meg a kormány. Adómentesen idén legfeljebb havi 16 ezer forinttal járulhat hozzá a cég az otthoni munkavégzéshez, de csak ha akar. A foglalkoztatás-politikai államtitkár szeptember elején azt mondta, a távmunka költségeit a munkaadóknak kell állniuk.

Az élelmiszerek 6 és fél százalékkal többe kerülnek, mint egy éve

3%-ra lassult az infláció októberben a KSH friss jelentése alapján. A legtöbben viszont legalább kétszer akkora drágulást érzékeltek a GKI Gazdaságkutató szerint. Ismét a benzin ára esik, de ez kevesebbeket érint, mert ritkábban autózunk a koronavírus második hulláma miatt. Az élelmiszerek viszont 6 és fél százalékkal többe kerülnek, mint egy éve.

Évi 25 ezer forint fölé emelkedhet a kötelező biztosítás

8-10 százalékkal, évi 25 ezer forint fölé drágult a kötelező biztosítása azoknak, akik már múlt héten biztosítót váltottak. Ha nem teszik, még rosszabbul járnak. Múlt hétfőn 650 ezer sofőr számára hirdettek új tarifákat, akiknek még január elsejével évfordulós a szerződésük. Az Autóklub szerint elfogadhatatlan az áremelés, mert lényegesen kevesebbet autózunk a koronavírus miatt.

Adózási engedményeket és bértámogatást kért a Kereskedelmi és Iparkamara a kormánytól

Az iparűzési adó teljes felfüggesztését és a társasági nyereségadó majdnem felére csökkentését várja egy évre a Kereskedelmi és Iparkamara. Ezt Parragh László elnök mondta az RTL Híradónak, miután a miniszterelnökkel tárgyalt. Orbán Viktor a kormány új gazdasági mentőcsomagjához kérte a kamara javaslatait. A kamara azt is szeretné, hogy a bezárt vendéglátóhelyek dolgozói kapjanak 50 százalékos bértámogatást.

Legalább 100 ezer új munkanélkülivel számolnak

Legalább 100 ezer új munkanélkülivel számol a Gazdaságkutató Intézet a következő hónapokra. Azt mondják, nem csak a turizmusban, a feldolgozóiparban is újabb munkanélküliségi hullám várható az európai gazdaságot sújtó korlátozások miatt. A Szállodaszövetség szerint a turizmusban 40%-kal kevesebben dolgoznak, mint a járvány előtt. A kormány is elismeri, hogy a vendéglátás helyzete katasztrofális, de új intézkedéseket ígérnek.

A magyar gazdaságnak Biden győzelme kedvez?

Ide-oda rángatta a forintot az amerikai elnökválasztás. Előfordult, hogy egyetlen perc alatt 3-mal, 367 fölé kúszott az árfolyam az euróval szemben. A magyar gazdaságnak Biden győzelme kedvez, a magyar kormány politikájának viszont Trump újrázása előnyös - az általunk megkérdezett szakértők szerint.

Mégsem érte el a járvány előtti szintjét a foglalkoztatás

Mégsem érte el a járvány előtti szintjét a foglalkoztatás - a KSH legfrissebb adatai alapján. A miniszterelnök már másfél hónapja azt mondta, teljesítették ígéretüket, annyi munkahelyet teremtett a kormány, amennyit a vírus tönkre tett. Most kiderült, még augusztusban is 100 ezerrel kevesebben dolgoztak, mint egy évvel korábban. Szeptemberben pedig tovább csökkent a foglalkoztatottság.  

Majdnem 370 forint egy euró, további drágulás jön

Egy hajszál választotta el a forintot történelmi mélypontjától, a bankközi piacon ma majdnem 370 forintot kértek egy euróért. Még tovább drágulnak a gyümölcsök, emelkedik a műszaki cikkek és az új autók ára. A tartós gyengülés egyik nagy nyertese a Nemzeti Bank, már az első fél évben több mint 200 milliárdot kerestek az árfolyamon.

Kevesebbet költhetünk a koronavírus miatt

7,3 százalékkal kevesebbet, 200 ezer forintot költhet havonta egy átlag magyar a koronavírus miatt - a GFK piackutató friss, nemzetközi felmérése szerint. Nagyobb visszaesést mértek a vásárlóerőben nálunk, mint átlagosan Európában. Ráadásul a magyar megyék háromnegyedében az országos átlagnál is kevesebből élnek. 

Betett a járvány a lakáspiacnak

A koronavírus járvány miatt 8 százalékot esett a használt lakások ára. Ez derül ki a KSH friss, előzetes adataiból. Az adás-vételek száma pedig harmadával zuhant a második negyedévben. Jelenleg a másfél évvel ezelőtti áron kínálják a használt ingatlanokat. Az új építésű lakások viszont akár drágulhatnak is, az Ingatlan.com szerint megugrott a kereslet irántuk a kormány új otthonteremtési támogatásai miatt.

Tíz százalékos minimálbér-emelést kérnek

A nettó minimálbér 10%-os emelkedését követeli a legnagyobb szakszervezeti szövetség. Ehhez adócsökkentést várnak a kormánytól. Magyarországon még el sem kezdődtek a jövő évről szóló bértárgyalások. A szlovák parlament már döntött is, náluk havi 227 ezer forintra emelik a minimálbért januártól, 40%-kal magasabbra a jelenlegi magyarországinál.

Moratórium: igazolni kell a jogosultságot

Igazolást kérhetnek ügyfeleiktől a bankok a törlesztési moratórium meghosszabbításához - ezt a Bankszövetség elnöke mondta Híradónknak. Januártól ugyanis csak gyerekesek, nyugdíjasok, munkanélküliek és közmunkások jogosultak a további felfüggesztésre. A jelenleg fizetési könnyítéssel élők fele sem maradhat a moratóriumban.

Tovább drágulnak a pékáruk

Megugrott a liszt ára, tovább drágulnak a pékáruk. Majdnem tizedével kevesebb gabona termett Európában a szélsőséges időjárás miatt. Magyarországon már 25 százalékkal többe kerül a kenyér, mint két éve. Szeptemberben nálunk mérték a második legmagasabb inflációt az unióban, miközben sok tagállamban csökkentek az árak.

A gyerek korához kötik az új lakásfelújítási támogatást

A gyerek korához kötik az új, akár 3 milliós lakásfelújítási támogatást - erről beszélt Novák Katalin az ATV-nek. A miniszter ugyanakkor azt mondta, GYOD-ban részesülő, vagyis beteg gyereküket ápoló szülőkre nem vonatkozik a korlátozás. A Gyermekek Otthongondozási Díját igénybe vevő családok döntő többségének viszont nincs pénze a felújítás önrészére, és arra sem, hogy előfinanszírozzák az állami támogatást, állítja az érdekeiket védő civil szervezet. 

Új bértámogatási program indul

Új bértámogatást hirdetett a kormány. Legfeljebb havi 100 ezer forintot vállalnak át a bérköltségből minden alacsony képzettségű vagy 25 év alatti álláskereső alkalmazása esetén. Másfél hónapja még akár havi 200 ezer forintot is biztosítottak egy fiatal foglalkoztatásához. A munkaadók meglévő állások megőrzéséhez várnak segítséget, különben szerintük újabb elbocsátási hullám fenyeget. A kormány azt írta, lépnek, ha szükséges.

Drágulást hozhat a támogatás

Átlagosan másfél hónapot kell várnia kivitelezőre, aki lakásfelújításba kezd a kormány tegnap bejelentett támogatásával - az építési vállalkozók szerint. Novák Katalin miniszter tegnap azt mondta, akár 3 millió forintot is átvállalnak a költségekből. Ma azt közölte, az állami segítség egy részét munkadíjra kell majd fordítani. A GKI úgy számol, a felújítások 5-10%-kal drágulhatnak a kormány új programja miatt.

Kik járnak legjobban a lakásáfa-visszatérítéssel?

Háromszor annyi pénzt hozhat a lakásáfa visszatérítése az egy gyerekeseknek, mint amennyit eddig a CSOK-kal kaptak. Novák Katalin miniszter vasárnap jelentette be, hogy az 5%-ra csökkentett adót is visszaigényelhetik januártól, akik CSOK-kal vásárolnak új építésű otthont. A kormány egyelőre nem árulta el, hogy azoknak is ad-e áfakedvezményt, akik saját maguk építenek házat.

Aki januártól CSOK-kal vásárol új építésű ingatlant, visszaigényelheti az adót

Az 5 százalékra csökkentett lakásáfát is visszaigényelheti, aki CSOK-kal vásárol új építésű ingatlant januártól - jelentette be a családokért felelős miniszter. Novák Katalin ugyanakkor azt mondta, maga az adókedvezmény legfeljebb 150 négyzetméteres lakásra vagy 300 négyzetméteres házra jár majd. Kiderült, hogy a kormány lakásfelújtásokat is támogatni készül a válság miatt.

Egy év után visszaállítják a kedvezményes, 5 százalékos lakásáfát

Egy év után visszaállítják a kedvezményes, 5%-os lakásáfát - ezt a miniszterelnök jelentette be a Hír Tv-ben. Januártól, két évig újra az ötödére csökkentett adóval értékesíthetik az újépítésű ingatlanokat. Azt mondják, a kormány a családoknak akar segíteni. Az Építési Vállalkozók Szakszövetsége szerint az új lakások egy része lehet olcsóbb.

Tízszer annyian dolgoznak home office-ban

Megtízszereződött a home office-ban dolgozók száma a koronavírus hatására. Májusban több mint 750 ezren végezték a munkájukat otthonról a KSH friss adatai szerint. A kormány egy hónapja akár havi 16 ezer forint rezsitámogatást ígért a távmunkák után. A legnagyobb szakszervezeti szövetség szerint késik az új szabályozás. Szeptember eleje, a második hullám kezdete óta ismét egyre többen dolgoznak otthonról.

Négyszeresre nőhet a különbség az orvosok és az ápolók bére között

Akár négyszeresre nőhet a különbség az orvosok és az ápolók bére között. Ezért a Független Egészségügyi Szakszervezet szerint újabb kivándorlási hullám fenyegeti az országot. Ők és a Szakdolgozói Kamara mindenkinek dupla fizetést követel az egészségügyben. Az LMP pedig a Parlamentben arról kérdezte a kormányt, hogy miért hagyták ki a szociális gondozókat a bérfejlesztésekből.

Törlesztési moratórium: tovább tart a visszafizetés

Újabb 10 hónappal tovább tarhat egy átlagos lakáshitel visszafizetése a jövő év közepéig kitolt törlesztési moratórium miatt. Így számol a Bankmonitor. Összesen több mint két évvel később szabadulhatnak adósságuktól azok a családok, akik a teljes felfüggesztéssel élnek, mert várhatóan átlagosan 816 ezer forinttal többet kell majd visszafizetniük.

Újabb leépítések kezdődtek a vendéglátóiparban

Újabb leépítések kezdődtek a vendéglátóiparban. A szállodaszövetség szerint ismét több tízezer munkatársuk állását fenyegeti a koronavírus. A miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy akár januárig húzódhat a második hullám tetőzése. A GKI Gazdaságkutató úgy számol, további 100 ezer ember veszítheti el állását Magyarországon. A Fidesz új állami támogatásokat ígér.

Brutálisan tombol a járvány Magyarországon

Brutálisan tombol a járvány Magyarországon - a miniszterelnök által felállított koronavírus-kutatócsoport vezetője szerint. Jakab Ferenc egy egyetemi előadáson azt mondta, néhány hét alatt nagyot emelkedik majd a halottak száma. Egy nap alatt újabb 8 krónikus beteg hunyt el és ismét rekordot döntött az aktív fertőzöttek száma. Az Európai Unióban már nálunk terjed leggyorsabban a járvány Franciaország után.

Nagyot változhat a kötelező biztosítás

Sérti a jogállamiságot a pénzügyminiszter bonus-malus rendelete - az Alapvető Jogok Biztosának friss jelentése szerint. Közben a Nemzeti Bank is a díjak felülvizsgálatára szólította fel a biztosítókat. A Magyar Autóklub úgy számol, egyelőre akár négyszeresére ugorhat a tarifa egyetlen koccanás miatt.

Orbán Viktor szerint betartották, amit ígértek, és annyi munkahelyet teremtettek, amennyit a vírus tönkretett

A miniszterelnök szerint annyi munkahelyet teremtett a kormány, amennyit a vírus tönkretett. Orbán Viktor az állami tévében azt mondta, betartották vállalásukat, majd újabb állásokat ígért. A KSH legutolsó jelentése alapján azonban 79 ezerrel kevesebb magyar dolgozott május és július között, mint egy évvel korábban. A GKI Gazdaságkutató úgy számol, legalább százezres nagyságrendben nőtt a munkanélküliek száma.

1,2 százalékos évközi nyugdíjemelés jön

Visszamenőleges nyugdíjemelés jön, miután 1,2 százalékponttal magasabban alakult az infláció, mint amennyit a kormány tervezett. Egy átlagnyugdíjas összesen csaknem 19 ezer forint pluszt kaphat novemberben - az év első 11 hónapjára. Nagyjából 2 millió 600 ezer embernek jár majd nagyobb juttatás. Aki idén ment nyugdíjba, nem jogosult az emelésre. 

Nagyon drágult a tej és a kenyér

Az infláció kétszeresével drágult a tej és a kenyér - a KSH friss jelentése szerint. Úgy számolnak, a tanszerek ára is átlag felett emelkedett iskolakezdésre. A GKI Gazdaságkutatónál azt mondják, hamarosan még jobban drágul az élet. A forint 5 hónappal ezelőtti szintjére gyengült, újra 360 forintot kérnek egy euróért.

Adómentes rezsitámogatás járhat a home office-ban dolgozóknak

Rezsitámogatás járhat a home office-ban dolgozóknak - ezt a foglalkoztatáspolitikai államtitkár jelentette be az Inforádióban. Akár havi 16 ezer forint átalányt kaphatnak a munkáltatótól. Arról viszont egyelőre nincs megállapodás, kit és milyen mértékben terhel felelősség a távmunkában elszenvedett balesetekért. Az Országgyűlés heteken belül dönthet a munka törvénykönyvének módosításáról.

Utazási könnyítések: megnyitottak több kishatárt

Újra megnyitottak több kishatárt. A hazatérőktől pedig mostantól külföldi PCR tesztet is elfogadnak, ha a szűrést a schengeni övezetben, az Egyesült Államokban vagy Kanadában végezték. 5 nappal a határzár bevezetése után enyhített a kormány. Az Unió belügyi biztosa szerint gyorsan javítottak az eredeti intézkedésen, amely sok problémát okozott. 

Rekord: 365 új beteget azonosítottak tegnapról mára

Három napon belül újabb rekordot döntött a koronavírus Magyarországon. Ma 365 új fertőzöttet azonosítottak, 73-mal többet mint vasárnap, amikor az eddigi legtöbb esetet regisztrálták. A nagyvárosok szennyvízében a tavaszi szintre ugrott a vírus örökítőanyagának koncentrációja, ami további megbetegedéseket jelez az állami Népegészségügyi Központ szerint. Ők a gyakori kézmosásra figyelmeztetnek és arra, hogy mindenki tartsa a három lépés távolságot. 

Ingyenes tesztelést javasolnak

Ingyenes tesztelést javasol az Innovációs Minisztérium vezető epidemiológusa, miután itthon is megugrott a koronavírus-járvány terjedése. Egy fertőzött már átlagosan két-három embernek adja tovább a vírust. A határzár nem hatékony védekezés, az új megbetegedéseknek csak tizede hozható összefüggésbe külföldi utazásokkal a kormány szakértői szerint.  

700 ezres munkanélküliséggel fenyeget a második hullám

700 ezres munkanélküliséggel fenyeget a második hullám a GKI Gazdaságkutató szerint. Úgy számolnak, akár 12%-kal visszaeshet az idei gazdasági teljesítmény, ha újra kijárási korlátozásokat léptetnek életbe a koronavírus-járvány második hulláma miatt. Tegnap rekordot döntött az új fertőzöttek száma Magyarországon. A kormány egyelőre nem tervez a tavaszihoz hasonló szigorításokat.

Heteken belül újra nagyot drágul az üzemanyag

Heteken belül 400 forintra drágulhat egy liter üzemanyag a GKI Gazdaságkutató szerint. A benzin átlagára egyelőre pénteken 5 forinttal, 377-re emelkedett literenként - már 83 forinttal többe kerül, mint május elején. A kijárási korlátozások megszüntetése óta a környező országokhoz képest nálunk drágultak legjobban az üzemanyagok.

Két évvel ezelőtti szintre estek a lakbérek

Két évvel ezelőtti szintre estek a lakbérek a koronavírus hatására, a Statisztikai Hivatal és az Ingatlan.com közös kutatása szerint. Budapesten néhány hónap alatt 12%-kal, 156 ezer forintra csökkent egy átlagos ingatlan havi bérleti díja. Megugrott a kínálat és máris több ezren készülnek olcsóbbra váltani bérletüket.

Megugrott a tartós munkanélküliség

Tizenhárom százalékkal többen kerestek legalább egy éve állást idén júliusban, mint a tavalyi év azonos időszakában az állami Foglalkoztatási Szolgálat szerint. 190 ezer embernek, vagyis a munkanélküliek több mint felének már egy forint segély sem jár. A miniszterelnök 4 hónapja azt ígérte, 3 hónap alatt munkát kap, aki elveszti az állását a koronavírus miatt. A GKI szerint a kormány nem költ eleget munkahelyteremtésre.

Néhány hónap múlva egyetlen gombnyomással kiegyenlíthetünk egy rezsiszámlát

Egyetlen gombnyomással kiegyenlíthetünk egy rezsiszámlát néhány hónap múlva. Jön az úgynevezett fizetési kérelem, amelyet sárga csekk helyett küldhetnek majd a szolgáltatók - elektronikusan, a bankszámlával rendelkező ügyfeleiknek. A magyarok több mint fele még mindig a postán, sárga csekken rendezi tartozását, ami drága és kényelmetlen is az elemzők szerint.

Előbb érkezik a családi pótlék

Hétfőn utalják az előrehozott családi pótlékot. Az iskolakezdés miatt idén is augusztus végén fizetik a szeptemberi juttatást. A GKI Digital úgy számol, a vírus hatására most kevesebb tolltartó és több webkamera fogy, mint tavaly. Több, mint százezer családnak viszont így sem jut majd tanszerekre - az általunk megkérdezett civil szervezet szerint.

Sehol nem drágult annyira az élet Európában, mint Magyarországon

Sehol nem drágult annyira az élet Európában, mint nálunk- az Unió statisztikai hivatala szerint. Átlagosan 3,9%-os áremelést mértek egy év alatt Magyarországon, miközben a horvátoknál, a szlovéneknél és a görögöknél csökkentek az árak a koronavírus hatására.

Nagyot drágulhat a temetkezés Budapesten

Ősszel 15%-kal emelné az urnafülkék és 20-szal a koporsós sírhelyek díját a Főpolgármesteri Hivatal. Azzal érvelnek, hogy utoljára hat éve emelkedtek az árak, pedig a bérköltségek azóta több mint a másfélszeresére nőttek. A közgyűlés jövő héten dönt a tarifákról.

Túlkínálat miatt egyre olcsóbb a burgonya

Mélyrepülésben a burgonya termelői ára. Óriási túlkínálat alakult ki belőle Nyugat-Európában a koronavírus hatására. Emiatt nálunk egyetlen hónap alatt majdnem 6 és fél százalékkal olcsóbb lett a krumpli a KSH adatai alapján. A következő hetekben pedig további 10-15%-kal csökkenhet az ára az általunk megkérdezett szakértő szerint. 

Cementet szállító tehervonat siklott ki

Cementet szállító tehervonat három vagonja siklott ki vasárnap kora este a Tolna megyei Dúzs közelében. Két tartálykocsi le is borult a sínekről. A baleset miatt 350 méteres szakaszon kell újraépíteni a vasúti pályát, a helyreállításig pótlóbuszok szállítják az utasokat, akik késésre számíthatnak a Budapest - Pécs vonalon.

A horvátoknál csütörtökön és pénteken is rekordokat döntött a fertőzöttek száma

Zuhant a Horvátországban nyaraló magyarok aránya. Az mfor.hu értesülései szerint számuk 60 százalékkal esett vissza a tavalyihoz képest. A koronavírus miatt tízezrek maradtak inkább itthon. A horvátoknál csütörtökön és pénteken is rekordokat döntött a fertőzöttek száma. Emiatt az osztrákok hétfőtől negatív tesztet kérnek az Adria partjáról érkezőktől és Szlovénia is szigorításra készül.

Biciklisáv a Nagykörúton: maradjon vagy ne?

Augusztus közepétől mondhatnak véleményt az emberek a nagykörúti biciklisávokról a BKK honlapján. Azt ígérik, iskolakezdés előtt döntenek az ideiglenes kerékpárút sorsáról, amelyet 3 hónapja festettek fel a belvárosban. A Kerékpárosklub megtartaná a sávokat, miután hatszorosára nőtt a biciklisforgalom a nagykörúton. Az autóklub szerint viszont közlekedési káosz fenyeget.

Átlag felett drágultak az élelmiszerek

Váratlanul megugrott az infláció. A kolbászért 16%-kal, a cukorért 14-gyel, a gyümölcsökért pedig már 45%-kal többet kell fizetni, mint egy éve - a KSH friss jelentése szerint. Az üdülések és az üzemanyagok egyik hónapról a másikra drágultak 7-8%-kal. A Portfolio.hu úgy számol, a koronavírus okozta károk egy részét áthárítják a cégek a vásárlókra.

84 kilométeren keresztül 8 tonna szeméttől szabadították meg a Tiszát

Alig egy hét alatt több mint 8 tonna szeméttől szabadította meg a Felső-Tiszát az idei PET Kupa. A koronavírus miatt feleannyian indulhattak a környezetvédelmi versenyen, mégis majdnem ugyanannyi hulladékot gyűjtöttek, mint tavaly. Záhonytól Tokajig, 84 kilométeren tisztították meg a folyót.

Tovább vágott az alapkamaton a jegybank, családok százezreinek csökkenhet a törlesztőrészlete

Családok százezreinek csökkenhet a törlesztőrészlete, miután a jegybank alig több mint két hete tovább vágott az alapkamaton. Az általunk megkérdezett szakértő viszont azt mondja, az adósok egy része olcsóbb hitelt sem tud majd fizetni, ha véget ér a törlesztési moratórium. A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön nem zárta ki, hogy meghosszabbítják a fizetési felfüggesztést.

Hirtelen fél havi csapadék esett

Videón, ahogy a szél letépi a soltvadkerti malom teljes tetőszerkezetét. Dél-nyugatról észak-kelet felé tombolt a vihar, fákat csavart ki, amelyek utakra és autókra dőltek. Hirtelen fél havi csapadékmennyiség zúdult az ország nagy részére.

Évekig drága maradhat a gyümölcs

A magyarok fele kevesebb gyümölcsöt vásárol, mióta egekbe szökött az ára - a Napi.hu megbízásából készült friss, reprezentatív kutatás szerint. Idén a dinnyeszezon sem kíméli a pénztárcákat, a legtöbb fajtáért 20%-kal többet kérnek, mint egy éve. A terméktanács szerint a klímaváltozás miatt évekig drága maradhat a gyümölcs Európában.

Újragondolható a KATA szigorítása

Újragondolható a KATA szigorítása a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szerint. A parlament az országos kamara javaslata alapján fogadta el, hogy jövőre 40%-os extrateherrel sújtsák a megrendelőt, ha évi 3 millió forintnál nagyobb forgalmat bonyolít egy kisadózó vállalkozóval. A Budapesti Kamara elnöke az RTL Híradónak azt mondta, a módosítás a tisztességes vállalkozókat is bünteti, és ezért változtatásról egyeztet a kormánnyal.  

Nem csak a nyugdíjasok kapnak 13. havi juttatást

Például rokkantaknak, árváknak és hadiözvegyeknek, összesen több mint 2 és félmillió embernek jár majd - a kormány friss, végrehajtási rendelete alapján. Jövőre még csak egyheti ellátással fizetnek többet, egy átlagos nyugdíjasnak 36 ezer forintot a nyugdíjguru.hu szerint. A plusz pénz az első negyedévben érkezik.

Bírságolhatnak, ha nincs zászló a termékeken

Kevés a magyar zászló a zöldség-gyümölcs pultokon. Szerda óta ezeknek a termékeknek származását is nemzeti lobogóval kötelesek jelölni a nagyobb kereskedők, viszont az idénygyümölcsök 40%-a külföldi, a Terméktanács szerint - méghozzá a szélsőséges hazai időjárás miatt. A zászlókat az élelmiszerbiztonsági hivatal ellenőrzi. Már bírságoltak is, de egyelőre csak a sertéshúsok januárban bevezetett jelölésével kapcsolatban.

Változik a bértámogatás

Holnaptól csak a 25 év alattiakra, illetve a tartós munkanélküliekre jár bértámogatás. Eddig minden új dolgozó után átvállalt az állam akár havi 200 ezer forintot. A munkaadókat meglepte a hirtelen változtatás, amely szerintük kevesebb új állást eredményez majd. Az Unió friss kutatása alapján a magyarok 35 százaléka részben vagy teljes egészében elvesztette a munkáját a járvány miatt.

Jövőre szinte mindenhol lehet majd elektronikusan fizetni

Jövőre szinte mindenhol lehet majd elektronikusan fizetni. A bankkártyák és az azonnali átutalás elfogadására kötelezik ugyanis az online pénztárgépet használó vállalkozókat. A kormány részben a feketegazdaság visszaszorításával érvel. Jelenleg minden negyedik kereskedőnél csak készpénzzel lehet fizetni.

Ősszel derülhet ki, melyik kerület szigorítja a rövid távú lakáskiadást

Ősszel derülhet ki, melyik kerület szigorítja a rövid távú, turisztikai célú lakáskiadást. A terézvárosi önkormányzat már korlátozásról írt Híradónknak, amit a lakhatási válsággal indokolnak. A szállásadók viszont továbbra is a megélhetésüket féltik. A kormány csütörtökön jelentette be, hogy a kerületek kezébe adnák a szabályozást.

Drágulás jöhet az autópályákon

Inflációkövető drágulás jöhet az autópályákon. Az Országgyűlés felhatalmazta a kormányt, hogy minden évben automatikusan emelje az e-matricák árát. Az útfenntartására hivatkoznak, és azt mondják, a fuvarozók előre tervezhetik majd költségeik növekedését. A Jobbik szerint vállalhatatlan az áremelés.

Szigoríthatják a lakáskiadást

Az önkormányzatok szabályozhatják majd a rövid távú, turisztikai célú lakáskiadást - válaszolta az RTL Híradónak a Kormányzati Tájékoztatási Központ. A Portfolio.hu úgy értesült, évi 120 éjszakában korlátoznák az ilyen szállások működtetését. Az Apartmankiadók Egyesületénél azt mondják, ha így lesz, turisták százezreitől búcsúzhat Budapest. Az Ingatlan.com csökkenő lakásárakra és alacsonyabb bérleti díjakra számít a szigortás miatt.

GKI: 170 ezren vesztették el állásukat a járvány alatt

Durván 170 ezren vesztették állásukat a koronavírus-járvány alatt a GKI friss, reprezentatív felmérése alapján. Ráadásul úgy számolnak, a kis cégeknél 15 százalékra, a nagyoknál pedig 6 százalékra duzzadt a részmunkaidősök aránya. Állami beavatkozás nélkül rájuk is elbocsátás várhat a Gazdaságkutató szerint. A kormánypártnál azt mondják, ha kell, újabb intézkedéseket hoznak a munkanélküliség féken tartására.

Budapesten csökkent az albérletek ára

Csökkent 10 százalékkal, így most 150 ezer forint egy átlagos budapesti lakás havi bérleti díja - az Ingatlan.com adatai szerint. Az árak visszaesését a koronavírus-járvány indította el. Több nagyvárosban viszont stagnálnak a bérleti díjak, sőt Debrecenben 5 százalékkal még nőtt is a lakbér februárhoz képest. Az ország nagy részén azonban az egyetemisták a tavalyinál barátságosabb árakra számíthatnak a felvételi ponthatárok kihirdetése után.  

Zunhant a boltosok bére a járvány miatt

Zuhant a boltosok bére a koronavírus-járvány alatt. A halasok átlagfizetése 22 ezer, a cipőt árulóké 68 ezer, az italkimérőké pedig 77 ezer forintot esett két hónap alatt, miközben a dolgozók több mint tizedét elbocsátották a kereskedelemből. A KSH ugyanakkor úgy számol, összességében tovább nőtt, áprilisban a bruttó 400 ezer forintot is meghaladta az átlagkereset Magyarországon. 

Visszadrágult az üzemanyag

Visszadrágulnak a koronavírus-járvány előtti szintre az üzemanyagok. Szerdán egy adóváltozás miatt emelkednek az árak. A benzin literje már most 70 forinttal, a gázolajé pedig 50-nel többe kerül, mint két hónappal ezelőtt. Rossz hír a nyaralni készülőknek, Horvátországban még a magyarországinál is tizedével többet kell fizetni a tankolásért.

Több mint négyezren írták alá a KATA átalakítása elleni petíciót

Már több mint négyezren írták alá a Könyvelők Egyesülete által indított petíciót a KATA átalakítása ellen.  A módosítás 40 százalékos extrateherrel sújtaná a megrendelőt, ha évi 3 millió forintnál nagyobb forgalmat bonyolít egy kisadózó vállalkozóval. A kormány a bujtatott foglalkoztatás visszaszorítására hivatkozik és jövőre több tízmilliárd forint bevételre számít a változtatásból.

Újabb kamatcsökkentés jöhet

Újabb 15 bázisponttal, 0,6%-ra csökkenthetik az alapkamatot júliusban - ezt a jegybank alelnöke mondta az állami rádióban. De rögtön hozzá tette, ezzel vége a kamatvágásnak. Az általunk megkérdezett szakértők szerint még olcsóbbá válhatnak a hitelek. A forint erősödni kezdett, majd gyorsan visszagyengült a bejelentés után. Az előző, keddi kamatcsökkentés óta 350 felett jár az Euró árfolyama.

Majdnem utolérte Románia hazánkat a nettó átlagfizetésben

Már majdnem annyit ér a román nettó átlagfizetés, mint a magyar. Fél százalékra, havi egy kisebb bevásárlásra olvadt a különbség a két átlagbér vásárlóereje között tavaly az Eurostat friss összesítése szerint. A GKI-nál azt mondják, Romániában olcsóbb az élet, a keresetek pedig jobban megugrottak a magyarországinál magasabb munkaerőhiány miatt.

Törvény miatt drágulnak az üzemanyagok

Adóemelés miatt drágulnak az üzemanyagok. Július elsejétől automatikusan nő a jövedéki adó egy törvény alapján, mert az elmúlt negyedévben 50 dollár alá zuhant az olaj hordónkénti átlagára. Emiatt a benzin literje több mint 6 forinttal, a gázolajé pedig majdnem 13-mal többe kerül majd. A DK szerint a kormány bünteti az autósokat a koronavírus-válság miatt.  

Felülvizsgáltatná a KATA-t az Iparkamara

 Kétkulcsossá tennék a Kisadózó Vállalkozások Tételes Adóját és 40%-os extrateherrel sújtanák a megrendelőt, ha évi 3 millió forintnál nagyobb forgalmat bonyolít egy KATA-s vállalkozóval. A bujtatott foglalkoztatást akarják visszaszorítani. Ezt a Pénzügyminisztérium is indokoltnak tartja, egyelőre mégsem változtatnak a koronavírus-válság miatt

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való