KERESÉS search-close

"Velti László" szerzővel ellátott tartalmak

Velti László

Velti László által létrehozott tartalmak (100):

Milyen házra elég a falusi CSOK?

Jobbára felújításra szoruló ingatlant vásárolhatnak a családok az új falusi CSOK-kal. Leromlott és korszerűtlen a községi házak általános állapota a statisztikai hivatal adatai alapján. A 3 gyereket vállalók sok felé használt otthonhoz juthatnak a 10 milliós támogatással, de több milliót kell majd felújításra költeniük - a Híradónk által megkérdezett szakértők szerint. A Miniszterelnökség államtitkára ma azt mondta, a falusi élet nem járhat az életminőség romlásával.

 

Falusi CSOK: munka is kellene

Hitel nélkül otthonhoz juthatnak a 3 gyereket vállalók a falusi CSOK-kal a Duna House szerint. Az 5 ezer lelkesnél kisebb településeken, amelyek lakossága átlag felett csökkent. A pénzügyminiszter az RTL Híradónak azt mondta, csak jövőre 20 ezren vehetik fel az új támogatást ingatlan vásárlásához, 25 ezren pedig felújításhoz. A GKI viszont néhány ezer családdal számol összesen, szerintük munkahely kell, hogy a fiatalok a falvakban maradjanak.

60 napot kapnak, hogy eldöntsék, visszavásárolják-e lakásukat az államtól

60 napot kapnak azok, akik korábban a Nemzeti Eszközkezelőnek adták el otthonukat, hogy döntsenek: visszavásárolják-e lakásukat az államtól. Aki nem dönt, attól háromszoros bérleti díjat kérnek majd, és vissza sem vásárolhatják majd az ingatlant. Aki egy összegben fizet, kedvezményt kap, aki részletekben, az nem. Ők a jelenlegi bérleti díj mellett, akár 30 évig is törleszthetnek. A bedőlt hitelesek többsége nem számíthat ilyen mentőövre, pedig korábban a KDNP nekik is segítséget ígért. 

Küszöbön az újabb kenyéráremelés!

A KSH friss jelentése alapján 23 százalékkal drágább a búza, mint egy évvel ezelőtt. A nyugat-európai aszály felhajtotta a gabonaárakat a világpiacon. A magyar boltokban most 5-10 százalékkal többe kerülnek a sütőipari termékek, mint tavaly ilyenkor. A GKI Gazdaságkutató pedig további, átlagosan 5 százalékos drágulással számol.

Fordulat a devizahiteles perben

Ha a kölcsönt folyósították és az ügyfél törleszteni kezdett, nem tekinthető érvénytelennek a szerződése - így indokolta keddi döntését a Kúria az egyik devizahiteles perben. Ugyanezt a szerződést több mint 5 éve jogerősen érvénytelennek ítélte a bíróság az adós által kezdeményezett eljárásban, miután konkrét kölcsönösszeg nem szerepelt benne. Majd a bank adott be keresetet és pert nyert a Kúria későbbi jogegységi döntése után.

Drágulást hozhat az akcióterv

Drágulhatnak az ingatlanok és a 7 személyes autók a családvédelmi akcióterv miatt - a friss piaci elemzések szerint. A Duna House úgy számol, csak az új támogatások hatására egymillió forinttal emelkedhet év végéig egy átlagos, most 30 milliós budapesti lakás ára. A pénzügyminiszter szerint viszont nem okoznak majd drágulást a múlt vasárnap bejelentett intézkedések.

A rászorulók kimaradhatnak a családtámogatási kedvezményekből

A minimálbéresek nem kapnák meg egyszerre az új 10 milliós életkezdési kölcsönt és a 15 milliós CSOK-hitelt a Bankmonitor szerint. Úgy számolnak, legalább havi nettó 220 ezer forint jövedelmet kell igazolni együtt a két kölcsönhöz. Az új családpolitikai intézkedéseket Orbán Viktor jelentette be múlt vasárnap. A családügyi államtitkár ezután arról beszélt, hogy akár 35 millióhoz juthatnak, akik 3 gyereket vállalnak. A közmunkások és a munkanélküliek önmagában a kamatmentes hitelt sem tudnák felvenni - az eddig kiderült feltételek alapján.

Nem minden 40 alatti, házas asszonynak jár majd a kamatmentes kölcsön

A banki költségeket is az állam állja majd a vasárnap bejelentett, akár 10 milliós életkezdési hitelhez. Újabb részleteket árult el a családügyi államtitkár. Nem minden 40 alatti, házas asszonynak jár majd a kamatmentes, szabad felhasználású kölcsön, hanem csak az új gyereket vállalók kaphatnak belőle. Novák Katalin azt mondta, 5 éven belül kell gyereket szülni, különben visszamenőleg is kamatot fizettetnek majd a tartozásra.

Kamatmentes lesz a hitel, de nem mindenkinek

Kamatmentesen kapnak legfeljebb 10 milliós hitelt a 40 év alatti nők, ha házasok júliustól. A családügyi államtitkár ismertette a részleteket az Orbán Viktor által tegnap bejelentett intézkedéscsomagról. Szintén nyár közepétől ugyanannyi CSOK-hitel jár majd használt ingatlan vásárlásához, mint az újakhoz.  Az intézkedés legfontosabb pontjait megnézhetik ITT.

Európában nálunk a legdrágább a bankolás

A magyaroknak a legdrágább a bankolás Európában - a Nemzeti Bank friss, jövedelemarányos kimutatása szerint. Nálunk egy minimálbéres is ezer forintnál többet fizet havonta, vagyis a keresetének több mint 1 százalékát költi számladíjakra. A románok az ötödéből, a lengyelek a negyedéből, a franciák pedig a feléből megússzák ugyanezt. A Nemzeti Bank átalánydíj bevezetését és a tranzakciós illeték további csökkentését javasolja.

Drágulnak a folyószámlahitelek

20 % fölé emelkedett a folyószámlahitelek átlagos kamata - az énpénzem.hu számítása szerint. A bankok egy része lejárati időt vezetett be, emiatt nem halogathatja többé a visszafizetést, aki mínuszba megy. Több pénzintézet pedig azoktól is pénzt kér, akik hozzá sem nyúlnak számlájuk hitelkeretéhez - rendelkezésre tartási díj címén. A Híradónknak nyilatkozó elemzők körültekintésre figyelmeztetnek a változások miatt.

Többet ér a román minimálbér?

Többet ér az új román minimálbér, mint az új magyar - ezt a Portfólió számolta ki az Eurostat adataiból. A legkisebb nettó fizetés az idei emelések után is alacsonyabb maradt Romániában, de a vásárlóereje lehagyta a magyart. Ebben a rangsorban már csak a bolgárokat előzzük az Európai Unióban. A kormány szerint a magyarországi az egyik legdinamikusabb a minimálbér-növekedés.

800 ezer forint nettóért csábítják a henteseket Nyugat-Európába

Nemet mondtak a havi 200 ezres kezdő bérre a Metró áruházlánc dolgozói. Így náluk, ahogy a Tesconál még nincs idei bérmegállapodás. A kereskedelmi munkaadók többségével viszont kétszámjegyű fizetésemelésről egyeztek meg a szakszervezetek. Nagy a nyomás a cégeken, a henteseket például havi 800 ezer forint nettóért csábítják Nyugat-Európába. Az illetékes államtitkár azt mondta, hiszi, hogy kevesebben hagyják majd el az országot.

A negyedik legalacsonyabb minimálbért kapják a magyarok az EU-ban

A negyedik legalacsonyabb lett az új magyar minimálbér az Európai Unióban - az unió statisztikai hivatala szerint. A szlovák, a cseh és a lengyel tizedével magasabb a magyarországinál, több mint havi bruttó 165 ezer forintnyi. A legnagyobb szakszervezeti szövetség szerint megugorhat a kivándorlás a lemaradásunk miatt.

Az egykori devizahitelesekért aggódik a jegybank

A döntő többségük változó kamatozású kölcsönt fizet most, vagyis jelentősen drágulhat a törlesztője, ha a rekordalacsony kamatok emelkedni kezdenek. A Nemzeti Bank a hitelkiváltást akarja ösztönözni és a kereskedelmi bankokkal tárgyal - a Napi.hu értesülése szerint. A Bankszövetségnél Híradónknak már azt mondták, a pénzintézetek fix törlesztőre tesznek majd ajánlatot saját ügyfeleiknek várhatóan áprilisban.

 

Nem emelik a közmunkások bérét

Alig több mint 54 ezer forint marad a közmunkások bére. 5 nap múlva kapnak először fizetést az idei munkájuk után, de a pénzügyminiszter Híradónknak azt mondta, két év után sincs napirenden a járandóság emelése. Varga Mihály arról beszélt, hogy ösztönözni akarják a közmunkások elhelyezkedését a rekord magas munkaerőhiány miatt. A Közmunkás Szakszervezet szerint a többség hiába keres, nem talál állást.

7 hónappal ezelőtti szintjére erősödött a forint

Alig több mint 317-es árfolyamon kereskedtek ma az Euróval a bankközi piacon, tavaly nyáron még 330-as szinttel kellett a nyaralni készülőknek számolniuk. Most jól járnak a külföldi síelést tervezők és várhatóan minden belföldön autózó is. Legalábbis a Holtankoljak.hu szerint néhány forinttal csökkenhet az üzemanyagok literenként ára akár már péntektől. 

66 ezren egy éve munkanélküliek

Minden negyedik munkanélküli, több mint 66 ezer magyar legalább egy éve nem tud elhelyezkedni. Ez derül ki az állami foglalkoztatási szolgálat friss adataiból. Pedig a betöltetlen álláshelyek száma meghaladta a 72 ezret tavaly decemberre. Északkeleten majdnem tízszer annyi álláskeresőt tartanak nyilván, mint Északnyugaton.

Tovább drágulhatnak az építőanyagok

5-10%-kal tovább drágulhatnak az építőanyagok - ezt a gyártók szövetsége jelentette be a munkaerőhiányra és az energiaárak emelkedésére hivatkozva. Ezért és a kereslet élénkülése miatt újabb 10-12%-kal növekedhetnek idén az ingatlanárak országos átlagban a Duna House friss elemzése szerint. Egy lakásvásárlást tervező család átlagosan 3-4 millió forint plusz kiadásra számíthat.

 

Kétszer annyian keresnek kiadó lakást, mint egy éve!

Több mint kétszer annyian keresnek kiadó lakást most, mint tavaly ilyenkor az országban - az ingatlan.com adatai alapján. Szerintük sokan lemondtak arról, hogy saját otthont vásároljanak az egyre magasabb ingatlanárak miatt. A GKI Gazdaságkutató 8-10%-os lakbéremelkedéssel számol átlagosan a megugrott kereslet miatt.

10%-os fizetésemelést követelnek a közszolgáltatást ellátó állami vállalatok alkalmazottai

Legalább 10%-os fizetésemelést követelnek a közszolgáltatást ellátó állami vállalatok alkalmazottai. Vasutasok, postások és például vízművek dolgozói, akiknek csak átlagosan 5%-os bérfejlesztés járna idén egy tavalyelőtti megállapodás szerint. A munkaerőhiány miatt kérnek most több pénzt, és, mert bérfelszültséget okoz a minimálbér 8%-os emelése.

Hiába drágul az üzemanyag, többet tankoltunk

Hiába drágult 400 forint fölé az üzemanyagok literje, több mint 7 százalékkal többet tankoltunk tavaly, mint tavalyelőtt - az Ásványolaj Szövetség friss összesítése szerint. Az árak az idei év elejére mérséklődtek, de a héten újra emelkedni kezdtek. A benzin 4, a gázolaj pedig 11 forinttal drágult átlagosan literenként. A GKI úgy számol, az állam tavaly 60 milliárd forinttal nagyobb adóbevételre tehetett szert az üzemanyagokon.

 

Veszélyes is lehet a túlóra

Minden negyedik ellenőrzött dolgozó munkaidejével visszaéltek tavaly az első háromnegyed évben, 15 ezer munkavállaló esetében. Ez 9%-os növekedést jelent egyetlen év alatt - a Pénzügyminisztérium főosztályának friss jelentése alapján. Azt írják, egyes munkakörökben rendkívül veszélyes lehet, hogy a megengedettnél tovább dolgoztatják az embereket. A legnagyobb szakszervezeti szövetség szerint idén még kiszolgáltatottabbak a munkavállalók az új túlóratörvény miatt.

Háromszor többet kereshetnek a Németországban dolgozó magyarok

Az itthoni átlag majdnem háromszorosát kapják kézhez a Németországban dolgozó magyarok - ezt a G7 gazdasági portál számolta ki a német munkaügyi hivatal adataiból. Már 200 ezernél is többen élnek kint és egy év alatt több mint 5 százalékkal, havi 565 ezer forintra emelkedett a nettó átlagkeresetük.

Budapesten drágultak legjobban a lakások

Budapesten drágultak a legjobban a lakások Európában, egyetlen év alatt 19 százalékkal - az egyik nemzetközi tanácsadócég összesítése szerint. A GKI Gazdaságkutató a következő 2-3 évre is áremelkedéssel számol, szerintük csak idén újabb 15 százalékkal drágulhatnak az ingatlanok a magyar fővárosban.

Olcsóbb lehet a bankolás


szerző:
2019.01.12. 18:27
Olcsóbb lehet a bankolás

A pénzügyminiszter azt mondta, megvizsgálják, érdemes-e tovább csökkentetni a tranzakciós illetéket. Egyelőre csak az átutalás illetékmentes legfeljebb 20 ezer forintig, ennyit engedett a kormány idén január elsejétől. Előzőleg másfélszeresére drágult a bankolás Magyarországon az adó 2013-as bevezetése óta.

Kötelező biztosítás: 4-5 %-os emelkedés várható

Várhatóan 50 ezer forint fölé ugrik a kötelező biztosítás átlagos éves díja, miután 4-5%-kal emelkednek a tarifák januárban - a Független Biztosítási Alkuszok Szövetsége szerint. Több az autó és nagyobb a munkaerőhiány, részben a szerelők bérének növekedésével magyarázzák a drágulást. Az áremelés folytatódhat, akinek a szerződése később évfordulós még rosszabbul járhat.

Kárbejelentés már mobilról is

Elindult az autósok digitális kárbejelentője. Belföldön, a hagyományos kék-sárga nyomtatvány helyett használhatják. Az ingyenes applikáció nem hagyja, hogy hibásan vagy hiányosan adják meg az adatokat, és fényképeket illetve videókat is csatolhatnak vele a baleseti helyszínről. Hetekkel gyorsíthatja a kárrendezést a Biztosítók Szövetsége szerint. Már ma, az első napon több mint 26 ezren töltötték le mobiltelefonjukra az alkalmazást.

Drágulást hozhat a minimálbér-emelés

Hiába csökkenhet a munkaadói járulék, a Híradónknak nyilatkozó vállalkozók mégis áremelésre készülnek. A Portfólió kiszámolta, 1 millió 1 százezer dolgozót érint Magyarországon az idei 8%-os kötelező bérfejlesztés, minden negyedik munkavállalót. Békés megyében foglalkoztatják arányaiban a legtöbb minimálbérest, kétszer annyit, mint Budapesten.

Pénteken csökken az üzemanyag ára

Másfél éve nem adták ilyen olcsón a benzint Magyarországon, pedig a piaci elemzők két hónapja még minden idők legnagyobb drágulását várták. Pénteken 10-10 forinttal csökken mindkét üzemanyag ára, a 95-ös benzin 341, a gázolaj pedig 375 forintba kerül majd literenként. A GKI szerint viszont akár már tavasszal ismét 400 forint közelébe drágulhatnak az üzemanyagok.

 

10 %-kal lett olcsóbb a tej

Több mint 10%-kal lett olcsóbb a tartós tej a terméktanács szerint. Teljes egészében átengedték az áfacsökkentés hatását az áruházláncok - ez derült ki szerdán reggel, miután először kinyitottak a boltok az újévben. Az Agrárminisztérium úgy számol, egy négyfős család 6-7 ezer forintot takaríthat meg idén az adócsökkentéssel. 

 

Üdülési rekordok dőlhetnek meg, érdemes már most megtervezni a jövő évi pihenést

Akkorát nőhet a turistaforgalom az újévben, hogy érdemes már most megtervezni a jövő évi üdüléseket - a Szállodaszövetség elnöke szerint. Az egyik legnagyobb cafetéria-tanácsadó cég úgy számol, a munkáltatók 50%-kal több pénzt utalnak majd a SZÉP-kártyákra, miután több népszerű béren kívüli juttatás adókedvezménye megszűnik holnaptól. A szállodák már idén Szilveszterre is hónapokkal előre megteltek. 

Adócsökkentés: drágább éttermek

Lenyelték az áfát a vendéglősök. Hiába csökkent 5%-ra az éttermi étkezés áfája, 6%-kal drágultak a vendéglők a KSH friss adatai alapján. A tulajdonosok főleg a rekord magas munkaerőhiányra hivatkoznak, azt mondják, béremelésre kellett a pénz. Ugyanakkor a kereslet is jelentősen nőtt, egy év alatt 10%-kal gyarapodott a vendéglátóhelyek forgalma.

Megszűnik az Erzsébet-utalvány

Az állami forgalmazó honlapján az adókedvezmény jövő évi kivezetésére hivatkozik. A munkáltatók egy része viszont úgy tudjuk, továbbra is kínált volna Erzsébet-utalványt a dolgozóinak, hiába emelkedik az adóteher. Ők most például attól a külföldi cégtől rendelhetnek új étkezési utalványt, amelyiket a kormány 6 éve kiszorított a piacról, és amelyik sok milliárdos kártérítési pert nyert az állammal szemben.

 

3500 forinttal emelkedik az átlagnyugdíj

3500 forinttal, több mint havi 133 ezer forintra nő az átlagnyugdíj januártól a kormány szerint. Ezt Híradónk megkeresésére közölték. Egy hete 2,7%-os emelést hirdetett ki a Közlönyben, pedig ennél a jegybank is magasabb inflációval számol. A Nyugdíjasok Országos Képviselete már a válság miatt felfüggesztett korrekciós szabályok visszaállítását kéri a miniszterelnöktől, hogy a növekvő munkabérekhez is igazítsák a nyugdíjakat.

Túlóratörvény: Képtelenség lesz kiszűrni az új szabályok visszaélőit

Képtelenség lesz kiszűrni az új túlóra-szabályok visszaélőit - a Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint. Úgy számolnak, átlagosan 84 évente egyszer vizsgálhat egy céget a munkaügyi hatóság, annyira kevés az ellenőr. A vállalkozók érdekképviseletének korábbi főtitkára pedig úgy tudja, egyre több cég készül a 400 óra túlmunkáról szóló szerződésmódosításra. A kormány fél éve hatékonyabb ellenőrzéseket ígért.

Életszínvonal: az utolsó előtti helyen állunk

Az Unióban a második leggyengébb a magyarországi életszínvonal- az unió statisztikai hivatalának friss összehasonlítása szerint. A magyarok tényleges fogyasztása mindössze 62 százalékát érte el tavaly a 28 tagállam átlagának. A horvátokkal egy szinten, már csak a bolgárokat előzzük meg, a románok is lehagytak minket. A GKI szerint főleg, mert máshol jobban emelkedtek a jövedelmek.

Hogyan számolják el a túlórákat?

Részigazság, amit a Fidesz terjeszt, hogy ezután is havonta ki kell fizetni a túlórát - ezt az egyik legnagyobb szakszervezeti tömörülés, a Liga elnöke mondta Híradónknak. Az eredeti beosztástól eltérő, rendkívüli munkát valóban a következő fizetéssel kell rendeznie a munkáltatónak, de a hónapokkal előre tervezett túlórák elszámolására mostantól akár 3 évük lehet a törvény szerint. A munkaadók érdekképviseleténél azt mondják, nem mindenki akar több pénzt, inkább pihenőnapot akar a többletmunkájáért.

Aggódnak a bírói függetlenségért

Rombolja a befektetői bizalmat a közigazgatási bíróságok felállításáról szóló döntés a Helsinki Bizottság szerint. Civil jogvédők nem értik, miért nem várták meg a kormánypártok a Velencei Bizottság állásfoglalását. Korábban az igazságügyi miniszter kérte a független tanácsadótestület véleményét. A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön azt mondta, később veszik fontolóra a Bizottság ajánlását. Ellenzéki képviselők szerint a bírói függetlenséget veszélyezteti a szerdai döntés.  

 

Csak január végén juthat pénzhez, aki most kéri az új CSOK-hitelt

Csak január végén juthat pénzhez, aki ma kéri az új CSOK-hitelt - a Bankráció szerint. Elnyúlik az ügyintézés a fokozott érdeklődés miatt. Néhány napja igényelhető a kibővített kölcsön, mára pedig a bankok szinte mindegyike meghirdette saját konstrukcióját. A törlesztő mindenhol azonos, de a kezdeti költségeken akár 160 ezer forintot spórolhat, aki körültekintő döntést hoz.

Mire lesz elég a falusi CSOK?

Sokszor annyi pénz kell, hogy a falvakban maradjanak a fiatalok, mint amennyiről a kormány döntött - a GKI Gazdaságkutató szerint. Tegnap, a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, hogy indul a falusi CSOK, és utakat illetve bölcsődéket fejlesztenek majd - jövőre összesen 150 milliárd forintból. Az Önkormányzatok Szövetségénél azt mondják, új munkahelyekre, nem pedig községi otthonteremtési támogatásra van szükség.

Jól járhatnak a bedőlt hitelesek

Az általunk megkérdezett elemzők szerint jól járhatnak azok a bedőlt hitelesek, akik az Eszközkezelőtől bérlik korábbi saját ingatlanukat. 7 millióért juthatnának a ma már 40 milliót érő otthonukhoz - így számol a Bankmonitor, miután újabb részletek derültek ki a kedvezményes visszavásárlásról. Nem piaci értéken kellene megvenniük egykori lakásukat, hanem a korábbi vételáron, amennyit az állam fizetett a bankoknak. Ebből kapnának 15-35 százalék engedményt - ha egy összegben rendezik az adásvételt. A tervezet szerint viszont 5 évig nem adhatnák el az ingatlant.

Nagyobb lett az egyenlőtlenség a legjobban és a legrosszabbul keresők között

Több mint 8 százalékkal, nettó 108 ezer forintra nőtt egy átlagos magyar havi jövedelme tavaly, amelynek a nagyját el is költötte - az életszínvonalról szóló friss KSH kiadvány alapján. Az egyenlőtlenség viszont fokozódott a legjobban illetve a legrosszabbul keresők között. És az elmaradott térségek sem tudtak felzárkózni.

Van, ahol mégis kapnak Erzsébet-utalványt

A nyugdíjasok egy része mégis kap Erzsébet-utalványt, vagy legalábbis készpénzt az ünnepekre. Az ajándék az önkormányzatoktól érkezik. Az összeg eltérő, és van, ahol kizárólag rászorulóknak, míg máshol minden 70 év felettinek jár. A támogatás sokfelé már hagyomány, a települések többségének viszont egyáltalán nem telik rá az Önkormányzatok Szövetsége szerint.

 

Soha nem volt ekkora különbség a benzin és a dízel ára között

Soha nem volt ekkora különbség a gázolaj és a benzin ára között Magyarországon. 51 forinttal drágább most a dízel literje nálunk, miközben Európa nagy részén még mindig olcsóbban adják, mint a benzint. Németországban éppen 51 forinttal kérnek kevesebbet érte, mint a 95-ösért a Holtankoljak.hu szerint.

20 ezer ukrán vendégmunkás jött

Többszörösére, nagyjából 20 ezerre emelkedett az ukrán vendégmunkások száma Magyarországon. Erről a pénzügyminiszter beszélt. A kormány két éve még hallani sem akart az Európai Unión kívüli nem magyar vendégmunkásokról, de másfél éve már belső Ukrajnában indított toborzókampányt. Varga Mihály szerint megérte az intézkedés. A Vasas Szakszervezeti Szövetségnél viszont azt mondják, az ukránok egy része - ahogy betanítják - továbbáll. 

Évi 400 túlórát engedélyeznének – 300 helyett

Életveszélyes a fideszes túlóraemelési javaslat a Közúti Közlekedési Szakszervezet szerint. Azt mondják, a buszsofőrök egy része már annyit dolgozik, hogy nem küldhetik még többször az utakra. A munkaadók elismerik, nem feltétlenül a jövedelmeket, hanem a kényszerszabadságokat növelné a változtatás.

Öntik haza a pénzt a külföldre vándorolt magyarok!

Több mint 270 milliárd forintot utaltak egyetlen év alatt Magyarországra - az Eurostat friss adatai alapján. Ez nagyjából 10 százalékos növekedést jelent. A Tárki kutatása alapján arányaiban tőlünk távozik a legtöbb diplomás Európába. A pénzügyminiszter az RTL Híradónak azt mondta, örülnek, hogy a magyarok így helyt állnak külföldön, de még jobban örülnének, ha minél többen térnének haza.

Spórolhat, aki nem kapkod a kibővített CSOK-hitel igénylésével

Akár 300 ezer forintot spórolhat, aki nem kapkodja el az új, kibővített CSOK-hitel igénylését. Ekkora különbséggel számíthatnak fel kezdeti költségeket a pénzintézetek - a Bankráció szerint. A kormány döntése alapján jövő szombattól jár a kedvezményes kölcsön a kétgyerekeseknek, de az elemzők azt mondják, érdemes december közepéig várni a döntéssel, amire a bankok többsége meghirdeti saját konstrukcióját.

Vásárlás: egyre nagyobb a leszakadás

Majdnem kétszer annyit hagynak a boltokban a budapestiek, mint az ország északi és keleti megyéiben élők. Egy fővárosi több mint 120 ezer, egy észak-alföldi viszont alig 70 ezer forintot költ átlagosan havonta. Ezt a Blokkk.com szakportál számolta ki a KSH adatai alapján. A híradónak nyilatkozó elemző szerint ez is hozzájárul ahhoz, hogy az elmaradott régiók még inkább leszakadnak.

Alapos házkutatás a csalással gyanúsított Simonkánál

Megszállták a rendőrök Simonka György érdekeltségeit. Egyszerre tartottak házkutatást békés megyei településeken, céges telephelyen, a kormánypárti képviselő otthonában, és az egyik Fidesz irodában is. Simonka mentelmi jogát két hete függesztette fel az Országgyűlés, mert az ügyészség szerint majdnem másfélmilliárdos, bűnszervezetben elkövetett csalás érintettje. A tótkomlósi Fidesz-elnök úgy tudja, pályázati iratokat foglaltak le a nyomozók.

Ismét átszabták a cafetériát a kormánypártok

20 százalékkal jobban járhat, aki önkéntes egészség- vagy nyugdíjpénztárba kéri a béren kívüli juttatását jövőre, ekkora visszatérítésre lesz jogosult utólag a személyi jövedelemadóból. Az Országgyűlés friss döntése alapján meccsbelépő és például koncertbérlet jár majd adómentesen a dolgozóknak. A legnagyobb szakszervezeti tömörülés elégedetlen, sőt azt mondják, újabb tüntetésre készülnek.

 

Szerdától újabb 7 forinttal csökken a benzin ára

7 forinttal tovább csökken a benzin átlagára szerdától - az állami hírügynökség értesülése szerint. Így összességében 18 forinttal lesz olcsóbb a 95-ös literje, mint múlt hétfőn volt. Hirtelen és óriásit változott a hangulat a világpiacon, majdnem 20 százalékot zuhant az olaj ára. Az elemzők legtöbbje ugyanakkor azt mondja, az áresés csak átmeneti lesz.

Az öngondoskodást ösztönöznék a nyugdíjelőtakarékossági állampapírral

Jön a nyugdíjelőtakarékossági állampapír. A pénzügyminiszter jelentette be, új konstrukción dolgoznak, mert az öngondoskodást akarják ösztönözni. Varga Mihály azt ígérte, az eddigi megtakarítási formákhoz, így az önkéntes pénztári befizetések 20%-os támogatásához nem nyúlnak. A miniszter szerint az új állampapír azoknak jó, akik állami garanciára vágynak pénzgyűjtéshez. De úgy véli, nem teremtenek konkurenciát.

Tovább maradhat a lakásáfa

Mégsem szűnik meg jövőre a kedvezményes lakásáfa - legalábbis a kormány ezt javasolja az Országgyűlésnek. 4 évvel tovább, 2023 végig maradna az alacsony, 5%-os kulcs, de kizárólag olyan ingatlanokra járna, amelyekre múlt csütörtökig végleges építési engedélyt szereztek.

Néhány kedvezmény megmaradhat

Mégis megmaradna a cafeteria-adókedvezmények egy része jövőre is a kormány tervei szerint. De a szakszervezetek követeléseivel ellentétben nem a lakhatásra, munkába járása, vagy étkezésre lehet majd igénybe venni a kedvezményt, hanem például focimeccsekre, vagy színházba lehet belépőt venni.

Egyre többen adósodnak el

A jegybank friss adatai alapján harmadával több lakáshitelt és csaknem másfélszer annyi személyi kölcsönt vesznek fel a magyarok, mint egy éve. A Nemzeti Bank igazgatója Híradónknak azt mondta, nincs miért aggódni, mert sokkal kevesebb az eladósodott család nálunk, mint az Európai Unió többi tagállamában átlagosan.

Már a postán a nemzeti konzultáció kérdőívei

A kérdőívet mindenki megkapja - jelentette be Novák Katalin államtitkár. A kormány összesen 11 kérdést tesz fel az embereknek, ezúttal családügyi témában, de a bevándorlás kérdése sem maradt ki. A szocialisták szerint: „bugyuták a kérdések”.

Novák Katalin elismerte: önmagában nem elég a 10 milliós CSOK-hitel

4+4 évet kapnak a párok, hogy két gyerekük szülessen a 10 milliós CSOK-hitel fejében - ezt a családügyi államtitkár közölte Híradónk kérdésére. Novák Katalin szerint előrelépés a kedvezményes kölcsön, de elismerte, önmagában kevés, hogy új otthonhoz juttassa a két gyereket vállalókat. A Hitelnet úgy számol, a fiatalok nagy részének további, piaci hitelre lesz szüksége, és a szülői házat is elzálogosíthatják.

Akár havi 40 ezer forint bölcsődei hozzájárulást is kaphatnak a szülők

Akár havi 40 ezer forint bölcsődei hozzájárulást kaphatnak a szülők az ország nagy részén, ha visszamennek dolgozni - ezt a kormány illetékese közölte az állami hírügynökséggel. 5 hónapostól óvodás korig, a gyerek után fizetendő térítési díj felét állják majd európai uniós forrásból. A rekord magas munkaerőhiányt akarják enyhíteni.

8-10 százalékkal drágulnak a kötelező biztosítások

8-10 százalékkal, 25-26 ezer forintra drágul a kötelező biztosítás éves díja a most évfordulós autósok tömegénél - ezt a piacvezető alkusz cég számolta ki, miután meghirdették új tarifáikat a biztosítók.

Tovább nőnek az albérletárak az országban

Átlagosan 8-10%-kal tovább drágulhatnak az albérletek egy év alatt. A díjak már több mint 80%-kal emelkedtek az elmúlt négy évben. A Habitat for Humanity civilszervezet szerint jelenleg egymillióan élnek albérletben az országban, és a többség már nem gondolkodik saját lakáson az egyre durvább ingatlanárak miatt.

100 ezres különbségek a bérekben

Több mint 100 ezer forinttal kevesebbet visznek haza átlagosan az Észak-Alföldön dolgozók, mint akik Budapesten vállalnak munkát - a KSH adatai szerint. Csaknem tizedével emelkedett a bérkülönbség egy év alatt a legmagasabb és a legalacsonyabb keresetű régió között. A nettó fizetések csak a fővárosban haladták meg az országos átlagot.

Dupla állami támogatást kap, akinek csütörtöktől sikerül otthagynia a közmunkát

A pénzügyminiszter bejelentette, havi 45 ezer 600 forintra emelik a tavalyelőtt bevezetett elhelyezkedési juttatást. Varga Mihály szerint így 50 ezerrel csökkenhet a közmunkások száma. A szakszervezetnél viszont azt mondják, alig valaki élhet a lehetőséggel, mert a többség hiába keres, az otthona környékén nem talál munkát.

 

CSOK: gyorsan elfogyhat az előny

Gyorsan dönteniük kell a lakásvásárlásra készülőknek, ha ki akarják használni az új, kibővített CSOK-hitel előnyét - a Portfólió szerint. Úgy számolnak, hamarosan teljesen felemésztheti a most bejelentett többlettámogatás értékét a kedvezményes lakásáfa megszüntetése.

Kiterjesztik a CSOK-ot

15 millió forintra bővítik a háromgyerekeseknek járó CSOK-hitelt, és 10 millióig a kétgyerekesekre is kiterjesztik a kedvezményes kölcsönt - ezt a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be. Gulyás Gergely elismerte, hogy drágultak az ingatlanok a CSOK hatására, azt mondta, azért csak 5 millióval növelik a felvehető hitelösszeget, nehogy az árak tovább emelkedjenek. A változtatást a lakástakarékok támogatásának megszüntetéséből fedezik. 

Megszűnhet a kulturális tao?

Napokon belül megszüntethetik, vagy gyökerestől átalakíthatják a kulturális Tao-támogatást - értesült az Index. Emiatt bezárástól tartanak eddig sikeres magánszínházakban, miután ők teljes állami támogatás nélkül maradnának. L. Simon László, az előző Orbán-kormány kulturális államtitkára már néhány hónapja felülvizsgálatról beszélt, és azt állította, a kultúrába folyó tao 30 százalékát ellopják.

Sztrájkolni is készek az eladók

Két nagy bolthálózatnál is sztrájk lehet, miután felmondta velük kötött megállapodását a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete. Ezek a dolgozók most legalább havi 210 ezer forintos alapfizetést követelnek, ami a többi kereskedelmi láncnál szerintük már általános.

Drágulhat a közös költség

Drágulhat a közös költség a lakástakarékok támogatásának megszűntetése miatt. A Társasházkezelők Szövetsége úgy számol, több mint egymillió családnak kell mélyebben zsebbe nyúlnia, ahogy lejárnak az eddigi szerződések, mert csak így tudják pótolni a felújításokhoz adott állami támogatásokat. A kormány érdemben nem reagált.

Jön a falusi CSOK


szerző:
2018.10.18. 17:07
Jön a falusi CSOK

A családügyi államtitkár Híradónknak azt mondta, az 5 ezer lelkesnél kisebb községekben jár majd plusz pénz, hogy fokozzák a kistelepülések vonzerejét. A Hitelnet szerint az ilyen falvak többségében eddig alig vettek fel CSOK-ot és a nem számítanak arra, hogy a jövőben ez érdemben változni fog.

Százezrekkel drágul a lakásfelújítás

Több százezer forinttal többe kerülhet ugyanaz a lakásfelújítás az eddigi lakástakarék hiányában a Bankmonitor szerint. A felújításoknál ugyanis egyáltalán nincs alternatívája az állami támogatásnak. Alig néhány hónapja még a kormány is arról írt Híradónknak, a pénztárakon keresztül igyekeznek ösztönözni a válság óta tömegesen elmaradt otthonfelújításokat.

Szinte sehol sem drágult ennyire az élelmiszer

Párját ritkítja az élelmiszerek magyarországi drágulása az Európai Unióban - a G7 gazdasági portál szerint. Majdnem 25 százalékkal emelkedtek az árak az elmúlt 8 évben átlagosan, ami a negyedik legnagyobb drágulás a 28 tagállam rangsorában.

Másképp jelzik az üzemanyagokat

Holnaptól új, egységes címkékkel kell jelölni az üzemanyagokat az Európai Unióban. "E" és "B" betű között kell választaniuk az autósoknak, és a "B" nem a benzint, hanem a gázolajat jelöli majd. Az Ásványolaj Szövetség mégsem számít kavarodásra, miután a régi jelölések az oszlopokon maradnak

Közel a csúcshoz az üzemanyagár

Minden korábbinál többe kerülhet Magyarországon az üzemanyag a legfrissebb piaci előrejelzések alapján. A gázolaj szerdán 8 forinttal, átlagosan 435-re drágul tovább literenként, így máris az öt és fél évvel ezelőtti rekordár közelébe ér.

 

A többség átlag alatt kereshet

Az emberek csaknem 70 százaléka átlagfizetés alatt keres Magyarországon - erre jutott a Policy Agenda a Pénzügyminisztériumtól kikért adatokból. Kiszámolták azt a mutatót is, amely szerintük közel áll a valósághoz. Ez mindössze havi bruttó 242 ezer forintra jött ki, az átlagbérnél 85 ezerrel kevesebbre.

Elégedetlenek az oktatással a munkaadók

Újra 18 éves korra emelnék a tankötelezettséget, és kötelező vizsgához kötnék az általános iskola befejezését a munkaadók. Ennek oka, hogy szövetségük szerint a diákok negyede funkcionális analfabétaként kezdi a középiskolát.

Vita a Malév-ház vételáráról

Majdnem 3 milliárd forintért egy részben offshore hátterű cégtől vette meg az állam az egykori Malév-székházat - értesült az Átlátszó.hu. Több mint tizedével drágábban, mint amennyiért év elején akarták. Ehhez az épülethez és egy másik budapesti ingatlanhoz egy tavaly év végi törvénymódosítás alapján, elővásárlási jogával élve jutott a Miniszterelnökség.

Naponta nyolc családnak kell elhagynia otthonát

A jegybank friss adatai alapján naponta nyolc család vesztette el otthonát idén az első félévben bedőlt hitel miatt. Az MSZP szerint a kormánypártok magukra hagyták a bajba került adósokat. A KDNP viszont azt írta, dolgoznak a könnyített törlesztés lehetővé tevő javaslatukon.

Újabb drágulás jöhet – emelkedhet a sertéshús ára is

Jelentősen drágulhat sertéshús - az Agrárgazdasági Kamara szerint. Emelkedtek ugyanis a takarmányárak az aszály miatt, és ebben az ágazatban is kénytelenek magasabb bért fizetni a munkaerőhiány miatt.

Nyugdíj: átlagosan 16 ezer forint járhat

Egy átlagos nyugdíjas 16 ezer forint prémiumra számíthat novemberben - így számol az RTL Híradónak nyilatkozó szakértő. Vagyis négyezer forinttal többet kaphatnak, mint tavaly, mert a gazdasági növekedés is nagyobb.

Lassabban haladnak az építkezések

 Több mint 3 és fél évig tarthat, mire elkészül egy társasház Budapesten, kétszer annyi ideig, mint egy évtizede a devizahitelezés csúcsidőszakában. Nincs elég szakmunkás, ugyanakkor egyre nagyobb lakóparkokat rendelnek

Fidesz: mégis lehet kompenzáció

Mégis kompenzálnák a nyugdíjasokat az áremelkedések miatt. Ezt a Fidesz frakcióvezetője mondta Híradónknak, miután a várhatóan elúszott nyugdíjkiegészítésről kérdeztük. A statisztikai hivatal mindössze 2,6%-os inflációt mért január és augusztus között.

Árat emelnek a fuvarozók


szerző:
2018.09.11. 18:36
Árat emelnek a fuvarozók

15-20%-os azonnali fuvardíj-emelést jelentettek be a szállítói érdekképviseletek. Azt mondják, főleg a munkaerőhiány, a megugrott bérköltségek miatt kényszerülnek drágításra, különben szerintük áruhiány lépne fel és szolgáltatások is akadoznának az országban.

Rekord: 83611 betöltetlen állás

Új történelmi rekord, több mint 83 ezret álláshely maradt betöltetlenül az országban - a legfrissebb hivatalos statisztika alapján. Az éttermek egy év alatt 6 százalékkal drágultak a soha nem látott munkaerőhiány hatására, pedig akár 8 százalékkal olcsóbbak lehetnének az idei áfacsökkentés miatt. A vendéglősök béremelésre költötték a pénzt. Ennek ellenére ők is több alkalmazottat keresnek most, mint korábban bármikor.

Napi ötezret költ egy átlagos magyar ember

Napi ötezer forintot költ egy átlagos magyar - ezt a Blokkk.com szakportál számolta ki a statisztikai hivatal friss adataiból. Ebben az élelemre, a lakhatásra, és az üdülésre fordított összegek, minden kiadás szerepel. 5 év alatt összességében ötödével nőtt a fogyasztás az országban - reálértéken.

Vita a minimálbér-emelésről

Legfeljebb 5-10 százalékkal tudják emelni a minimálbért és a garantált bérminimumot január elsejével a munkaadók - ezt a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára árulta el az RTL Híradónak. Erre is csak akkor lesz lehetőségük, ha csökken a béreket terhelő járulék Dávid Ferenc szerint.

MNB: Aki nem lép, rosszul járhat

Rosszul járhat, aki nem lép, és nem cseréli biztonságosabb fix törlesztésűre a lakáshitelét - az általunk megkérdezett elemzők szerint. A Nemzeti Bank is elégedetlen, szerintük az emberek nem érzik a kockázatot a jelenlegi, rekord alacsony kamatok miatt.

Nagyobb lesz a létszámleépítés?

A dolgozók majdnem felét elküldhetik a minisztériumoktól. A Népszava és a 24.hu minisztériumi dolgozókra hivatkozva számolt be arról, hogy több tárcánál az állománygyűléseken 40 százalékos leépítésekről beszéltek az illetékes államtitkárok. Ez a szám épp a kétszerese annak, amit korábban bejelentettek. A kormány azt közölte: még nem született döntés a pontos számokról.

10%-kal drágulhat a tojás

A tojás is 10 százalékkal drágulhat a következő hónapokban - ezt a Termékszövetség elnöke mondta az RTL Híradónak. Néhány napja derült ki, hogy ilyen mértékben emelkedhet a baromfihús ára az Európát érintő szárazság miatt. Emiatt drágul a takarmány drágul, hiszen kevesebb van belőle. Magyarországon az év elejei csúcsa óta folyamatosan csökkent a tojás ára, de még most többe kerül, mint tavaly ilyenkor.

 

Drágul a 10 napos sztrádamatrica

Majdnem 18%-kal, 3500 forintra drágul a 10 napos autópálya-matrica októbertől, a fuvarozóknak pedig csaknem 6%-kal kell majd több e-útdíjat fizetniük januártól - ezt a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be. Gulyás Gergely azt mondta, évek óta nem emelték a díjakat, és falusi utak fejlesztésére költenek majd a többletbevételből. A Fuvarozók Ipartestülete szerint a bolti termékek és a szolgáltatások is drágulnak majd a díjemelés miatt.

 

Újra csúcson a lakáshitelezés

Megközelítőleg annyi lakáshitelt vesznek fel a magyarok, mint 10 éve a devizahitelezés csúcsidőszakában - a legfrissebb adatok alapján. A Nemzeti Bank szerint nincs ok aggodalomra, mert a családok forintban adósodnak el, és egyre többen legalább 5 évre fixált kamatozású kölcsönt választanak.

Szerdától ismét drágul a benzin

Szerdától ismét 400 forint felé emelkedik a benzin literenkénti átlagára. A GKI Gazdaságkutató friss prognózisa szerint kisebb ingadozásokkal ugyan, de akár fél éven belül 470 forintig drágulhat az üzemanyag literje - főleg, mert tovább emelkedhet az olaj ára.

1,2 millió ember vándorolna ki

Egy friss közvéleménykutatás szerint ennyien tervezik, hogy a jövőben elhagyják Magyarországot, és külföldön vállalnak munkát. A kormány szerint tavaly már többen jöttek haza, mint amennyien külföldre mentek.

Tovább drágulhat az építkezés

További kétszámjegyű drágulás várható az építőiparban. A tégla és a beton már most több mint tizedével, a munkaerő pedig néhol ötödével többe kerül, mint egy éve - az Építési Vállalkozók Szakszövetségének friss felmérése szerint. Arra számítanak, hogy kevesebb új lakás épül mostantól, miután a kormány egyértelművé tette, 2020-tól nem hosszabbítja meg a kedvezményes lakásáfát.

Hitellel készülnek a tanévre

Több mint kétszer annyi fogyasztási hitelt vettek fel idén nyáron a magyarok, mint két éve - a jegybank adatai alapján. Olcsóbbá válták a szabad felhasználású kölcsönök, az áruhiteleket pedig a tanévkezdés miatt keresik többen. A Nemzeti Bank minden szülőt alapos mérlegelésre bíztat. Az ingyenes áruhitel azonnal 20%-kal kamatozhat, ha késedelembe esnek a törlesztéssel.

 

Meghalt Székhelyi József


szerző:
2018.08.22. 19:06
Meghalt Székhelyi József

Elhunyt Székhelyi József – a halálhírt az Élet Menete Alapítvány közölte Facebook oldalán. A színművésznek tüdőrákja volt, és Híradónknak korábban azt mondta, erősnek érzi magát ahhoz, hogy legyőzze a kórt.

Az apáknak is járjon kedvezmény!

Diszkriminatív a kormányrendelet, amely szerint csak nők élhetnek a diákhitel kedvezményekkel - ezt állapította meg Székely László, az Alapvető Jogok Biztosa. Az idei évtől a háromgyerekes anyáktól a teljes, a kétgyerekesektől pedig a tartozás felét átvállalja az állam - apáknak viszont nem jár ugyanez a kedvezmény.

Már 4 millió 200 ezer forint megtakarítása van átlagosan egy magyarnak

Már 4 millió 200 ezer forint megtakarítása van átlagosan egy magyarnak a Nemzeti Bank friss statisztikája alapján - ezt az enpenzem.hu szúrta ki. Egy év alatt összességében tizedével gyarapodott az emberek pénzügyi vagyona. A kormány gazdaságpolitikai sikerként értékeli a számokat. A szocialisták szerint nőnek a különbségek a tehetősek és a szegények között.

Milliárdokat dobnak ki a szülők

50 ezer forintot bukik egy gyerek, ha nem nyitnak neki Babakötvényt - így számol a G7 gazdasági portál. A jogosultak alig tizede él ezzel a lehetőséggel - az Államkincstár adatai alapján. Így az elmúlt több mint egy évtizedben, amióta jár a támogatás több mint 450 milliárd forintról mondtak le a családok azzal, hogy az újszülöttek után járó 42 ezer 500 forintot nem fektették babakötvénybe.

 

Aszály: drágulnak a zöldségek

Durván drágulni kezdtek a zöldségek a szélsőséges időjárás hatására. A korai burgonya majdnem 40, a káposzta pedig több mint 40%-kal többe kerül, mint egy éve – a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való