KERESÉS search-close

Bestseller lett a Mein Kampf Németországban

szerző:
2016.02.24. 15:06
Ha hiszik, ha nem, ez egy idei hír: viszik Hitlert, mint a cukrot! Azt is elmagyarázzuk, hogy egyesek szerint ez miért jó és fontos.
Bestseller lett a Mein Kampf Németországban
Adolf Hitler náci eszméit taglaló könyvének kritikai kiadása januárban jelent meg Németországban, és
 

alig egy héttel a megjelenés után el is kapkodták az összes példányt.


A diktátor fajelmélettel, árja felsőbbrendűséggel kapcsolatos elképzeléseit és antiszemita gondolatait taglaló mű, melyet a megbukott sörpuccs utáni börtönévei alatt írt a húszas években a landsbergi börtönben, egyes országokban évtizedekig volt tiltólistán. A könyv kiadásának jogai egészen 2015-ig a bajor szövetségi állam kezében voltak, 2016 január 1-től azonban megszűnt a jogvédelem, a könyv így szabadon terjeszthető és kiadható.

Így jelenhetett meg idén az írás, de nem eredeti formájában, hanem úgynevezett kritikai kiadásban. Ez azt jelenti, hogy Hitler eredeti szövegeit kiegészítették több száz oldalnyi tudományos magyarázattal történészek és szociológusok tollából. Sőt, a Német Pedagógusok Szövetsége szerint célszerű lenne az új kiadást a kötelező iskolai tananyag részévé tenni. Azzal érvelnek, hogy a diákok így irányítottan, kritikai észrevételek mentén ismerkedhetnének meg a náci ideológiával, és így elkerülhető, hogy később maguk is azonosuljanak a fasiszta eszmékkel. Egyszerűbben fogalmazva:
 

A tanárok és történészek szerint nem tagadni kell a könyv létezését, hanem megmagyarázni az embereknek a tartalmát, és annak veszélyeit.


Hogy a könyv iránti keresletet valóban csak a történelem és a kritikai értelmezés iránti érdeklődés motiválta, arról sajnos nem állnak rendelkezésre adatok.


***

Vannak, akik szerint Hitler nem halt meg 1945-ben, hanem Dél-Amerikába menekült, és álnéven folytatta életét. Egyikük szerint a politikáról egyszerűen átnyergelt a kincsvadászatra. A képre kattintva minden kiderül a különös elméletről a videóból!


Bestseller lett a Mein Kampf Németországban
 

Lájkolja a Villanyleót!

 
 
^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való