KERESÉS search-close

Fogadjunk, hogy nem tudod NEM elolvasni ezt a mondatot!

szerző:
2016.02.24. 13:57
Az olvasás olyan, mint a biciklizés - nem lehet elfelejteni! Kivéve persze, ha az ember súlyos agysérülést szenved, egyéb esetben azonban képtelenek vagyunk kiiktatni ezt a képességet. Míg a biciklinél eldönthetjük, hogy felszállunk-e rá, addig az olvasás felett nem rendelkezünk kontrollal. Gyere, és teszteld magad te is!
Fogadjunk, hogy nem tudod NEM elolvasni ezt a mondatot!
Vedd szemügyre alaposan a fenti feliratot! Nem túl bonyolult, nem?

Oké, akkor most próbáld meg úgy megnézni, hogy közben nem olvasod el. Az írás is formákból áll, az írásjelek is voltaképpen kis képek, vagy még inkább szimbólumok.

Elvileg ezeket is képesek lennénk önmagukban vizsgálni, csakhogy az agyunk nem partner ebben:


egyszerűen képtelenek vagyunk úgy ránézni egy feliratra, egy szóra, hogy közben ne olvassuk el azt!


Az olvasás tehát visszafordíthatatlan változásokat indít el az agyban: ha egyszer elsajátítottuk, nem tudjuk nem használni. Ebben az értelemben ez az ember talán legegyedibb képessége.

Ráadásul annyira ösztönös, hogy könnyedén össze lehet vele zavarni bárkit! Mutatunk egy példát: nézz az alábbi feliratra, és minél gyorsabban próbáld megnevezni az egyes szavak színét! Ne azt, amit jelentenek, hanem azt, hogy milyen színnel írták őket - mivel a szavak maguk is színek nevét takarják, ezért az agyunk összezavarodik.

Fogadjunk, hogy nem tudod NEM elolvasni ezt a mondatot!

Ez az úgynevezett Stroop-hatás: ez a pszichológiai teszt a feladatok reakcióidejének bizonyítására szolgál. Ha egy szín nevét más színnel nyomtatják, hosszabb ideig tart megnevezni a szöveg színét, magyarul a zavaró tényező miatt megnő a reakcióidő.
 

Röviden: gyorsabban olvasunk, mint ahogy megnevezni tudnánk!


Mindez persze csak akkor működik, ha értjük azt a nyelvet, melyen a szöveg íródott. Aki nem tudja például, hogy a zöld szó a zöld színt takarja a magyar nyelvben, az nem is fog összezavarodni a felirat miatt, és sokkal gyorsabban tudja megnevezni a helyes színt.

Az olvasás tehát automatikussá válik, amint elsajátítjuk. De gyakorolni azért így is érdemes!

via Independent

***

Az agyunk és a szemünk hajlamos megcsalni bennünket, erre építenek az illúzionisták is! Mutatunk egy csomó trükköt a videóban!

Fogadjunk, hogy nem tudod NEM elolvasni ezt a mondatot!
 

Lájkolja a Villanyleót!

 
 
^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való